Dodaj do ulubionych

Wf - dziecko nie chce ćwiczyć

08.09.17, 10:53
Moja córka weszła już w wiek nastoletni, okres dojrzewania, zaczęła mieć jakieś wahania nastroju i niestety ma jakiś większy problem z tym przedmiotem.
Nie jest dzieckiem sprawnym fizycznie. Od 1 do 3 klasy zawsze miała z tego przedmiotu 3, choć zawsze ćwiczyła, co uniemożliwiało jej dostanie wyróżnienia na koniec roku, bo w szkole jest taka zasada, że z każdego przedmiotu musi być co najmniej 5 (i z innych przedmiotów właśnie takie oceny miała). Dodam, że co prawda ocen na świadectwie nie było, tylko opis, ale w szkole mimo to funkcjonował "normalny" sposób oceniania. Było to w jakiś sposób krzywdzące, wiadomo, że dziecko z innych przedmiotów zdolne, zawsze przygotowane, ambitne, wysyłane na konkursy, mające talenty, doceniane, no ale trudno, nie wyglądało, żeby się tym przejmowała.
Wfista poszedł na emeryturę i w czwartej klasie córka dostała nową nauczycielkę. Ta od razu powiedziała, że wystarczy ćwiczenie i zaangażowanie, żeby mieć 5 na koniec. Córka ćwiczyła nawet jak była chora, na półrocze dostała 5 tak jak cała klasa, przez cały rok tylko raz miała zwolnienie. W drugim półroczu została wysłana na zawody w pływaniu, ponieważ akurat pływa bardzo dobrze.
A na koniec roku dostała 4. Jej koleżanka dostała 5, choć co drugi wf miała zwolnienia, bo nie chciało jej się ćwiczyć, również nie jest sprawna fizycznie, do tego nie umie pływać.
Córka całe wakacje dusiła to w sobie, nie powiedziała, że jest jej przykro, a mi to do głowy to nie przyszło. Dopiero jak zabrałam ją do sklepu, żeby kupiła obuwie na wf, to odmawiała, nie chciała nic wybrać i ostatecznie sama musiałam jej jakieś kupić. Powiedziała, że ma dość tej sytuacji z wfem. Dzisiaj nie chciała iść do szkoły z powodu tego, że będzie miała ten przedmiot, ledwo ją wygoniłam z domu. Nie chce ćwiczyć i błaga mnie, żebym jej całoroczne zwolnienie załatwiła. Stwierdziła, że ćwiczyła, starała się, poszła na zawody, a prawdopodobnie jako jedyna z klasy dostała 4. I już nawet nie chodzi o to, że obniżyło jej to średnią, tylko o sam fakt, że nauczycielka okłamała mówiąc, że wystarczy zaangażowanie, aby otrzymać 5.
No i co ja mam z tym zrobić? Nie widzę możliwości rozwiązania tej sprawy.
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 08.09.17, 11:11
      Szkoda, że wtedy, pod koniec roku, nie podniosła tej sprawy... Można było wyjaśnić, dlaczego ma 4 mimo innych ustaleń.
      Powiedziałabym jej, że rozumiem jej rozgoryczenie i niechęć do tego przedmiotu, ale chodzić będzie. Nie wszystkie przedmioty trzeba lubić. Niektóre trzeba po prostu znosić. Przykra prawda, ale tak jest.
      Mój syn też wielokrotnie mi mówił, żebym go jakoś wypisała z muzyki, więc wiem, że tak bywa.
    • makurokurosek Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 08.09.17, 11:13
      Wytłumaczyć , że ćwiczy nie dla oceny ale dla swojego zdrowia i swojej sprawności. Wyjaśnić czym kończy się brak aktywności fizycznej i zapytać się czy woli ćwiczyć na wf dla siebie czy w przyszłości, wyć z bólu. Za dużą wagę przykładasz do ocen i zaraziłaś tym córkę.
      • straszydlo_lesne Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 08.09.17, 12:06
        Córka nie przykłada wcale jakiejś dużej wagi do ocen. Uczy się dobrze, ale bez jakiegoś szczególnego spinania się. Nie jest nadambitna.
        Zawiodła się na nauczycielce. Chyba o to w sumie chodzi. Poczuła się oszukana, bo przez cały rok bardzo się starała i ćwiczyła nawet podczas złego samopoczucia.
        • camel_3d Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 08.09.17, 16:17
          zycie jest ciezkie..

moze byl jakis powod, ze miala 4 a nie 5..

moej dzeicko nie zostalo wybrane do biegu w szkolnym maratonie, choc biega lepiej niz 2 innych dzieci, ktore zostaly wybrane. Wkurzyl sie i tyle...

Nauczycielka uzasadnila to, ze warto dac szanse innym takze.

Pamietaj, ze jeszcze sie moze zdenerwowac na nauczycielke matematyki, polskiego, biologii itd itd....

• kanna Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 08.09.17, 12:34
      > nauczycielka okłamała mówiąc, że wystarczy zaangażowanie, aby otrzymać 5

Ale tak jest. na przedmiotach sportowych i artystycznych ocenia się zaangażowanie - przygotowanie do zajęć, wykonywanie poleceń, posianie stroju itp.
      Dzięki emu mój syn w gm ma 5 z zajęć artystycznych, bez żadnych umiejętności.

na w-f ocenia się progres - czyli jak jest bieg na 600 m, to każdemu dziecku mierzy się czas i jeśli w drugiej próbie go poprawi - dostaje 5. W klasach 1-3 nie ma ocen, z tego co pamiętam, wiec jak mogła mieć 3?

Za udział w zajęciach dodatkowych (zawody) powinna mieć 6 dostawioną, miała? Dlaczego dostała 4 z w-f? Dopytałaś, o co chodzi? (najlepiej pisemnie)

Teraz - zapewnij córkę, ze jej pomożesz w tym roku, jak nauczyciele będą niesprawiedliwi. Sprawdź WSO, wymagania z w-f i wspieraj młodą. Podgadaj z wychowawca, nauczycielem od w-f.. pokaż jej, że się przejmujesz.

Opcji zwolnienie bym nie rozważała. W-f jest obowiązkowy.
      • straszydlo_lesne Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 08.09.17, 13:46
        U nas oceny jak najbardziej były. Jedynie na świadectwach był opis.
        Dzieci dostawały oceny do dzienniczka, na zebraniu przed końcem półrocza dostawaliśmy kartki z ocenami jakie wychodzą z danego przedmiotu, a potem przed końcem roku sytuacja się powtarzała. Pisałam zresztą o tym w poście startowym.
        Szkoły mają różne metody oceniania. W niektórych są to procenty, w innych chmurki, słoneczka, buźki itd., u nas były to niby "punkty", ale w skali od 1 do 6 i nawet nauczyciele nazywali to ocenami.

Nie wiem czy za udział w zajęciach sportowych miała dostawioną 6. Zawody były na kilka dni przed wystawianiem ocen i jakoś tak wyszło, że potem już wfu nie mieli. Przede wszystkim córka nawet nie wiedziała, że dostanie 4 na koniec roku, była pewna, że 5, nawet bez tych zawodów. Nie wiem czy nie dostała takiej informacji, czy dostała ją błędną.
        Córka powiedziała mi wprost, że nie chodzi o to, że jej to zaniżyło średnią i że nawet gdyby dostała 3 za ocenę sprawności, to nie przeszkadzałoby jej to, bo wie, że sport to nie jej dziedzina. Jedynie problemem jest to, że dostała informacje, że teraz już nie są oceniane umiejętności, a starania, więc starała się cały rok, a dostała gorszą ocenę od koleżanki, która co drugi wf przynosiła zwolnienie, a przy tym również nie jest typem sportowca. No i ona tak to sobie wykombinowała, że też może co drugi wf przynosić zwolnienia i już nie zamierza się przykładać.
        • berdebul Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 08.09.17, 15:57
          Idz i porozmawiaj z panią? Dlaczego nie poszłaś w czerwcu? Przeciez musieliście być poinformowani o propozycjach ocen?
          • camel_3d Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 08.09.17, 16:18
            i co zapyta? dlaczego dziecko nie dostalo 5 tylko 4 ? ...

noz kuzwa..ludzie..nie panikujmy..przeciez jej to zyciorysu nie zniszczy..
            • berdebul Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 08.09.17, 19:30
              1. Dlaczego nie została poinformowana o propozycji oceny, redukuje WSO, ale w większości szkół wychowawca ma obowiązek dopilnować aby propozycje zostały podane na zebraniu z rodzicami.
              2. Dziewczynka brała udział w zawodach, to powinno podbić jej ocenę.
              3. A co Ty zrobisz, jeżeli dziecko powie ze na przedmiot X nie będzie chodzić? IMHO najlepiej zacząć od rozmowy z nauczycielką przedmiotu.
              • straszydlo_lesne Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 08.09.17, 21:30
                Na zebraniu dostaliśmy kartkę z ocenami za cały semestr, bez propozycji.
                Propozycje były przekazywane dzieciom przez każdego nauczyciela z osobno podczas lekcji. Ale nawet z tych ocen, które dostałam na zebraniu wynikała 5 (jedna 4, reszta 5). Jak zobaczyłam świadectwo, to uznałam, że pomyłkowo jej coś źle wpisali.
                Ale zobaczyłam i zapomniałam. Nie wiedziałam, że dla córki to taki problem.
              • camel_3d Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 10.09.17, 14:00

> 3. A co Ty zrobisz, jeżeli dziecko powie ze na przedmiot X nie będzie chodzić?
                > IMHO najlepiej zacząć od rozmowy z nauczycielką przedmiotu.

powie mu, ze nie ma takiej opcji, ale dowiem sie dlaczego i co mozna zrobic.
            • mgla_jedwabna Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 21.09.17, 14:28
              Zapytałabym panią, w jaki sposób mam przekonać dziecko do aktywnego udziału w zajęciach, skoro zeszłoroczny aktywny udział, włącznie z zawodami, nie został nagrodzony zgodnie z wcześniejszymi obietnicami.
          • straszydlo_lesne Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 08.09.17, 17:50
            Tak, z każdego przedmiotu córka miała propozycje ocen, oprócz wfu. Wszystkie propozycje ocen przekazała mi, oprócz tego przedmiotu.
            Prawdopodobnie były podane, ale podejrzewam, że mogło się to zbiec w czasie z próbami do przedstawienia w szkole, bo kilka lekcji przez to straciła.
            Dopiero na świadectwie zobaczyła, że ma 4, a jak jej koleżanka, która co drugi wf nie ćwiczyła pokazała, że ma 5, to poczuła się oszukana. Wiadomo, że była przekonana o wyższym stopniu, skoro nauczycielka zapewniła, że wystarczą starania oraz frekwencja. Nie widziałam jednak powodu do interwencji, tym bardziej, że i tak było już po ptakach.
            Jak dla mnie ona niepotrzebnie to bierze do siebie. Powinna ćwiczyć i tyle, może nauczycielka to doceni, a jak nie, to trudno.
            • camel_3d Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 08.09.17, 19:10
              co to sa propozycje ocen? takie "przewidywane" oceny?

moze tamta nie cwiczyla, ale byla lepsza... nie wiem.. zycie nie jest fair.
              Albo tylko corka ci powiedziala, ze tamta nie cwiczyla...
              • straszydlo_lesne Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 08.09.17, 21:25
                Wiem, że nie ćwiczyła, bo to bliska przyjaciółka córki i razem chodzą do szkoły. Kiedy wf był na pierwszej lekcji, to córka często szła sama, bo tamta nie ćwiczyła.
                Być może jest lepsza, ale nie w jakimś dużym stopniu. No i w ogóle nie umie pływać, a połowę wuefu mieli na basenie.
                • camel_3d Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 08.09.17, 22:31
                  no to nie wiem.... nie mam pojecia..

mimo wszytsko bym nie pisal dziecku zwolnienia...bo ma taki kaprys i zachcianke.
            • berdebul Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 08.09.17, 19:31
              A to nie wychowawca ma obowiązek przedstawić propozycje ocen w czasie zebrania?
              Jeżeli nie widziałaś wtedy, to moze zobaczysz teraz. Z nauczycielki marny pedagog. Powinna czerpać radość z ruchu, a nie byc przymuszana.
    • camel_3d i co z tego ze nie chce? 08.09.17, 16:14
      a jak nie bedzie chciala chodzic na matematyk czy jakis inny przedmit to tez ja zwlnisz?

jest to przedmiot, twoja corka jest normalna, nie jest uposledzona ruchowo.. Walnela focha i tyle...
      • straszydlo_lesne Re: i co z tego ze nie chce? 08.09.17, 17:37
        Nigdzie nie napisałam, że chcę ją zwolnić.
        Moje dojrzewające dziecko najwyraźniej uznało, że nie jestem wyrocznią, że nie musi się mnie słuchać (do niedawna była posłuszna) i stwierdziła, że nie zamierza się wysilać na tej lekcji. Jeśli nie napiszę jej zwolnienia, to ona i tak nie będzie się przykładać i w jaki sposób mogłabym to zmienić, szczególnie na odległość? Od 2015 roku plastyka, muzyka, technika oraz wf powinien być oceniany według tego jak ktoś się stara, czy jest przygotowany, a nie jakie ma zdolności/predyspozycje w tym kierunku. Akurat z trzech pierwszych przedmiotów córka ma zdolności, jest przygotowana, więc luz, z tego trzeciego jest gorzej. Nauczycielka zapewniła, że wystarczy wysoka frekwencja oraz staranie się, aby uzyskać 5 nawet w przypadku mniejszych zdolności, więc ona ćwiczyła nawet podczas złego samopoczucia i tylko raz w ciągu całego roku napisałam jej zwolnienie, bo była chora.
        Tu nie chodzi o średnią. Ona twierdzi, że woli mieć zasłużenie słabszą ocenę (nawet słabszą niż 4) niż słyszeć, że wystarczą starania, a po roku dostać słabszą ocenę i to niedługo po tych zawodach na które "zmarnowała" pół dnia i na których zajęła z każdej dziedziny przyzwoite miejsce.
        • verdana Re: i co z tego ze nie chce? 08.09.17, 17:41
          A dlaczego masz to zmieniać? Nie chce się wysilać, wolno jej. Naprawdę. Lepiej mieć tróję, czy nawet dwóję z wf-u i zrobić to, co uważa sie za słuszne, niż 4 podporządkowując sie poleceniom niezbyt uczciwej nauczycielki. Argumentacja córki jest sensowna i rozsądna, warto zatem pozwolić jej robić to, co uważa za stosowne.
          • straszydlo_lesne Re: i co z tego ze nie chce? 08.09.17, 18:02
            Wiem, podskórnie czuję, że masz rację.
            Ale martwi mnie to kiedy mówi, że nie obchodzi jej to, że dostanie 2 czy 3 na koniec z tego przedmiotu. A martwi dlatego, bo od razu mam wizje, że inne przedmioty też oleje.
            • camel_3d Re: i co z tego ze nie chce? 08.09.17, 19:16

nie wiem, ja bym nie odpuscil. Tzn staralbym sie przekonac dzeicko, zeby sie stralao, nie dla stopnia, ale dla siebie.

• verdana Re: i co z tego ze nie chce? 10.09.17, 13:46
              Ale przecież nie o to chodzi, aby dziecku zależało na niesprawiedliwych ocenach! W sytuacji, gdy ocena jest losowa jedynym słusznym podejściem jest podejście Twojej córki - olanie ich.
              Być moze w tej sytuacji warto by zapisać córkę np na basen poza szkołą, aby miała dosyć ruchu i nie uznać, że nie staranie się o ocenę w wypadku, gdy jest z definicji niesprawiedliwa jest dobrym startem w dorosłe życie.
          • berdebul Re: i co z tego ze nie chce? 08.09.17, 19:33
            Bo ruch jest zdrowy? Bo łatwo przegapić moment kiedy jeszcze jest 2, a pózniej już 1?
          • mgla_jedwabna Re: i co z tego ze nie chce? 21.09.17, 14:31
            Dla zdrowia warto jednak, żeby ćwiczyła. Bo tym niećwiczeniem zaszkodzi tylko sobie.
        • camel_3d Re: i co z tego ze nie chce? 08.09.17, 19:14
          >Jeśli nie napiszę jej zwolnienia, to ona i tak ni
          > e będzie się przykładać i

no i jej problem...

> Od 2015 roku plastyka, muzyka, technika oraz wf powinien być oceniany w
          > edług tego jak ktoś się stara, czy jest przygotowany, a nie jakie ma zdolności/
          > predyspozycje w tym kierunku.

w sumie moge to zrozumiec..ale z drugiej strny mozna tak samo podejsc do innyhc przedmiotow. Bo ktos nie ma predyspozycji do matematyki, ale ma ladny zeszyt, bedzie mial 5.. dziwne nie? Ale fakt, ze umiejetnosci plastyczne i muzyczne sa dosc indywidualne. WOgole si etego nie powinno oceniac smile

> Akurat z trzech pierwszych przedmiotów córka ma z
          > dolności, jest przygotowana, więc luz, z tego trzeciego jest gorzej. Nauczyciel
          > ka zapewniła, że wystarczy wysoka frekwencja oraz staranie się, aby uzyskać 5 n
          > awet w przypadku mniejszych zdolności,

A wyobraz sobie, ze ktos jest kiepski.. slaby.. i ma 5 za frekwencje. Ktos inny jest dobry i tez ma 5.. Troche demotywujace. Wedug mnie najwyzsza ocena dla osob malo zdolnych, ale starajacych sie powinno byc 4, a nie 5.
          • straszydlo_lesne Re: i co z tego ze nie chce? 08.09.17, 21:20
            Dzieci z predyspozycjami i osiągnięciami mają 6 z wuefu.
            Moje dziecko jest słabe w bieganiu, w rzucie piłką na odległość i jeszcze by się trochę rzeczy znalazło, ale połowę zajęć mieli na basenie i tu w swojej grupie była najlepsza jeśli chodzi o pływanie na czas oraz nurkowanie. Jako jedna z dwóch dziewczynek w klasie została wytypowana na zawody, gdzie poszło jej całkiem dobrze.

Możesz uważać, że najlepsza ocena dla dzieci mniej sprawnych fizycznie powinna być 4 i gdyby była tak postawiona sprawa, to raczej nie byłoby problemu. Ale jeśli nauczycielka podkreśliła, że wystarczy zaangażowanie i starania na 5, co dziecko wzięło sobie do serca, nawet było na zawodach, a dostaje 4, to chyba nie bardzo, ale można to jeszcze zrozumieć biorąc pod uwagę słabsze predyspozycje. A jeśli jej bliska koleżanka ma równie słabe predyspozycje, leci w kulki przez cały rok, prawie nie ćwiczy i dostaje lepszą ocenę, to czy można się poczuć w jakimś sensie oszukanym czy nie? Bo moje dziecko uznało, że też woli lecieć w kulki, bo to nie powinno jej sytuacji pogorszyć, patrząc na przykład koleżanki.
            No i jakimś cudem z wfu miała same 5, jedną 4 tylko, takie oceny dostałam na zebraniu.
            • camel_3d Re: i co z tego ze nie chce? 08.09.17, 22:28
              straszydlo_lesne napisała:

> Dzieci z predyspozycjami i osiągnięciami mają 6 z wuefu.

Mowiac predyspozycje, mam na mysli, normalne dzieci, ktore sa ogolnie fizycznie dobrze rozwiniete. 6 faktyzcnie za olimpiady itd...

4 dla dzieci ktore sa slabsze, ale sie staraja..

> Moje dziecko jest słabe w bieganiu, w rzucie piłką na odległość i jeszcze by si
              > ę trochę rzeczy znalazło,

i ma miec 5? no..to nie bardzo... za samo chodzienie..w zyciu nie...

Yale połowę zajęć mieli na basenie i tu w swojej grupi
              > e była najlepsza jeśli chodzi o pływanie na czas oraz nurkowanie. Jako jedna z
              > dwóch dziewczynek w klasie została wytypowana na zawody, gdzie poszło jej całki
              > em dobrze.

no to powinna miec jednak te 5.

dla mnei wogole cos dziwnego z tymi ocenami jest...

• porzeczka_mocna Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 08.09.17, 22:44
      Słuchaj, a może nauczycielka pomyliła się? Wiadomo, nie powinno mieć to miejsca, no ale...
    • ga-ti Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 09.09.17, 21:09
      A nie zaostrzyli kwestii zwolnień z wfu? Miało być trudno zdobyć takie całościowe, najwyżej z części ćwiczeń i z zaleceniami co do tych ćwiczeń, które są dla dziecka wskazane. Jeśli to obowiązuje to możesz mieć choć argument 'prawny' wink
      Może ustalcie, że nie zależy Wam na 5, czy 4 z wfu, ale na 3 warto się postarać, czyli zupełnie sobie nie olewać. Zawsze możesz ponegocjować, że odpuszczasz w dużej mierze wf w szkole, ale za to córka zapisuje się (uprawia we własnym zakresie, ale sumiennie) na jakieś zajęcia ruchowe, które jej odpowiadają.
      Szkoda, że nie zareagowałaś w zeszłym roku, bo z opisu wynika, że ta 4 była niesprawiedliwa, niby nie dla ocen się dzieci uczą, ale na niesprawiedliwość są bardzo wrażliwe.
    • an.16 Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 11.09.17, 10:16
      Wydrukuj ten post i zanieś do wuefistki. Dlaczego cię tam jeszcze nie było?
      • makowapanienka2 Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 11.09.17, 10:59
        Ja bym na twoim miejscu porozmawiała z wuefistką i powiedziała jaki jest problem, może ma jakieś wytłumaczenie, może to była pomyłka? Mój brat był świetny z polskiego i na koniec roku szkolnego pojechał nawet na wycieczkę w ramach nagrody za jakiś konkurs a potem dostał świadectwo na którym było 3.... i w jego przypadku wychowawczyni się pomyliła przy wpisywaniu oceny. Uważam że powinnaś to wyjaśnić z nauczycielką bo po pierwsze sprawa może się wyjaśnić a jeśli nie to niech nauczycielka wie jaki wpływ na dziecko może mieć niedotrzymywanie obietnic a córka będzie wiedziała że to co czuje jest dla ciebie ważne.
        • gajmal Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 21.09.17, 17:40
          Myślę, że warto porozmawiać z nauczycielem z wf. Ale nie o koleżance córki tylko o córce
    • 21mada Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 21.09.17, 20:03
      Jak mozesz zalatwic zwolnienie to zalatw. Przestancie pisac brednie, ze WF to 'dla zdrowia', bo akurat WF ze zdrowiem nie ma nic wspolnego. Przewaznie gra sie w urazowe gry zespolowe, biega na 1000m bez zadnego przygotowania, i tym podobne. Cwiczyc to sobie corka moze w wolnym czasie, skoro piszesz ze lubi np. plywac. Widocznie plywanie sie nie liczy. Liczy sie pewnie gra w siatkowke albo szalenie istotny rzut pilka lekarska.
      • magda724 Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 22.09.17, 15:11
        Rany .. jakie urazowe? Na poziomie szkolnym siatkówka urazowe nie jest, z ręcznej i koszykówki są elementy. Dziewczęta biegają max.600m , 1000 m chłopcy i średnio wysportowana dziecko nie powinno mieć problemu z takim dystansem na ocenę dobrą. Trzeba tylko wyrobić nawyk rozgrzewki. W programie mają dużo ćwiczeń ogolnorozwojowych. Tak naprawdę to lekcje wf są dla przeciętnego ucznia, ci bardziej wysportowani, zawodnicy z klubów lub kadry po prostu się nudzą. Mądry nauczyciel wychowania. fizycznego to podstawa! Tylko taki potrafi tak zróżnicować zajęcia, żeby każdy znalazł coś dla siebie a proste to nie jest. Najgorszą krzywdę robi się dzieciom zwolnieniem z zajęć, bo ocena zaniżona średnią. Całe życie miałam problem z wf. Świetne stopnie i 3 z wf-u. I na koniec roku przekonywanie nauczyciela, źeby się zlitował i dał 4. Błąd popełniła mama - w czasie, gdy dziecko ma naturalny głód ruchu słyszałam wiecznie : nie biegaj, nie ... bo będziesz chora. I wyrosła ze mnie sportowa ofiara. Nie popełniłam tego błędu z córką i całkiem naturalnie problem wf nie istnieje.
    • straszydlo_lesne Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 22.09.17, 15:44
      Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
      Ten wf to chyba tylko wierzchołek góry lodowej.
      Wydawało mi się, że córka ma jakiś tam uraz, nieważne czy słuszny czy nie, bo zdania są podzielone. Do tego jeszcze dojrzewanie..
      Jest koniec września i w dni kiedy córka ma wf wraca całkowicie przybita do domu. Ale nie tylko wtedy, ogólnie jest apatyczna, pierwsze co robi po powrocie to kładzie się do łóżka. Do tej pory była prymuską w szkole, ale teraz nie chce odrabiać lekcji, na niczym jej nie zależy, najchętniej całe dnie spędzałaby siedząc lub leżąc. Oferuję jej pomoc w nauce, jestem w stanie pomóc jej we wszystkich lekcjach, pouczyć, czy prostsze zadania zrobić za nią, ale ona siedzi i nie wykazuje nawet minimum zainteresowania. Ostatnio dostała 1, w sumie pierwszą w swoim życiu i to z tego, czego ją uczyłam (po prostu nie słuchała), ale żeby nie było, nie robiłam jej wyrzutów. Nie chce się spotykać ze znajomymi, nie ma szans na wyciągnięcie jej w domu. W każdy weekend proponuję jej różne rozrywki, a to kino, a to Afrykanarium, aquapark, czy wyjście na jakieś ciastko, ale odmawia. Jeśli ją gdziekolwiek wyciągnę, bardziej przymusem z nadzieją, że jej się spodoba, to prosi, aby wracać do domu.
      Rano jakoś wstaje, choć z oporami i od razu jest posępna. Do tego zawsze lubiła występy publiczne, ładnie śpiewa, pięknie recytuje, ale ostatnio zrobiła się nieśmiała, nie jest w stanie załatwić najprostszej sprawy. Ostatnio ktoś jej zmienił kod do szafki dla żartu i zamiast pójść poprosić o pomoc woźnego, to wolała pójść w krótkim rękawie do domu, choć było już zimno. Przestała się zgłaszać w szkole do odpowiedzi. Wypisała się ze wszystkich dodatkowych zajęć. Jak jej nie spakuję do szkoły, to sama tego nie zrobi, do tego trzy razu już nie poszła do szkoły. Najgorsze jest, że nie mówi o co chodzi, po prostu nic nie mówi, a to jest dla mnie gorsze niż nawet najgorszy szał. Mam syna z zespołem Aspergera i choć problemy mam z nim od zawsze, to wolę z nimi się zmagać, bo on płacze, krzyczy, jak się uspokoi, to mówi co czuje, mogę go przytulić, pocieszyć i niosę mu jakąś realną pomoc.
      Córka dzieckiem zawsze była spokojnym, bezproblemowym, raczej mniej niż bardziej towarzyskim, ale miała zainteresowania i talenty. Przyznam, że byłam wściekła na jej apatyczne zachowanie, ale teraz zaczynam coś podejrzewać, że to może jakaś depresja jest? Aha, w wakacje też była apatyczna, ale myślałam, że jak pójdzie do szkoły, to się rozkręci.
      • magda724 Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 22.09.17, 22:45
        Zrób morfologię, poziom żelaza i poziom wit.D3. I koniecznie TSH. Jak będą prawidłowe to dopiero psycholog. Ktoś nowy w klasie, nieszczęśliwa miłość? W tym wieku to tragedia. Może to brzmi dziwnie, ale narkotyki ? Nagle pogorszenie nastroju i wyników w szkole jest mocno niepokojące.
        • straszydlo_lesne Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 23.09.17, 05:56
          Narkotyki na pewno nie. Chłopcami raczej się nie interesuje, choć dogaduje się z nimi bardzo dobrze. Co prawda doszło kilka osób do klasy, ale zmiany w zachowaniu dostrzegłam jakoś pod koniec roku szkolnego. W wakacje była apatyczna, jedynie jezioro czy ognisko było ją w stanie zachęcić do wyjścia z domu. Tak poza tym to bardzo dużo grała na pianinie, zdarzało się, że przez pół dnia, robiła jakieś animacje na telefonie, jak przyjaciółka do niej przychodziła, to spotkanie wyglądało tak, że ta druga miała dość, bo córka nic nie chciała z nią robić, więc zaczęła ją odwiedzać bardzo rzadko. Tuż przed rokiem szkolnym ta druga zaczęła mówić coś na temat wf, córka powiedziała, że nie lubi tego przedmiotu i miała łzy w oczach, co nie jest jej typową reakcją, ale na pytanie koleżanki czy płacze zaprzeczyła i powiedziała, że coś jej wpadło do oka.
          No i w roku szkolnym pogorszenie. Wcześniej jeszcze mogłam z nią pogadać, miałyśmy ze sobą świetny kontakt, a teraz nic. Nie potrafi mi wytłumaczyć z czym konkretnie ma taki problem. Z wf na pewno, ale moim zdaniem to coś głębszego.
          Badania jej zrobię, to nie zaszkodzi. Dodam, że po części ona zawsze była mniej rozrywkowa od innych dzieci, poważniejsza, nigdy nie lubiła się za bardzo bawić, jakby dorosła w ciele dziecka. Taki charakter. Przy tym wszystkim jednak była wesoła, ciekawa świata i ambitna.
          • magda724 Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 24.09.17, 09:21
            Przerabiałam coś podobnego, ale bez pogorszenia wyników w nauce. Po ponad pół roku okazało się, że dwie z koleżanek z klasy odrzuciły młodą i nastawiały resztę przeciwko niej. Powodem były odmienne zainteresowania. Dziecko wrażliwe i tak jak piszesz z tych mniej towarzyskich a do tego bardzo przywódcze, więc problem był ogromny. Ciągnęłam za język namiętnie, aż powiedziała , o co chodzi. U nad pomogła przyjaciółka spoza szkoły, z innego środowiska. Bardzo niepokojące jest to, że rozmawiała wcześniej a teraz nie chce. Przepraszam, ale z doświadczenia zawodowego wiem, że rodzice zwykle negują używki. Po prostu zrób test z moczu na narkotyki, najlepiej kilka razy po powrocie do domu pod pretekstem badania ogólnego moczu. Masz dostęp do portali społecznościowych córki , telefonu, snapa? Może jakiś hejt. Niestety w dzisiejszych czasach to nic niezwykłego ani rzadkiego . Dla nas często problem wydaje się źaden a dla nastolatki to koniec świata .
            • magda724 Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 24.09.17, 09:29
              Pisałaś, że dobrze pływa. A instruktor albo trener? Nic nie zauważył? Wypisałam się z zajęć dodatkowych - może tam się coś stało, ktoś ją skrytykował, albo, co niestety też możliwe - molestowanie? Jedna z moich podopiecznych próbowała popełnić samobójstwo, ponieważ trener powiedział, że nic z niej nie będzie ...
              • verdana Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 24.09.17, 09:43
                Natychmiast badania, morfologia przede wszystkim. Lekarz. Dopiero potem inne diagnozy. Na pierwszy rzut oka wygląda albo na depresję, albo na bardzo poważny problem w szkole (ktoś coś wrzucił do internetu, ktoś ją prześladuje) , ale niestety, takie objawy to czasem po prostu choroba.
                Narkotyki w tym wieku jak dla mnie mało prawdopodobne, tym bardziej, że objawy pojawiły się już na wakacjach, gdy była cały dzień z dorosłymi.
                • magda724 Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 24.09.17, 10:14
                  Przed wakacjami. A w czasie wakacji większość rodziców pracuje a nastolatkę zostawia się samą w domu - nie mamy 2 miesiące urlopu, żeby spędzić ten czas z dzieckiem. Oczywiście, że mało prawdopodobne, ale ... to właśnie w wakacje dziecko w tym wieku ma najwięcej swobody. Ja się przyznaję, że okresowo kontroluje fb i tym podobne, boję się hejtu itp.
                  • straszydlo_lesne Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 24.09.17, 11:19
                    Akurat narkotyki mogę z czystym sumieniem wykluczyć. Jest za mała, za mało towarzyska, ma zbyt wąską grupę znajomych (w zasadzie są to tylko koledzy z klasy), do tego za bardzo gardzi wszelkimi używkami. Ale już pomijając to wszystko nie pracuję, ponieważ mam niepełnosprawnego syna. Przez całe wakacje może ze trzy razy sama z siebie wyszła z domu poza obręb naszego podwórka, ale i tak za każdym razem zabierała ze sobą brata, z którym maksymalnie po pół godzinie była z powrotem.
                    Internet też odpada. Wiadomo, że korzysta, ale ogląda tylko filmiki na youtube, czasem prywatne wiadomości z osobami z klasy sobie przesyłają, ale to sporadycznie, a tak to właśnie tworzy jakieś animacje tylko dla własnego użytku. Oczywiście dokładniej spróbuję to zbadać, bo może być coś o czym nie wiem... Być może moja czujność została uśpiona, bo wiem, że ona nigdy nic w internecie nie komentuje, chroni swoją prywatność, no i jak pytam się ją o kolegów, czy nikt jej nie dokucza, to pyta się czemu mieliby to robić i że wszyscy są w porządku.

Basen mieli z wfistką w ramach zajęć wf. Nic się nie wydarzyło, bo gdyby nawet coś się stało, to powiedziałaby mi o tym koleżanka córki.
                    Też myślalam, że może coś się wydarzyło na zajęciach dodatkowych. Wcześniej je uwielbiała mimo, że były czasochłonne, ale osiągała tam sukcesy i sprawiało jej to przyjemność. Odmówiła chodzenia na nie z dnia na dzień, twierdząc, że już nie sprawia jej to przyjemności. Absolutnie nic nie udało mi się z niej wyciągnąć, oprócz tego, że straciła pasję, mimo, że przynajmniej z tydzień przed rezygnacją jeszcze mówiła jak bardzo lubi te zajęcia. Tyle razy próbowałam z niej coś wyciągnąć, że w końcu doszłam do wniosku, że chyba faktycznie nic się tam nie wydarzyło, a ona straciła pasję.
                    Ostatnio też dość intensywnie dojrzewa... Nigdy nie przejmowała się nawet jakimiś kąśliwymi uwagami, zawsze była zdystansowaną indywidualistką. Może zaczęła zwracać uwagę na to jak oceniają ją inni?
                    • verdana Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 24.09.17, 14:25
                      Nie chciałabym Cię straszyć, ale jednak to zrobię, abyś na 100% poszła na badania.
                      Syn moich przyjaciół po powrocie z wakacji przestał sie bawić, interesować czymkolwiek, nie chciał wychodzić z domu. Leżał w łóżku i patrzał w sufit. Białaczka.
                      Nie sadzę, aby to było to, ale uwazam, ze badania powinnaś zrobić jutro, albo pojutrze. Nie za tydzień czy dwa.
                  • icia6 Re: Wf - dziecko nie chce ćwiczyć 25.04.23, 19:34
                    Czy mogę prosić o informacje jak się ułożyło z córką? Mam dokładnie taką samą sytuację, jak bym czytała o nas. Córka 14 lat, wyautowała się totalnie z życia towarzyskiego, powypisywała z zajęć, błaga o zwolnienie z wf. Bardzo proszę o informacje jak się u Was potoczyło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka