Dodaj do ulubionych

elementarz 3 część już jest

07.08.14, 17:35
naszelementarz.men.gov.pl/
Co sądzicie?
Ja kupiłam pakiet tropiciele i będę dziecko uczyć w domu. Na szkołę nie ma co liczyć tongue_out
Obserwuj wątek
    • olga727 Re: elementarz 3 część już jest 07.08.14, 18:49
      eleMENtarz jak zwykle. uncertain A pakiet,dla 6-o czy 7-o latka ?
      • pi.xyz Re: elementarz 3 część już jest 07.08.14, 23:31
        Kupiłam tropiciele boxy klasa 1 i 2.
    • makurokurosek Re: elementarz 3 część już jest 07.08.14, 20:19
      Tropiciele idą jakąś nową innowacyjną super metodą nauki czytania ?
      Dla mnie to szczerze mówiąc rybka czy dziecko uczy się czytać na czytance " Ala ma kota" czy " "Ala ma laptopa".
      W elementarzu rządowym na pewno jest bardziej naciapane niż w Nowej Erze ale merytorycznie za bardzo nie widzę różnicy. Elementy przyrodnicze na pewno na plus w porównaniu do Nowej Ery czy MACa. Elementy matematyczne na podobnym poziomie co Nowa Era i zdecydowanie na plus w porównaniu do MACa.

Jak podręczniki płatne to lament , że drogie i g...wniane, jak darmowe to lament i kupowanie innych za bardzo nie różniących się pakietów.
      • olga727 Re: elementarz 3 część już jest 07.08.14, 21:55
        Tropiciele to WSiP,a nie Nowa Era. wink
        • makurokurosek Re: elementarz 3 część już jest 07.08.14, 23:45
          Wiem, ale z tropicieli widziałam tylko pakiet dla zerówkowiczów, tak więc rządowy elementarz porównuję z pakietami które znam. I tak na trzy pakiety które znam ("Raz , dwa, trzy"; "Nowe już w szkole" ;"odkrywam siebie ") wypada całkowicie przeciętne, ma lepszy i gorsze momenty jak większość dostępnych na rynku pakietów.
          Kupowanie dodatkowych boksów dla klas 1-3 to zwyczajna głupota. Nie wiem czego autorka spodziewa się po tych boksach, że będą ciekawsze szlaczki, czy może ciekawsze zadania z dodawania do 10.
          • pi.xyz Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 13:41
            Wyobraź sobie, że w tropicielach matma jest akurat wyjątkowo ciekawa (np. matematyka w działaniu), nawet to dodawanie do 10 jest oryginalne.
            Ja akurat matmę z klasy 1 oddam chrześniakowi a mojemu dziecku dałam od razu drugą klasę. Już zrobiło prawie jedną książeczkę i jest zachwycone. Właśnie jest u nas koleżanka córki i obie oglądają z zainteresowaniem podręczniki.
            Mam dziecku odmawiać przyjemności bo ktoś z forum pisze, że boxy są beee big_grin
            • makurokurosek Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 14:50
              Ja nie twierdzę, że boksy są be ja twierdzę że kupowanie kolejnego podręcznika na tym samym poziomie jest głupotą.
              Kupiłaś boks do 1 klasy mimo iż twoja córka we wrześniu otrzyma elementarz zawierający ten sam materiał.
            • olga727 Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 15:54
              pi.xyz napisał:

Właśnie jest
              > u nas koleżanka córki i obie oglądają z zainteresowaniem podręczniki.
              > Mam dziecku odmawiać przyjemności bo ktoś z forum pisze, że boxy są beee big_grin

Wiesz;ja "poluję"na te dodatkowe materiały do eleMENtarza z wyd. Didasko. Po starszej córce mam już ich podręcznik( od A do Z),w tym roku dokupiłam czytankę. U nas w szkole do tego darmowego,będą tylko "gołe"ćwiczenia ze WSiP-u. Te ćwiczenia z Didasko maiłaby w domu i realizowałaby w chwilach domowej nudy. wink
            • olga727 Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 15:54
              pi.xyz napisał:

> Wyobraź sobie, że w tropicielach matma jest akurat wyjątkowo ciekawa (np. matem
              > atyka w działaniu), nawet to dodawanie do 10 jest oryginalne.
              > Ja akurat matmę z klasy 1 oddam chrześniakowi a mojemu dziecku dałam od razu dr
              > ugą klasę. Już zrobiło prawie jedną książeczkę i jest zachwycone. Właśnie jest
              > u nas koleżanka córki i obie oglądają z zainteresowaniem podręczniki.
              > Mam dziecku odmawiać przyjemności bo ktoś z forum pisze, że boxy są beee big_grin
      • iwoniaw Re: elementarz 3 część już jest 07.08.14, 22:01
        Dokładnie, makurokurosek. Nie dogodzisz ludziom, niezależnie czy będą mieli podręcznik za darmo czy za parę stówek. Wskutek pomysłu MEN z "państwowym" podręcznikiem nagle mamy wysyp samorodnych dydaktyków, metodyków i nauczycieli - aż dziw, że z takimi talentami i umiejętnościami dali radę utrzymać dziecko do 6 roku życia bez znajomości zagadnień z dowolnego pakietu dla pierwszaków dostępnego na rynku, bo generalnie one tak z oczywistych dość powodów są na bardzo przeciętną miarę tworzone big_grin
        • pi.xyz Re: elementarz 3 część już jest 07.08.14, 23:34
          Ha, no moje dziecko niespełna 6 letnie czyta płynnie i całkiem nieźle orientuje się w systemie dziesiętnym. Kupiłam boxy żeby miało ciekawe materiały do ćwiczenia ręki bo pisać literami pisanymi nie potrafi.
          Przygotowanie pedagogiczne mam, nie jestem samorodnym metodykiem.
          • makurokurosek Re: elementarz 3 część już jest 07.08.14, 23:55
            Kupiłam boxy żeby miało ciekawe materiały do ćwicz
            > enia ręki bo pisać literami pisanymi nie potrafi.

I do tego potrzebowałaś boksu, nie wystarczyłyby ci ciekawsze książeczki z kaligrafii , tudzież szlaczki w różnistych formach. Wydajesz 250 zł na boks bo potrzebujesz książeczki kosztującej 5 zł która wchodzi w jego skład?
            Może powiesz mi co jest tak ciekawego w tych boksach?
            • pi.xyz Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 09:26
              Nie znalazłam nic ciekawego do kaligrafii. Nie będę fundować dziecku całych stron jednej literki. Chciałam aby miało pisanie powiązane z jakąś ciekawą treścią.
              Dlatego, że dziecko czyta kupiłam od razu książki do 2 klasy.
              Nie wydałam na boxy po 250 zł. Boxy do 1 klasy można kupić tanio, ja zapłaciłam za komplet 99 zł (nowy oczywiście) , do 2 klasy kupiłam podręczniki, karty pracy i matematykę, bez wyprawek itp dodatków, zapłaciłam 160 zł. Nawet w pełnej cenie bym kupiła bo nie są te pakiety bardzo drogie.

W tropicielach są ciekawe czytanki, do tego ćwiczenia a moje dziecko uwielbia rysować, wpisywać, uzupełniać, wiele oryginalnych ćwiczeń matematycznych w jednym miejscu. Nie trzeba tracić czasu na przygotowanie dziecku materiałów. I tak kupuję tony książeczek, nawt kilka w tygodniu, które dziecko sobie uzupełnia. Wolę kupić dobrze przygotowane pozwalające na harmonijny rozwój. Szkoda mi by było dziecka jakby miało uzupełniać tylko szkolne nieczytelne i niespójne xerówki.

Zresztą nie o boxach jest wątek ale o menowskim elementarzu.
              • makurokurosek Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 10:11
                > Dlatego, że dziecko czyta kupiłam od razu książki do 2 klasy.
                > Nie wydałam na boxy po 250 zł. Boxy do 1 klasy można kupić tanio, ja zapłaciłam
                > za komplet 99 zł (nowy oczywiście)

Nigdy do tej pory nie spotkałam sie z boxem do pierwszej za 99 zł nie mówiąc już o boxie do drugiej klasy za 60 zł.

" Nawet w pełnej c
                > enie bym kupiła bo nie są te pakiety bardzo drogie.

Pytanie po co kupować dwa podręczniki. Jeżeli chcesz rozwijać zainteresowania córki lub poszerzyć jej wiedzę to wystarczyło zakupić np z matematyki zbiór zadań, z polskiego ćwiczenia do ortografii a nie kolejne podręczniki.
                Nie mówiąc już o bezsensie kupowania kolejnego elementarza dla dziecka czytającego.
                Zwykła głupota i szpanerstwo.

"> W tropicielach są ciekawe czytanki

HAHAHAHAHAHA. Nie bądź śmieszna, dla dziecka czytającego żadna czytanka z elementarza nie będzie ciekawa, zwłaszcza te z pierwszej połowy roku. Zamiast kupować kolejny elementarz trzeba było jej kupić książki o interesującej ją tematyce.

"do tego ćwiczenia a moje dziecko uwielbia
                > rysować, wpisywać, uzupełniać, wiele oryginalnych ćwiczeń matematycznych w jedn
                > ym miejscu

Wystarczyło kupić dodatkowy zbiór zadań, przynajmniej by sie rozwijała i miała szansę na zabawę z zadaniami o wyższym poziomie trudności lub książki z łamigłówkami logicznymi, a nie podręcznik w którym po raz setny będzie liczyła ile ptaków odleciało.

" I tak
                > kupuję tony książeczek, nawt kilka w tygodniu, które dziecko sobie uzupełnia.

Nikt ci nie broni kupowania książek, ale kupowanie kolejnych podręczników z tego samego poziomu jest zwykłą głupotą , świadczącą o całkowitej nieznajomości umiejętności dziecka jak i rynku księgarskiego.

"W
                > olę kupić dobrze przygotowane pozwalające na harmonijny rozwój. Szkoda mi by by
                > ło dziecka jakby miało uzupełniać tylko szkolne nieczytelne i niespójne xerówki

Ale po co dziecku czytającemu harmonijne poznawanie liter i nauka czytania. Niezależnie jak harmonijny będzie elementarz dziecko czytające będzie nim znudzone. Tak samo jak dziecko które ma dobrze opanowaną arytmetykę do 20 czy 100 będzie znudzone dodawaniem do 5. Niezależnie jak harmonijne i kolorowe podręczniku zafundujesz dziecku jeżeli nie będą nadążały za jego rozwojem i potrzebami będą nudne.
                Jeszcze raz powtarzam zamiast dziecku czytającemu kupować podręcznik do polskiego czy to z klasy pierwszej czy drugiej należało kupić mu książkę.

"> Zresztą nie o boxach jest wątek ale o menowskim elementarzu.

Ale to ty napisałaś, że z powodu kiepskiej jakości elementarza zakupiłaś boksy. Dlatego zadałam pytanie po co? Myślałam, że może Tropiciele mają jakąś innowacyjną naukę czytania opartą całkowicie na zasadzie sylabowej czy globalnej, ale skoro twoje dziecko czyta to po jaką anielkę kupowałaś jej kolejny elementarz. Po co zamiast rozwijać dziecko chcesz ją cofać? Po co dziecko czytające chcesz w domu męczyć czytankami typu " Ala ma kota"?

• makurokurosek Re: elementarz 3 część już jest 07.08.14, 23:57
            Jeżeli twoje dziecko płynnie czyta to po co mu box do poznawania literek z czytankami
            "Ala ma kota".

• iwoniaw Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 09:53
              Też mnie to zastanawia. A skoro ma "ćwiczyć kaligrafię", to zakup kompletu do klasy drugiej jest jeszcze bardziej zastanawiający - na tym etapie boks już nie zawiera zeszytu ćwiczeń do kaligrafii, o czym fachowiec - metodyk big_grin powinien wiedzieć (jest to zresztą wiedza dostępna każdemu, kto potrafi czytać i zadał sobie trud zerknięcia na spis zawartości poszczególnych pakietów).
              Z "Tropicieli" w klasach I-III korzysta obecnie jedno z moich dzieci i jest to rzeczywiście dobry pakiet, co nie zmienia faktu, że gdyby korzystało z czegoś innego, a ja uznałabym, że któryś aspekt edukacji (kaligrafia, matematyka, czytanie czy co tam jeszcze) wymaga dodatkowej pracy w domu, na pewno nie kupowałabym pakietu i nie robiłabym dziecku "drugiej, lepszej szkoły" w domu. Jest mnóstwo ćwiczeń wspomagających (także i takie, które opracował zespół tworzący "Tropicieli") i jako pozalekcyjne i dodatkowe wystarczą do pracy z dzieckiem aż nadto.
              Inna rzecz, że gdybym przed rozpoczęciem przez dziecko I klasy miała tak zdecydowany pogląd, że "na szkołę nie można liczyć", darowałabym sobie zawracanie głowy z posyłaniem dziecka do tak bezsensownej instytucji i wdrożyłabym edukację domową. Zwłaszcza będąc profesjonalistką w temacie, jak - podobno - autorka wątku big_grin
              • pi.xyz Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 11:49
                Odpowiem zbiorowo.
                Edukacji domowej sensu stricte nie będzie bo pracuję zawodowo.
                Dziecko ma opanowaną klasę 1 i pewnie nawet w wielu zakresach 2 ale lubi wypełniać książeczki i jego to nie nudzi. Nawet jak dorwie zadania dla 4-5 latków, które wcześniej ominęło to je chętnie robi. Tropiciele to dobre książki więc sobie je poczyta, popisze i będzie zadowolone. Przy okazji nauczy się pisać litery pisane.
                Kaligrafii w klasie 2 nie ma ale układanie zdań, ćwiczenie tempa pisania jest i do tego karty pracy będą służyć.
                Nie zmuszam dziecka do pracy z książkami, ono to lubi. Domagało się żebym kupiła box wesoła szkoła bo takie miał brat i jeszcze leżą u nas w domu podręczniki i ćwiczeniówki. Widocznie uważa że czytanki z klas 2 są ciekawe tongue_out
                Kupiłam inny pakiet bo jest lepszy.

I dla niedowiarków. Box. 1 kl tu kupiłam:
                allegro.pl/tropiciele-klasa-1-box-i4444329760.html
                Do 2 klasy skompletowałam sama bez wyprawek, kart plastycznych i wyszło 160 zł.
                • makurokurosek Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 12:29
                  > Dziecko ma opanowaną klasę 1 i pewnie nawet w wielu zakresach 2 ale lubi wypełn
                  > iać książeczki i jego to nie nudzi.

Dlatego kupiłaś dodatkowy elementarz aby mogła ćwiczyć czytanie
                  "To mama
                  To tata
                  To Ala
                  Ala ma kota
                  To kot Ali"

Albo przeceniasz umiejętności córki, albo ich nie doceniasz.

" Nawet jak dorwie zadania dla 4-5 latków, kt
                  > óre wcześniej ominęło to je chętnie robi.

Boksy składają się z ćwiczeń i podręczników i o ile jeszcze w ćwiczeniach coś może popisać o tyle podręcznik przeznaczony jest do nauki czytania i jego zakup dla dziecka czytającego jest głupotą, tak samo jak podsuwanie dziecku od lat tych samych zadań.

"> Kaligrafii w klasie 2 nie ma ale układanie zdań, ćwiczenie tempa pisania jest i
                  > do tego karty pracy będą służyć.

Rozumiem, że twoja córka z lubością będzie w domu pisała opowiadania na czas. Jako podobno metodyk masz dość dziwne podejście do nauki i przekazywania wiedzy.

"Widocznie uważa że czytanki z klas 2 są ciekawe tongue_out
                  > Kupiłam inny pakiet bo jest lepszy.

Jeżeli zamiast kupić jej książki do czytania kupujesz podręczniki to widać nie ma innej opcji, i zapewne dla dziecka czytającego lepsze są czytanki w klasach 2-3 bo zawierają jaką treść niż, czytanki które mają uczyć konkretnych liter.
                  Nie wiem co trzeba sobą reprezentować aby uznać że dla dziecka czytającego czytanka " Ala ma kota " będzie super ciekawą. Elementarz przeznaczony jest do NAUKI czytania. Na rynku jest spora grupa książek oznakowana poziomem trudności przeznaczona do ćwiczenia czytania. Ksiązki te bazują na całkowitej znajomości liter stąd, mają jakąś sensowną treść. Kupowanie dodatkowego elementarza dla dziecka czytającego świadczy o bezmyślnośći i głupocie.
                  • pi.xyz Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 13:19
                    Ostatni raz ci odpowiadam bo ja o gruszkach ty o jabłkach.
                    Box to nie tylko Ala ma kota. Tam są dłuższe opowiadania do czytania przez dorosłego. To sobie moje dziecko będzie mogło poczytać samo. Są ćwiczenia kształcące koncentracje, uwagę, pamięć, nie tylko nauka liter. Są naklejki i kolorowanki, które moje dziecko lubi.
                    Są ćwiczenia których w innych "marketowych" książeczkach nie uświadczysz a które moje dziecko interesują. Sama domagała się boxu, oglądając te po bracie. Skoro men daje nam prześwietny elementarz i moje dziecko jest zawiedzione to ja kupuje mu box we własnym zakresie.
                    Kupiłam od razu 2 klasę bo czytać może od razu te dłuższe czytanki i robić matmę z drugiej klasy a pisanie ćwiczyć w tych książkach z pierwszej klasy. Kupiłam jeszcze dodatkowe książeczki np. "Chcę wiedzieć więcej" Nowej ery. Do tego mamy w domu naprawdę sporą bibliotekę z kilkoma setkami tytułów i dziecko ma co czytać. To się nazywa podążanie za dzieckiem. Nie sądzę żeby moje podejście do edukacji dziecka było jakieś dziwne tongue_out Wiem też że nie dla każdego dziecka takie podejście było by właściwe. Bo nie każde dziecko lubi przesiadywać przy stole, pisać i rysować.
                    I nie jestem metodykiem z zawodu a pedagogiem, to co innego.
                    • iwoniaw Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 13:37
                      CytatSkor
                      > o men daje nam prześwietny elementarz i moje dziecko jest zawiedzione to ja kup
                      > uje mu box we własnym zakresie.

Sześcioletnie dziecko jeszcze nie dostało do ręki ani ministerialnego elementarza, ani ćwiczeń, które do zakupu za ministerialną dotację wybrał jej nauczyciel, ale już jest zawiedzione programem szkolnym i jego realizacją big_grin
                      No i niech ktoś mi powie, że niektórzy rodzice nie wyrządzają dzieciom więcej szkody niż pożytku...
                      I nie, nie chodzi mi o zakup boxu czy dowolnej innej rzeczy, tylko o to, co wkładasz, autorko wątku, do głowy swemu małemu przecież dziecku.
                      • pi.xyz Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 13:44
                        A czytać ze zrozumieniem forumowiczka potrafi? Dziecko było zawiedzione że nie będzie miało serii książeczek w pudle jak brat. Dlatego dostało boxy.
                        Ktoś coś pisał o realizacji programu szkolnego???
                        • iwoniaw Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 13:47
                          Cytatbędę dziecko uczyć w domu. Na szkołę nie ma co liczyć

Nie no, skąd, nikt nic nie pisał big_grin
                          • pi.xyz Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 13:51
                            I z tego cytatu wynika że dziecko jest zawiedzione programem szkolnym albo elementarzem. Wiesz, jeszcze go na oczy nie widziało big_grin
                            Zawiedziona to jestem ja, ze takiego gniota z kolana wciskają dzieciom- jak w państwie totalitarnym.
                            • iwoniaw Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 13:56
                              Nie pogrążaj się. Wyżej cytowałam twoje własne słowa o tym, że dziecko zawiedzione - sama już nie kontrolujesz tego, co piszesz w kolejnych postach?
                              Teraz "gniot jak w państwie totalitarnym" (?!) a przed chwilą problemem był "brak pudełka jak u brata"? Co jeszcze wymyślisz?
                            • makurokurosek Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 14:39
                              "Skoro men daje nam prześwietny elementarz i moje dziecko jest zawiedzione to ja kupuje mu box we własnym zakresie. "
                    • makurokurosek Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 13:42
                      > Box to nie tylko Ala ma kota. Tam są dłuższe opowiadania do czytania przez doro
                      > słego.

Wiem co to jest boxs bo kilka mam już przerobionych.

"Tam są dłuższe opowiadania do czytania przez doro
                      > słego.

Tam są przede wszystkim teksty do nauki czytania, tekstów przeznaczonych do czytania przez dorosłego jest tylko kilka.

" Skor
                      > o men daje nam prześwietny elementarz i moje dziecko jest zawiedzione to ja kup
                      > uje mu box we własnym zakresie.

Masz jakieś układy w MENie, że ty i twoje dziecko mieliście już rządowy elementarz w ręku ?
                      Na jakiej podstawie twoje dziecko oceniło, że rządowy elementarz jest be ?

" To się nazywa podążanie za dzieckiem.

Przepraszam, uznałam że masz całkiem przeciętne dziecko, ale faktycznie jeżeli twoje dziecko jest opóźnione i od kilku lat uczy się liter i czytania to faktycznie dla zwiększenia atrakcyjności nauki lepiej co roku zmieniać elementarz.

"Wiem też że nie dla każdego dziecka takie
                      > podejście było by właściwe.

Masz rację , większość ludzi woli kupić dziecku książkę niż męczyć go setnym czytaniem "ALA MA KOTA"

• mado.piag Re: elementarz 3 część już jest 09.08.14, 09:38
                    > Nie wiem co trzeba sobą reprezentować aby uznać że dla dziecka czytającego czyt
                    > anka " Ala ma kota " będzie super ciekawą.

A ja nie wiem co trzeba sobą reprezentować, żeby w taki sposób narzucać swoje "jedyne, słuszne" zdanie. Serio dla ciebie to taki problem jakie książki autorka wątku kupuje swojemu dziecku. Przecież ona nawet nie prosiła tutaj o żadną rade. Napisała jakie książki kupuje swojemu dziecku. Tyle. Ma prawo.
                • makurokurosek Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 12:30
                  Ilość kupujących świadczy tylko o coraz większej bezmyślności społeczeństwa.
                  • pi.xyz Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 13:34
                    Zaliczasz się do tej bezmyślnej części bo nie widzisz nic prócz czubka własnego nosa.
    • pasik Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 00:55

Edukacja domowa się kłania..niepotrzebna mu szkoła.Jesteś bardzo dzielnatongue_out
      • brydka26 Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 09:41
        Ech, a ja zaluje, ze mlodsza nie bedzie juz miala Tropicieli. I bedzie sie po kolei zalapywac na darmowe podreczniki MENowskie... jakos nie wierze w jakosc ksiazki pisanej w pospiechu na kolanie. Jako, ze Zoska jest rocznik 2010, to teoretycznie powinna korzystac z podrecznikow po roku 2008 i 2009. I tak przez cala edukcje rocznik 2010 bedzie donaszal szmaty po dwoch poprzednich rocznikach. Bo na pewno wiecie, ze podrecznik trafia do szkoly na 3 lata i maja z niego korzystac 3 roczniki. To nie jest ksiazka dla dziecka. Trzeba sie. nia obchodzic jak z ksiazka z biblioteki.
        • makurokurosek Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 10:16
          > Ech, a ja zaluje, ze mlodsza nie bedzie juz miala Tropicieli. I bedzie sie po k
          > olei zalapywac na darmowe podreczniki MENowskie...

Ja wolałabym darmowe podręczniki niż wydawać kasę na kolejne szmiry wydawnicze, z których dziecko i tak niczego się nie dowie.
        • iwoniaw Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 13:41
          Cytat To nie jest ksiazka dla dziecka. Trzeba sie. nia obchodzic ja
          > k z ksiazka z biblioteki.

Toż to prawdziwa zgroza i niemożebność! Któż to, pani, słyszał, żeby dzieci szkolne dały radę przez trzy lata nie zdemolować książki i jeszcze ją traktować jak - pomyślałby kto - książkę i to pożyczoną!
          • pi.xyz Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 13:48
            Dziecko uczące się czytać powinno mieć swoją własną książkę. Nadal elementarz to często pierwsza w życiu książka dziecka.
            Nawet ja 30 lat temu miałam nowy elementarz choć książki dostawało się w szkole (możliwe że za te do 1 klasy rodzice płacili, nie wiem jak to było, ale każdy miał swoją własną).
            • iwoniaw Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 13:58
              CytatDziecko uczące się czytać powinno mieć swoją własną książkę.

Bo? W czym konkretnie jest lepsza od bibliotecznej?

CytatNadal elementarz t
              > o często pierwsza w życiu książka dziecka.

I co w związku z tym?
              • olga727 Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 16:21
                iwoniaw napisała:

> CytatDziecko uczące się czytać powinno mieć swoją własną książkę.
                >
                > Bo? W czym konkretnie jest lepsza od bibliotecznej?
                BO jest jego(dziecka) własna) i nawet jak się coś z nią stanie,to nikt inny nie będzie ponosił odpowiedzialności pieniężnej. Książki z biblioteki nie używasz cały rok,na okrągło. wink
                > CytatNadal elementarz t
                > > o często pierwsza w życiu książka dziecka.

>
                > I co w związku z tym?

Dziecko nie ma jeszcze obycia w postępowaniu z książką i niechcący,nawet przy przewracaniu stron,może kartkę rozerwać.
                • iwoniaw Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 17:21
                  CytatKsiążki z b
                  > iblioteki nie używasz cały rok,na okrągło.

Owszem, używam, jeśli jest mi potrzebna "przez rok na okrągło".
                  Używałam także w czasach podstawówki, gdy to wszyscy uczniowie wypożyczali podręczniki właśnie ze szkoły, po czym te same egzemplarze służyły kolejnym rocznikom.

CytatDziecko nie ma jeszcze obycia w postępowaniu z książką i niechcący,nawet przy p
                  > rzewracaniu stron,może kartkę rozerwać.

Ty o roczniakach w żłobku piszesz czy o sześciolatkach w szkole?

Cytat nawet jak się coś z nią s
                  > tanie,to nikt inny nie będzie ponosił odpowiedzialności pieniężnej

A ten argument to już jest zupełnie od czapy - jeśli rodzic jest w stanie unieść ryzyko ewentualnego zniszczenia pakietu, za który zapłacił parę stów, to tym bardziej jest w stanie chyba zaryzykować pożyczenie dla dziecka podręcznika za 20 zł, których nie musi wykładać na dzień dobry, a tylko, być może, w razie faktycznego zniszczenia książki?
                  • olga727 Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 19:01
                    iwoniaw napisała:
                    > Owszem, używam, jeśli jest mi potrzebna "przez rok na okrągło".
                    Bądź łaskawa nie porównywać siebie do sześcio/siedmiolatka. wink
                    > Używałam także w czasach podstawówki, gdy to wszyscy uczniowie wypożyczali podr
                    > ęczniki właśnie ze szkoły, po czym te same egzemplarze służyły kolejnym rocznik
                    > om.
                    A możesz napisać,w jakich latach chodziłaś do szkoły ?
                    > CytatDziecko nie ma jeszcze obycia w postępowaniu z książką i niechcący,nawet
                    > przy p
                    > > rzewracaniu stron,może kartkę rozerwać.

Ty o roczniakach w żłobku piszesz czy o sześciolatkach w szkole?
                    Nie o dzieciach żłobkowych,lecz o wczesnoszkolnych. Zauważ,że nie wszystkie dzieci są jednakowo ogarnięte w temacie:"szanuj książkę".
                    > [quote] nawet jak się coś z nią s
                    > > tanie,to nikt inny nie będzie ponosił odpowiedzialności pieniężnej
                    > A ten argument to już jest zupełnie od czapy - jeśli rodzic jest w stanie unieś
                    > ć ryzyko ewentualnego zniszczenia pakietu, za który zapłacił parę stów, to tym
                    > bardziej jest w stanie chyba zaryzykować pożyczenie dla dziecka podręcznika za
                    > 20 zł, których nie musi wykładać na dzień dobry, a tylko, być może, w razie fak
                    > tycznego zniszczenia książki?
                    Twoja argumentacja jest bez sensu. Skoro już raz zapłacę za ten niby podręcznik w podatkach,to dlaczego jeszcze wymyślają jakąś sumę karną ? Niech puszczą go n wolny rynek podręczników,to ciekawa jestem ilu uczniów by z niego korzystało ? Ale tego nie zrobią.
                    • srubokretka Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 20:31
                      ja chodzilam w latach 80tych. Wszystkie ksiazki mialam ze szkoly. Umiejetnosc szanowania kasiazek i innych rzeczy mi pozyczonych bardzo sie w zyciu przydaje. Liczyc , czytac to sie dziecka uczy, ale szacunku juz nie potraficie? Nie do przeskoczenia? Moze na jakis kurs trzeba rodzicow wyslac, zeby wiedzieli jak dzieci uczyc?
                      Nie robcie sztucznych, chorych problemow. Szkoda czasu.
                      • olga727 Re: elementarz 3 część już jest 09.08.14, 07:47
                        srubokretka napisał:

> ja chodzilam w latach 80tych. Wszystkie ksiazki mialam ze szkoly.
                        A jakim cudem miałaś podręczniki ze szkoły ? Mi w tamtym okresie rodzice kupowali podręczniki(niektóre nowe,niektóre używane)ale nigdy ze szkoły podręczników nie miałam.
                        Umiejetnosc s
                        > zanowania kasiazek i innych rzeczy mi pozyczonych bardzo sie w zyciu przydaje.
                        > Liczyc , czytac to sie dziecka uczy, ale szacunku juz nie potraficie? Nie do pr
                        > zeskoczenia? Moze na jakis kurs trzeba rodzicow wyslac, zeby wiedzieli jak dzie
                        > ci uczyc?
                        Czy ja gdzieś napisałam,że moje dzieci książek nie szanują ?Czepiasz się dla samego czepiania,jeśli nie masz co robić,to weź się za sprzątanie mieszkania i takie utyskiwanie ci minie. wink
                        > Nie robcie sztucznych, chorych problemow. Szkoda czasu.
                        No właśnie:szkoda czasu,na takie gadanie. uncertain
                        • little_fish Re: elementarz 3 część już jest 09.08.14, 15:10
                          ja tez miałam podręczniki ze szkoły - przynajmniej w podstawówce, tez lata 80, to wtedy była chyba powszechnie stosowana praktyka, a nie żaden cud
                          • olga727 Re: elementarz 3 część już jest 09.08.14, 15:15
                            little_fish napisała:

> ja tez miałam podręczniki ze szkoły - przynajmniej w podstawówce, tez lata 80,
                            > to wtedy była chyba powszechnie stosowana praktyka, a nie żaden cud

Chyba nie do końca powszechna. wink Ja NIGDY nie miałam książek ze szkoły. wink
                            • little_fish Re: elementarz 3 część już jest 09.08.14, 15:29
                              a to w sumie ciekawe - bo przecież wtedy większość rzeczy "dyrygowana" była odgórnie.Dlaczego jedne szkoły udostępniały darmowe podręczniki a w innych rodzice musieli je kupować? Mówimy o szkole podstawowej - w liceum też kupowałam książki sama
                        • silje78 Re: elementarz 3 część już jest 11.08.14, 23:35
                          Jestem z rocznika 78 i przez cala podstawowke mialam ksiazki ze szkolu plus kilka dokupionych przez rodzicow.
                          Moja corka czytania uczyla sie z elementarza Falkowskiego. Czyta, ale niezbyt plynnie. Tego ma sie nauczyc w pierwszej klasie. Powtarzala teraz zerowke i ewidentnie sie nudzila podczas niektorych zajec wiec nie zaserwuje jej tego ponownie.
            • makurokurosek Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 14:41
              Nadal elementarz t
              > o często pierwsza w życiu książka dziecka.

Teraz przestałam się dziwić twojemu zakupowi kolejnego elementarza, wszak to pierwsza książka twojego dziecka.

• brydka26 Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 16:05
            No, jak patrze na ksiazki dzieci z klasy syna, to sa i dzieci, ktore bardzo dbaja, i takie, ktore nie dbaja w ogole. I kolejne dzieci beda te ksiazki "dziedziczyly". Takze te lekko pogiete i przybrudzone. To nie jest fajne, zwlaszcza kiedy jest sie kolejnym rocznikiem.
        • olga727 Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 16:14
          brydka26 napisała:

> Ech, a ja zaluje, ze mlodsza nie bedzie juz miala Tropicieli. I bedzie sie po k
          > olei zalapywac na darmowe podreczniki MENowskie... jakos nie wierze w jakosc ks
          > . B o na pewno wiecie, ze podrecznik trafia do szkoly na 3 lata i maja z niego korz
          > ystac 3 roczniki. To nie jest ksiazka dla dziecka. Trzeba sie. nia obchodzic ja
          > k z ksiazka z biblioteki.
          A ja liczę na cud:rząd wycofa ten eleMENtarz ze szkół. wink
    • srubokretka Re: elementarz 3 część już jest 08.08.14, 14:59
      Potem lament, bo dziecko w szkole sie nudzi. Z zachowania zla ocena. adhad i inne twory. Latanie po psychologach, zeby dziecko naprawiali.
      Czy zycie tak jest ograniczone, ze nia ma czego dziecka uczyc w domu, tylko to co pozniej jest w szkole???
      Kobieto, rozum ci odjelo? Idz z dzieckiem do lasu na grzyby. Zrob zielnik. Polap motyle. Wakacje sa.
      Tez jestem ambitna mama, ale bez przesady. Trzeba znac umiar.
      • jagodasoft2 Do pi.xyz 08.08.14, 16:34
        Weź ty kobieto zajmij się sobą, bo dziecku krzywdę robisz. Może studia pedagogiczne przydało by się...
      • jagodasoft2 Elementarz 08.08.14, 16:36
        A mnie sie elementarz podoba i cieszę sie ze nie będę musiała kupować boxu w którym przynajmniej 4 książki są zupełnie zbędne. Elementarz może trochę napaćkany, ale przy odrobinie chęci dziecko nauczyłoby sie i z czarno białej kartki napisanej ręcznie przez panią.
        • little_fish Re: Elementarz 09.08.14, 15:13
          też jestem ciekawa jakie to fantastyczne umiejętności dziecko opanuje dzieki BOXowi, a których nie jest w stanie opanować ucząc się z rządowego elementarza?
    • totolotto Re: elementarz 3 część już jest 09.08.14, 19:54
      W klasach 1-3 moje dziecko nie wiedziało co to nauka w domu.
      Uczyła się w szkole i tyle, zadania odrabiała na świetlicy.
    • mama_kotula Re: elementarz 3 część już jest 11.08.14, 08:43
      pi.xyz napisał:

> naszelementarz.men.gov.pl/
      > Co sądzicie?

Zdania nie zmieniłam, nadal mi się nie podoba. Czy popsuje dzieci z niego korzystające? Nie wiem.
      Prawdę mówiąc, imho szkoła i tak ci w jakimś stopniu popsuje i zawiedzie dziecko, niezależnie od elementarza czy boksu tongue_out.

> Ja kupiłam pakiet tropiciele i będę dziecko uczyć w domu. Na szkołę nie ma co l
      > iczyć tongue_out

Aha, też próbowałam tak robić w klasie pierwszej bodaj. Po czym się stuknęłam w głowę, bo dziecko po kilku godzinach w szkole było już jednak zmęczone, więc przestałam mu fundować dodatkową edukację typu szkolnego po godzinach lekcji i odrobieniu zadań domowych. Wolałam postawić na inne zajęcia dodatkowe, niż ćwiczenie kaligrafii i pisania wypracowań na czas.
      • little_fish Re: elementarz 3 część już jest 11.08.14, 09:48
        mamo_kotula - a wy już zaczęliście ED? czy teraz startujecie? Ciekawa jestem wrażeń smile
        • mama_kotula Re: elementarz 3 część już jest 11.08.14, 11:32
          little_fish napisała:
          > mamo_kotula - a wy już zaczęliście ED? czy teraz startujecie? Ciekawa jestem wr
          > ażeń smile

Powoli startujemy już teraz, aby się rozkręcić potem. Na razie sobie obserwuję dzieci, na ile są w stanie pracować samodzielnie, na ile trzeba razem. Obwąchujemy, znaczy się. Program szkolny zamierzam realizować w wersji minimum, bo mamy fajniejsze rzeczy do uczenia się w planie wink
          • little_fish Re: elementarz 3 część już jest 11.08.14, 15:48
            znaczy się oficjalnie zaczynacie od września. Skrobnij od czasu kilka zdań - bardzo jestem ciekawa twoich odczuć. Ja się niestety do ED nie nadaję, ale chętnie poczytam smile
            • mama_kotula Re: elementarz 3 część już jest 11.08.14, 18:48
              little_fish napisała:

> znaczy się oficjalnie zaczynacie od września.

Nie wiem smile
              We wrześniu mamy w planach wycieczkę na festyn biskupiński jak na razie, nie wiem, kiedy zaczniemy oficjalnie. I czy w ogóle zaczniemy oficjalnie wink.

Na razie jedno moje dziecko oświadczyło, że ono się będzie uczyć łaciny i gry w szachy, a drugie, że będzie się uczyć fizyki li i jedynie. Oboje zgodzili się na przygotowywanie się do konkursów z matematyki i robienie zielnika Puszczy Kampinoskiej. Uzywamy sobie też tej serii, przy okazji ćwicząc angielski: www.theoldschoolhouse.com/product/curiosity-files-the-series/ - twórcy polskiego systemu szkolnego mogliby od autorów uczyć się, co to jest tak naprawdę nauczanie zintegrowane wink.

Zważywszy, że jest program nauczania, niestety, to nie możemy na tym poprzestać. Ale spokojnie, stopniowo, wszystko się da.

Najmłodsze zaś, jeszcze nie edukowane, miauczy: mamo, mamo, a co jest na A? Aaaaaautobus, odpowiadam. A co jeszcze? Aaaaarbuz. A co jeszcze? No, co jeszcze, pytam. Aaaaaa-a-a-a-a może mysz? - zastanawia się dziecko.

• little_fish Re: elementarz 3 część już jest 11.08.14, 19:21
                no w nauczaniu zintegrowanym/edukacji wczesnoszkolnej to szału jeśli chodzi o wiadomości nie ma, dacie radę smile Ale syn już chyba starszy o ile dobrze pamiętam? To trzeba podstawę opanować niestety - nie żeby tam były jakieś cuda do nauczenia, ale trzeba wiedzieć o co mogą zapytać. Głupio znać łacinę i fizykę, a oblać egzamin, bo się nie wiedziało co to jest naród wink Powodzenia życzę i fajnie że teraz są takie możliwości jak ED
                • mama_kotula Re: elementarz 3 część już jest 11.08.14, 20:40
                  little_fish napisała:
                  > no w nauczaniu zintegrowanym/edukacji wczesnoszkolnej to szału jeśli chodzi o w
                  > iadomości nie ma, dacie radę smile

A nie nie, ja nie o tym.
                  To, co linkowałam, to jest z definicji dla dzieci 8-13, przy czym taki unit jeden ma wpakowane wszystkie przedmioty, bardzo dobrze powiązane z głownym tematem - matematykę, przyrodę, fizykę/chemię, edukację językową, religię, historię, wiedzę o społeczeństwie, geografię, łącznie z wuefem i muzyką tongue_out. I to imo jest koncepcja nauczania zintegrowanego, i to dobrze zrobiona, a nie to, co u nas się nazywa zintegrowanym.

Oraz co do dania rady - tu jestem spokojna, niezależnie od tego, czego dzieci się będą uczyć i na jakim poziomie.

> Ale syn już chyba starszy o ile dobrze pamięta
                  > m? To trzeba podstawę opanować niestety - nie żeby tam były jakieś cuda do nauc
                  > zenia, ale trzeba wiedzieć o co mogą zapytać.

Podstawę trzeba opanować, bo takie są przepisy. I tylko dlatego. I myślę, że nie muszę specjalnie dziecka uczyć, co to jest naród, dlatego, że to jest w programie. Bo tego można nauczyć zupełnie przy okazji. Zresztą, opanowanie podstawy to dla średnio inteligentnego, oczytanego dziecka nie jest problem.

> Głupio znać łacinę i fizykę, a ob
                  > lać egzamin, bo się nie wiedziało co to jest naród wink

To tak nie działa wink. Poza tym nie do końca chyba pojęłaś nieco ironiczny wydźwięk mojego postu ;D.

• little_fish Re: elementarz 3 część już jest 11.08.14, 21:08
                    a nie - ironiczny ton pojęłam, ja też żartowałam smile
                    jestem pedagogiem więc trochę o ED wiem, wiem też jakie są możliwości przeciętnego dziecka i jakie to ma odniesienie do podstawy. A z tego co pamiętam odnośnie Twoich dzieci, to inteligencję mają raczej ponadprzeciętną, więc podstawę opanują zupełnie przy okazji. Jeszcze jedno pytanie techniczne mam - formalności związane z zaliczaniem programu będziecie załatwiać w rejonowej placówce, czy w jakiejś,która "Specjalizuje" się w ED? I czekam na jakieś info podczas realizacji nauczania big_grin
                    • mama_kotula Re: elementarz 3 część już jest 11.08.14, 22:10
                      Cytat
                      Jeszcze jedno pytanie techniczne mam - formalności związane z zaliczaniem programu będziecie załatwiać w rejonowej placówce, czy w jakiejś,która "Specjalizuje" się w ED?

Dzieci są zapisane do warszawskiej szkoły Salomon, przyjaznej ED.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka