Dodaj do ulubionych

klasa 30 osob w zerowce - co zrobić

24.08.15, 10:24
Pojawiła się lista grup w naszym przedszkolu i ku mojemu zdziwieniu grupa w klasie "0" liczy 30 dzieci. Zawsze myślałam że może być maks 25 ( zresztą 1 klase podzielili na 2 bo było 27 dzieci). I tu moje pytanie co robić? Można W ogóle coś zrobić ? W grupie są dzieci z 2009 i 2010 różnica między niektórymi wynosi 1,5 roku. Nie wyobrażam sobie jak one w ogóle coś się nauczą w takiej grupie. Zresztą sala mała ledwo się pomieszczą o bezpieczeństwie nie wspominając. Ktoś miał podobna sytuacje? Wie co można zrobić?
Obserwuj wątek
    • makurokurosek Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 24.08.15, 11:13
      Teoretyczna winna liczyć maks 25 dzieci. Co możesz zrobić, pisać do kuratorium. Jeżeli natomiast gmina nie ma możliwości stworzenia większej ilości oddziałów, może skończyć się to dwuzmianowością zerówek.

"Liczba dzieci w oddziale ogólnodostępnego przedszkola, w tym także w ogólnodostępnym oddziale przedszkolnym w szkole podstawowej, nie może przekraczać 25 (§ 5 załącznika nr 1 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 21 maja 2001 r. w sprawie ramowych statutów publicznego przedszkola oraz publicznych szkół – Dz. U. Nr 61, poz. 624 z późn. zm.). Liczebność dzieci w oddziale przedszkolnym podlega kontroli w ramach sprawowanego nadzoru pedagogicznego przez kuratora oświaty. Należy podkreślić, że oddział przedszkolny funkcjonujący w szkole podstawowej, mimo że mieści się w budynku szkoły podstawowej, zachowuje odrębności programowe i nie wchodzi w jej strukturę."
    • q_fla Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 24.08.15, 11:46
      Tak, ja tak miałam. Jak szłam do pierwszej klasy było nas w klasie 39 dzieciaków. Bez placu zabaw przy szkole, z dorosłym wc, z niedopasowanymi wzrostowo ławkami, bez komputerów, tablic multimedialnych, rzutników. Nikt nas nie odprowadzał do szatni, sali gimnastycznych i świetlicy. Wszyscy przeżyli i radzili sobie świetnie.
      • ajszak Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 24.08.15, 12:02
        Ja tez tak miałam ale jak szłam do "1" miałam 7 lat. A poza tym to byli 25 lat remu. JA pisze o 5 latkach w małej sali z jedną pania i patrze jako matka. Mój syn sobie poradzi bo jest z tych przebojowych ale będzie chodził z kuzynem półtora roku młodszym który cały zeszły rok płakał na słowo ze idzie do przedszkola. Nie wyobrażam sobie 20 chłopców i 10 dziewczynek w jednej klasie i to w dużej rozpiętości wiekowej.
        • joanna29 Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 24.08.15, 16:18
          Dlaczego 4 latek przez rok placze, że będzie musiał iść do przedszkola? Dziecko nie mialo żadnego osobistego doświadczenia z przedszkolem, nauczycielami, dziećmi i juz płakało na hasło przedszkole?
        • wj_2000 Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 28.08.15, 19:48
          Jak jest taki przebojowy i ma 6 lat to czemu nie poszedł do pierwszej klasy?
          • tata.po.30 Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 29.08.15, 00:28
            > Jak jest taki przebojowy i ma 6 lat to czemu nie poszedł

Bo ma mądrzejszych rodziców niż twoje dzieci?
            • saszanasza Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 29.08.15, 22:58
              tata.po.30 napisał:

> > Jak jest taki przebojowy i ma 6 lat to czemu nie poszedł
              >
              > Bo ma mądrzejszych rodziców niż twoje dzieci?

no chyba nie do końca, skoro fundują dziecku pobyt w grupe 30 osób w opisanych tu warunkach i z dziećmi o dwa lata młodszymi.zupełnie nie rozumiem jak można "przewidzieć" negatyne strony pobytu w szkole, a jednocześnie nie wziąć pod uwagę skutków masowych odroczeń w odniesieniu do zerówek.
      • angazetka Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 24.08.15, 16:24
        Bardzo ci współczuję, ale czy to, że chodziłaś do szkoły-molocha, czegoś ma dowodzić?
        • q_fla Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 28.08.15, 23:34
          Nie ma czego współczuć. Z tak licznej klasy wyszło kilku olimpijczyków na szczeblu krajowym, a klasa (było ich pięć z danego rocznika, moja najliczniejsza) zawsze była w czołówce pod względem wyników. Nie było tablic multimedialnych, komputerów, rzutników, dopasowanych do wzrostu ławek, etc. Wiekszość z nich zdała maturę i ukończyła studia.
          Imo, wniosek jest taki: nie liczebność klasy, warunki, pomoce stanowią o jakości nauki, ale odpowiedni dobór kadry pedagogicznej (z powołania), oraz ogólne predyspozycje uczniów danej klasy.
      • fielmon Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 28.08.15, 18:12
        Głos rozsądku.
    • slonko1335 Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 24.08.15, 12:33
      Był jakiś projekt w ubiegłym roku żeby zapis, że w oddziale może przebywać do 25 dzieci zmienić an zapis że na jednego nauczyciela może przypadać 25 dzieci, nie wiem czy to weszło ale może z tego korzystają?
      Możesz powiadomić kuratorium oczywiście chociaż kiedyś przy takie sytuacji w przedskzolu moich dzieci dyrektorka na zebraniu pwoeidziała, że ona 30 dzieci przyjęła bo i tak nigdy nie ma kompletu a ludzie przedskzola potrzebują i jak ktoś chce zgłaszać do kuratorium to niech sobie zgłasza a jak każą jej zmniejszyć liczbę dzieci to wylosuje piątkę która będzie skreślona, no i nikt nie zgłosił w ciągu roku bo się bał, że to na jego dziecko padnie... a dopiero pod koniec i nowe grupy od nowego roku już musiały być 25 osobowe bo kuratorium przypilnowało..
      • mama-ola Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 24.08.15, 16:07
        > jak ktoś chce zgłaszać do kuratorium to niech sobie zgłasza a jak każą jej zmniejszyć liczbę
        > dzieci to wylosuje piątkę która będzie skreślona
        Niezła dyrektorka... Ciekawe, czy ta jej groźba miała pokrycie.
        • makurokurosek Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 24.08.15, 16:59
          sądzę, że miała. Dyrektora może stawać na głowie, a ilości sal nie zwiększy. Budynek przedszkolny ma konkretną ilość sal , o ile można zwiększyć ilość osób przebywających w salach, to już ilości sal zwiększyć się nie da. Tak więc jeżeli budynek ma pięć sal, to dyrekcja może stworzyć pięć grup.
          Podejrzewam, że problem zbyt dużej ilości dzieci w grupach wynika z odroczeń i przekazania dokumentów o odroczeniu po zakończeniu rekrutacji. Dyrektorka czy władze gminy nie mogą z list przyjętych skreślić dzieci które w kwietniu rekrutację przeszły i na listę przyjętych się dostały. Gmina sześciolatką odroczonym po zakończeniu rekrutacji musi zapewnić miejsce w zerówkach, ale większość przedszkoli tych miejsc już nie ma, gmina w ciągu dwóch miesięcy ani nowego budynku przedszkolnego, ani nawet dodatkowej sali dla opóźnionych odroczonych nie jest w stanie przygotować, tak więc ma wybór albo dokooptować te opóźnione odroczone do już istniejących grup , albo wprowadzić zerówki zmianowe ( nie dzieci opóźnione, tylko opóźnione odroczenia) .
          Problemu zapewne można było uniknąć gdyby rodzice odroczenie załatwili przed zakończeniem rekrutacji, wówczas przedszkola zmniejszyłyby ilość przyjmowanych trzylatków. Teraz to właściwie po ptakach. Można tylko współczuć przepełnionych grup.
          • aleksandra1977 Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 24.08.15, 17:56
            Problemu zapewne można było uniknąć gdyby rodzice odroczenie załatwili przed zakończeniem rekrutacji,

Ze wzgledu na czas oczekiwania na wizyte w PPP nie zawsze jest to mozliwe.
            • makurokurosek Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 24.08.15, 18:19
              Jeżeli ktoś się obudził w kwietniu to trudno, żeby otrzymał termin na następny dzień. Przypominam tylko, że rodzicem jest się od chwili narodzin i odpowiedzialność za dziecko również wówczas się zaczyna, a nie w chwili gdy dziecko ma iść do szkoły. Jeżeli są podstawy do odroczenia, to wiadomo o nich co najmniej rok wcześniej, ci którzy odraczają z powodu swoich światopoglądów też znają swój pogląd wcześniej, tak więc nie ma wytłumaczenia dla odroczeń po terminach rekrutacji innych niż zaniedbanie rodzicielskie.
              • olga727 Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 24.08.15, 19:11
                Wszystkiego na rok w przód,nie przewidzisz.
              • aleksandra1977 Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 24.08.15, 19:44
                nieprawda, nie ma zadnego obowiazku na to, zeby odroczyc dziecko przed zakonczeniem rekrutacji. Rodzic ma na to czas do konca roku kalendarzowego, a nie do czerwca. I szkoly o tym doskonale wiedza i musza, w razie czego, zapewnic miejsce takiemu dziecku, podobnie jak zerowki. Sama bylam swiadkiem tego, jak w przedszkolu sugerowano mi wstrzymac sie z wizyta w PPP. W listopadzie dostalismy wstepna ocene gotowosci szkolnej, w ktorej bylo kilka aspektow przemawiajacych za tym, zeby dziecko pozostawic w zerowce, ale nauczycielki sugerowaly, zeby sie z diagnoza nie spieszyc, bo do konca roku szkolnego jest jeszcze czas i sporo moze sie zmienic. Druga, ostateczna, ocene otrzymalismy na poczatku kwietnia i wtedy, po kolejnej rozmowie, podjelam decyzje, co dalej robic. Do poradni (prywatnie) trafilismy pod koniec czerwca. Termin na odroczenie jest do konca roku kalendarzowego, a nie do wrzesnia, wiec istnieje prawdopodobienstwo, ze beda dzieci, ktore zaswiadczenie o odroczeniu dostana juz po pierwszym dzwonku.
                • makurokurosek Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 24.08.15, 20:04
                  Termin składania dokumentów o odroczeniu kończy się w sierpniu. Szkoła rejonowa ma obowiązek dziecku z rejonu zapisanemu nawet 31 sierpnia zapewnić miejsce, tak samo jak i gmina ma obowiązek dziecku tak późno odroczonemu zapewnić miejsce w przedszkolu. Co nie oznacza, że pod takie dziecko będzie ustawiany nowy podział, czy specjalnie dla takich dzieci gmina będzie wynajmowała budynki. Oznacza to tyle, że w przypadku przedszkola opóźnione dzieci odroczone dostaną miejsce w przedszkolach w których miejsca są, co nie koniecznie oznacza przedszkole do którego dziecko chodziło, zostaną dokoptowane do istniejących grup nawet jeżeli oznacza to przekroczenie liczebności ,tak jak w opisanej przez autorkę sytuacji lub trafią do grup zmianowych np w szkole gdzie w klasie zostanie zachowane 25 osób ale w świetlicy to nawet zapałki nie wsadzisz.

Jeżeli masz dziecko opóźnione to zamiast czekać z odroczeniem należało wykonać je w terminie. Przez takie osoby jak ty, które nie chcą przyjąć do świadomości, że ich dziecko nie jest geniuszem mamy sytuacje jak na załączonym obrazu. Jak sądzisz, czy dzieci z zaburzeniami będą w tak licznych grupach wykorzystać rok na pracę nad swoimi dysfunkcjami ?
                  • aleksandra1977 Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 24.08.15, 20:46
                    bez obawy, nie traktuje i nie oczekuje od mojego syna zeby byl geniuszem. Corka poszla do szkoly jako 6 latka mimo, ze przedszkole usilowalo mi to wybic z glowy. To, ze syn do I klasy jeszcze nie pojdzie nie wynikalo z mojej wiary w to, ze sie geniuszem stanie.
                    Dziecko mozesz odroczyc do konca roku kalendarzowego, a nie do konca sierpnia. Do konca sierpnia musisz zawiadomic szkole o swojej decyzji. Rowniez masz mozliwosc odroczenia dziecka w ciagu roku szkolnego, gdy np. zapiszesz do I klasy i okaze sie, ze z jakiegos powodu dziecko nie radzi sobie, to mozna przeniesc dziecko znow do zerowki, nie wczesniej jednak niz po I semestrze. Szkola rejonowa ma obowiazek zapewnic dziecku miejsce w kazdym momencie w roku szkolnym. Jak jest dobra dyrekcja, ktora potrafi przewidziec sytuacje, ze np. ktos sie wprowadza na terytorium danego obwodu, to nie ma mozliwosci, zeby dziecko odeslac nie wiadomo dokad. I na to sa przewidziane miejsca zarowno w szkole, jak i w przedszkolu. Na kazdym z zebran podkreslal to dyrektor szkoly i dyrektor przedszkola, niezaleznie od tego, czy dotyczy ono zebrania informacyjnego dla przyszlych uczniow, czy juz tych przyjetych do I klasy, ze musza miec wolne miejsca dla takich dzieci. Szkola, do ktorej chodzi moja corka dziala w ten sposob, ze w zadnej z klas nie ma 25 osob tylko duzo mniej. U corki jest 15 osob. Wlasnie po to, zeby byla rezerwa i mozliwosc przyjecia tych wszystkich, ktorzy beda dolaczac w ciagu roku szkolnego. Owszem, szkola dziala na 2 zmiany, ale akurat wole takie rozwiazanie, gdzie klasy sa mniej liczne niz 30 osob chodzacych tylko na I zmiane. Swietlica podzielona jest wg klas, tzn. klasy I sa oddzielnie w 3 salach, klasy II-III w kolejnych 4 salach. Zerowka szkolna ma oddzielny budynek nalezacy do szkoly, ok. 200m od budynku glownego, ale nie majacy bezposredniego polaczenia ze szkola, maja swoja stolowke, sale gimnastyczna i swoja swietlice, do ktorej dzieci z klas I-III nie maja dostepu.
                  • aleksandra1977 Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 24.08.15, 20:53
                    alez nie masz podstaw ku temu, zeby zarzucac mi niepunktualnosc niedotrzymanie terminu odroczenia dziecka. Szkola dostala ta ocene pod koniec lipca, a na poczatku sierpnia dyrektor wyrazil na to zgode. Rownie dobrze moglabym wstrzymac sie z ta ocena do konca roku kalendarzowego i tez termin bylby zachowany. Ze wzgledu na to, ze zalezalo mi na tym, by syn nie musial byc przenoszony w ciagu roku szkolnego, wolalam sprawe zalatwic przed pierwszym dzwonkiem.
                    • ajszak Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 24.08.15, 21:04
                      To nie post na dyskusję kiedy kto ma odraczac. U nas dyrekcja wiedziała wcześniej o 4 z 5 dzieci od rocznych. A w maluchach jest 17 dzieci w średniakach 24 w zerowce 30 sal jest tylko 3. Do tej pory gdy dzieci było więcej to dzieci z listopada i grudnia były przenoszone do grupy młodszej tzn z 5-6 latków do 4-5 latków a z 4-5 do 3 latków. W tym roku podziału nie zrobiono bo nie i juz.
                      • makurokurosek Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 24.08.15, 21:46
                        U nas dyrekcja wiedziała wcześn
                        > iej o 4 z 5 dzieci od rocznych

Jeżeli te dzieci nie zdobyły odroczenia przed końcem rekrutacji do przedszkola, nie mogły brać w niej udziału. Z automatu dzieci podlegające obowiązkowi szkolnemu są wyłączane z rekrutacji przedszkolnej.

"Do tej pory gdy dzieci było więcej to dzieci z l
                        > istopada i grudnia były przenoszone do grupy młodszej tzn z 5-6 latków do 4-5 l
                        > atków a z 4-5 do 3 latków. W tym roku podziału nie zrobiono bo nie i juz.

Od tego roku gmina ma obowiązek zapewnić miejsca dla wszystkich czterolatków, w opisanym przez ciebie przypadku chętnych starczyło na utworzenie całej jednej grupy.
                        Grupa pięcio i sześciolatków ma przygotowywać się do rozpoczęcia szkoły nic więc dziwnego, że dyrektorka nie chce łączyć tej grupy wiekowej z dziećmi młodszymi.
                        Ale jeżeli nie jest to dla ciebie problem, to może sama poproś o przeniesienie swojego syna do grupy trzylatków.
                      • sonrisa06 Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 24.08.15, 21:52
                        Uważam, że powinno być tak jak pisze Aleksandra. Czyli powinno być pozostawionych kilka wolnych miejsc w każdej zerówce i w każdej klasie pierwszej.
                        Moja córka z powodu przeprowadzki zmieniała zerówkę w trakcie roku szkolnego. Była drugim dzieckiem, które doszło w ciągu roku, a po niej doszło jeszcze troje innych dzieci. Zerówka na starcie liczyła 18 osób, plus te 5 nowych, czyli kończyło zerówkę 23 uczniów.
                        A co byłoby, gdyby już na starcie klasa 0 liczyła 25 osób?
                        Moim zdaniem takie rządy, to tylko krótkowzroczność i ignorancja ze strony dyrekcji.
                        • makurokurosek Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 24.08.15, 22:40
                          Idąc tym tokiem myślenia dziecko autorki oraz pozostała czwórka dzieci, którym rodzicom przypomniało się o odroczeniu po zakończeniu rekrutacji do przedszkola, nie powinny być przyjęte do tego konkretnego przedszkola bo w nim już dla nich miejsc nie było.
                          Dla mnie sensowne, dla rodziców pozostałych dzieci pewnie też ale nie sądzę aby autorka wątku z takiego rozwiązania była zadowolona.
                          • sonrisa06 Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 24.08.15, 23:20
                            Ale tu nie chodzi tylko o dzieci z odroczeniem. Trzeba popatrzeć szerzej i nie tylko w kontekście 1 września, tylko całego roku.
                            Jeśli dzieci z rejonu było około 20 lub ponad, to trzeba było podzielić zerówkę na pół i zrobić dwie. Po pierwsze dlatego, że można było logicznie założyć, że takie późno odroczone dzieci będą (trzeba być ślepym, żeby nie widzieć tego trendu masowego odraczania). Po drugie trzeba wziąć pod uwagę dzieci przeprowadzające się w trakcie roku lub wracające z emigracji.
                            Efektem takiego działania (czyli powstania dwóch zerówek) byłaby całkowita rezygnacja z grupy maluchów (czyli 3 latków), co w moim mieście jest nagminne. Jeśli w budynku są trzy sale, to przy dużej liczbie zerówkowiczów powinny być dwie zerówki i tzw. średniaki, a nie maluchy, średniaki i zerówka.
                            W efekcie trzylatki nie dostają się do przedszkola (tak jak u mnie w mieście) za to zerówki mają komfortowe warunki.
                            • makurokurosek Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 24.08.15, 23:41
                              > Jeśli dzieci z rejonu było około 20 lub ponad, to trzeba było podzielić zerówkę
                              > na pół i zrobić dwie.

Nie wiem czy doczytałaś. W tym konkretnym przedszkolu sa tylko trzy sale i mogą być stworzone tylko trzy grupy.

"Po pierwsze dlatego, że można było logicznie założyć, że
                              > takie późno odroczone dzieci będą (trzeba być ślepym, żeby nie widzieć tego tr
                              > endu masowego odraczania).

Proces rekrutacji do przedszkoli zakończył się w kwietniu, zgodnie z ustawą gmina ma obowiązek zapewnić miejsca w przedszkolach dla wszystkich dzieci 4 i 5 i odroczonych sześciolatków. Wybacz ale nikt nie będzie zostawiał bóg wie ile miejsc dla dzieci opóźnionych rodziców, którym się nie chciało wcześniej ruszyć dupy do PPP.
                              Idąc twoim tokiem rozumowania, należało by w przedszkolu dziecka autorki wątku zrezygnować z grupy trzylatków, czyli pozbawić 17 osób przedszkola dla 4 osób którym się dupy nie chciało ruszyć by wcześniej iść z dziećmi do PPP.

Dlaczego 17 osób ma tracić, w imię lenistwa czterech osób. Idealnym rozwiązaniem to jest dokooptować te cztery osoby albo do dowolnych placówek które miejsca mają. Gmina nie ma obowiązku zapewniać miejsca w przedszkolu które upatrzyło się opóźnionemu rodzicowi
                              .

• sonrisa06 Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 25.08.15, 00:30
                                No właśnie - mogą być tylko 3 grupy, więc dwie powinny być zerówkami.
                                Jedna zerówka utworzona z premedytacją w tym konkretnym roku szkolnym jest ignorancją.
                                Ty byś podjęła taką decyzję jako dyrektor, wiedząc jak sytuacja wygląda? Ja jestem średnio zorientowana, bo mam córkę z 2006, ale widzę i słyszę co się dzieje, że te roczniki zaczynające edukację są duże, że odroczeń jest multum. Dyrekcja powinna być chyba najbardziej zorientowana, w końcu w tym siedzi.
                                Skoro rodzice maja prawo tak późno informować o odroczeniu, to dyrekcja powinna się z tym liczyć i przewidzieć miejsca dla takich dzieci. A rodzice po prostu korzystają ze swojego prawa i nie ma co na nich psów wieszać. Gdyby postępowali wbrew prawu to sytuacja byłaby inna.
                                Widzę, że mój punkt widzenia jest w moim mieście stosowany, bo jednak trzylatki są na szarym końcu w rekrutacji. Dostaną się jeśli będzie dla nich miejsce, bo pierwszeństwo maja 4, 5 i 6 latki. Jeśli te dzieci mają obowiązek, to także te dzieci maja pierwszeństwo. Odprawienie z kwitkiem 6 latka (czy 4 sześciolatków) z późnym odroczeniem, bo jest grupa 17 trzylatków byłoby bez sensu.
                                • sonrisa06 Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 25.08.15, 00:41
                                  Zresztą taka sama sytuacja miała miejsce, kiedy moja córka szła do przedszkola. Na liście rezerwowej była szósta. Nie miałam nadziei, że się dostanie, bo miała być utworzona tylko jedna grupa 25 osobowa trzylatków. Dokładnie 31 sierpnia dowiedziałam się, że moja córka nazajutrz idzie do przedszkola.
                                  Okazało się, że przedszkole wyrzuciło z listy (z już dawno ustalonej listy) dzieci, które nie miały ukończonych 3 lat przed 1 września i akurat sześcioro dzieci odpadło. Jakoś nie mieli skrupułów, żeby te młodsze dzieci zamienić na starsze.
                                  • makurokurosek Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 25.08.15, 01:41
                                    > Zresztą taka sama sytuacja miała miejsce, kiedy moja córka szła do przedszkola.
                                    > Na liście rezerwowej była szósta.

Taka sama była by gdybyś nie brała udziału w rekrutacji tylko złożyła dokumenty do przedszkola 30 sierpnia.
                                    Naprawdę nie widzisz różnicy między dziećmi odroczonymi w terminie i biorącymi udział w rekrutacji i tymi które odroczenie uzyskały w lipcu, sierpniu w efekcie w rekrutacji nie brały udziału. Może za twoich czasów jakieś przekręty, machloje i kolesiostwo działało na potęgę, teraz na szczęście systemy elektroniczne ukróciły takie poczynania, a na podpisanie umowy z przedszkolem ma się kilka dni po ogłoszeniu wyników rekrutacji, tak więc taki opowieści o skreślaniu kogoś z listy, dla kogoś kto w rekrutacji udziału nie brał na szczęście odchodzą w zapomnienie
                                • makurokurosek Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 25.08.15, 01:23
                                  > Ty byś podjęła taką decyzję jako dyrektor, wiedząc jak sytuacja wygląda?

To nie dyrektorka podejmuje decyzję co do zasad rekrutacji tylko rada miasta. Oczekiwanie, żeby w każdym przedszkolu zablokować jedną grupę na wszelki wypadek jest zwyczajnie roszczeniowe i niepoważne. Jeżeli rodzic jest rozsądny pójdzie do PPP na tyle wcześnie, aby uzyskać odroczenie przed zakończeniem rekrutacji do przedszkoli, tak by jego dziecko mogło w tej rekrutacji wziąć udział.
                                  Nie widzę powodu promowania rodziców z olewającym stosunkiem do własnego dziecka. Wybacz ale ty oczekujesz promowania i nagradzania za patologiczne zachowania.

"> Skoro rodzice maja prawo tak późno informować o odroczeniu

Żeby dziecko brało udział w rekrutacji do przedszkola rodzic ma obowiązek dostarczyć dokumenty o odroczeniu przed zakończeniem rekrutacji. Dzieciom odroczonym po zakończeniu rekrutacji do przedszkoli gmina ma po prostu miejsce czy to w oddziale przedszkolnym czy szkolnym. Oczekiwanie, że przedszkola mają blokować miejsca trzylatków dla ewentualnych odroczonych jest zwyczajnie roszczeniową. Rozumiem, że za rok gminy według ciebie powinny odnajmować budynki.

" A rodzice po prostu
                                  > korzystają ze swojego prawa i nie ma co na nich psów wieszać. Gdyby postępowali
                                  > wbrew prawu to sytuacja byłaby inna.

Owszem postępują wbrew prawu, wbrew moralnemu prawu do zapewnienia własnemu dziecku jak najlepszej opieki. Trzeba być albo wyjątkowo niewydolnym wychowawczo, albo patologicznym aby nie interesować się własnym dzieckiem i jego problemy zauważyć miesiąc przed rozpoczęciem roku szkolnego. Jeżeli dziecko znacznie odbiega od rówieśników to zasranym obowiązkiem rodziców jest umożliwienie dziecku terapii. Co autorka wątku robiła przez sześć lat i gdzie była, że nie zauważyła zaburzeń własnego dziecka. Nagle dwa czy trzy miesiące temu się ocknęła i doznała olśnienia, że jej dziecko intelektualnie czy manualnie znacznie odbiega od normy ( emocjonalnie i społecznie jak widać po pierwszej wypowiedzi rozwija się świetnie).

"> Widzę, że mój punkt widzenia jest w moim mieście stosowany, bo jednak trzylatki
                                  > są na szarym końcu w rekrutacji

Tak są na szarym końcu rekrutacji, ale są jednak w tej rekrutacji uwzględniane. Ty domagasz się likwidacji grup trzylatków i przeznaczenia tych miejsc dla sześciolatków które w rekrutacji nie biorą udziału ( udział biorą tylko te które odroczenie otrzymały przed zakończeniem rekrutacji).

"Dostaną się jeśli będzie dla nich miejsa

W przypadku opisanym przez autorkę miejsca jak najbardziej były. Wszak ani dziecko autorki, ani pozostałe dzieci odroczone w rekrutacji nie brały udziału, bo ich rodzice nie zwrócili uwagi na ich dysfunkcje, a olśnienie o znacznym odbieganiu dziecka od normy doznali sporo po zakończeniu rekrutacji.

"Jeśli te dzieci mają obowiązek, to także te
                                  > dzieci maja pierwszeństwo

W chwili zakończenia rekrutacji zarówno dziecko autorki, jak i pozostała czwórka miały obowiązek szkolny, autorka uświadomiła sobie że jej dziecko jest opóźnione i że powinna z nim się zgłosić do PPP w celu odroczenia obowiązku szkolnego po zakończeniu rekrutacji czyli pewnie w maju lub czerwcu, a nikt duchem świętym nie jest by przewidzieć ilu takich opóźnionych rodziców się obudzi.

"Odprawienie z kwitkiem 6 latka (czy 4 sześciolatków
                                  > ) z późnym odroczeniem, bo jest grupa 17 trzylatków byłoby bez sensu

Czyli według ciebie sensowne jest zerwanie 17 umów i skreślenie z list dzieci trzyletnie które zgodnie z zasadami rekrutacji zostały przyjęte po to by zwolniły miejsce sześciolatką które w rekrutacji udziału nie brały.
                                  • aleksandra1977 Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 25.08.15, 12:22
                                    Makronusek, dyrekcja naszej szkoly znalazla rozwiazanie na to, zeby uniknac sytuacji, w ktorej ktores z dzieci nie bierze udzialu w rekrutacji. Zalozyli od samego poczatku, ze kazde dziecko, ktore powinno isc do szkoly bierze udzial w rekrutacji. A wiec sklada sie wniosek o przyjecie dziecka do szkoly w czasie trwania rekrutacji, ale jezeli w planie jest odroczenie, to w momencie skladania wniosku dopisuje sie taka uwage na nim. Przynajmniej w naszej szkole tak to wygladalo, wiec dyrekcja juz z chwila zamkniecia rekrutacji wiedziala, ile musi miec miejsc awaryjnych dla dzieci z ewentualnym odroczeniem. Do tego nalezalo tylko dodac miejsca dla tych, ktorzy w ciagu roku szkolnego dojda do szkoly, np. z powodu przeprowadzki.
                                    • makurokurosek Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 25.08.15, 14:03
                                      Makronusek, dyrekcja naszej szkoly znalazla rozwiazanie na to, zeby uniknac syt
                                      > uacji, w ktorej ktores z dzieci nie bierze udzialu w rekrutacji. Zalozyli od sa
                                      > mego poczatku, ze kazde dziecko, ktore powinno isc do szkoly bierze udzial w re
                                      > krutacji.

Każde dziecko które do zakończenia rekrutacji szkolnej nie otrzymało odroczenia, musi brać udział w tej rekrutacji bo podlega obowiązkowi szkolnemu, z automatu natomiast nie bierze natomiast udziału w rekrutacji przedszkolnej.
                                      Nie jest to wymysł twojej szkoły tylko działania na podstawie konkretnej ustawy.
                                      Wątek nie dotyczy rekrutacji szkolnej , pod którą dzieci odraczane po terminie podlegają , ale rekrutacji przedszkolnej pod którą dzieci odraczane po terminie nie podlegają.

To co zaproponowała sonrsi to nic innego jak uwzględnienie całego rocznika sześciolatków w obydwóch rekrutacjach, czyli tworzenie sztucznego tłumu i sztucznego blokowania miejsc w szkołach i przedszkolach.
        • slonko1335 Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 24.08.15, 21:54
          Wiesz co mnie to najpierw oburzyło a potem przyznałam jej rację-to nieglupia kobieta. To, ze akurat wtedy potworzyła takie grupy pozwoliło jej przyjąc wsyztskie uprawnione dzieci rodziców pracująych((przynajmniej na papierze bo jak bywa to wiemy) które zostałyby bez przedszkola, nie odprawiła nikogo z kwitkiem, chodziłam z dzieciakami często jako dodatkowa opieka na wyjściach czy pomagałam w organizacji róznych festynów , czy jak patrzę na fotki to rzecywiście nie ma opcji żeby był w jednym dniu cały komplet dzieci. Dwójka po pierwszym miesiącu się już wykruszyła na stałe.
          A jakby kuratorium nakazało zmneisjzyć grupy do przepisowych 25 osób to musialaby rzeczywiście kogoś z listy usunąc bo jak inanczej miałaby to zrobić...a wtedy jak wybrać kogo?
          • ajszak Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 25.08.15, 14:12
            Tak jak już pisałam dzieci odroczone 4 z 5 miało już papiery przed końcem rekrutacji do przedszkola zresztą koleżanka niedużo później po rekrutacji złożyła papiery dziecka 5. Dyrekcja od początku wiedziała ile odroczone będzie.
            a co do przekładania końcówki roku do młodszej grupy to mój syn tak został "cofniety" z zerówki w tamtym roku i niby robił książki i materiał zerówki będąc w grupie 4 latków.
            Decyzja dyrekcji na skargi rodziców listy grup zniknęły. Ma być nowy - dzielony podział grup. Zobaczymy w piątek.
            • makurokurosek Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 25.08.15, 14:57
              > Tak jak już pisałam dzieci odroczone 4 z 5 miało już papiery przed końcem rekru
              > tacji do przedszkola zresztą koleżanka niedużo później po rekrutacji złożyła pa
              > piery dziecka 5.

Nie chodzi o to czy otrzymali odroczenie z PPP, tylko czy te papiery do szkoły trafiły w odpowiednim czasie, w efekcie czy dziecko brało udział w rekrutacji do przedszkola. W miastach gdzie działa system elektroniczny dziecko może brać udział w tylko jednej rekrutacji albo do przedszkola albo do szkoły, a dyrektor placówki nie ma nawet szans blokowania miejsc dla dziecka które w rekrutacji udziału nie brało
    • asiula1987 Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 28.08.15, 15:24
      sie nie znam ale moze przepis, kory mowi o tym ze w klasie moze byc najwiecej 25 dzieci nie dotyczy zerówki..? moze to tylko od klasy 1 wzwyż? u nas nie ma zerowki a klasy byly podzilone na 2 jesli bylo wiecej niz 25 dzieci. z czego 6 latkow jest po 13 w klasie np
    • fielmon Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 28.08.15, 18:14
      Nie przesmradzać, pomyśleć o tych dzieciach, syryjskich, które zostały uduszone wraz siedemdziesięcioma dorosłymi w samochodzie w Austrii. Dzoieci nie maja kromki chleba na dzień w inny ch krajach a wy takie pierodoły gadacie.
      • angazetka Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 28.08.15, 22:14
        Jaka piękna demagogia...
    • wj_2000 Re: klasa 30 osob w zerowce - co zrobić 28.08.15, 20:02
      Odroczone 6cio latki w ogóle nie powinny mieć praw do przedszkola, a do zerówki PRZY szkole. Konieczność rezerwowania dla nich (w niewiadomej liczbie) miejsc w przedszkolu kosztem nie przyjęcia potrzebujących trzylatków to jakiś horror. O co Ty kobieto masz jeszcze pretensje?
    • tata.po.30 30 dzieci wbrew prawu? Sorry, taki mamy klimat... 29.08.15, 00:33

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka