Dodaj do ulubionych

Rekrutacja do zerówek w internecie

13.03.14, 14:45
Macie jakieś przemyślenia dotyczące tegorocznej rekrutacji? Bo ja usiłowałam zapisać dziecko wczoraj wieczorem i dzisiaj rano, bez powodzenia. System się zawiesza, bo za dużo użytkowników. Dzwoniłam nawet na infolinię. Miła pani powiadomiła mnie, że system został poprawiony po usterkach w zeszłym roku, ale cóż, życie i tak przerasta wyobrażenia informatyków. Najbardziej mnie w tym złości, że nie ma odejścia od internetowej rejestracji. Nie można wydrukować deklaracji i zanieść do wybranej placówki. Nie, najpierw musisz przejść gehennę przed komputerem. Potem dowiadujesz się, że 5-latki nie mogą iść do zerówki w szkole, muszą w przedszkolu, bo pan burmistrz uważa, że tak lepiej. Jeśli ci się to nie podoba, możesz napisać do pana skargę, którą on podetrze sobie d....
Obserwuj wątek
    • bedgerl Re: Rekrutacja do zerówek w internecie 14.03.14, 08:26
      a o jakim mieście piszesz?
      u mnie (warszawa) system działał już 1 dnia bez zarzutów. Jeśli chodzi o zerówkę to tendencja jest do wysyłania do szkoły w mojej dzielnicy. Większość oddziałów przedszkolnych dla 5-latków jest w szkołach.

pozdrawiam
      • bbkk Re: Rekrutacja do zerówek w internecie 14.03.14, 08:47
        Nie jest prawdą że większość oddziałów przedszkolnych dla 5latków jest w szkołach. Nowe miejsca - tak. Ale to jest mniejszość.
    • betty842 Re: Rekrutacja do zerówek w internecie 14.03.14, 09:41
      U nas nadal składa sie deklarację na papierze a nie przez internet. A powiedzcie mi czy jak się zapisuje dziecko przez internet to system sam klasyfikuje dziecko,które dziecko przyjąć czy robi to pani dyrektor? Bo akurat wczoraj się nad tym zastanawiałam jak to jest bo u nas w przedszkolu bardzo dużo dzieci dostaje się "po znajomości" i bardzo mnie to wkurza.
      • melancho_lia Re: Rekrutacja do zerówek w internecie 14.03.14, 10:31
        W warszawie jest punktacja- kryteria są jawne. Dyrektor podobno dostaje gotową listę z systemu. Ale nadal jest tajemnicą jak przyporządkowywane są dzieci z tą samą ilością punktów- czyli jak np. jest 5 miejsc a dzieci z tą samą punktacją 10....
        • bbkk Re: Rekrutacja do zerówek w internecie 14.03.14, 11:12
          Nie jest żadną tajemnicą. To dyrektor ustawia kolejność w ramach listy z tą samą ilością punktów.
          Nadal rola dyrektora jest duża.
          • sajgonetka Re: Rekrutacja do zerówek w internecie 14.03.14, 22:32
            od tego roku podobno ustalanie kolejności dzieci z tą samą liczbą punktów zależy nie od dyrektora, a od komisji rekrutacyjnej.
            próbowałam uzyskać info w 2 szkołach, kto wchodzi w skład komisji rekrutacyjnej - to powiedziano mi, że będzie ogłoszony skład osobowy, jak upłynie termin składania wniosków.
    • scher Re: Rekrutacja do zerówek w internecie 15.03.14, 00:20
      jagienkas70 napisała:

> Najbardziej mnie w tym złości, że nie ma odejścia od internetowej
      > rejestracji. Nie można wydrukować deklaracji i zanieść do wybranej
      > placówki.

Ależ można, nawet lepiej tak zrobić. Zmuszanie do wypełniania jakichś deklaracji w systemie, który nie pozwala podpisać pisma elektronicznie, jest bezprawne. Nawet nie trzeba korzystać z ichniejszych wzorów wniosków, byle podać wszystkie wymagane ustawą dane.

Ja właśnie tak zrobiłem. Złożyłem deklarację przez ePUAP. Nie korzystałem z żadnego wzoru wniosku. Pismo zostało przyjęte, bo musiało być przyjęte.

Gdybym nie miał konta na ePUAP, złożyłbym pismo normalnie w szkole, na dziennik.
      • jagienkas70 Re: Rekrutacja do zerówek w internecie 17.03.14, 11:58
        W takim razie odpuszczam sobie wypełnianie elektroniczne i zanoszę osobiście wydruk do wybranej placówki. Dzięki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka