Dodaj do ulubionych

Kosmetyki do twarzy dla 9-latki

25.07.16, 19:24
Hej
mam takie pytanie - chciałabym mojej bratanicy kupić w prezencie kosmetyk do mycia twarzy do codziennego użytku, pielęgnujący skórę mającą tendencję do wyprysków, możliwe genetyczne uwarunkowanie do silnego trądziku.
Do tej pory dziewczynka miała idealnie gładką, aksamitną skórkę małego dziecka. Od jakiś 3 mcy widzimy na twarzy wypryski, co dziwne głównie białe kropki, twarz nie jest czerwona i są to delikatne krosteczki.
Czy mogłabym jej w prezencie coś kupić co wyrobi w niej nawyk czyszczenia twarzy i jednocześnie zadziala antytrądzikowo (wiem że twarz mozna myc wodą mineralną, wiem), chodzi o działanie troszkę bardziej zapobiegajace ewentualnym tendencjom do trądziku.
Nie wiem jakiej firmy wybrać - jakieś mleczko do twarzy chyba najprędzej.. A-derma? Chicco? Nivea?
Dodam że skóra małej nadal jest aksamitna i delikatna tylko te krostki...
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: Kosmetyki do twarzy dla 9-latki 25.07.16, 19:57
      Jak dziewięciolatka ma krostki na twarzy, to trzeba z nią iść do alergologa i zrobić testy wziewne i pokarmowe, a nie kupować kosmetyki, które zniszczą jej skórę jeszcze bardziej.
      • silje78 Re: Kosmetyki do twarzy dla 9-latki 25.07.16, 20:38
        9 latka ma krosty ma twarzy poniewaz zaczyna dojrzewac. U nas jest to samo. Buzka gladka, krostki na nosie i brodzie. Buzie myje Mixa do skory zaczerwienionej, na zmiane z Ziaja liscie manuka. Nos i brode przemywa tonikiem Mixa przeciw niedoskonalosciom. Pomimo, ze ma skore wrazliwa nie ma problemow. Po umyciu smaruje kremem.
      • sion2 Re: Kosmetyki do twarzy dla 9-latki 26.07.16, 11:31
        Ale mnie nie chodzi o cokolwiek agresywnego tylko delikatnie myjącego z lepszymi właściwościami niż woda z kranu smile
    • pajesia Re: Kosmetyki do twarzy dla 9-latki 25.07.16, 20:39
      Kiedy moim dzieciom się pojawiły takie właśnie białe krosteczki na policzkach początkowo przeraziłam się, że już trądzik... ale przyjrzałam się powierzchni "zajętej" zmianami: idealnie odwzorowywały powierzchnię piąstki na której opierali głowę (takie nudne lekcje były, więc głowy podpierali z nudów).

Ponieważ 9 -10 lat to bardzo młody wiek, wszelkie magiczne toniki czy inne cuda są zbyt agresywne, postawiłam na higienę. Wyszukałam więc możliwie delikatny specyfik do mycia twarzy, jest to: Face Foam fresh&young pianka do mycia twarzy hipoalergiczna z serii Biały Jeleń. Delikatnie myje. Dodatkowo chłopaki dostali zakaz dotykania twarzy wink tak na wszelki wypadek
      • pajesia Re: Kosmetyki do twarzy dla 9-latki 25.07.16, 20:43
        i jeszcze jedno: ta pianka doskonale zmywa makijaże, bratowa będzie mogła pożyczać od córki wink
    • saszanasza Re: Kosmetyki do twarzy dla 9-latki 26.07.16, 15:03
      Proponuję mydło Aleppo. Mojego nastolatka ostatnio wysypało, mamy jeszcze dwie maści od dermatologa na trądzik.
    • ga-ti Re: Kosmetyki do twarzy dla 9-latki 26.07.16, 19:38
      Mój syn starszy, prawie 12 lat, trądzik w rozkwicie, walczymy, chodzimy do dermatologa, ale chyba we wrześniu wprowadzimybantybiotyk, bo kiepsko to wygląda. Młody ma myć twarz kosmetykami hipoalergicznymi, aptecznymi, np. żel Iwostin purrina.
      Córka lat 8 i pół też małe białe krosteczki zaczyna mieć.
      • pajesia Re: Kosmetyki do twarzy dla 9-latki 26.07.16, 22:25
        Ale tu mówimy o 9-latce... 12-latek jest na innym etapie rozwoju... Preparaty p/tradzikowe są zbyt agresywne dla 9-latki. Moim 'wysypalo' buźki w wieku 9 lat... Dlatego postawić trzeba na higienę, i pianka myjąca, o której pisałam pomogła. Innych preparatów, o których mowa powyżej nie znam, więc już autorka wątku musi wybrać.
        • saszanasza Re: Kosmetyki do twarzy dla 9-latki 26.07.16, 23:13
          pajesia napisała:

> Ale tu mówimy o 9-latce... 12-latek jest na innym etapie rozwoju... Preparaty p
          > /tradzikowe są zbyt agresywne dla 9-latki. Moim 'wysypalo' buźki w wieku 9 lat.

A na jakiej podstawie tak twierdzisz? Myślę, że dermatolog ma wiedzę, co może przepisać 9 latce a co nie.
          • pajesia Re: Kosmetyki do twarzy dla 9-latki 27.07.16, 07:22
            saszanasza napisała:

> pajesia napisała:
            >
            > > Ale tu mówimy o 9-latce... 12-latek jest na innym etapie rozwoju... Prepa
            > raty p
            > > /tradzikowe są zbyt agresywne dla 9-latki. Moim 'wysypalo' buźki w wieku
            > 9 lat.
            >
            > A na jakiej podstawie tak twierdzisz? Myślę, że dermatolog ma wiedzę, co może p
            > rzepisać 9 latce a co nie.
            >
            >
            >
            A na jakiej podstawie uważasz, że stryjenka będzie lecieć z bratanicą do dermatologa?
            Autorka wątku pisała, że chce kupić bratanicy coś do czyszczenia twarzy, z powodu białych krosteczek, które pojawiły się jej na twarzy, przyjemnego w podaniu. Przecież to dziecko ma skórę jeszcze dziecieco aksamitną z występujacymi miejscami kropeczkami.
            U moich jest taka sama, aksamitna, brzoskwiniowa, z miejscowo pojawiajacymi się bialyni grudkami; mogłam sobie lecieć z nimi do lekarki, ktora i tak zapytałaby co z higieną, czy chłopcy myją twarz mydłem czy czymś co mniej ingeruje w pH skóry. Tak wiec, saszanaszo, uważam, że najpierw higiena, a potem decyzja matki, nie stryjenki, co dalej z tym zrobić.
            • saszanasza Re: Kosmetyki do twarzy dla 9-latki 27.07.16, 11:02
              pajesia napisała:

> saszanasza napisała:
              >
              > > pajesia napisała:
              > >
              > > > Ale tu mówimy o 9-latce... 12-latek jest na innym etapie rozwoju...
              > Prepa
              > > raty p
              > > > /tradzikowe są zbyt agresywne dla 9-latki. Moim 'wysypalo' buźki w
              > wieku
              > > 9 lat.
              > >
              > > A na jakiej podstawie tak twierdzisz? Myślę, że dermatolog ma wiedzę, co
              > może p
              > > rzepisać 9 latce a co nie.
              > >
              > >
              > >
              > A na jakiej podstawie uważasz, że stryjenka będzie lecieć z bratanicą do dermat
              > ologa?

Ja nie twierdzę, że będzie lecieć do dermatologa, zaproponowałam jej taką alternatywę. W odróżnieniu od ciebie nie stawiam takich diagnoz.

> mogłam sobie lecieć z nimi do lekarki, ktora i tak zapytałab
              > y co z higieną, czy chłopcy myją twarz mydłem czy czymś co mniej ingeruje w pH
              > skóry.

a to jest jasnowidztwo wręcz, widać doskonale wiesz co powie lekarka i jakie leki przepisze i że na pewno nie dostosowane do wrażliwej skóry dziecka

Tak wiec, saszanaszo, uważam, że najpierw higiena, a potem decyzja matki
              > , nie stryjenki, co dalej z tym zrobić.

zgadzam się, ale wolałabym usłyszeć to od lekarza. lekarz również może zaproponować kosmetyki do higieny (sic!) twarzy. nie musi przepisywać od razu leków.
    • netfemme Re: Kosmetyki do twarzy dla 9-latki 27.07.16, 08:37
      może Physiogel do mycia twarzy? to bardzo łagodny, apteczny preparatsmile
      • sion2 Re: Kosmetyki do twarzy dla 9-latki 27.07.16, 12:07
        Physiogel sama stosuję od ponad 10 lat, mam alergie silne skórne i faktycznie jest wspaniały. Zresztą jak mała u mnie bywa i ma malowaną buzię kredkami do twarzy (jeszcze to lubi, chce być zawsze jakimś zwierzątkiem) na róznych festynach to potem własnie physiogelem to zmywam jej z twarzy.
        Ja z nią nie bede chodziła do dermatologa to rola matki.
        Myslałam tylko żeby coś jej dać w prezencie do mycia twarzyczki, mała spędza ze mna dużo czasu i mamy silne więzi (bo własnego dziecka nie mam) wiec moze ją przekonam do regularnego stosowania. Ona sama z siebie jeszcze na etapie "dziecko brudne = dziecko szczęśliwe" wink
    • an.16 Re: Kosmetyki do twarzy dla 9-latki 27.07.16, 10:20
      Kup coś Ziaji - maja taka linię, a to tania, dobra firma, kosmetyki o dobrym składzie, nieinwazyjne. Chociaż jak na prezent to pewno mało wystrzałowa ... Ja mam 16 latka z trądzikiem (na szczęście niezbyt ciężka postać) i powiem wam, ze to co dermatolodzy przepisują dzieciom to zgroza. Specyfiki o takim działaniu, ze poodbarwiały nam ręczniki i pościel! Przez wiele tygodni zastanawiałam się skąd takie plamy , aż koleżanka z pracy mnie uświadomiła. Nie kupuje już tych wyżerających świństw, zrezygnowałam z dermatologów, syn odwiedza kosmetyczkę co 3 miesiące (bardzo pomaga oczyszczanie) i łyka visaxinum - na własne życzenie, twierdzi że pomaga. To czym skóra jest myta nie ma większego znaczenia. Istotne, żeby nie miało silnych środków w składzie. Woda do mycia twarzy powinna być chłodna, wręcz zimna. I do ciała też, tyle że to trudniejszewink
      • k1234561 Re: Kosmetyki do twarzy dla 9-latki 08.08.16, 20:11
        Jak chcesz coś na prezent,to kup jakiś fajny droższy kosmetyk z tych aptecznych Bioderma,Vichy,La roche , Avene. Są tam żele,pianki do mycia i kremy coś spokojnie dobierzesz i skompletujesz fajny i jakościowo bardzo porządny zestaw.
    • monique_alt Re: Kosmetyki do twarzy dla 9-latki 23.08.16, 09:31
      Moja córka ma 11 lat i od jakiegoś roku problem z trądzikiem.
      Na poczatku tak jak piszesz o bratanicy były to drobne krostki, potem coraz większe i czerwone wypryski.
      Przerobiłam z córką kilka żeli przeciwtradzikowych plus krem z Ziai na tradzik. Niestety efektów nie było żadnych wręcz stan skóry się pogarszał (nie wiem czy spowodowały to te żele czy po prostu dojrzewanie się jej rozkręciło).
      W końcu stwierdziłam że nie ma co eksperymentować z marketowymi kosmetykami i poszłam z córka do dermatologa. Lekarz kazał odstawić wszystkie wysuszające skórę specyfiki, myć twarz dwa razy dziennie tonikiem do skóry wrażliwej (kupiłam Pharmaceris łagodny tonik nawilżający w aptece) plus dwa razy dziennie Skinoren żel (do kupienia bez recepty w aptece). Dodatkowo zapisała cynk i witaminę PP w tabletkach. Kuracja delikatna, bez inwazyjnych leków. Mojej córce pomogła - w tej chwili ma na twarzy wypryski ale jest ich dużo mniej, a ta maść Skinoren wybiela je i matuje.
      • kamire12 Re: Kosmetyki do twarzy dla 9-latki 24.08.16, 23:13
        może ja srpóbuje bo lekko zwątpiłam w lekarzy. moja była już kilka razy i lekarz przepisywał jej rózne specyfiki, gotowe i robione i zero poprawy. cera gładka, ale strefa T tragedia na maksa, czarne wągry, duzo ropnych. kazała nie wyciskac, a na ostatniej wizycie zasugerowała oczyszczanie, więc można zwątpić. dziecko 12 lat i lekko załamane. .... zresztą ja też. teraz ma smarować maścią z wit. A chyba. leczymy chyba rok i powiem, że jest coraz gorzej..... odstawiliśmy mleko i nic. czekolady stara się tez nie jesc. wiec to chyba nie jedzenie....ktos tu pisal o testach, sama mam problemy skorne, kilka razy robione testy i powiem, ze to jakis badziew, za kazdym razem mi wychodzi co innego, a tak na prawde to nic!
        porazka totalna.
    • drobnostka7 Re: Kosmetyki do twarzy dla 9-latki 23.08.16, 12:44
      Kupilabym jej Cetaphil EM i Cetaphil dermoprotektor. To kosmetyki bezpieczne nawet dla noworodka i jednocześnie skutecznie utrzymują dobry stan skóry. Apteczne są bezpieczniejsze od drogeryjnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka