26.02.15, 21:13
czy wasze dzieci też miały z tymi literkami problem? Córka ma 5,5 roku czyta naprawdę nieźle, już od pół roku, ale do tej pory nie jest w stanie rozróżnić tych liter i ciągle dopytuje czy to b czy d. Czy to jest rozwojowe czy to może być dysleksja?
Obserwuj wątek
    • pajesia Re: d i b 26.02.15, 21:44
      b ma brzuszek , d ma dupkę
      ewentualnie spójrz na piąstki z kciukiem prosto w górę uniesionym, zgięte palce do środka: lewa ręka pokaże b, prawa - d jak w wyrazie buda (dla psa)
      dysleksja to nie jest
      • maesstra Re: d i b 26.02.15, 22:22
        b ma brzuszek , d ma dupkę

haha to mi się podobasmile
      • joanka72 Re: d i b 02.03.15, 19:10
        Pomysł świetny, ale u mojego lewostronnego dziecka nie zadziałał. Według niego b ma dupkę a d brzuszek wink Czyta od prawej do lewej...
        • maesstra Re: d i b 02.03.15, 20:09
          moja też jest lewostronna, ale chyba nie ma lateralizacji skrzyżowanej tylko wszystko na lew oko, ręka noga
        • pajesia Re: d i b 02.03.15, 20:10
          a może u niego podziała ten myk z psią budąsmile ?
          • joanka72 Re: d i b 02.03.15, 21:10
            Spróbuję wink, na razie udało się zapanować nad pismem lustrzanym. Ale dalej czasami próbuję czytać od prawej do lewej i tak zapisywać, np. liczby
    • klubgogo Re: d i b 26.02.15, 22:00
      To nie dysleksja, przejdzie za pół roku.
    • kanna Re: d i b 26.02.15, 22:04
      Rozwojowe, w tym wieku nawet czytać nie trzeba smile
    • michalina38 Re: d i b 26.02.15, 22:54
      takie znalazłam fajne, trzeba sciagnac plik z literami do cwiczeń
      www.scholaris.pl/zasob/53364?tid%5B%5D=3&eid%5B%5D=POCZ&sid%5B%5D=POL2&bid=1.b&iid=0&api=
      albo wpisz w wyszukiwarce cwiczenia na b i d, mialam kiedys fajna ksiazke z takimi cwiczeniami i wiem sa super cwiczenia tego typu, ale ksiazke komus pozyczylam i teraz nawet autorow nie pamietam
    • gaskama Re: d i b 27.02.15, 08:38
      Twoje dziecko jest jeszcze bardzo małe. Mój tak miał niestety jeszcze w wieku 7 i 8 lat. Mylił 3 i E i właśnie d i b i wiele innych liter, u i y. I ma orzeczenie o dysleksji i dysgrafii i dysortografii. Ale tego nie ustala się jak dziecko ma 5 lat. Na tym etapie może z tego wyrosnąć.
      • betty842 gaskama 28.02.15, 22:45
        A w jakim wieku stwierdzono u twojego dziecka te "dys..."? Bo mój syn też czasem myli "d" i "b", czasem "a" i "o", a "u" z "y" też mu się zdarza. Czy powinnam się niepokoić? Aha syn w czerwcu skończy 8 lat,chodzi do 1 klasy. Częściej mylił te literki kiedy uczył się czytać,teraz zdarza mu się to rzadziej ale jednak się zdarza.
        • gaskama Re: gaskama 03.03.15, 08:46
          Nam zdiagnozowano te wszystkie "dys" jak syn miał mniej więcej 9-10 lat. Ja dość długo się wzbraniałam przed udaniem się do poradni, bo mam spore wątpliwość co do znajdywania wytłumaczeń w postaci odpowiednich kwitów na każdą bolączkę. Notabene u syna w klasie był masowy wysyp różnego rodzaju "dysów" w ostatnim możliwym terminie (chyba październik w klasie 6 SP). Orzeczenia mają najlepsi uczniowie w klasie. Teoretycznie takie zaburzenia ma 1 na 10 dzieci. Czyli w klasie syna powinny być maksymalnie 2 takie osoby a jest chyba 5. Ale syn był ze 3 razy na kilkugodzinnych testach i rozmowach. Warto podobno zainteresować się tematem najpóźniej w 3 klasie szkoły podstawowej.
    • jagienka75 Re: d i b 27.02.15, 09:27
      może ma problem z dźwięcznością głosek d i b?
      a jak z innymi głoskami?
      • maesstra Re: d i b 27.02.15, 13:36
        inne ok, czyta dość płynnie, jak d lub b jest w środku lub na końcu wyrazu to przeważanie z kontekstu wyrazu przeczyta dobrze, najgorzej jak wyraz zaczyna się się na te litery lub jest jako 2 literka wtedy się zacina albo czyta na odwrót
    • zielonazielona1 Re: d i b 27.02.15, 15:36
      grazkawatazka.blogspot.com/2012/02/buda.html
      też dobry pomysł
    • sion2 Re: d i b 28.02.15, 14:47
      Kobieto, dzieciak 5,5 roku ma pełne prawo mylić te literki, daj jej spokój. Jeśli chcesz poprawiać to tylko w formie zabawy.
      Ten pomysł że "b" ma brzuszek a "d" ma dupkę to chyba ode mnie smile w każdym razie go kiedyś napisałam na forum, wydaje mi się że pierwsza smile
      • pajesia Re: d i b 28.02.15, 18:48
        Sion, pomysł z brzuszkiem i dupka nie pochodzi od Ciebie, ale od mojej cioci, która tym sposobem nauczyła moją siostrę odróżniać tę litery. A było to lat temu... ho ho, że czterdzieści
        • olga727 Re: d i b 28.02.15, 20:58
          Pomysł jest Super,muszę wypróbować na mojej pierwszoklasistce (też jej się mylą) wink Dzięki za ten pomysł. smile
          • maesstra Re: d i b 28.02.15, 21:53
            Dzis już metoda wyprobowana są pierwsze efekty. Dzięki za pomysły. Sama bym na to nie wpadła.
    • ola33333 Re: d i b 03.03.15, 22:44
      moja corka tez miala problem rozroznianiem b i d. Tlumaczylam Dupka brzuszek itd. ale nic nie pomagalo.
      A jest w niemieckiej szkole i tam sie ucza liter drukowanych malych i duzych. Male b i d drukowane jest odbiciem lustrzanym i corka miala caly czas problemy co najpierw kreska czy brzuszek.
      W koncu nauczylam ja malego d pisanego (z haczykiem) i przestalo jej sie mylic, bo b haczyka nie ma.

Corka ma 8 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka