Dodaj do ulubionych

Wada stóp

09.10.17, 21:47
Zauważyłam, ze syn (12 lat) koślawi buty. Rzecz okazała się skomplikowana... Chciałam kupić wkładki, ale moje dziecko ma dwie zaprzeczające sobie wady: szpotawość stóp i koślawe kolana. Nie są to pewnie profesjonalne określenia, bo oglądał syna technik wykonujący wkładki. Nie ukrywam swojego zaskoczenia, bo żaden lekarz nie zwrócił uwagi na stopy i kolana dziecka (na żadnym bilansie). Czy możliwe, żeby problem teraz dopiero pojawił się? Przy intensywnym wzroście dziecka? Póki co umówiłam się z lekarzem rehabilitacji, no i szukam butów, które będą się nadawały do włożenia wkładek (ma to być tzw. łódka).
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: Wada stóp 10.10.17, 10:36
      beda sie nadawyly do prawie kazdych butow... poza japonkami i sandalami smile

• alfa36 Re: Wada stóp 10.10.17, 10:47
        A co z wielkością butów. Powinny być większe niż kupuje się normalnie (ja 0,5-1 cm większe)?
        • camel_3d Re: Wada stóp 11.10.17, 17:38
          Nejlpiej pojsc i przymierzyc. Wlozyc wkladke i sprawdzic. Ja musialem nosic faktycznie o pol numeru wieksze.
    • wro-tka Re: Wada stóp 11.10.17, 12:55
      radziłabym odwiedzić dobrego fizjoterapeutę, który dziecko pomierzy i poda przyczynę wady postawy oraz możliwości korekcji. lekarz rehabilitacji bym sobie odpuściła - zaleci nieskuteczną rehabilitację na nfz. bardziej bym poszła w kinesiotaping, wkładki, a przede wszystkim właściwe rozpoznanie. trzeba zlikwidować najpierw przyczynę (a przyczyną może być biodro, kręgosłup) i dopiero wspomagać właściwe przyczyny.

swoją drogą aż ciężko mi sobie wyobrazić szpotawe ustawienie stóp i koślawe kolana. to geometrycznie niemożliwe. wink
      może coś technik pokręcił.
    • wro-tka Re: Wada stóp 11.10.17, 12:55
      no i napisz jak koślawi buty.
      • alfa36 Re: Wada stóp 11.10.17, 22:49
        Koślawi pięty do środka. Osoba, która syna oglądała stwierdziła, ze te wady sobie przeczą i że jak zrobi się wkładki na szpotawość stóp to zaszkodzą na koślawość kolan. Dziś byłam zapisać dziecka na rehabilitację (krzywy kręgosłup), wspomniałam o stopach i rehabilitant zasugerowała komputerowe badanie stóp (i postawy pewnie też), jako najdokładniejsze badanie. Warto? Badanie oczywiście robi fizjoterapeuta.
        A kinesiotaping? Przeciwbólowo?

• wro-tka Re: Wada stóp 12.10.17, 09:57
          stopy szpotawe zniekształcają buty na zewnątrz, stopy koślawe do środka. zatem ten technik coś chyba pomieszał.
          złe ustawienie stóp i kolan może wynikać z kręgosłupa i miednicy. trzeba odpowiedzieć na pytanie dlaczego kręgosłup jest krzywy? może jedna kończyna jest krótsza? może miednica jest przekrzywiona? a może jest zupełnie odwrotnie - może przez wadę kończyn i kręgosłup się pokrzywił.

1. wizyta u fijoterapeuty
          2. diagnoza
          3. rozwiązanie

komputerowe badanie stóp da się pomiar stóp, jak bardzo odbiegają od prawidłowej osi piety, jak ustawia się obciążenie ciała, itp. badanie warto na pewno zrobić, wniesie więcej informacji dla specjalisty. ale... nie robiłabym wkładek bez konsultacji z fizjoterapeutą, bo być może przyczyna nie leży w samych stopach.

kinesiotaping jest metodą niekoniecznie przeciwbólową (choć w konsekwencji może przynosić ulgę fizyczną).
          to nieinwazyjna metoda - specjalista obkleja specjalnym plastrem stopę tak aby ona zechciała pracować w określony sposób. taśmy regulują napięcie mięśniowe - w zależności od potrzeb zwiększa lub zmniejsza. bardzo polecam.

podsumowując - idź prywatnie do kogoś dobrego, kto poświęci Wam godzinę czasu i obejrzy dziecko z każdej strony i zaproponuje plan działania.
          • alfa36 Re: Wada stóp 12.10.17, 11:21
            Dzięki za wskazówki. W przypadku takich problemów rozumiem, ze rehabilitacja jest wskazana (oczywiście, kiedy będzie diagnoza)?
          • widosna Re: Wada stóp 12.10.17, 20:52
            Czy znacie kogoś dobrego w Trojmiescie lub okolicy?
    • anitat Re: Wada stóp 21.10.17, 19:28
      A może do lekarza specjalisty od wad postawy, są tacy, chodziłam z synem. Miał też zleconą rehabilitację (indywidualne ćwiczenia) wielokrotnie przez tego właśnie lekarza i efekty były. Wkładek już nie nosi (ma teraz 16 lat) . Najbardziej wszystko się krzywiło w okresie intensywnego wzrostu.
    • aagnes Re: Wada stóp 23.10.17, 12:17
      Poczytaj o wstawianiu bloczka, nie wiem jak sie dokladnie nazywa ten zabieg, wykonuja go np w Zakopanym, likwiduje koslawosc w kostkach raz a dobrze.
      • ninhursag123 Re: Wada stóp 28.10.17, 02:46
        Jest też możliwość wszczepienia implantów w koślawe kolana, i robi się to od 11 roku życia dziecka, czyli w sam raz dla Was. Należy skonsultować dziecko z ortopedą w dobrej klinice. Polecam Otwock. Tak, czasem takie wady ujawniają się gdy tempo wzrostu dziecka jest bardzo szybkie.Jeśli chodzi o zabieg na stopach, nie wiem czy nie wykonuje się go tylko u malutkich dzieci, mogę się mylić. Wkładki są bardzo ważne, one nie korygują już istniejącej wady, ale zapobiegają dalszemu rozwojowi wady. Najlepiej jeśli dziecko będzie pod kontrolą zarówno ortopedy jak fizioterapeuty, czego nie powie ci jeden specjalista, powie ci drugi.
    • werdipurke Re: Wada stóp 30.10.17, 08:39
      podstawa to cwiczenia
      wkladki ok ale ona nie uzdrowią, raczej spowoduja ze nie bedzie gorzej

i tak-wada mogla powstac w okresie intensywnego wzrostu
      sprawdz kregoslup, czasem idzie kompensacja
    • alfa36 Re: Wada stóp 04.11.17, 23:42
      Byłam z dzieckiem u lekarza rehabilitacji. Powiedział mi, że dziecko ma proste (równe) biodra, krzywą łopatkę i rzeczywiście stopy są i szpotawe i koślawe (czy jedna noga tak druga inaczej).Być może ta łopatka jest nierówna od stóp. Ten lekarz zdecydowanie odradził wkładki, jako, ze" rozleniwiają organizm". Dziecko jej zdaniem ma ćwiczyć, na wkładki przyjdzie czas. Czy to dobre podejście? Jestem umówiona z fizjoterapeutą, tyle, ze on jednocześnie robi wkładki, więc nie wiem, czy mogę mieć do końca zaufanie (fizjoterapeuta polecany).
      • werdipurke Re: Wada stóp 05.11.17, 07:33
        czyli to co ja mowilam-podstawa to cwiczenia. ale nie uwazam ze wkladki rozleniwiają-wg mnie do butow na 6-8 godzin w szkole warto je zalozyc
        • alfa36 Re: Wada stóp 05.11.17, 20:23
          Ale jak wady się wykluczają, to wkładki na jedną wadę? Tę "ważniejszą"? Podjadę do fizjoterapeuty, pewnie podpowie ćwiczenia.
          • wro-tka Re: Wada stóp 06.11.17, 09:11
            teraz wady się nie wykluczają.
            jedna noga może być taka a druga inna. myślałam, że obie nogi są koślawe w kolanach a szpotawe w stopach co jest niemożliwe.

nie powiedziałabym, że wkładki rozleniwiają. przecież stopa cały czas pracuje - dziecko chodzi po rożnym terenie, wchodzi pod górę - korzysta z całego aparatu anatomicznego, wkładkami zmieniamy jej położenie/ustawienie.
            jeśli chodzi o ćwiczenia - miej świadomość, że ćwiczenia należy wykonywać kilka razy dziennie aby dały efekt.

co do zaufania wink
            ja nie ufam ortopedom i lekarzom rehabilitacji. w sensie wiem, że ortopeda nie pomoże o ile nie potrzebuję śruby, gipsu czy młotka. lekarz rehabilitacji ? państwowy? proponuje stare metody, które średnio działają. generalnie lekarz ocenia stan zdrowia i proponuje metodę leczenia. ale niekoniecznie idealną dla pacjenta. bo widzi go raz i zleca metodę a nie bierze pod uwagę już tego jak zachowuje się pacjent, czy metoda jest skuteczna, czy pacjent dane ćwiczenie może wykonać.

fizjoterapeuta rzeźbi w ciele, pod palcami czuje mowę ciała, dostosowuje ćwiczenia, zabiegi do reakcji organizmu.
            • alfa36 Re: Wada stóp 06.11.17, 18:59
              Dzięki. Byłam u fizjoterapeuty. Syn koślawi jedną nogę, szpotawości fizjoterapeuta nie zobaczył, choć tłumaczył, ze może to tak wyglądać, ale ze złożoności problemów to wynika. W każdym razie, jedna noga silniejsza, duga , jak zrozumiałam, nie ma podparcia. No i jakby jedna noga krótsza ale nie przez krótsze kości, tylko tak biodro do góry idzie. Stąd krzywe kolano i krzywa łopatka (kompensacja, lewa stopa, prawa łopatka).Tym informacji dużo, nie do końca to pojęłam. Koniec końców, mamy zakupić zwykłe wkładki korygujące, wypełniające podłużny łuk stopy. No i ćwiczenia. Zrozumiałam, ze ćwiczenia na kręgosłup, wzmacniające mięśnie. Teraz nad obuwiem się zastanawiam. Mam buty jesienno zimowe, dłuższe, szerokie, zdaniem fizjoterapeuty idealne. Ale pokazałam też sportowe, do chodzenia w szk (około 7godzin) ale i te się nie spodobały, bo są na piance a ta się nie nadaje (już nawet nie wiem, dlaczego).
              • wro-tka Re: Wada stóp 07.11.17, 08:35
                i ta historia trzyma się kupy wink

biodro - możesz podejść do osteopaty, terapeuty manualnego i powinni nastawić miednicę. zabieg jest bardzo relaksujący, nie boli, jest przyjemnie. na nfz takich cudów nie robią.

buty - dziecko Ci rośnie i soon będziecie pewnie musieli wymienić buty to kupisz inne do szkoły. pewnie buty z cienką i bardziej elastyczną podeszwą będą bardziej odpowiednie. stopa musi czuć podłoże - nierówności i takie tam.

ćwiczenia - większość wad zaczyna się od słabych mięśni, najczęściej brzucha i grzbietu. zapisz dzieciaka na basen, niech dużo podciąga się na drążku.

dacie radę! wink
                • alfa36 Re: Wada stóp 07.11.17, 15:22
                  Dzięki. Nie ukrywam, ze przerażona jestem. Niestety, fizjoterapeuta (również terapeuta manualny) nie wspominał o nastawianiu biodra. Ale podejdę do kogoś jeszcze. Rozumiem, że nie jest to jednorazowy zabieg? Chodzi o nastawianie miednicy. Tłumaczono mi, ze rzecz się stała od koślawych stóp (ta miednica i łopatki).
                  Tak naprawdę to mam olbrzymi problem z butami. Trampki będą odpowiednie? Na gumie? Choćby takie: nboutlet.pl/new_balance_crt300cf.html
                  • wro-tka Re: Wada stóp 08.11.17, 08:48
                    najlepiej buta pomacać. czy podeszwa wyginająca się na wszystkie strony.

nastawienie miednicy - raz, kilka razy - to zależy od innych czynników.
                    • alfa36 Re: Wada stóp 08.11.17, 14:23
                      Rozumiem, ze ma się nie wyginać? Tylko trzymać stopę w ryzach? Fizjoterapeuta pokazywał mi buty do biegania. Oblane jakby plastikiem ale nie da się w takich chodzić non stop. I jeszcze, czy wkładki mogą się jakością różnić? Na co zwrócić uwagę?
                      • alfa36 Re: Wada stóp 08.11.17, 14:25
                        Takie by mogły być?: www.sklepmedyczny-24.pl/164-wkladki-d
                        • wro-tka Re: Wada stóp 08.11.17, 14:39
                          nie, moim zdaniem powinna być bardzo elastyczna i wyginająca się. mięśnie muszą pracować.
                          wkładka musi być dopasowana anatomicznie do stopy - powinna być wykonana na zamówienie.
                          • wro-tka Re: Wada stóp 08.11.17, 14:40
                            jesteś z dużego miasta?
                            • alfa36 Re: Wada stóp 08.11.17, 21:00
                              Niestety z małego. Robić wkładkę na zamówienie? Ten fizjoterapeuta, u którego byłam wkładki tez robi, ale stwierdził, ze na razie, póki noga szybko rośnie, kupić typowe. Oczywiście mogę zrobić, choćby u niego.
                              • wro-tka Re: Wada stóp 09.11.17, 08:10
                                napiszę tak - argument pt "noga szybko rośnie" jest kiepski.
                                wkładki powodują zmianę sposobu pracy mięśni stopy i w dzisiejszych czasach dokładnie można przebadać, która część stopy pracuję słabo, źle i dostosować indywidualnie wkładkę do potrzeb. taka wkładka będzie idealnie pracować w kontekście naszego problemu. zwłaszcza u dzieci - kiedy szybko rosną, wszystko można odwrócić, ale i wszystko spieprzyć.

to trochę tak jak z okularami - można kupić okulary stosownie do wady i upodobań wizualnych w drogerii czy na bazarze a można kupić u optyka, który dopasuje sprzęt do naszych indywidualnych parametrów - weźmie więcej składowych a my osiągniemy większy komfort i pewność, że nie zrobimy sobie krzywdy.

najlepiej podejść do kogoś kto żyje z wkładek - zrobi komputerowe badanie podoskopem i przygotuje wkładkę stosownie do wady, wagi użytkowania, itp.

nie spiesz się (nie odwlekaj, ale i nie działaj pochopnie) ! daj sobie czas na przemyślenie, poczytaj strony specjalistów. poszukaj na necie gdzie najbliżej masz taki zakład.

ps. nie jestem fizjoterapeutą, nie widziałam na oczy Twojego syna, ale... jestem biomechanikiem i przerabiam stosy badań naukowych dotyczących wpływu na wady postawy. świat poszedł do przodu. robimy cuda wyciągając ludzi z tarapatów. nie daj się zbyć najłatwiejszymi rozwiązaniami. płacisz... oczekuj!
                                • alfa36 Re: Wada stóp 09.11.17, 11:28
                                  Dzięki za pomoc. Sporo mi to wyjaśnia, a lakiem jestem. Po dziecku nie widać gołym okiem, ze jest coś nie tak, choć jeśli się przyjrzeć.... Pozdrawiam
                                  • wro-tka Re: Wada stóp 10.11.17, 09:17
                                    stopa to nie oko, że widać od razu wink

im wcześniej zaczynamy rehabilitację i wspomaganie tym szybciej z tego wychodzimy.
    • linxlinx1999 Re: Wada stóp 31.10.18, 23:10
      Pewnie już rozwiązałaś swój problem bo post jeat sprzed roku ale może innym rodzicom się przyda. Mi bardzo pomogli ludzie od polskiej marki dynamicznych wkładek ortopedycznych Footwave. Oni nie tylko sprzedają, ale współpracują z orfopedami i podologami. I nie ryzykują ! Jeśli ich gotowe wkładki zaprojekrowane przez podiatrów nie rozwiązują problemu to odsyłają Cię do specjalisty. Wiedzą wszyatko o sropach. Wyszukaj w google footwave pl i zobacz co oferuja i napisz do nich. Albo znajdź ich na facebooku FootWave-dynamiczne wkładki orfopwdyczne. Mojemu dziecku mega pomogli
    • linxlinx1999 Re: Wada stóp 31.10.18, 23:12
      Może łatwiej będzie z linkiem
      • linxlinx1999 Re: Wada stóp 31.10.18, 23:13
        pl.footwave.com/blog/koslawosc-u-dzieci-jak-sobie-z-nia-radzic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka