Dodaj do ulubionych

9-latka - "kobiecy" problem

04.06.15, 20:47
Moja prawie 9-latka ma od kilku dni bolesny jeden sutek. Przy dotyku, wyczuwalna jest grudka, niewielki guzek pod skórą. Drugi sutek normalnie płaski. Zastanawiam się, czy to już jest oznaka dojrzewania, czy to nie za wcześnie? Córka 9 lat skończy w październiku, nie rozwija się wcale w przyspieszonym tempie - jest najmniejsza w klasie, waży 23 kg przy wzroście 128 cm. Muszę przyznać, że niepokoi mnie to i na pewno poradzę się lekarza, ale może ktoś na forum miał podobny problem?
Obserwuj wątek
    • verdana Re: 9-latka - "kobiecy" problem 04.06.15, 21:53
      Tak, mnóstwo osób. Także matki synówsmile Normalne, typowe i można sie nie niepokoić, aczkolwiek dla spokoju sumienia należy poradzić sie lekarza. Ale śpij spokojnie.
    • sonia-3 Re: 9-latka - "kobiecy" problem 04.06.15, 21:58
      Proponuję wizytę u lekarza. Być może robi się ropień, lub stan zapalny choć wtedy oprócz bolesności miejscowo byłaby podwyższona temperatura. lepiej sprawdzić.
      • kwiat_w_kratke Re: 9-latka - "kobiecy" problem 04.06.15, 23:02
        Moja średnia córka (9 lat) ma już całkiem widoczne zaokrąglenia. Też zaczęło się od jednej piersi, teraz obie są w miarę równe. Nie martwię się tym wcale, bo pamiętam, że sama tak miałam właśnie w tym wieku.
        Moja córka jest znacznie wyższa od twojej (ponad 140 cm), ale szczupak.
    • slonko1335 Re: 9-latka - "kobiecy" problem 04.06.15, 23:46
      To oznaka dojrzewania najpewniej i nie 9 lat to nie za wcześnie, oczywiście jak sie niepokoisz to najlepiej dla świętego spokoju poradzić się lekarza ale nam lekarka pwoiedziała, że to normalka w tym wieku .
    • kanna Re: 9-latka - "kobiecy" problem 05.06.15, 12:08
      Przypomnę tylko, ze rozwojowy (nie postrzegany jako zaburzenie) wiek pierwszej miesiączki to 8 lat.
      • kwiat_w_kratke Re: 9-latka - "kobiecy" problem 05.06.15, 16:12
        No właśnie, w klasie najstarszej córki, pierwsze miesiączki pojawiły się ok. 8 roku życia chyba ze trzech dziewczynek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka