Dodaj do ulubionych

elmexowanie w szkole

20.09.14, 19:00
Wyraziliście zgodę na szkolne elmexowanie? Bo ja nie i córka jako jedyna w klasie nie będzie myć zębów w szkole.
Obserwuj wątek
    • opium74 Re: elmexowanie w szkole 20.09.14, 19:02
      Wyraziłam zgodę. Dlaczego nie? To jakieś zagrożenie jak se szczepionkami ? wink
      • lucyjkama Re: elmexowanie w szkole 20.09.14, 19:06
        E... nie. Córka nie chciała. W domu myje elmexem tym do 6 lat i jęczy że pasta ma okropny smak. Przez 5 lat nie przywykła a ten preparat szkolny jeszcze paskudniejszy.
        Starszy syn elmexował w szkole.
        A z drugiej strony przypominam sobie szkolne fluorowanie. Pielęgniarka nakładała każdemu ten płyn przejeżdżając po włoskach każdej szczoteczki. Mało higieniczne sad
    • mama-ola Re: elmexowanie w szkole 20.09.14, 19:07
      A co to jest elmexowanie? Mycie pastą Elmex?
      U nas jest fluoryzacja. Na nią nie wyraziłam zgody, też syn jako jedyny, to nie jest jakiś problem - być jedynym. smile
      • lucyjkama Re: elmexowanie w szkole 20.09.14, 19:13
        To fluorowanie preparatem elmexu, dostępnym tylko w aptekach a nie mycie zwykłą pastą.
        Taka była dokładnie deklaracja "wyrażam zgodę na elmexowanie". Co 6 tygodni jest to fluorowanie.
    • marcyszka Re: elmexowanie w szkole 20.09.14, 19:10
      u nas jest "elmexowanie", ale nie pastą elmex, a żelem z fluorkiem. Ma to sens. Aczkolwiek według naszej Pani stomatolog w szkole jest to robione za rzadko i uzupełniamy w domu.
      Ten preparat jest zalecany do stosowania raz w tygodniu.
    • saszanasza Re: elmexowanie w szkole 20.09.14, 19:11
      wyraziłam zgodę na fluoryzację, pomimo tego że raz na pół roku zabieram dzieciaki do dentysty na lakierowanie zębów. dentystka uznała że możnasmile
      • lucyjkama Re: elmexowanie w szkole 20.09.14, 19:18
        O widzisz a nam dentystka powiedziała, że jak fluorowanie to już nie lakierowanie bo można fluor przedawkować i białe plamy na zębach wyjdą. Ale my nawet nie lakierujemy.
        Syn 12 letni jeszcze żadnej plomby w życiu nie miał więc póki co nie widzę potrzeby jakiegoś szczególnego dbania o zęby poza codziennym myciem i przeglądem co parę miesięcy.
        • marcyszka Re: elmexowanie w szkole 20.09.14, 19:24
          ale przecież lakierowanie to nic innego jak nakładanie fluoru?
          To czy można dodatkowo fluoryzować w szkole zależy od tego czym fluoryzują.
          Jeśli to pasta lub żel elmex, to śmiało - nie zaszkodzi smile
      • joanka72 Re: elmexowanie w szkole 20.09.14, 21:54
        a nasza dentystka odradziła. Siedziałam na zebraniu i SMS-owałam z nią z prośbą o opinię. Napisała, że można przedobrzyć, jak będzie potrzeba sama wypisze taki sam preparat.
    • zofijkamyjka Re: elmexowanie w szkole 20.09.14, 19:27
      nie wyraziłam zgody. Córce nie odpowiada ten smak i zapach, boli ja po tym głowa.
    • maeve_binchy Re: elmexowanie w szkole 20.09.14, 20:31
      Nie. Lakierujemy u dentysty.
    • slonko1335 Re: elmexowanie w szkole 20.09.14, 22:57
      Nie wyraziliśmy, elmexujemy w domu.
    • fasolka99 Re: elmexowanie w szkole 21.09.14, 11:13
      Nie, moje dzieci nie fluoryzują zębów w szkole. No co dzień też używamy pasty bez fluoru (dzieci i dorośli), niedostępnej w supermarketach. Fluoryzacja wyłącznie w gabinecie dentystycznym w czasie co-półrocznych wizyt kontrolnych i czyszczenia. Jak do tej pory zero dziur i przebarwień.
    • aleksandra1977 Re: elmexowanie w szkole 21.09.14, 11:36
      nie. Nie wyrazilam zgody na fluoryzacje, gdy potwierdzono mi, ze bedzie to preparat Elmex. Nie chodzi wcale o smak, bo ma sie nijak do smaku pasty. Nie mam zaufania do preparatow Elmex - u nas powoduja szybkie pojawianie sie osadu i kamienia nazebnego. Przy aparacie orto jest to problem. Po odstawieniu Elmexu zaden osad, czy kamien sie nie pojawia w takim tempie.
      Co pol roku lakierujemy zeby, bruzdy w szostkach zalakowalam.
    • budzik11 Re: elmexowanie w szkole 21.09.14, 16:48
      Przez trzy lata córka była jedyną, która nie miała fluoryzacji, bo miała ją robioną u stomatologa w ramach abonamentu w przychodni. Nie było żadnego problemu, cieszyła się, bo dzieci strasznie narzekały na okropny smak preparatu, a ona miała podobno fluoryzowane zęby czymś o smaku "miodku" jak mówiła dentystka - córce bardzo smakowało. Teraz już nie mamy tego abonamentu, więc dzieci będą miały floryzację w szkole. Z wersją u dentystki było lepiej też dlatego, że godzinę po zabiegu nie wolno jeść i ja byłam w stanie tego dopilnować, w szkole już nie, dzieci mogą się zwyczajnie zapomnieć.
    • gopio1 Re: elmexowanie w szkole 21.09.14, 17:50
      Co roku nie wyrażam - syn już w szóstej klasie, córka w czwartej. Nigdy nie mieli żadnego ubytku, nawet w mleczakach. Chodzą co pół roku do dentysty na fluoryzację. Dokładnie, odpowiednia dawka, pod okiem specjalisty. W klasie córki tylko ona nie bierze udziału w klasowym myciu zębów, w klasie syna jeszcze jedne chłopiec (syn dentystki).
    • aurinko Re: elmexowanie w szkole 21.09.14, 18:31
      Nie, nie wyraziłam zgody.
      • pasik Re: elmexowanie w szkole 22.09.14, 00:43
        A czy Wy posiadacie taką wiedzę, że wasze dzieci do 18 roku życia mają prawo do lakierowania co 3 miesiące w ramach NFZ.
        Chodzę od wielu lat....nigdy nie płaciłam za lakierowanie...fluoryzacji w szkole odmówiłam żeby nie nakładać wizyt ( zbyt duża ilośc fluoru)
        Dla mnie to jeden z podstawowych elementów profilaktyki...jesteśmy u stomatologa równo co 3 m.
        • aurinko Re: elmexowanie w szkole 22.09.14, 08:45
          Posiadam taką wiedzę, ale moim dzieciom i tak nie pozwalam lakierować.
        • afro.ninja Re: elmexowanie w szkole 22.09.14, 11:36
          Pasik, dzieki za info. smile
        • slonko1335 Re: elmexowanie w szkole 22.09.14, 11:39
          > A czy Wy posiadacie taką wiedzę, że wasze dzieci do 18 roku życia mają prawo do
          > lakierowania co 3 miesiące w ramach NFZ.
          posiadamy
          • pasik Re: elmexowanie w szkole 22.09.14, 11:54
            to dobrzesmile
            • fasolka99 Re: elmexowanie w szkole 23.09.14, 11:42
              a ja nie posiadałam, więc dzięki, Pasik smile
              Choć i tak póki będę wyrabiać finansowo, to się będę trzymać zaufanego gabinetu, gdzie mam co pół roku pełną profilaktykę. Bo na NFZ to pewnie tylko lakierowanie, a piaskowanie i lakowanie bruzd to już nie? Zresztą słyszałam, że na piaskowanie trzeba uważać - są gabinety oszczędzające na dobrej jakości "piasku", no i dokładność/umiejętności higienistki też nie są bez znaczenia.
              • slonko1335 Re: elmexowanie w szkole 23.09.14, 11:53
                Lakowanie i piaskowanie to róznie-często zalezy od kontraktu jaki ma podpisany konkretny gabinet. Chodziliśmy do lekarki przyjmującej w trech i czasami na konkretny zabieg umawiała nas w drugim lub trzecim bo tam mieli refundowane. W naszym do którego chodzimy najczęsciej lakują bruzdy bezpłatnie dzieciom do ukończenia 7 roku życia, akurat dla moich to wystarczające ale koleżanki córka do tych 7 lat się szóstek nie dorobiła i musiała poszukać innego gabunetu gdzie te 6 na nfz zalakują.
                • fasolka99 Re: elmexowanie w szkole 23.09.14, 12:20
                  Beznadziejne są te ograniczenia NFZ... Jak piszą na stronie NFZ, bezpłatne jest tylko lakowanie 6stek. A co z resztą? No i ja albo będę pracować, albo biegać po gabinetach z dzieciakami, bo w każdym zrobią coś innego smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka