Dodaj do ulubionych

Komunia - czy wypada

24.04.15, 12:58
Syn w tym roku idzie do I Komunii. Obowiązują garnitury nie alby. I wymyślił sobie, że nie chce białej muszki tylko granatową w czerwone delikatne kropeczki (HM). Mi tam wszystko jedno, a le moja mam jest oburzona, że to nie wypada.
Wypada czy nie ????
Obserwuj wątek
    • evolene Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 13:00
      Pan Jezus się nie obrazi
    • moni_kaw Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 13:03
      yes yes yes!!! na to czekałam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      a co do meritum to Twoja mama już chyba miała swoją komunie i takowoż wyprawiła swoje dzieci do komunii, więc nie wiem co jej do tego?
      • jakw Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 20:51
        moni_kaw napisał(a):

> yes yes yes!!! na to czekałam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        > a co do meritum to Twoja mama już chyba miała swoją komunie i takowoż wyprawił
        > a swoje dzieci do komunii, więc nie wiem co jej do tego?
        Ale Mirszy w żadną muchę nie zaopatrywała wink
    • ann.38 Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 13:04
      Jeżeli powiedziano tylko, że garnitur i nie ma więcej wskazówek, to moim zdaniem muszka inna niż biała może być, zwłaszcza coś z granatem. Dawno nie widziałam dzieci komunijnych bez alb, to już nie kojarze, czy zawsze wszyscy mają białe muszki.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 13:04
      Spytaj Jezusa big_grin
    • bebi_nowa Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 13:10
      po pierwszym przeczytaniu zrozumiałam że syn nie będzie miał białej alby tylko...
      [img=http://www.mababy.pl/media/mod_products/products/355/th_338x312x100_w0pr_image_355.jpg][/img]
      • bebi_nowa Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 13:11
        https://www.mababy.pl/media/mod_products/products/355/th_338x312x100_w0pr_image_355.jpg
    • joaaa83 Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 13:26
      Moim zdaniem może być inna niż biała. Tylko, żeby te czerwone kropeczki, naprawdę nimi były, a nie np. różowymi grochami.
      • kamyk.w.skarpecie Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 13:29
        Rzeczywiście, ja też już nie pamiętam, kiedy widzialam Komunię bez alb. No ale tu trzeba winić rodziców, to oni decydują o formule ubraniowej.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 13:35
          Jezus się obraża na brak chłopców w sukienkach?
          • kamyk.w.skarpecie Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 13:40
            Jakich sukienkach?
            • zuleyka.z.talgaru Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 13:48
              Białych big_grin
              • kamyk.w.skarpecie Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 13:59
                Czy o prawnikach w czasie rozpraw też mówisz, że coś z nimi nie tak, bo noszą sukienki?

i ci to już kompletnie sukienkowi big_grin

https://www.taguig.gov.ph/wp-content/uploads/2014/06/TCU-Graduates.jpg
                • zuleyka.z.talgaru Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 18:48
                  Nie, prawnicy raczej nie obłapiają na zakrystii małych chłopców.
                  • kamyk.w.skarpecie Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 19:29
                    A może coś na temat?

Np. Dżordż Majkel w męskiej publicznej toalecie big_grin

Napisz coś więcej o obłapianiu, słychać doświadczenie w tym temacie big_grin
                    • zuleyka.z.talgaru Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 19:45
                      Nie mam doświadczenia, nie jestem ani małym chłopcem ani proboszczem.
          • kota_marcowa Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 14:50
            > Jezus się obraża na brak chłopców w sukienkach?

Jezus niekoniecznie, ale proboszcz już tak suspicious
            • zuleyka.z.talgaru Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 18:49
              Nie ma widoku na potnietę?
          • olga727 Re: Komunia - czy wypada 28.04.15, 22:09
            zuleyka.z.talgaru napisała:

> Jezus się obraża na brak chłopców w sukienkach?

Weź ty się od Jezusa odczep i nie szydź. uncertain
    • aamarzena Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 13:30
      Nie wypadałoby iść w dżinsach i klapkach. Granatowa muszka w czerone kropeczki jest ok
    • fomica Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 13:30
      Ja bym się bała, może się okazać że komunia nieważna i trzeba ten cały kocioł przejść jeszcze raz.
    • martishia7 Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 13:35
      Nie znam się na modzie komunijnej, ale dziecku się przyglądaj czy nie kumuluje się w nim fascynacja brydżem, mizoginia i chęć zostania królem.
      • mayaalex Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 16:57
        smile smile smile
      • rhaenyra Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 19:42
        big_grin
    • mw144 Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 13:36
      Podejrzewam, że Jezusowi kolor muszki wisi i powiewa, więc pozwoliłabym założyć synowi jaką chce. Twoja mama w temacie muszki TWOJEGO dziecka nie ma nic do powiedzenia.
    • ga-ti Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 13:37
      U nas obowiązkowe były komże, a z pod komży miała wystawać biała koszula i co do niej to już dowolność rodzica, były kamizelki, były marynarki, były muszki różne (mój miał ciemnoszarą), były krawaty i muszniki.
      Jeśli nie ma powiedziane, że strój to: ciemny garnitur, biała koszula i biała muszka - to spokojnie kup taką, jaka spodoba się tobie i synowi. Jeśli jest wyraźnie powiedziane, że muszka biała to ustal z synem, czy jemu nie będzie przeszkadzało, że się wyłamie.
    • zana781 Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 14:40
      Jezeli nie jest powiedziane, ze biala muszka, to ok, ale jezeli ustalono, ze biale to nieladnie.
    • zebra12 Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 16:11
      Moje córki poszły do komunii w zwykłych białych sukienkach, które potem były wiele razy używane. Takie powyżej kolana, a czarnym paskiem, bufkami na rękawach. Do tego starsza miała białe perełki na szyi i kwiaty we włosach. Ale ja się nie przejęłam jednakowymi uniformami i od razu powiedziałam księdzu, że nie wchodzę w kupowanie sukni według wzoru u znajomej krawcowej. Tak samo planuję zrobić za rok z najmłodszą. Widziałam fajne sukienki w Zarze i taką jej kupię.
    • angeka2 Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 18:53
      Są takie sytuacje w zyciu, że nalezy ubrać się odpowiednio elegancko. Muszkę w kropeczki może założyć na urodziny kolegi.
      • memphis90 Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 18:57
        Garnitur z muszką na urodziny u kolegi??? To chyba przerost formy nad treścią... uncertain
    • asia_i_p Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 19:14
      Pewnie, że wypada, najwyżej będzie się trochę gryzło, jeśli garnitur czarny albo w innym odcieniu granatu, ale to jest dziecko.
    • bulzemba Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 19:42
      pewnie nie wypada bo jej to nie wpadło w oko.
    • werualta Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 22:46
      mój synek (2013 r.) wybrał krawat jasno szary z delikatnymi przerywanymi paseczkami czarnymi pod skosem, muszki nie chciał, a ja też nie jestem zwolenniczką białych muszczek itp; ani moja mama ani mój tata nie mieli żadnych uwag wink liczyło się dziecię żeby dobrze się czuło mimo stresu.. ; wypada.
    • pomidorpomidorowy Re: Komunia - czy wypada 24.04.15, 22:48
      https://www.a4k.pl/produkty/344/miniatura.jpg
      taka mu kup.
    • czar_bajry Re: Komunia - czy wypada 25.04.15, 00:38
      Mi tam wszystko jedno

Nie mi a mnie.
      Jak chce w kropki to niech ma w kropki czemu ma mieć białą ?
    • iwoniaw Muszka jak muszka, powiedzcie mi tylko, dlaczego 25.04.15, 11:53
      własną odrębność odzieżową należy za wszelką cenę podkreślać koniecznie kontestując ogólnie przyjęte normy lub wspólne ustalenia (i koniecznie mieć granatową muszkę w kropki akurat na komunię, gdzie wszyscy zakładają białe stroje, na poranną/popołudniową wiosenną uroczystość wybrać się w czarnej kiecy, na pogrzeb nie móc wyjąć z szafy niczego innego niż pomarańczowa kurtka, do teatru koniecznie iść w dżinsach, a na maturę broń Boże nie włożyć materiałowych spodni i białej koszuli)?
      To ma być podkreślenie, że się olewa, co sądzi świat i jest takie nonkonformistyczne i fajne? Dla mnie to dziecinada. No ale jeśli ktoś koniecznie chce wyglądać jak pająk na torcie, to w sumie innym krzywda się od tego nie dzieje wink
      • zuleyka.z.talgaru Re: Muszka jak muszka, powiedzcie mi tylko, dlacz 28.04.15, 21:45
        A skąd wiesz czy wszyscy będą mieć białe muszki?
    • mama2na6 Re: Komunia - czy wypada 28.04.15, 20:35
      Moim zdaniem wypada ...nawet fajnie że młody ma swoje zdanie ..ten dzień jest wyjątkowy i kolor muszki nie ma znaczenia ważne żeby on się dobrze czuł .
    • olga727 Re: Komunia - czy wypada 28.04.15, 22:17
      mirszy napisała:

> Syn w tym roku idzie do I Komunii. Obowiązują garnitury nie alby. I wymyślił so
      > bie, że nie chce białej muszki tylko granatową w czerwone delikatne kropeczki (
      > HM). Mi tam wszystko jedno, a le moja mam jest oburzona, że to nie wypada.
      > Wypada czy nie ????

A widziałaś kiedykolwiek chłopca w Takiej muszce w czasie uroczystości I Komunii Św. ?
      • zuleyka.z.talgaru Re: Komunia - czy wypada 28.04.15, 22:50
        Co za różnica w jakiej będzie? Jezus się obrazi? Czy biskup nie bedzie miał przy czym fapać?
        • olga727 Re: Komunia - czy wypada 29.04.15, 10:33
          Biskup nie udziela pierwszej komunii św. tylko proboszcz danej parafii. Pytanie nie było do ciebie. smile
    • camel_3d wypada 29.04.15, 10:18
      czemu nie.
    • ola33333 Re: Komunia - czy wypada 29.04.15, 17:09
      na niemieckiej komunii to juz i zielone muszki i czerwone krawaty, jak i kolorowe koszule widzialam, ale w PL to nie wiem..
      • zuleyka.z.talgaru Re: Komunia - czy wypada 29.04.15, 21:13
        W PL przeważnie zobaczysz kij w tyłku wyfiokowanych mamusiek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka