straszydlo_lesne
08.09.17, 10:53
Moja córka weszła już w wiek nastoletni, okres dojrzewania, zaczęła mieć jakieś wahania nastroju i niestety ma jakiś większy problem z tym przedmiotem.
Nie jest dzieckiem sprawnym fizycznie. Od 1 do 3 klasy zawsze miała z tego przedmiotu 3, choć zawsze ćwiczyła, co uniemożliwiało jej dostanie wyróżnienia na koniec roku, bo w szkole jest taka zasada, że z każdego przedmiotu musi być co najmniej 5 (i z innych przedmiotów właśnie takie oceny miała). Dodam, że co prawda ocen na świadectwie nie było, tylko opis, ale w szkole mimo to funkcjonował "normalny" sposób oceniania. Było to w jakiś sposób krzywdzące, wiadomo, że dziecko z innych przedmiotów zdolne, zawsze przygotowane, ambitne, wysyłane na konkursy, mające talenty, doceniane, no ale trudno, nie wyglądało, żeby się tym przejmowała.
Wfista poszedł na emeryturę i w czwartej klasie córka dostała nową nauczycielkę. Ta od razu powiedziała, że wystarczy ćwiczenie i zaangażowanie, żeby mieć 5 na koniec. Córka ćwiczyła nawet jak była chora, na półrocze dostała 5 tak jak cała klasa, przez cały rok tylko raz miała zwolnienie. W drugim półroczu została wysłana na zawody w pływaniu, ponieważ akurat pływa bardzo dobrze.
A na koniec roku dostała 4. Jej koleżanka dostała 5, choć co drugi wf miała zwolnienia, bo nie chciało jej się ćwiczyć, również nie jest sprawna fizycznie, do tego nie umie pływać.
Córka całe wakacje dusiła to w sobie, nie powiedziała, że jest jej przykro, a mi to do głowy to nie przyszło. Dopiero jak zabrałam ją do sklepu, żeby kupiła obuwie na wf, to odmawiała, nie chciała nic wybrać i ostatecznie sama musiałam jej jakieś kupić. Powiedziała, że ma dość tej sytuacji z wfem. Dzisiaj nie chciała iść do szkoły z powodu tego, że będzie miała ten przedmiot, ledwo ją wygoniłam z domu. Nie chce ćwiczyć i błaga mnie, żebym jej całoroczne zwolnienie załatwiła. Stwierdziła, że ćwiczyła, starała się, poszła na zawody, a prawdopodobnie jako jedyna z klasy dostała 4. I już nawet nie chodzi o to, że obniżyło jej to średnią, tylko o sam fakt, że nauczycielka okłamała mówiąc, że wystarczy zaangażowanie, aby otrzymać 5.
No i co ja mam z tym zrobić? Nie widzę możliwości rozwiązania tej sprawy.