lucyjkama 20.09.14, 19:00 Wyraziliście zgodę na szkolne elmexowanie? Bo ja nie i córka jako jedyna w klasie nie będzie myć zębów w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
opium74 Re: elmexowanie w szkole 20.09.14, 19:02 Wyraziłam zgodę. Dlaczego nie? To jakieś zagrożenie jak se szczepionkami ? Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: elmexowanie w szkole 20.09.14, 19:06 E... nie. Córka nie chciała. W domu myje elmexem tym do 6 lat i jęczy że pasta ma okropny smak. Przez 5 lat nie przywykła a ten preparat szkolny jeszcze paskudniejszy. Starszy syn elmexował w szkole. A z drugiej strony przypominam sobie szkolne fluorowanie. Pielęgniarka nakładała każdemu ten płyn przejeżdżając po włoskach każdej szczoteczki. Mało higieniczne Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: elmexowanie w szkole 20.09.14, 19:07 A co to jest elmexowanie? Mycie pastą Elmex? U nas jest fluoryzacja. Na nią nie wyraziłam zgody, też syn jako jedyny, to nie jest jakiś problem - być jedynym. Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: elmexowanie w szkole 20.09.14, 19:13 To fluorowanie preparatem elmexu, dostępnym tylko w aptekach a nie mycie zwykłą pastą. Taka była dokładnie deklaracja "wyrażam zgodę na elmexowanie". Co 6 tygodni jest to fluorowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
marcyszka Re: elmexowanie w szkole 20.09.14, 19:10 u nas jest "elmexowanie", ale nie pastą elmex, a żelem z fluorkiem. Ma to sens. Aczkolwiek według naszej Pani stomatolog w szkole jest to robione za rzadko i uzupełniamy w domu. Ten preparat jest zalecany do stosowania raz w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: elmexowanie w szkole 20.09.14, 19:11 wyraziłam zgodę na fluoryzację, pomimo tego że raz na pół roku zabieram dzieciaki do dentysty na lakierowanie zębów. dentystka uznała że można Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjkama Re: elmexowanie w szkole 20.09.14, 19:18 O widzisz a nam dentystka powiedziała, że jak fluorowanie to już nie lakierowanie bo można fluor przedawkować i białe plamy na zębach wyjdą. Ale my nawet nie lakierujemy. Syn 12 letni jeszcze żadnej plomby w życiu nie miał więc póki co nie widzę potrzeby jakiegoś szczególnego dbania o zęby poza codziennym myciem i przeglądem co parę miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
marcyszka Re: elmexowanie w szkole 20.09.14, 19:24 ale przecież lakierowanie to nic innego jak nakładanie fluoru? To czy można dodatkowo fluoryzować w szkole zależy od tego czym fluoryzują. Jeśli to pasta lub żel elmex, to śmiało - nie zaszkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
joanka72 Re: elmexowanie w szkole 20.09.14, 21:54 a nasza dentystka odradziła. Siedziałam na zebraniu i SMS-owałam z nią z prośbą o opinię. Napisała, że można przedobrzyć, jak będzie potrzeba sama wypisze taki sam preparat. Odpowiedz Link Zgłoś
zofijkamyjka Re: elmexowanie w szkole 20.09.14, 19:27 nie wyraziłam zgody. Córce nie odpowiada ten smak i zapach, boli ja po tym głowa. Odpowiedz Link Zgłoś
maeve_binchy Re: elmexowanie w szkole 20.09.14, 20:31 Nie. Lakierujemy u dentysty. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: elmexowanie w szkole 20.09.14, 22:57 Nie wyraziliśmy, elmexujemy w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka99 Re: elmexowanie w szkole 21.09.14, 11:13 Nie, moje dzieci nie fluoryzują zębów w szkole. No co dzień też używamy pasty bez fluoru (dzieci i dorośli), niedostępnej w supermarketach. Fluoryzacja wyłącznie w gabinecie dentystycznym w czasie co-półrocznych wizyt kontrolnych i czyszczenia. Jak do tej pory zero dziur i przebarwień. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: elmexowanie w szkole 21.09.14, 11:36 nie. Nie wyrazilam zgody na fluoryzacje, gdy potwierdzono mi, ze bedzie to preparat Elmex. Nie chodzi wcale o smak, bo ma sie nijak do smaku pasty. Nie mam zaufania do preparatow Elmex - u nas powoduja szybkie pojawianie sie osadu i kamienia nazebnego. Przy aparacie orto jest to problem. Po odstawieniu Elmexu zaden osad, czy kamien sie nie pojawia w takim tempie. Co pol roku lakierujemy zeby, bruzdy w szostkach zalakowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: elmexowanie w szkole 21.09.14, 16:48 Przez trzy lata córka była jedyną, która nie miała fluoryzacji, bo miała ją robioną u stomatologa w ramach abonamentu w przychodni. Nie było żadnego problemu, cieszyła się, bo dzieci strasznie narzekały na okropny smak preparatu, a ona miała podobno fluoryzowane zęby czymś o smaku "miodku" jak mówiła dentystka - córce bardzo smakowało. Teraz już nie mamy tego abonamentu, więc dzieci będą miały floryzację w szkole. Z wersją u dentystki było lepiej też dlatego, że godzinę po zabiegu nie wolno jeść i ja byłam w stanie tego dopilnować, w szkole już nie, dzieci mogą się zwyczajnie zapomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
gopio1 Re: elmexowanie w szkole 21.09.14, 17:50 Co roku nie wyrażam - syn już w szóstej klasie, córka w czwartej. Nigdy nie mieli żadnego ubytku, nawet w mleczakach. Chodzą co pół roku do dentysty na fluoryzację. Dokładnie, odpowiednia dawka, pod okiem specjalisty. W klasie córki tylko ona nie bierze udziału w klasowym myciu zębów, w klasie syna jeszcze jedne chłopiec (syn dentystki). Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: elmexowanie w szkole 22.09.14, 00:43 A czy Wy posiadacie taką wiedzę, że wasze dzieci do 18 roku życia mają prawo do lakierowania co 3 miesiące w ramach NFZ. Chodzę od wielu lat....nigdy nie płaciłam za lakierowanie...fluoryzacji w szkole odmówiłam żeby nie nakładać wizyt ( zbyt duża ilośc fluoru) Dla mnie to jeden z podstawowych elementów profilaktyki...jesteśmy u stomatologa równo co 3 m. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: elmexowanie w szkole 22.09.14, 08:45 Posiadam taką wiedzę, ale moim dzieciom i tak nie pozwalam lakierować. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: elmexowanie w szkole 22.09.14, 11:39 > A czy Wy posiadacie taką wiedzę, że wasze dzieci do 18 roku życia mają prawo do > lakierowania co 3 miesiące w ramach NFZ. posiadamy Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka99 Re: elmexowanie w szkole 23.09.14, 11:42 a ja nie posiadałam, więc dzięki, Pasik Choć i tak póki będę wyrabiać finansowo, to się będę trzymać zaufanego gabinetu, gdzie mam co pół roku pełną profilaktykę. Bo na NFZ to pewnie tylko lakierowanie, a piaskowanie i lakowanie bruzd to już nie? Zresztą słyszałam, że na piaskowanie trzeba uważać - są gabinety oszczędzające na dobrej jakości "piasku", no i dokładność/umiejętności higienistki też nie są bez znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: elmexowanie w szkole 23.09.14, 11:53 Lakowanie i piaskowanie to róznie-często zalezy od kontraktu jaki ma podpisany konkretny gabinet. Chodziliśmy do lekarki przyjmującej w trech i czasami na konkretny zabieg umawiała nas w drugim lub trzecim bo tam mieli refundowane. W naszym do którego chodzimy najczęsciej lakują bruzdy bezpłatnie dzieciom do ukończenia 7 roku życia, akurat dla moich to wystarczające ale koleżanki córka do tych 7 lat się szóstek nie dorobiła i musiała poszukać innego gabunetu gdzie te 6 na nfz zalakują. Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka99 Re: elmexowanie w szkole 23.09.14, 12:20 Beznadziejne są te ograniczenia NFZ... Jak piszą na stronie NFZ, bezpłatne jest tylko lakowanie 6stek. A co z resztą? No i ja albo będę pracować, albo biegać po gabinetach z dzieciakami, bo w każdym zrobią coś innego Odpowiedz Link Zgłoś