Dodaj do ulubionych

sposoby na wszy

05.07.16, 09:24
Witam
No i stało się, moje dziecko wróciło z obozu ,niestety nie samo,ale za to z wszami.
Macie jakieś sprawdzone sposoby na pozbycie się tego paskudztwa? brrrr
z góry bardzo dziękuję
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: sposoby na wszy 05.07.16, 10:47
      Bardzo sprawdzony sposób to pofarbować włosy farbą z amoniakiem.
      Walczyłam z wszami preparatami poleconymi w aptece. Ale to nie wychodziło, wszy się odradzały. Preparaty były drogie (co może nie jest tu najważniejsze, no ale jednak 30 zł raz, 50 zł drugi raz - no ile można). Farba wytłukła tałatajstwo raz dwa.
      • camel_3d Re: sposoby na wszy 06.07.16, 10:04
        odradzaly sie bo dziecko mialo z nimi gdzies stal kontakt.

Niestety nalezy wyprac i wymrozic wszytskie poduszki i wszytsko z dzieym dzeicko ma kontakt, czapki, przytulanki..itd..

preparaty z apteki sa bardzo dobre
    • mika_p Re: sposoby na wszy 05.07.16, 12:17
      Poszukaj na tym forum:
      forum.gazeta.pl/forumSearch.do?&author=&forumId=46&query=wszy&title=
      i na forum Zdrowie dziecka:
      forum.gazeta.pl/forumSearch.do?&author=&forumId=577&query=wszy&title=
    • argentea Re: sposoby na wszy 05.07.16, 13:37
      No przecież nie będzie dziecku farbować włosów chyba. Ja stosowałam skutecznie u dzieci Pipi Nitolic.
      • mama-ola Re: sposoby na wszy 05.07.16, 13:53
        > No przecież nie będzie dziecku farbować włosów chyba.
        To właśnie doradziłam. Chemia jak chemia, co za różnica - z farby czy z preparatu. Można dobrać taki kolor, który nie odbiega od naturalnego.
        Nie upieram się, że autorka wątku ma tak zrobić - pytała o sprawdzony sposób i ja jej podałam sprawdzony przez siebie sposób.
        smile
    • jola1-1 Re: sposoby na wszy 06.07.16, 10:00
      Wszy były, są i będą i nic na to nie poradzimy, a jak już się trafię, no to trzeba powalczyć. Jak u mnie mały przyniósł taki "prezencik" z przedszkola, to kupiłam w aptece preparat, do tego kupiłam taki specjalny grzebień dwurzędowy, bardzo gęsty, poza tym wszystko ciągle prałam chyba przez dwa tygodnie, no i że mam synka, no to mogłam mu obciąć krótko włosy i pozbyłam się tego raz dwa.
      • camel_3d Re: sposoby na wszy 06.07.16, 11:49
        > no to mogłam mu obciąć krótko włosy i pozbyłam się tego raz dwa.

to metoda rodem z PRL smile

wystarczy dobry specyfik z apteki i po 15 minutach wszy pozabijane.. tylko wyczesac je trzeba...
    • camel_3d idz do apteki... 06.07.16, 10:03
      popros o sroedek na wszy i grzebien na wszy. Myjesz dziecku w tym glowe. Zostawiasz na 15-30 minut i po wszych. tylko musisz je wyczesac.

• camel_3d aa..WAZNE!! 06.07.16, 10:08
      1. masz obowiazek powiadomic o tym szkole. Lub innych rodzicow, bo twoje dzeicko zlapalo od kogos, wiec wszycy, ktorych znasz, a ich dzieci byly z twoim na obozie..nalezy powiadomic.

2. wrzuc do lodowki (zamrazarki) wszytskie pluszaki, czapki itd.. z czym dzeicko mailo kontakt. Pooszewki... Wszy nie przeskakuja, ale jezeli zostaly gdzies na czapce, poszewce itd..nalezy je wymrozic. Ponizej 5 stoppni chyba.. wszy padaja.

3. Na razie nie..ale na przyszlosc. Nie wiem jak jest w PL, ale w DE jezeli zauwazy sie u dzeicka wszy, nalezy powiadomoc szkole lub przedszkole. Po wyleczeniu preparatem, nalezy wypelniony papierek (zawarty w pudelku) dpstarczyc do szkoly lub przedszkola. Lub potwierdzenie od lekarza.

• pawlo1225 Re: aa..WAZNE!! 07.07.16, 08:54
        Hej, a czy ktoś mógłby polecić który środek będzie najlepszy? Czy wystarczy tylko umyć dziecku głowę i wyczesać grzebieniem czy może jeszcze coś?
        • camel_3d rathiopharm 07.07.16, 09:50
          pewnie w PL tez jest, ale pod inna nazwa.

https://ecx.images-amazon.com/images/I/41Fa8JMcBdL._SL250_.jpg

Tak, wystarczy umyc dzeicku dokladnie wlosy.... Tzn nasmarowac tym i zostawic na jakei s30 minut. Potem splukac. Powtarza sie to chyba 2 razy w ciagu dnia..albo i nie smile)

Ni i trzeba wyczesac padnete wszy i gnidy.

plus, wyprac i wymrozic pluszaki, poszwy - czyli wszytsko to z czmy dzeicko mailo glowa kontakt..czapki, chusty, ..itd..
    • 9agatka Re: sposoby na wszy 06.07.16, 13:13
      Ja słyszałam o nafcie i wyczesywaniu włosów gęstym grzebieniem. Powiadom innych rodziców.
    • aga_martusia Re: sposoby na wszy 07.07.16, 12:12
      Polecam Pedicul Hermal - to jest olej, który zabija wszy i gnidy, bardzo lekko wyczesuje się włosy po tym oleju, trzyma się go 15min (dla pewności 10min dłużej). Olej do stosowania dla dzieci, niemowląt i ciężarnych. Jednorazowa aplikacja i po problemie. Tylko włosy trzeba później 2-3razy umyć żeby tłuste nie były.
      • toska06 Re: sposoby na wszy 08.07.16, 10:46
        szampon w aptece a taki grzebień to gdzie się kupuje. Słyszałam że bez niego sie nie obędzie. moja córa ma długie włosy - nie da sobie obciąć - masakra !
        • argentea Re: sposoby na wszy 08.07.16, 11:14
          Też w aptece
        • camel_3d Re: sposoby na wszy 08.07.16, 12:16
          grzebien to tylko po to, zeby zdechle wszy wyczesacwink one nie zmartwychwstana smile

w aptece takze.

https://i.onmeda.de/relaunch/laeusekamm-580x435.jpg
        • aga_martusia Re: sposoby na wszy 09.07.16, 16:12
          Grzebień dołączony do płynu. Pedicul Hermal na gęste i bardzo długie włosy jest bardzo dobry.
    • kasia2001134 Re: sposoby na wszy 23.10.16, 22:34
      same płyny , żele , spraye itd nic nie dadzą.Jak ja miałam wszy użyłam hedrin na suche włosy po godzinie umyj szamponem i spłucz szampon octem 1:1 zawiń w reklamówkę na noc.Po 3/4 dniach powtóż.I potem za tydzień .
      • camel_3d Re: sposoby na wszy 24.10.16, 11:21
        hedrin to tez plyn...

Ja uzywaem NYDA lub ostatnio Goldgeist.. ale to w niemeickich aptekach...
        W PL pewnei sa inne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka