Dodaj do ulubionych

ortograffiti, ortograficzna bitwa

23.05.15, 13:38
Chcialabym kupic jakas pomoc do nauki ortografii dla przyszlego III klasisty.
Czy ktos z Was korzystal juz z tego zestawu? Czy warto kupowac III czesc jesli nie przerobilo sie pierwszych dwoch?
sklep.operon.pl/inne/ortograffiti/ortograffiti_z_bratkiem_-_zestaw_dla_uczniow_klas_iii.html
A moze zamiast takich cwiczeniowek lepiej kupic gre ortograficzna bitwa trefla? Dzieci chetnie w nia graja czy raczej traktuja jako nauke i same z siebie nie beda chcialy w nia grac?
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: ortograffiti, ortograficzna bitwa 24.05.15, 03:56
      zamiast tego to lepiej z dzieckiem cwiczyc pisownie.na przyklad codziennie dyktowac po 4-5 zdan i kazde zle zapisane slowo dziecko powinno np 2-3 linijki napisac. do tego warto pogadac z dzieckiem czemu tak sie to slowo pisze.
      • stillgrey Re: ortograffiti, ortograficzna bitwa 24.05.15, 11:47
        Syn generalnie nie ma problemow z ortografia, zna zasady pisowni, duzo czyta i dyktanda pisze na 5. Chcialam po prostu jakos urozmaicic mu nauke ortografii. Kupilam bitwe ortograficzna, bo po przejrzeniu ortograffiti wiem juz, ze to nie dla niego. Zanudzilby sie. Zreszta i tak maja raz w tygodniu w szkole zamiast "polskiego", ortografie, na ktorej wypelniaja cwiczenia w oddzielnej ksiazce tylko z cwiczeniami ortograficznymi, wiec mysle, ze to wystarczy.
      • ida_marcowa1 Re: ortograffiti, ortograficzna bitwa 24.05.15, 13:04
        dziecko, które ma problemy z ortografią nie powinno jej cwiczyć poprzez pisanie dyktand ( nie mówię o autorce wątku). w takiej sytuacji dyktando tylko utrwala błędy. mnie się zeszyty ortografiti podobają, dużo ćwiczeń na analizator wzrokowy, który często u dyslektyków szwankuje...
        • an.16 Re: ortograffiti, ortograficzna bitwa 27.05.15, 12:36
          A po co w ogóle chcesz, aby dodatkowo ćwiczył ortografię? Przecież ma 5 ... A gdyby nie miał, to takie maglowanie dodatkowe tez niewiele pomoże. Nie możesz zostawić go w spokoju? Tak po prostu... I czy wasze dzieci (Camel) tak bez najmniejszego protestu wykonują te "zadania dodatkowe"? Moja na pewno nie chciałaby robić rzeczy ponad to co jest zadane. Tj. nudnych, powtarzalnych rzeczy. I ma u mnie za to duży plussmile
          • stillgrey Re: ortograffiti, ortograficzna bitwa 27.05.15, 15:18
            an.16 to, ze syn ma 5 z dyktand to nie znaczy, ze jest super z ortografii i w ogole nie robi bledow. Przeciez w II kl tak naprawde nauka ortografii dopiero sie zaczyna. Syn zadan dodatkowych tez nie lubi i ostatnio nawet do pracy domowej ciezko go zagonic, dlatego kupilam gre.
            • srubokretka Re: ortograffiti, ortograficzna bitwa 27.05.15, 16:16
              Graliscie juz? Jak wrazenia?
              • stillgrey Re: ortograffiti, ortograficzna bitwa 31.05.15, 10:29
                Jeszcze nie gralismy, bo syn dostanie gre dopiero jutro z prezentami na dzien dziecka.
              • stillgrey Re: ortograffiti, ortograficzna bitwa 06.06.15, 09:23
                Gralismy i gra jest naprawde godna polecenia. Wciaga i nie nudzi, a poprawnej pisowni slowek uczy mimochodem.
    • ewa_mama_jasia Re: ortograffiti, ortograficzna bitwa 27.05.15, 12:42
      Ale po co? Masz dziecko zdolne, wymogi szkolne spełniające na 5, wykraczające wiedzą poza program. Po co go katować czymś, czego nie musi ćwiczyć? Nie lepiej zrobić z nim coś innego, rozszerzającego wiedze szkolna (doświadczenia chemiczne, obserwacje przyrodnicze, ogladac programy historyczne) ?
      • stillgrey Re: ortograffiti, ortograficzna bitwa 27.05.15, 15:27
        Po co go katować czymś, czego nie musi ćwiczyć? Nie lepiej
        > zrobić z nim coś innego, rozszerzającego wiedze szkolna (doświadczenia chemiczn
        > e, obserwacje przyrodnicze, ogladac programy historyczne) ?
        >

Nie wiem dlaczego uznajesz, ze granie w ciekawa gre edukacyjna jest rownoznaczne z katowaniem dziecka i odbywa sie kosztem innych zajec, ale twoje prawo.
        • an.16 Re: ortograffiti, ortograficzna bitwa 27.05.15, 15:36
          A ze słupkami matematycznymi już ci przeszło? Bo ciekawa jestem czy to zamiast, czy obok... i ciekawe czym karmisz dziecko, że tak spolegliwie wypełnia wymyślone przez ciebie zadania ...
          • stillgrey Re: ortograffiti, ortograficzna bitwa 27.05.15, 15:39
            wez sie wlasnym dzieckiem zainteresuj, co?
            • an.16 Re: ortograffiti, ortograficzna bitwa 27.05.15, 16:17
              nie chce mi sięwink i moje dziecko nie życzyłoby sobie takiego zainteresowania się nimwink
    • budzik11 Re: ortograffiti, ortograficzna bitwa 27.05.15, 18:08
      Ortografiti jest fajne, podoba się mojej 4-klasistce (dyslektyczka, która musi to robić). Ona ma oczywiście na swój poziom, ale wcześniejszych nie robiła i spokojnie daje sobie radę. Zadania są różne, ciekawe, urozmaicone, po każdym rozdziale nagroda w postaci kawałka nalepki-puzzla - nawet tak duże dziecko to motywuje smile
      Tej akurat gry nie mamy, mamy dwie inne ("puzzle ortograficzne" Alexandra i "Quiz ortograficzny" Granny) i niestety nie ma szału.
      Ale też uważam, że jak dziecko nie ma problemów i radzi sobie świetnie z ortografią, to lepiej nie zamęczać go nią niepotrzebnie. Są inne, lepsze zabawy i zajęcia.
    • ciri_77 Re: ortograffiti, ortograficzna bitwa 01.06.15, 08:47
      Mamy ortgoraficzna bitwe, troche trzeb był pozmieniac zasady bo przy grze z dorosłymi dzieciaki były skazane na przegrywanie ( u nas przy remisie zawsze wygrywa dziecko). mamy tez fajną aplke na tablet, ma rózne stopnie trudnosci, dochodzi presja czasu itp - dziewczyny lubią sie tym od czasu do czasu pobawic - jest domowa tablica rekordów smile
      • stillgrey Re: ortograffiti, ortograficzna bitwa 01.06.15, 11:25
        ciri, jak sie ta apka nazywa?
        a co do planszowki, to mysle, ze po kilku rundach mlody juz bedzie wszystkie wyrazy znal na pamiec, wiec szanse beda wyrownane smile
        • ciri_77 Re: ortograffiti, ortograficzna bitwa 01.06.15, 13:37
          wyrazów jest sporo, wiec rund będzie pewnie więcej smile)
          sprawdze Ci apke wieczorem,
        • ciri_77 Re: ortograffiti, ortograficzna bitwa 06.06.15, 08:24
          Trochę to trwało bo małżonek mial tablet ze sobą. Apka nazywa sie ortogratka i jest na androidzie
          • stillgrey Re: ortograffiti, ortograficzna bitwa 06.06.15, 09:19
            ortogratke mam, ale dzieki za pamiec smile
    • Re: ortograffiti, ortograficzna bitwa 03.06.15, 20:25
      A może pograjcie w Scrabble? Skoro już gra musi mieć jakiś oczywisty walor edukacyjny. A może trochę wyluzujcie z edukacją? Nie wszystkie zabawy muszą być edukacyjne, żeby były wartościowe. Jeśli Twoje dziecko fascynuje ortografia, to gra ortograficzna jak najbardziej wskazana, ale jeśli ma to być realizacja Twojego celu udoskonalania tego, co i tak jest dobre, to więcej pożytku dziecko będzie miało z zabawki, która z ortografią nie ma nic wspólnego. Czas, jaki dziecko spędza na "nieedukacyjnych" zajęciach jest równie ważny i rozwijający, jak ten, kiedy się uczy. Polecam tekst na ten temat: www.juniorowo.pl/o-wielkim-znaczeniu-czasu-wolnego/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka