Dodaj do ulubionych

Bóle głowy, bóle brzucha-zatrute mleko???

25.03.15, 22:02
Czytałam ostatnimi czasy wątek o takich objawach, nie wtrącałam się, choć syn od ok 3 tygodni ma podobne objawy. Zaczełam łączyć fakty, parę dni temu 30-pare dzieci z identycznymi objawami trafia do szpitala( Zabrze), okazuje się, że pod ,,lupę" biorą mleko i dostawcę, który rozpowszechnia mleko w 300 szkołach w woj. Śląskim, nie wiem jak w innych.
Powiem szczerze, że wstępnie dolegliwości te, upatrywałam na gruncie stresowym dziecka. Jednak w czwartek, zeszłego tygodnia dostali ,,mleko", rano piątek syn znów skarzy się na bóle brzucha i głowy... Jutro porozmawiam z dyrektorem szkoły i zgłoszę sprawę do sanepidu.
Obserwuj wątek
    • el_elefante Re: Bóle głowy, bóle brzucha-zatrute mleko??? 27.03.15, 08:33
      Mogę zapytać o numer szkoły?
    • katasia1 Re: Bóle głowy, bóle brzucha-zatrute mleko??? 27.03.15, 11:57
      A możesz napisać jakie mleko dostaje Twój syn - kto jest producentem?
    • lee_a Re: Bóle głowy, bóle brzucha-zatrute mleko??? 27.03.15, 13:57
      a może syn ma nietolerancję laktozy? Mojej córce wyszła w siódmym roku życia. I własnie najgorzej po zwykłym mleku - serki i jogurty może jeść.
      • tijgertje Re: Bóle głowy, bóle brzucha-zatrute mleko??? 27.03.15, 14:42
        w serkach i jourtach nie ma laktozy, zostaje przetworzona i "unieszkodliwiona" w procesie fermentacji. Moj syn tez ma nietolerancje laktozy, problemy ma wylacznie po produktach z dodatkiem slodkiego mleka (niestety rowniez dodawanego do pieczywa, masla, takze serow, zeby poprawic ich smak). Ostatnio nawet nalesniki smaze na jogurcie ( dodaje do ciasta tez wody, zeby uzyskac odpowiednia konsystencje). wychodza pyyyyszne, bardzo delikatne, ale latwo sie rozlatuja, wiec trzeba smazyc grubsze.
        • bluestarfish Re: Bóle głowy, bóle brzucha-zatrute mleko??? 28.10.15, 12:07
          A nie prościej zamiast jogurtu wziąć po prostu mleko bez laktozy?
    • tijgertje Re: Bóle głowy, bóle brzucha-zatrute mleko??? 27.03.15, 14:37
      jesli to by bylo zatrute mleko, to na dolegliwosci zaczal by sie skarzyc gora kilka godzin po jego spozyciu, nie dopiero nastepnego dnia.
      • zjawa1 Re: Bóle głowy, bóle brzucha-zatrute mleko??? 28.03.15, 10:19
        Nie jest prawdą to, co piszesz! Nie ma reguły co do, wystąpienia objawów. Ponadto, wszystko też zależy od tego ,,co truje". Nie koniecznie bakterie!! Jak w Naszym przypadku, to miało miejsce.
        • zjawa1 Re: Bóle głowy, bóle brzucha-zatrute mleko??? 28.03.15, 10:28
          A teraz o nas. Syn już od ok 3 tygodni ( z reguły soboty) skarżył się na bóle głowy i brzucha.
          Na początku sądziłam, że mogą to być bóle na tle nerwowym( nie było innych objawów).
          Jednak parę dni temu, dostał takiego ataku bólu brzucha( ok 10 godzin po wypiciu 2 kartoników mleka czekoladowego), że trafiłam z nim do szpitala. Tam zrobiono mu szereg badań, morfologie i inne badania krwi oraz usg. Na usg wyszło, że ma ścianki jelit w stanie zapalnym i powiększone węzły chłonne. Badania krwi absolutnie wykluczyły infekcje wszelakiego pochodzenia i lekarz wskazał na zatrucie pod kątem związków toksycznych. Zgłosiłam sprawę do sanepidu. Podobne objawy, ale lżejsze, miała 3 dzieci z klasy-to wiem na pewno. Nie mogę podać nazwy produktu, jest to firma działająca pod dwoma nazwami. W składzie mleka czekoladowego jest sama chemia, świństwo totalne, szkoda ze wcześniej tego nie sprawdzałam. Podobno E 407, które między innymi jest w składzie mleka dla dzieci!!! Jest bardzo szkodliwe.
          • annubis74 Re: Bóle głowy, bóle brzucha-zatrute mleko??? 29.03.15, 18:57
            możesz podać tego producenta mleka? u nas dzieci dostają zwykłe mleko łowickie i o takich objawach ani podejrzeniach nie słyszałam. inna kwestia - mleko teoretycznie ma byc zwiazane z propagowaniem zdrowej żywnosci - jak do tej zdrowej żywności ma sie mleko czekoladowe.
            • srubokretka Re: Bóle głowy, bóle brzucha-zatrute mleko??? 29.03.15, 23:15
              żywnosci - jak do tej zdrowej ż
              > ywności ma sie mleko czekoladowe. 

Oprocz nazwy, to pewnie z mlekiem i czekolada nie ma nic wspolnego. Moje dziecko ma zakaz jedzenia szkolnego pseudo jedzenia. ( tyle ze my poza Polska) Chociaz wyglada na to ,ze juz trucie i do Polski doszlo.
          • annubis74 Re: Bóle głowy, bóle brzucha-zatrute mleko??? 29.03.15, 18:58
            to podaj dwie nazwy w ranach ostrze żenia
            • zjawa1 Re: Bóle głowy, bóle brzucha-zatrute mleko??? 03.04.15, 00:55
              Nie mogę podać, bo Polska to chory kraj i tutaj, jak widzę bardziej chroni się praw truciciela, producenta a nie zatrutego konsumenta!!! To, nie Niemcy itp... niestety. w każdym, razie zgłosiłam ten syf!! Mam nadzieje, że coś z tym zrobią. Synowi zakazałam picia tego świństwa.
              • zjawa1 annubis 03.04.15, 01:09
                Powiem tylko, ze nie jest to mleko łowickie. Producent tego mleka pochodzi ze wschodnio-północnej części naszego, cudownego kraju!
                A my, do dnia dzisiejszego babramy się w konsekwencjachsad Jutro kolejna wizyta u lekarza-syn ma non stop jasno-żółty stolec w formie-mówiąc kolokwialnie-sraczki. Boję, się że dzieje się coś z wątrobąsad Sama już nie wiem...
                • zjawa1 Re: annubis 03.04.15, 01:23
                  Jeszcze chciałam dodać, że wkurzaja mnie-sorry za szczerość- insynuacje w postaci nie tolerancji laktozy. Syn nigdy nie miał tego i mam nadzieje, że po uszkodzeniu jeliot, po przebytym zatruciu mieć nie będzie!
                  Całe czas pijamy w domu litrami mleko, fakt najlepsze wg. mnie Robcio-uwielbiam produkty tej firmy, wg. mnie jest to najlepsze mleko, kefiry, maślanki i śmietany jakie w chwili obecnej znam. Całe wakacje litrami dziennie wypijaliśmy produkty mleczne i nikt nie miał najmniejszych problemów. Dopiero, kiedy zgodziłam się na to ,,czekoladowe mleko" nafaszerowane E 407 innymi syfami, mniej więcej od lutego mamy problem! Mieliśmy 2 tygodnie spokoju kiedy to, były ferie. Jestem zła na siebie, że wcześniej tego świństwa nie wyczaiłam i nie sprawdziłamsad
                  • morekac Re: annubis 04.04.15, 00:48
                    - insynuacje w postaci nie tolerancji laktozy.
                    Ale dla nietolerancji laktozy specyficzne jest to właśnie, że nabywa się jej z wiekiem. Część dorosłych toleruje, po prostu niektórzy wyrastają z picia mleka. Kefiry, maślanki, jogurty zawierają jakieś minimalne ilości tego cukru, więc nie wywołują dolegliwości - nie dziw się, że pierwsza rzecz, jaka większości przyszła do głowy, to ta nietolerancja laktozy.
                    • zjawa1 Re: annubis 04.04.15, 23:35
                      Ok, rozumiem, najprościej każdemu przychodzi do głowy--nietolerancja laktozy!
                      U mnie w rodzinie nikt nie ma tego problemu, nawet 95 letnia babciasmile Wszyscy pijamy bardzo duże ilości mleka, przez całe życiesmile Ale rozumiem tendencyjność.
                      • jakw Re: annubis 04.04.15, 23:50
                        Zjawa, jesteś pewna, że rozumiesz znaczenie słów tendencyjność i insynuacje? To, że komuś do głowy przyszło, że twój syn może mieć problem z nietolerancję laktozy, to żadne insynuacje. A ta wzmianka o tendencyjności w ostatnim poście to pasuje tam jak wół do karety.
                        • zjawa1 Re: annubis 05.04.15, 00:02
                          Pasuje idealnie. Ostatnio jest moda na ,,nietolerancje laktozy". Zresztą, ja nie pytałam w wątku ,,co może dolegać dziecku?", tylko stwierdziłam fakt, ku przestrodze. Więc nie rozumiem, po co ta nachalność z nietolerancją laktozy? Jeśli miałby nietolerancje laktozy, to raczej ja pierwsza o tym wiem i ewentualnie piszę na tym forum! Nie, nie ma puki co nietolerancji laktozy-badałam i sprawdzałam. Mam nadzieje, że to świństwo, które masowo wypijał nie uszkodziło nie odwracalnie jelitsad
                          • jakw Re: annubis 06.04.15, 10:41
                            Niezależnie od tego, co chciałaś napisać, to użycie niektórych słów po prostu nie pasuje do kontekstu.
                            • zjawa1 Re: jakw 06.04.15, 22:20
                              Twoje przemyślenia i ,,spostrzeżenia" również- i znów, niestety-są tendencyjnesad Może skup się na czym innym, jeśli potrafisz? Jeśli nie potrafisz, najlepiej nic nie pisz.
                      • lee_a Re: annubis 05.04.15, 17:03
                        U mnie w rodzinie tez wszyscy piją mleko, łącznie z babcia. Tylko moja córka przestała je tolerować jak skończyła 6 lat. Po prostu zaczęły sie dziwne bóle brzucha, rozwolnienia, w końcu dziwne podrażnienie skory. Przeszło jak odstawiliśmy mleko. Wiec przepraszam jeśli cię moimi "insynuacjami" uraziłam. Pa czy na to zatrute mleko skarżą sie tez inni rodzice? Bo raczej trucizna działa na wszystkie pijące dzieci.
                  • olga727 Re: annubis 04.04.15, 19:36
                    zjawa1 napisała: wkurzaja mnie-sorry za szczerość- insynuacje w postaci nie tolerancji laktozy.
                    A skąd możesz wiedzieć,że TO nie jest nietolerancja laktozy - bo lekarz tego nie powiedział ? Niestety,ale nie możesz wykluczyć tej alergii. uncertain
                    "Syn nigdy nie miał tego i mam nadzieje, że po uszkod
                    > zeniu jeliot, po przebytym zatruciu mieć nie będzie!"
                    Moja sąsiadka po 40-tce,też nigdy nie była uczulona na jad osy,aż do ubiegłego roku. Kiedy po ukąszeniu przez osę,spuchła i zdrętwiało jej pół twarzy.
                    Tak więc,nie wkurzaj się,na różne podpowiedzi,skoro sama nie wiesz. tongue_out
                    • zjawa1 Re: annubis 04.04.15, 23:44
                      Nie musicie ,,pouczać" mnie na temat tego, że alergie wszelakiego rodzaju mogą nagle wystąpić i to w każdym wieku, doskonale o tym wiem.
                      Raczej powinnyśmy się zastanawiać dlaczego tak często w naszych czasach one występują!!!
                      To, jest problem bynajmniej nie genetycznych tendencji!
                      Za ,,komuny" każdy pił mleko, MLEKO!!! A nie syfy mlekopodobne nafaszerowane E i innymi świństwami. To, to guwno jest odpowiedzialne z uszkodzenia jelit i zaburzenia enzymatyczne! W konsekwencji chemiczne ,,mleko" doprowadza do nietolerancji laktozy w większości przypadków.
                      • mikams75 Re: annubis 05.04.15, 00:52
                        za komuny to w szkolach bylo mleko z proszkiem ixi wink
                      • olga727 Re: annubis 05.04.15, 10:40
                        to guwno jest odpowiedzialne z uszkodzenia jelit i zaburzenia enzymatyczne! W konsekwencji chemiczne ,,mleko" doprowadza do nietolerancji laktozy w większości przypadków.
                        Sama już odpowiedziałaś sobie na TO pytanie. W każdym bądź razie poszukaj w okolicy Mlekomatu (taki automat ze świeżym nieprzetworzonym mlekiem),lub kupuj mleko ze wsi od gospodarza.
                        • morekac Re: annubis 05.04.15, 18:45
                          W każdym bądź razie poszukaj w okolicy Mlekomatu (taki automat ze świeżym nieprzetworzonym mlekiem),lub kupuj mleko ze wsi od gospodarza.

Tylko że w przypadku nietolerancji laktozy to nie pomoże. Nabiał jest zresztą niewskazany w przypadku zaburzeń gastrycznych. Przy czym zgadzam się, że to kartonikowe mleko smakowe jest okropne
                          • olga727 Re: annubis 05.04.15, 18:59
                            morekac napisała:
                            Tylko że w przypadku nietolerancji laktozy to nie pomoże. Nabiał jest zresztą n
                            > iewskazany w przypadku zaburzeń gastrycznych. Przy czym zgadzam się, że to kart
                            > onikowe mleko smakowe jest okropne
                            • morekac Re: annubis 06.04.15, 15:16
                              Jeśli ma nietolerancję laktozy, to pomoże mu tylko specjalne mleko bez laktozy. Na alergię- nic mu nie pomoże i właściwie powinny mu też szkodzić inne przetwory mleczne.Przy czym - jeśli dziecko szkolne nie może pić mleka, to nie wiem, jaki sens ma dawanie mu mleka sojowego. Można się obyć bez mleka i tyle.
                              • olga727 Re: annubis 06.04.15, 15:37
                                morekac napisała:
                                jeśli dziecko szkolne nie może pić mleka, to nie wiem, j
                                > aki sens ma dawanie mu mleka sojowego. Można się obyć bez mleka i tyle.
                                Przypomniało mi się,że istnieje jeszcze prosowe mleko. Tylko ciekawa jestem,czy objawy "zatrucia"ma tylko dziecko zjawy czy też wiele innych dzieci ?
                                • zjawa1 olga! 06.04.15, 22:30
                                  Gdybyś przeczytała dokładnie cały watek wiedziałabyś, że:
                                  -syn nie ma nietolerancji laktozy
                                  -inne dzieci po spożyciu większej ilości niż 1 kartonik na dobę, mleka czekoladowego też miały ostre bóle brzucha i wymioty
                                  -Sama wypiłam 2 kartoniki, które syn przyniósł ze szkoły, trochę później tuż po jego objawach sama wymiotowałam i miałam w następnej dobie biegunkę skrajną.
                                  • olga727 Re: olga! 07.04.15, 08:44
                                    zjawa1 napisała:

> Gdybyś przeczytała dokładnie cały watek wiedziałabyś, że:
                                    > -syn nie ma nietolerancji laktozy
                                    > -inne dzieci po spożyciu większej ilości niż 1 kartonik na dobę, mleka czekolad
                                    > owego też miały ostre bóle brzucha i wymioty
                                    > -Sama wypiłam 2 kartoniki, które syn przyniósł ze szkoły, trochę później tuż po
                                    > jego objawach sama wymiotowałam i miałam w następnej dobie biegunkę skrajną.
                                    A jakie jest stanowisko dyrekcji w TEJ sprawie ?
                                • morekac Re: annubis 07.04.15, 07:45
                                  Jeśli wiele osób ma dolegliwości, to afera powinna być już ogólnopolska. Przy czym mamusia jest na tyle nierozgarnięta, że zamiast alarmować pozostałych rodziców, Kontakt24 i ojca Mateusza, a nietknięte kartoniki dostarczyć na policję, sama się otruła.
                            • zjawa1 Re: annubis 06.04.15, 22:26
                              Pisałam, że nie ma uczulenia!!! I pisałam również, że w domu pijamy normalne mleko!! Nie sądziłam tylko, że w szkołach faszerują dzieciaki takim świństwem! dodatkowo sama, siebie obwiniam o to, że nie sprawdzałam mleka jakie pija moje dziecko w szkole- dopiero teraz to uczyniłamsad Jednak, lepiej pozno niż wcale.
                      • mruwa9 Re: annubis 05.04.15, 12:22
                        Nietolerancja laktozy u osob w wieku poniemowlecym jest STANEM NORMALNYM, NIE CHOROBA.
                        I to zjawisko bylo, jest i bedzie. To, ze nie pisalo sie o tym dawniej w mediach nie oznacza, ze nie istnialo. Od zawsze istnieli ludzie, ktorzy po mleku dostawali biegunki, a to dlatego, ze mleko jest przeznaczone dla oseskow, czlowiek jako jedyny ssak utrzymuje je w swojej diecie przez cale zycie, ale u niektorych, w sposob FIZJOLOGICZNY z wiekiem zanika enzym laktaza, trawiacy laktoze. I mamy objawy = sraczka po spozyciu mleka.
                        Ze nikt w rodzinie nie mial? Nie musial. Ktos musi byc pierwszy.
                        Dlatego nie obruszaj sie tak ani nie unos. I nie wykluczaj tak prostej i banalnej ewentualnosci jako przyczyny dolegliwosci syna.
                        • verdana Re: annubis 05.04.15, 15:59
                          Przed wojną wiele dzieci miało tzw "ognipiór". Innymi słowy zaczerwienienie skóry twarzy związane, jak dziś doskonale wiadomo, z nietolerancją laktozy. Innymi słowy mleko było od krowy, a choroba istniała, bardzo powszechna, tylko jej przyczyny jeszcze nie znano.
                          • mruwa9 Re: annubis 05.04.15, 19:32
                            raczej z alergia na bialko mleka krowiego, a nie z nietolerancja laktozy, ktora nie ma zadnego zwiazku z uczuleniem, ale z niemoznoscia trawienia cukru mlecznego. To nie daje objawow skornych.
                          • zjawa1 Re: annubis 06.04.15, 22:35
                            Zaczerwienienie skóry od mleka? Nie, wiem nigdy czegoś podobnego nie widziałam?!
                            • zjawa1 Re: annubis 06.04.15, 22:36
                              zjawa1 napisała:

> Zaczerwienienie skóry od mleka? Nie, wiem nigdy czegoś podobnego nie widziałam?
                              > !
                              ....Może dlatego, że nie przeżyłam drugiej wojnysmile
                              • morekac Re: annubis 07.04.15, 13:56
                                Zaczerwienienie skóry to pewnie coś podobnego do wysypki.
                                Zważywszy na to, że współczesna medycyna zaczęła rozwijać się niespełna 200 lat temu, zaś powszechny dostęp do lekarza jest 'wymysłem' ostatnich kilkudziesięciu lat, to jakoś niespecjalnie dziwi mnie brak wzmianek o wielu chorobach czy dolegliwościach. Chłop przed wojną z jakimiś pokrzywkami czy innymi parchami do doktora z pewnością nie biegał.
                        • zjawa1 Re mruwa9 06.04.15, 22:33
                          Ta, ta...smile to jest ta nowa, ostatnio bardzo modna w Polsce teoriasmile!! Konkuruje z teorią tych, co unikają podstawowych szczepień, twierdząc, że autyzm pochodzi od szczepienia!
                          • mruwa9 Re: Re mruwa9 06.04.15, 23:29
                            to nie jest zadna nowa teoria ani nowa moda,, tylko czysta fizjologia, stara jak swiat, o ktorej uczono adeptow medycyny juz dziesiatki lat temu.
                  • guderianka Re: annubis 05.04.15, 18:27
                    Mąż nabawił się nietolerancji w wieku ok 30 lat..
                    Wcześniej jadł zupy mleczne, lody, pił mleko, budynie, co tylko chciał. Dzień wcześniej jadł kaszę mannę , dzień później- zaczęły się biegunki. Początkowo nie wiedzieliśmy od czego, przecież wszystko było ok. Dopiero z czasem okazało się, że to nietolerancja laktozy i to tak mocna, że nie może jeść nawet jogurtu robionego na mleku.

Może- jeśli Twój syn wcześniej nie miał do czynienia z konserwantami, chemicznymi dodatkami i innymi E( w co nie chce mi się wierzyć) po prostu zareagował alergicznie ?

A może działo się już coś wcześniej , organizm się osłabił i to kwestia przypadku kiedy wystąpiły objawy ?

Jeśli jesteś pewna, że to zatrute mleko-zgłoś sprawę do sanepidu
                    • zjawa1 Re: guderianka 06.04.15, 22:41
                      Pisałam już, że sama doświadczalnie wypiłam dwa kartony tego mleka. Na początku myślałam, że teoria zatrucia lega w gruzach, do momentu, kedy minęło po spożyciu niecałe 48 godzin ( jak w moim przypadku, syna wzięło po ok20 godzinach od wypicia.
                      Wymiotowałam jak nigdy, to była jakaś masakra, potem przez kolejne 24 godziny byłam tak słaba, że z ledwością wstawałam z łóżka, ogólnie w ciągu całej, tej doby przespałam 16 godzin!!!
                      • olga727 Re: guderianka 07.04.15, 08:51
                        Która firma produkuje,takie "zdrowe mleko" w kartonikach ?
                        • verdana Re: guderianka 07.04.15, 14:39
                          I dziwne, ze nie ma ogólnopolskiej afery. Skoro mleko jest zatrute, powinny być masowe zachorowania. A tu cisza.
                          Jesli sądzisz, że mleko jest zatrute, zawiadom sanepid, policję, prasę, dyrekcję szkoły itd. Nie ludzi na forum. Bo skoro wiesz,z ę dzieci są systematycznie trute, to nic nie robiąc możesz doprowadzić do tragedii.
          • elmaja95 Re: Bóle głowy, bóle brzucha-zatrute mleko??? 22.10.15, 22:17
            Sprawdź też, czy nie ma nietolerancji laktozy? Ja mam takie objawy po wypiciu mlekai z wiekiem nasilały się. Lekarz polecił mi Lactaza Prebi. Preparat z enzymem na trawienie mleka i prebiotykiem
    • froshka66 Re: Bóle głowy, bóle brzucha-zatrute mleko??? 07.04.15, 16:17
      Na usg wyszło, że ma ścianki jelit w stanie zapalnym

smile smile smile niezły tekst... ten gość co robił usg, to chyba ten stan zapalny widział oczyma duszy...
      sorry... każdy kit trzeba sprawdzać przed napisaniem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka