Dodaj do ulubionych

Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki

28.07.14, 13:40
Witam was
po 6 latach pobytu za granica wracam do PL. Pod koniec maja zlozylam podanie do szkoly rejonowej o przyjecie corki do klasy pierwszej (urodzona jest w pazdzierniku 2008 r) a drugiej do klasy piatej. na poczatku lipca dostalam telefon ze szkoly ze starsza zostala przyjeta a mlodsza nie z powodu braku miejsca i kazano mi znalezc sobie inna szkole. i tu zaczyna sie problem bo w innych szkolach tez nie ma miejsc dla pierwszakow tymbardziej spoza rejonu. znalazlam jedna szkole ale w niej znowu nie ma miejsca dla starszej. mlodsza skonczyla w tym roku zerowke i byloby bez sensu powtarzanie roku. wiem rowniez ze szkola poprzyjmowala dzieci spoza rejonu. kazdego roku bylam zobowiazana dostarczyc do szkoly zaswiadczenie ze dziecko podjelo obowiazek szkolny w tutejszej szkole. w zeszlym roku szkola zazadala rowniez zaswiadczenia ze mlodsza corka rozpoczela tutaj klase 0.
wydawalo mi sie ze jesli maja je obie na wykazie dzieci nalezacych rejonem do ich szkoly to nie bedzie problemu z rozpoczeciem nauki. w ustawie o szesciolatkach jest napisane ze rodzice dzieci urodzonych w drugiej polowie 2008 r moga nawet we wrzesniu zapisac dziecko do klasy 1 wszej.
Czy macie jakis pomysl na zalatwienie tej sprawy. nie chcialabym aby mala stracila rok ani tez nie chce isc na udry z dyrekcja.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 13:47
      Dla dziecka z rejonu musi się znaleźć miejsce-uderz do gminy.
      • jakw Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 14:46
        slonko1335 napisała:

> Dla dziecka z rejonu musi się znaleźć miejsce-uderz do gminy.
        Ale chyba pod warunkiem, że objęte obowiązkiem. A pewnie nie jest, skoro 2 połowa 2008
    • zasadaa Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 13:49
      jeżeli to jest szkoła rejonowa to nie mogą odmówic przyjęcia dziecka.
      • zozole78 Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 13:59
        wiem ze dla dziecka z rejonu musi byc miejsce ale pani dyrektor podpiera sie nowa ustawa i mowi ze ma juz 4 pierwsze klasy po 25 dzieci w kazdej i ze nie moze przyjac wiecej dzieci. powiedziala rowniez ze pisala do starostwa o utworzenie dodatkowej klasy ale starostwo nie wyrazilo zgody. byla rowniez na tyle mila ze powiedziala mi ze moje podanie zostalo zlozone po zakonczeniu rekrutacji ktora rozpoczela sie w styczniu. niestety w styczniu nie wiedzialam ze bede wracala do polski, a kiedy skladalam podanie nie mowila nic ze rekrutacja sie zakonczyla wrecz przeciwnie zapewniala mnie ze nie bedzie problemu z przyjeciem i ze miejsce na bank dla malej bedzie.
        • slonko1335 Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 14:07
          no to musie utworzyć piaty oddział i podzielić tamte klasy, nie słysząłam jeszcze o skzole która nie zostawia miejsc kilku na takie sytuacje, w koncu ludzie maja prawo się przeprowadzić...ona chce sie pozbyć problemu bo dziecko może powtarzać zerówkę, nie daj się, napisz pismo do starostwa a miejsce się znajdzie, gwarantuje to ustawa.
          • morekac Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 14:22
            Jakaś paranoja. Proponuję zadzwonić do kuratorium - z pewnością nie jest to niespotykany przypadek, że się ktoś przeprowadza i na pewno wiedzą, co należy robić w takiej sytuacji.
            Twoje dziecko musi chyba realizować obowiązek szkolny?
            Pismo do starosty chyba nic nie da - za szkoły podstawowe odpowiada gmina, nie powiat.

Na podstawie zasad rekrutacji uzupełniającej do klas I warszawskich podstawówek, domniemywam, że muszą rejonowe dziecko przyjąć.

"Postępowanie uzupełniające do klas I w szkołach podstawowych
            · W postępowaniu uzupełniającym do klas I biorą udział:
            o dzieci 7 letnie (urodzone w roku 2007),
            o dzieci 6 letnie (urodzone w okresie od 1 stycznia do 30 czerwca 2008r),
            o na wniosek rodziców dzieci 6 letnie (urodzone w okresie od 1 lipca
            do 31 grudnia 2008r ).
            · Rodzice/prawni opiekunowie mogą ubiegać się o przyjęcie dziecka do dowolnej liczby
            szkół podstawowych, które jeszcze dysponują wolnymi miejscami.
            · Kandydaci zamieszkali w obwodzie danej szkoły podstawowej, w postępowaniu
            uzupełniającym, przyjmowani są do tej szkoły z urzędu, na podstawie zgłoszenia"
        • zasadaa Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 14:11
          to jakiś absurd. Moim zdaniem to problem dyrektorki i starostwa.Twoje dziecko ma pierwszeństwo przyjęcia do szkoły przed dziećmi spoza rejonu. Dzisiaj czytałam, że samorządy domagają się, żeby klasy liczyły po 27 osób serwisy.gazetaprawna.pl/edukacja/artykuly/811975,edukacja-samorzady-beda-zatrudniac-tanszych-asystentow-zamiast-dzielic-klasy.html
          Nie podoba mi się to ale w twojej sytuacji chyba na plus.
          • slonko1335 Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 14:12
            MEN już się ugiął i zgodził na te 27 osobowe klasy
            • zasadaa Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 14:15
              chyba jeszcze nie. W artykule napisane jest, że projekt jest w trakcie konsultacji.
              • slonko1335 Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 14:43
                u mnie na regionalnym portalu miejskim jest informacja ż eMEN się ugiął i zgodził na
                osobowe oddziały ale szczegółów nie znam, tylko się na taki wpis natknełam jak suzkałam kalendarza szkolnego na nastepny rok.
                • agpido Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 22:19
                  te 27 osób i więcej to chyba tylko w przypadku, gdy dodatkowo zatrudniony jest asystent nauczyciela.
                  • monikaa13 Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 29.07.14, 08:16
                    W klasie mojej córki jest 27 osób. Jest to normalna klasa, żadnego asystenta nie ma. Reszta klas po 26 osób.
                    • slonko1335 Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 29.07.14, 09:02
                      ale to ostatnia zmiana ustawy gwarantowała te maks 25 osób w klasie od września tego roku i teraz zaczęto się z tego pomysłu wycofywać, u mnie na portalu jest info, że MEN się zgodził na 27 osób a nawet więcej jeśli zatrudniony zostanie asystent. Nie ma odnośnika do przepisów czy komentarza MEN żadnego wiec ni mam jak zweryfikować tej informacji.
          • zozole78 Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 14:20
            sytuacja jest smieszna aczkolwiek zaczyna mi spedzac sen z powiek. wprowadzili ustawe ktora zwiekszaja liczbe dzieci w szkolach wprowadzajac jednoczesnie zapis ze moga byc w szkole tylko 4 klasy pierwsze po 25 dzieci. w naszej szkole odrzucili ok 30 dzieci drugiej mi najblizszej dyrektorka powiedziala ze odrzucila ok 60 dzieci z powodu braku miejsca. obdzwonilam jeszcze 4 inne szkoly i tam tez mi odmowiono tlumaczac tym samym. na cholere wprowadzaja w zycie ustawy, robia taki szum ze wszystko bedzie ok, ze szkoly sa przygotowane na przyjecie dzieci jak faktycznie tak nie jest.
            • zozole78 Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 14:24
              a tak na marginesie to jak ja chodzilam do podstawowki to bylo nas w klasie 34 i jakos zyje i mam sie dobrze smile i nauczyciel byl jeden i dawal rade nam wszystkim smile
            • zasadaa Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 14:28
              wprowadzili ustawe ktora zwiekszaja liczbe dzieci w szkolach wprowadzajac jednoczesnie zapis ze moga byc w szkole tylko 4 klasy pierwsze po 25 dzieci.

Naprawdę jest taka ustawa, że tylko może być 4 klasy pierwsze. Wydaje mi się, że są szkoły gdzie jest więcej klas pierwszych, niż tylko cztery. Ale może się myle.
              • zozole78 Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 14:40
                taka dokladnie odpowiedz uslyszalam od pani dyrektor. moga byc 4 klasy po 25 dzieci maksymalnie.
                • jakw Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 15:13
                  Jest przepis, że może być maks 25 dzieci w klasie. Co do ilości klas - nie ma. Ale jest to ograniczoniczone pojemnością szkoły i dostępnością nauczycieli.
                  • inga_iga Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 15:19
                    przepis dotyczy tylko klasy 1 czy ma zastosowanie do całej podstawówki?
                    • jakw Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 15:36
                      Tylko klasy I
                  • morekac Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 15:33
                    Ale jest to ograniczoniczone pojemnością szkoły i dostępnością nauczycieli.
                    To poniekąd wynika z tzw. planu naboru, zaś plan naboru musi przystawać do ilości dzieci w rejonie.
                    Nie ma tak, że dzieci w rejonie jest na 5 klas, zaś gmina radośnie stwierdzi, że utworzą najwyżej 2...
                  • monikaa13 Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 29.07.14, 08:18
                    A u nas w klasie było 27 dzieci, a w innych 26.
              • slonko1335 Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 14:44
                u nas jest 5, w sąsiedniej szkole 10
                • pi.xyz Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 14:48
                  W szkole córki będzie 6 klas pierwszych w tym roku a w przyszłym 8-9.
                  Jeśli wszystkie dzieci są z rejonu to jak można zrobić 4 klasy? a reszta dzieci co? w kosmos???
                  • zozole78 Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 15:13
                    chyba w kosmos. na moje pytanie to co w tej sytuacji moge zrobic pani dyrektor ladnie powiedziala ze jest jej przykro ale nie moze mi pomoc.
                • joanka72 Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 14:51
                  U nad 3, po 25 osób w każdej.
              • inga_iga Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 14:50
                w szkole mojej córki jest po 5 klas pierwszych.
              • morekac Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 15:27
                Raczej nieprawda. Taką uchwałę to może sobie rada gminy podjąć, przy czym nie może to stać w sprzeczności z aktami prawnymi wyższego rzędu (czyli ustawami i konstytucją). Oraz rozporządzeniami ministrów i kuratorów. A bezsprzecznie twoje dziecko ma prawo do edukacji w klasie I sp. Obowiązku chyba jeszcze nie.
                Dzwoń do kuratorium, muszą ci dzieciaka w jakiejś szkole upchnąć.
                Gdyby jednak upchnęli ci dziecko w szkole sąsiedniej, trzymaj rękę na pulsie, nie kupuj za wcześnie książek - może uda się przenieść pod koniec sierpnia, na początku września do tej samej szkoły, co siostra.
    • jakw Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 15:18
      > w ustawie o szesciolatka
      > ch jest napisane ze rodzice dzieci urodzonych w drugiej polowie 2008 r moga naw
      > et we wrzesniu zapisac dziecko do klasy 1 wszej.
      Ale pewnie wcale nie jest napisane, że jakakolwiek szkoła musi je przyjąć. Prawdopodobnie powinnaś uderzyć do gminy, żeby wskazali ci szkołę.
    • kocianna Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 15:18
      Zwróć się do organu prowadzącego, nie ma, że szkoła rejonowa nie przyjmuje. Niech wskażą szkołę, która przyjmie obydwie dziewczynki.
      • jakw Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 15:38
        Gmina nie ma , niestety, obowiązku, umieszczać obu dziewczynek w tej samej szkole.
        • slonko1335 Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 16:29
          ależ oczywiście, że ma jeżeli rodzeństwo mieszka w obwodzie szkoły.
          • jakw Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 16:37
            Jeśli rodzeństwo jest objęte obowiązkiem szkolnym - to jak najbardziej, bo obojgu przysługuje miejsce w szkole rejonowej. Ale jak pamiętam to rejonizacja 6-latków nie podpadających pod obowiązek szkolny jakaś taka dziwna była...
            • slonko1335 Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 17:10
              to chodziło o "zerówki", a wcześniej w pierwszych dwóch bodajże latach reformy szkoła mogła odmówić przyjęcia sześciolatka z uwagi na nieprzygotowanie ale potem już wystarczył wniosek rodzica i szkoła musi przyjąć dziecko z rejonu.
    • morekac Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 15:51
      USTAWA
      z dnia 7 września 1991 r. - isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19910950425
      Rozdział 2a
      Przyjmowanie do publicznych przedszkoli, publicznych innych form wychowania przedszkolnego, publicznych szkół i publicznych placówek
      Art. 20a.
      1. Dzieci, młodzież oraz osoby pełnoletnie przyjmuje się odpowiednio do publicz-nych przedszkoli, publicznych innych form wychowania przedszkolnego i pu-blicznych placówek, o których mowa w art. 2 pkt 3–3b i 7, oraz do klas pierw-szych szkół wszystkich typów po przeprowadzeniu postępowania rekrutacyjne-go.
      2. O przyjęciu dziecka do publicznego przedszkola oraz dzieci, młodzieży i osób pełnoletnich do publicznych szkół wszystkich typów w trakcie roku szkolnego, w tym do klas pierwszych, decyduje dyrektor, z wyjątkiem przypadków przyję-cia dzieci i młodzieży zamieszkałych w obwodzie publicznej szkoły podstawo-wej i publicznego gimnazjum, którzy są przyjmowani z urzędu.
      3. Jeżeli przyjęcie ucznia, o którym mowa w ust. 2, wymaga przeprowadzenia zmian organizacyjnych pracy szkoły powodujących dodatkowe skutki finanso-we, dyrektor szkoły może przyjąć ucznia po uzyskaniu zgody organu prowadzą-cego.
      4. Postępowanie rekrutacyjne jest prowadzone na wniosek rodzica kandydata lub na wniosek kandydata pełnoletniego.
      5. Do klasy pierwszej publicznej szkoły podstawowej i do klasy pierwszej publicz-nego gimnazjum, którym ustalono obwód, dzieci i młodzież zamieszkałe w tym obwodzie przyjmuje się z urzędu.
      6. Postępowanie rekrutacyjne może być prowadzone z wykorzystaniem systemów informatycznych.
      7. Przepisy niniejszego rozdziału stosuje się także do dzieci i młodzieży posiadają-cych orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego, którzy ubiegają się o przy-jęcie do publicznego przedszkola i publicznej szkoły ogólnodostępnej.
      • jakw Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 16:21
        Kwestia na ile ma to odniesienie do 6-latków nie objętych obowiązkiem szkolnym od tego roku. Jak pamiętam ( być może coś się zmieniło w ostatnich zapisach) - nie obowiązywała ich rejonizacja, a z zapisów ustawy wynikało, że jak najbardziej mają prawo do I klasy, ale zgodnie z tym prawem to właściwie każda szkoła może im odmówić miejsca...
        • zozole78 Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 17:02
          na stronie 6latki.men.gov.pl sa pytania i odpowiedzi i tam jest napisane tak:
          Czy szkoła może odmówić rodzicom przyjęcia od września 2014 do pierwszej klasy dziecka urodzonego w drugiej połowie 2008?

Nie. Dziecko, urodzone w drugiej połowie 2008 r. idzie do I klasy na wniosek rodziców. Gdy rodzice złożą wniosek o zapisanie do szkoły obwodowej, jej dyrektor musi przyjąć dziecko.

Do kiedy rodzice dzieci z drugiej połowy 2008 roku muszą podjąć decyzję o zapisaniu sześciolatka do pierwszej klasy?

Nie ma przepisu określającego datę zapisania dziecka do szkoły. Rodzice mogą podjąć taką decyzję nawet na początku września.

czyli jedyne co mi pozostaje to ponownie odbyc grzeczna rozmowe z dyrekcja szkoly tylko tym razem dobrze zapoznac sie z ustawa.a jesli to nie przyniesie oczekiwanego rezultatu wtedy udac sie do kuratorium.
          • analist73 Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 19:09
            Na początku reformy szkoła mogła odmówić przyjęcia 6-latka do szkoły argumentując to brakiem miejsca, warunków itd... Dwa lata temu szkoła rejonowa musiała przyjąć wszystkich chętnych z rejonu. Rozmawiałam wtedy z dyrektorką i ta stwierdziła, że szkoła rejonowa ma obowiązek przyjęcie dzieci z rejonu nawet w środku roku i nie może powiedzieć nie ma miejsca, to miejsce MUSI się znaleźć (w ostateczności muszą wyrzucić kogoś spoza rejonu, lub stworzyć dodatkową klasę czego bardzo nie lubi gmina). Dzieci spoza rejonu mogą być przyjęte tylko jeżeli są miejsca (ilość klas u nas ustalana jest na podstawie ilości zapisanych dzieci z rejonu). Do kuratorium możesz zadzwonić aby dowiedzieć się co możesz w takim wypadku zrobić. Powinni Ci udzielić informacji, nie musisz podawać nawet o jaką szkołę chodzi.
            • osimek Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 28.07.14, 21:23
              Według mnie dziecko "rejonowe" musi być przyjęte do klasy pierwszej, to błąd dyrekcji ze nie ma miejsc na taką sytuację, że ktoś zgłasza się późno. Jeśli masz odpowiedź na piśmie, to zanieś podanie do organu prowadzącego - gmina - Urząd Miasta wydział edukacji czy coś podobnego i wtedy sytuacja zostanie wyjaśniona.
              Do klas pierwszych często nie były przyjmowane dzieci spoza rejonu, bo według zmian w ustawie o oświacie pierszeństwo mają rejonowe.
              • andaba Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 29.07.14, 11:31
                Powinnaś walczyć o przyjęcie dziecka, o ile się orientuję to przepis, że liczba dzieci nie może przekraczać iluś tam dotyczy oddziałów przedszkolnych, nie klas szkolnych - u syna było chyba 27 w pierwszej i żyją, nie było to dawno, już po rozruchach sześciolatkowych.
                • blaszany_dzwoneczek Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 29.07.14, 11:54
                  Ale syn nie szedł do 1 klasy we wrześniu 2014, bo to właśnie od tego września ma/miał zacząć obowiązywać przepis nie więcej niż 25 dzieci w klasie 1, od września 2015 w klasie 1 i 2, od września 2016 w klasie 1, 2 i 3.
                  • bbkk Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 29.07.14, 12:08
                    Niezależnie od zapisu co do ilości dzieci w klasie to dziecko do szkoły rejonowej przyjęte być musi.
                    • blaszany_dzwoneczek Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 29.07.14, 12:18
                      Tego nie neguję. Jeśli będzie 26 dzieci rejonowych, to dyrekcja powinna zrobić z tego dwie klasy po 13 dzieci, ewentualnie dokooptować innych chętnych spoza rejonu, którzy np. w pierwszym rzucie się nie dostali. Według tego przepisu o max 25 dzieci w klasie. Ale wygląda na to, że przepis przestaje obowiązywać zanim jeszcze zaczął...
                      • mruu1 Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 29.07.14, 18:02
                        Dyrekcji powinno zależeć na większej ilości klas (mniej dzieci w klasie, więcej godzin dla nauczycieli) i dyrekcja powinna o to walczyć. O ilości oddziałów decyduje gmina - burmistrzowi czy prezydentowi zależy na jak najmniejszej ilości klas - chodzi oczywiście o koszty, chyba że gmina jest bogata i zależy jej na wysokiej jakości nauczania.
                        Skonsultowałabym się telefonicznie w kuratorium, napisałabym pismo do burmistrza/prezydenta miasta, drugi egzemplarz do Wydziału Edukacji. Być może jest w gminie osobna jednostka organizacyjna samorządu obsługująca szkoły (pismo do dyrektora). Pisma wysłałabym listem poleconym. O ile się nie mylę listy zwykłe nie są rejestrowane jako poczta przychodząca w administracji.
                        • andaba Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 29.07.14, 20:34
                          A, to nie wiedziałam, że weszło coś takiego, dotychczas dotyczyło "zerówek".

Nauczyciele walczą jak lwy o utworzenie większej ilości klas, niestety, gminy są nieprzejednane. U nas był koszmar z zerówką w tym roku, zabrakło 1 dziecka do do drugiego oddziału (było 19 dzieci) i odmówili utworzenia. Na szczęście przywleczono dziecko z łapanki - wszyscy rodzice dzieci ze szkoły byli zaangażowani smile
                          Dodam, że miały być 2 oddziały i rodzice zapisywali dzieci podając tylko jedna placówkę, bo mieszkając w rejonie mieli pewność, że dzieci się dostaną. A tu zonk i zostali na lodzie z sześciolatkami, które ponoć powinny obowiązkowo iść co najmniej do zerówki.

• nansiija Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 29.07.14, 20:39
      Niestety ale skoro dyrektorka odmawia ci przyjecia dziecka w szkole rejonowej piszesz podanie do burmistrza gmini.
      Szkola rejonowa MUSI przyjac dziecko do I klasy.
      Dyrektorka wymysla rozne rzeczy bo ma nadzieje, ze sie odczepisz i znajdziesz inna szkole.
      Ja juz slyszalam ze ustawa nakazuje podzial dzieci do klas I wedlug miesieca urodzenia big_grin - kazdy z dyrektorow wymysla to co mu sie podoba.
      Idz do gminy. Nie maja prawa odmowic ci przyjecia dziecka.
      • osimek Nansiija 29.07.14, 21:32
        Takie jest zarządzenie w tym roku by dzieci w klasie były podzielone według daty urodzenia. Celem tego jest by w klasie nie było dzieci np. I 2007 i VII 2008.
        • nansiija Re: Nansiija 29.07.14, 22:59
          Ale mowisz o podziale na roczniki i to jest ok.
          Ale w jednej szkole podzial na klasy jest taki:
          styczen-marzec - jedna klasa
          kwiecien-czerwiec - kolejna klasa
          maj-wrzesnien-nastepna
          pazdziernik-grudzien - kolejna klasa
          • jakw Re: Nansiija 30.07.14, 00:20
            Ten podział wygląda na zgodny z nowelizacją...
            Zgodnie z art. 4 ust. 1 nowelizacji ,,(…wink podział uczniów klasy I publicznej szkoły podstawowej na oddziały dokonuje się według roku i miesiąca urodzenia, poczynając od uczniów najmłodszych”. Natomiast art. 4 ust. 2 nowelizacji dopuszcza wyjątek od ww. zasady ,,na wniosek rodziców, w szczególnie uzasadnionych przypadkach, dyrektor publicznej szkoły podstawowej dokonując podziału może przyjąć ucznia do klasy I odstępując od zasady, o której mowa w ust.1”.
            www.samorzad.lex.pl/czytaj/-/artykul/nowelizacja-ustawy-o-systemie-oswiaty-obowiazek-szkolny-szesciolatkow-i-mniejsze-klasy/2
            • nansiija Re: Nansiija 30.07.14, 08:14
              wow, wielkie dzieki. jak ja czytalam ta ustawe , oops.
    • zozole78 Re: Brak miejsca w 1wszej klasie dla mojej corki 30.07.14, 23:55
      Dziekuje wszystkim za odpowiedzi i rady. Jak tylko wroce do PL i bede po rozmowie z dyrekcja szkoly napisze jak sprawa sie zakonczyla.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka