Dodaj do ulubionych

Depilacja nastolatka

22.05.15, 22:06
Moje dziecko gimnazjalistka 1 kl oznajmiła, że potrzebuje plastrów do depilacji. Ma okropne włosy na nogach i nie chce mieć a koleżanki oczywiście depilują. Czy może zaprowadzić fo kosmetyczki niech zobaczy czym to pachnie. Niestety tłumaczenie, że chyba jednak te włosy nie bardzo są widoczne i gorzej będzie po depilacji.Do tego włosy ma okropne, fryzura nie fajna,brwi pakudne,no i kolor oczu się też nie podoba... Ratunku jak to przeżyć i nie zwariować?
Obserwuj wątek
    • mamma_2012 Re: Depilacja nastolatka 23.05.15, 07:51
      Wiekszosc nastolatek, ktore tego potrzebują, sie depiluje. Kup jej plastry lub depilator, krzywdy sobie nie zrobi. Pokaz jak dbać o pachy.
      Jesli rzeczywiście ma przerośnięte brwi, niech jej kosmetyczka pokaże, jak je regulować, bo inaczej sama sobie wyskubie i to krzywo.

To jest wiek, kiedy wygląd jest bardzo ważny, tak było i bedzie.
      Nawet jesli bedzie wydepilowana, wyczesana i w ulubionych ciuchach i tak bedzie cos do poprawienia (choćby krzywy mały palec u nogi). Po co ma sie niepotrzebnie stresowac tym, co łatwo mozna poprawić? Upierać sie bedziesz, jak zapragnie tatuażu na czole czy kolczyka w nosie.
      • mmagam Re: Depilacja nastolatka 23.05.15, 08:20
        Moja córka zażądała wydepilowania nóg pod koniec IV klasy, że niby takie owłosione. Fakt włosów ma dużo, ale jasne i takie jeszcze "dziecięce". Wytłumaczyłam, że jedyną akceptowaną przeze mnie metodą jest wosk, żadnego golenia. Zaparła się, nogi zostały wydepilowane smile Wystarczyło na rok smile Teraz (koniec V klasy) rozpacza, że włosów za dużo na rękach - ta sama śpiewka co wcześniej. Włosy usunięte. Uważam, że nie wiek jest ważny a samopoczucie dziecka. Depilacja woskiem czy depilatorem nie jest taka zła, bo włosy odrastają słabsze. Rozumie córkę, gdyż sama zawsze miałam kompleks z powodu owłosienia i goliłam maszynką, przez co włosy rosły coraz ciemniejsze i mocniejsze. Jeżeli chce się pozbyć owłosienia, pozwól jej na to, byleby wybór nie padł na golarkę.
    • budzik11 Re: Depilacja nastolatka 23.05.15, 11:53
      boliwud napisał:

> Moje dziecko gimnazjalistka 1 kl oznajmiła, że potrzebuje plastrów do depilacji
      > (...)
      > Czy może zaprowadzić fo kosmetyczki niech zobaczy czym to pachnie.

no i co? niech zobaczy. Prędzej czy później i tak zobaczy.

Niestety tłu
      > maczenie, że (...) gorzej będzie po de
      > pilacji.

dlaczego ma być gorzej po depilacji?
      Kup jej te plastry, pomóż, i tyle, to nie piercing brwi czy języka, nic jej się od tego nie stanie, najwyżej się zniechęci na jakiś czas.
      • verdana Re: Depilacja nastolatka 23.05.15, 12:16
        Nieszczęsne te nastolatki. Chcą usunąć włosy z nóg, wydawałoby sie, żaden problem. A tu trzeba pozwolenia matki, która zamiast pomóc, zastanawia sie, czy to już czas, czy jeszcze nie. A sama, jak sadzę, z owłosionymi nogami na ulicę nie wyjdzie.
        Czas na depilację nastolatki następuje w dniu, gdy nastolatka uzna, że tego potrzebuje. Metodą powinna wybrać ona sama.
    • mama2na6 Re: Depilacja nastolatka 23.05.15, 19:19
      Jeżeli ma jej to poprawić samopoczucie to jak najbardziej zabierz ja do kosmetyczki pomóż ..niech czuję ze jej potrzeba zmiany jest ważna także dla Ciebie .
    • zuleyka.z.talgaru Re: Depilacja nastolatka 24.05.15, 09:44
      Kup jej ten wosk czy depilator i niech sobie zrobi. Co takiego.
    • nevada_r Re: Depilacja nastolatka 24.05.15, 17:58
      Po prostu zaprowadź ją na tą depilację. Przy okazji kosmetyczka może poprawić kształt brwi. A jeżeli chodzi o fryzurę, to zapytaj, jaką chciałaby mieć, poprzeglądajcie czasopisma z fryzurami i wybierzcie coś, co się jej będzie bardziej podobać. Proste? Proste. tongue_out
      • b-b1 Re: Depilacja nastolatka 25.05.15, 19:42
        To normalne. Moje też się depilują-ale sprytnie-bezboleśnie-używają maszynek do golenia-takich jednorazowych. Krzywdy sobie nie zrobiły. Z depilatora ani wosku nie zdecydowały się korzystać big_grin.
        Kształt brwi wyregulowały same na podstawie szablonu, włosy u fryzjera obcinają- robią ombre w każde wakacje aaa i paznokcie żelowe mają (zgadzam się, bo jedna ma tendencję do obgryzania).
        Taki wiek.
    • kanna Re: Depilacja nastolatka 26.05.15, 12:37
      Krem bym dzieciakowi kupiła do depilacji.
    • grave_digger Re: Depilacja nastolatka 26.05.15, 15:27
      Dziś dzień mamy, więc bądź dobrą mamą i wspieraj swoje dziecko.
      My golimy w wakacje (bo lat 10 dopiero) kremem do depilacji. Wcale grubsze nie rosną, to mit.
      • nevada_r Re: Depilacja nastolatka 26.05.15, 16:28
        >My golimy w wakacje (bo lat 10 dopiero)

Strasznie to głupie. Czy to takie złe, że dzieciak chce wyglądać jak inni? Rozumiem, że nie pozwoliłabyś jej na farbowanie włosów [bo w szkole się nie zgadzają], ale naprawdę dziwi mnie ten brak zrozumienia dla odczuć swojego własnego dziecka.
        • kanna Re: Depilacja nastolatka 26.05.15, 17:58
          Czy to takie złe, że dzieciak chce wyglądać jak inni?

Ze CHCE to naturalne, ale rodzice nie muszą się na wszystko zgadzać.. jakby chciało przekuć język?
          • berdebul Re: Depilacja nastolatka 26.05.15, 20:49
            Jak będzie chciało to i tak przekłuje. tongue_out Akurat golenie nóg jest mało inwazyjne, a jeśli pozwala czuć się lepiej, to czy jest o co walczyć?
          • nevada_r Re: Depilacja nastolatka 26.05.15, 22:13
            > jakby chciało przekuć język?
            Po pierwsze "przekłuć", a po drugie chyba odróżniasz zabieg przekłucia od zwykłego zgolenia/depilacji włosów? Tak? No to co piszesz głupoty.
        • grave_digger Re: Depilacja nastolatka 26.05.15, 19:11
          Strasznie to głupie. Czy to takie złe, że dzieciak chce wyglądać jak inni? Rozu
          > miem, że nie pozwoliłabyś jej na farbowanie włosów [bo w szkole się nie zgadzaj
          > ą], ale naprawdę dziwi mnie ten brak zrozumienia dla odczuć swojego własnego dz
          > iecka.

Że co? Chyba nie zrozumiałaś co napisałam.
          • nevada_r Re: Depilacja nastolatka 26.05.15, 22:14
            No zrozumiałam, że pozwalasz jej golić nogi w wakacje, bo ma dopiero 10 lat. Ale nie rozumiem, czemu nie chcesz jej pozwalać na to także w trakcie roku szkolnego? I to uważam za głupie.

Chyba, że rzeczywiście źle zrozumiałam?
            • grave_digger Re: Depilacja nastolatka 27.05.15, 18:04
              Ja jej nie pozwalam? Ja? Ja wychodzę na przeciw mojemu dziecku i jej własnie pozwalam golić nogi od 6 roku życia (owłosienie genetyczne od rodziny ojca) kiedy tylko zapragnie - czytaj, na wakacjach ma takie potrzeby i właściwie robimy to może z 3 razy góra.
              Już zrozumiałaś?
    • lenari Coś delikatne jak krem 01.06.15, 15:14
      To chyba normalne w tym wieku. Przecież nikt nie mówił, że łatwo się dorasta. Ja mam chłopca, ale wydaje mi sie, że lepiej byłoby się jednak zgodzić, zeby córka czuła sie pewniej. Jak się nie zgodzisz to pewnie i tak to zrobi, a tak będziesz ją miała pod kontrolą. Może zamiast plastrów zaproponuj krem do depilacji? Są takie delikatne jak np Veet z nowej serii Natural inspiration i nie tylko delikatny ale i nie uczula. No i nie będzie tak boleć jak depilacja. Takie tłumaczenie nie wystarczy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka