Dodaj do ulubionych

Poleccie kolonie

10.04.15, 12:21
Witam. Chcialabym poslac moje corki 7 i 8 lat na kolonie. Wpadly mi w oko z Wyspy Dzieci. Nie moge znalezc tylko zadnych opinii na ich temat. Czy ktos posylal dziecko z nimi i ma doswiadczenia? A moze moze ktos polecic fajne kolonie. Tylko blagam bez reklam i trollowania. Pytam mamy.
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Poleccie kolonie 10.04.15, 14:26
      Moim zdaniem, na pierwsze kolonie najlepiej wysłać ze szkoły dziecka. W szkole mojego syna dzieci, które chodzą na szachy, jeżdżą z grupą szachową; dzieci, które chodzą na karate, jeżdżą z grupą karatecką i ze swoim trenerem jako opiekunem; zuchy - z harcerzami itd.
      Mój syn tak jeździ, a ja mam wówczas spokojną głowę: wiem, kto, co, gdzie, jak, co to za ludzie. Wystarczyło mi zapytać kilka znajomych mam w szkole, jak oceniają te obozy. Mamy były zadowolone i polecały; niczego więcej nie musiałam wiedzieć.
      A jakbym miała szukać oferty na mieście, to straciłabym mnóstwo czasu na ich czytanie i niepokoiłabym się - tak jak Ty - że natknę się na reklamy i trollowanie.
      • an.16 Re: Poleccie kolonie 10.04.15, 14:54
        Ja też tak robię. Młodsze dziecko - oferta szkolna, z zajęc na które uczęszcza. Teraz syn to stary "wyjadacz" i sam sobie wynajduje obozy. A młodsza siostra (2 klasa) jedzie na obóz judo z trenerem i grupa dzieci, które zna z zajęć.
        • jagabaga92 Re: Poleccie kolonie 10.04.15, 15:03
          Ja z kolei jestem zwolenniczką, by dziecko odpoczęło w wakacje od wszystkich zajęć i w miarę możliwości od wszystkich osób, z którymi ma do czynienia w ciągu roku szkolnego. W tym roku wyjedzie już 7-my raz z Dziecięcą Akademią Przygody, z tym że w tym roku awansuje z kolonii na obóz.
          • an.16 Re: Poleccie kolonie 10.04.15, 16:39
            >Ja z kolei jestem zwolenniczką,

Mniejsza z tym czego ja jestem zwolenniczką. Słucham dziecka. A ono chce z koleżanką z klasy.
    • kamisa7 Re: Poleccie kolonie 10.04.15, 18:18
      I pewnie wyslalabym z grupa gimnastyczek gdyby nie fakt ze jada nad morze. Troche za daleko...
      • tagliatele Re: Poleccie kolonie 10.04.15, 18:28
        Naprawdę nie wyślesz na ciekawy, znany obóz/kolonie z powodu odległości? A co to za różnica? Dzieciom naprawdę długa podróż nie przeszkadza jak dorosłym... A przepraszam, z Bieszczad jesteś, że to taka odległość nad morze?
        • kamisa7 Re: Poleccie kolonie 10.04.15, 20:52
          Dla mnie to nie odległość, ale dla dzieci w tym wieku może to byc problem. I nie chodzi o to że ciężka droga, tylko, że w razie czego mama nie dojedzie. Na pierwszy raz wole coś bliżej, taką dłuższą smycz. Może w przyszłym roku jak się sprawdzą, polubią wyjazdy to puszcze dalej. Może jednak ktoś ma doświadczenia z w/w kolonią. Jakoś przypadli mi do gustu. Nie mogę nic innego znaleźć. Jest jakaś kolonia Wioska Bullerbyn...Z BUTa kolonie są też dalekosad No ludziska pobudka.
          • mama-ola Re: Poleccie kolonie 10.04.15, 21:58
            > mama nie dojedzie
            Mój syn pierwszy raz jechał znad morza w góry, przez całą Polskę. Nie wynajduj problemów, gdzie ich nie ma... Mama na kolonie nie ma dojeżdżać. Dziecko tam jedzie samo.
            Ty się chyba zwyczajnie nie możesz rozstać z dzieckiem i nie o smyczy mówisz, a o pępowinie smile
            > No ludziska pobudka.
            Idź do szkoły swojej córki i się rozejrzyj. Organizują zapewne nie jeden wyjazd.
          • tagliatele Re: Poleccie kolonie 10.04.15, 22:07
            Może gdybyś podała skąd jesteś to by było łatwiej doradzać. Poza tym, rozumiem, że przeszukałaś forum to i Kolonie i obozy, gdzie polecane są niezmiennie 2-3 firmy?
            • kamisa7 Re: Poleccie kolonie 10.04.15, 23:02
              Jestem z Warszawy. Tak przeszukalam fora i rzeczywiscie przewijaja sie te same firmy. Dlatego pytam i dopytuje. Dziwi mnie brak opinii.
              • ewa_mama_jasia Re: Poleccie kolonie 11.04.15, 10:14
                Moj syn tez jeździ od kilku lat z DAP. Chwalimy sobie bardzo. I polecamy. Ale rozumiem ze boisz sie poslac dziecko daleko na pierwszy raz. Ja wyslalam swojego ówczesnego 5 latka pod Sieradz, z Jaworzyną na 10 dni (tez jestesmy z Warszawy). Na wypadek, gdyby trzeba bylo po niego pojechać wcześniej. Test wypadł rewelacyjnie, za pól roku pojechał w Góry Sowie z DAP a za rok nad morze. I tak jeździ od kilku lat.
          • marcin.slawski Re: Poleccie kolonie 10.04.15, 22:07
            Sam prowadzę takie kolonie (syn jagabaga jeździ właśnie ze mną wink i zaczynał, gdy miał bodajże 7 lat ). Specjalizuję się w organizacji wyjazdów dla najmłodszych.
            W tym roku wyjeżdżają już dzieci z roczników 2009. Daleko, bo nad morze, ale odległość nie ma najmniejszego znaczenia. Jeśli ktoś ma nastawianie, że lepiej blisko, bo w razie czego podjadę, to już jest pierwsza przeszkoda aby się udało. A w "praniu" wychodzi tak, że przez dwa tygodnie czasu na telefony do rodziców brakuje wink
            Proszę o kontakt, to chętnie opowiem, napiszę więcej:
            slawski@akademia-przygody.pl, tel: 517 082 421
          • anyaa Re: Poleccie kolonie 10.04.15, 23:54
            Juz polecalam, sun-sport, osrodek w Giewartowie dla mlodszych dzieci. Moja corka byla z nimi 2 razy i jej sie podobalo. Z Warszawy niedalekosmile
            • dorota.mk Giewartów 14.04.15, 15:58
              Też polecam Giewartów. Córka była tam mając 8 i 9 lat. Za każdym razem wróciła zachwycona. A i była sama , bez żadnej wcześniej znanej koleżanki.
            • mgibka Re: Poleccie kolonie 15.04.15, 14:31
              Szukam osób, których dzieci były na koloniach tematycznych - LEGO w Giewartowie. Jestem ciekawa jak wygląda Wasza ocena. czy dzieciaki nie były rozczarowane. Chciałabym wysłać 8 latka i trochę boję się czy będzie miał zapewnioną właściwą opiekę - wysmarowana buźka i plecy na słońce, przypominanie o nakryciu głowy i ciepłych ciuchach, kiedy zrobi się chłodniej. I jak z wyżywieniem?
              Proszę podzielcie się doświadczeniami.
              • anyaa Re: Poleccie kolonie 17.04.15, 21:29
                Moja wprawdzie byla dwa razy na konnym, ale w tym samym czasie odbywal sie tez oboz lego. Wydaje mi sie, ze tamte dzieci najwiecej czasu z wszystkich grup spedzaly w pomieszczeniu, no ale w koncu taki byl profil obozu.
                Z opieki bylam b. zadowolona, dzieci byly przypilnowane, zeby sie smarowac, nosic nakrycia glowy w upal itd. Telefony przechowuja wychowawcy i oddaja dzieciom dwa razy dziennie. Ogolnie jest to typowy osrodek dla mlodszych dzieci i wydaje mi sie, ze dzieci byly dobrze zaopiekowane. Na plazy zawsze byl ratownik, b. pilnowano zasad bezpieczenstwa nad woda, na trampolinach itd.
                Mojej corce jedzenie smakowalo, choc bez fajerwerkow. Picie caly czas dostepne, ale zostawilismy tez corce zgrzewke wody ze wzgledu na upaly.
                Czas byl mocno wypelniony, dzieci lecialy z jednych zajec na drugie, z przerwami na posilki. To sa typowo stacjonarne kolonie, bez wycieczek, wszystkie atrakcje na miejscu. Wg corki domki lepsze niz pokoje nad stolowka (byla i tu, i tu). Dzieci w domkach dobierane wg wieku, nie wg grup.
                Jak bedziesz znac imie kierownika kolonii lub wychowawcy, to moze bede mogla napisac cos wiecej.
              • magda8007 Re: Poleccie kolonie 28.05.18, 22:34
                mgibka napisała:

> Szukam osób, których dzieci były na koloniach tematycznych - LEGO w Giewartowie
                > . Jestem ciekawa jak wygląda Wasza ocena. czy dzieciaki nie były rozczarowane.
                > Chciałabym wysłać 8 latka i trochę boję się czy będzie miał zapewnioną właściwą
                > opiekę - wysmarowana buźka i plecy na słońce, przypominanie o nakryciu głowy i
                > ciepłych ciuchach, kiedy zrobi się chłodniej. I jak z wyżywieniem?
                > Proszę podzielcie się doświadczeniami.

I była Pani zadowolona?
    • ewa_mama_jasia Re: Poleccie kolonie 11.04.15, 11:15
      Rzucilam okiem na te Wyspę Dzieci, o ktora pytasz. Wygląda nieglupio, tylko droga. Nie widzę w programie nic co uzasadnialoby koszt ponad tysiąca za tydzień z własnym dojazdem.
      • kamisa7 Re: Poleccie kolonie 12.04.15, 20:22
        OK. Dzięki za podpowiedzi. Ostatecznie starsza pojedzie na sportowy obóz (ło matko ja nie wiem jak ja to przetrwam, bo bestia się cieszy jak nie wiem), a młodszą jeszcze rok w domku zostawię. Tak postanowiono
        wink
        • ewa_mama_jasia Re: Poleccie kolonie 13.04.15, 08:34
          Będzie dobrze. Jak pisałam wcześniej, wysłałam swojego 5 latka pierwszy raz, z obcą firmą, z obcymi dzieciakami i kadrą i też się bałam. Stąd mój wybór - 10 dni pod Sieradzem, żeby łatwo go było odebrać w razie czego smile Pojechaliśmy po 4 dniach w odwiedziny przekonani, ze go zabierzemy. A gdzie tam smile Zaparł się i został do końca smile
    • aleobozykolonie Re: Poleccie kolonie 20.04.15, 12:17
      A próbowałaś przez wyszukiwarki obozów? Jest taka na FB - nazywa się Ale Obozy Kolonie - różni organizatorzy, wiele ofert, ale najlepsze jest to, że są tzw. "rezerwacje grupowe", gdzie możesz utargować zniżki.
    • japonka000 Re: Poleccie kolonie 01.06.15, 22:05
      Polecam kolonie www.globalway.com.pl
    • szars Re: Poleccie kolonie 23.06.15, 20:07
      Jeśli dzieci są jeszcze na tyle małe, może warto pomyśleć o czymś takim jak Klub Urwisa z Almaturu. Fajna opcja właśnie dla takich maluszków, wychowawcami są nauczyciele przedszkolni i wczesnoszkolni, a grupy dzieci są złożone tylko z takich maluchów. Moim zdaniem to dobre rozwiązanie na pierwsze kolonie.
      • oriana330 Re: Poleccie kolonie 14.02.16, 20:35
        Tak ja też polecam Klub Urwisa z Almaturu
    • kanna Re: Poleccie kolonie 16.02.16, 15:54
      Ja Chrisa polecam.
    • anka.jasiak Re: Poleccie kolonie 07.06.16, 09:58
      Z racji tego, że jestem z Warszawy chciałam wysłać z Wyspą swoje dziecko ,jednak kuzynka odradziła mi. Wysyłała z nimi kiedyś swoje dziecko i nie była do końca zadowolona z ich usług. Ja co roku teraz wysyłam dziecko na kolonie z Centrum Turystyki Oświata. Są z Katowic, ale autobusy jeżdżą przez Warszawę czy Radom jadąc nad morze i bez problemu zabierają syna po drodze. Gdyby ktoś był zainteresowany to polecam pytać ich o kolonie które sami organizują, np. Władysławowo lub Łeba z ich własnym ośrodkiem Słoneczko.
      • jj0909 Re: Poleccie kolonie 08.06.16, 16:17
        osoba z mojej rodziny od wielu lat jest kierownikiem kolonii. Corocznie jeżdzi gdzie indziej.
        W tym roku os. Gromada w Krynicy Zdroju . Tanio.
        Prosze na priv
    • marcin.cinol Re: Poleccie kolonie 20.07.16, 10:34
      Ja bardzo polecam biuro BUT. Mają bardzo szeroka ofertę dla dzieci w każdym wieku i można wysłać z nimi dzieciaki właściwie wszędzie. Mają też obozy językowe. Ja już od kilku lat wysyłam z nimi moją Marysię i mogę ich z czystym sumieniem polecić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka