25.12.17, 21:45
Czym kierujecie się kupując prezenty dla dzieci? Ja mam 40 lat i nie mam swoich dzieci. Siostra ma syna 6 lat i brat ma syna 4 lata. Z czasem uzyskałam opinie osoby, która kupuje dzieciom nietrafione prezenty. Stawiam na zabawki rozwijające, nie liczę się z pieniędzmi, ale zawsze jest coś nie tak. Jak kupiłam drona, to było gadanie że się go boi i nie umie sam sterować, jak kupiłam robota DOC (Clementoni) to okazało się że to trudne i że 4-latek też się boi tego robota. Jak kupiłam bałwanka Z Krainy Lodu z pisakami do pomalowania bałwanka to ten starszy pomalował mu całego bez sensu na pomarańczowo i bałwan poszedł z kąt. Możecie mi coś poradzić?

poniżej linki do tych kupionych przeze mnie zabawek:

mirapolnext.pl/robot-edukacyjny-mowiacy-clementoni-96105-p-9497.html?gclid=CjwKCAiA4ILSBRA0EiwAsuuBLeaV0oQQGaZ4w-yN94ZWP3fR0XrGJfKmWbaDUprhKWfdzaqaC9QIwRoCSw8QAvD_BwE
www.empik.com/tactic-kraina-lodu-zestaw-kreatywny-inkoos-color-n-create-olaf-tactic,p1118307001,zabawki-p
Z góry dziękuję za pomocsmile

Obserwuj wątek
    • ania.n-82 Re: prezenty 25.12.17, 22:36
      Na bałwanku jest napisane że można go wyprać i pomalować od nowa, więc jeszcze nic straconego smile Na drona faktycznie za wcześnie. Może masz znajomych którzy mają dzieci w podobnym wieku i mogą podpowiedzieć co się u nich sprawdza? Albo podpytaj rodziców (albo same dzieci) czym się dzieci interesują, jakie mają ulubione bajki itp. Wtedy łatwiej utrafić z prezentem. A może problemem nie są nietrafione prezenty, tylko to że rodzicom dzieci nic się nie podoba i na wszystko narzekają?
    • pyzarogata Re: prezenty 26.12.17, 01:16
      Jak dla mnie to fajne prezenty. Ale wiesz, dużo rodziców ma teraz fioła na punkcie eko zabawek, z drewna, bez baterii itd. Może akurat na takich trafiłaś? U mnie też są tacy.
      Oczywiście super są drewniane zabawki ale ja uważam że wszystko jest dla ludzi.
    • berdebul Re: prezenty 26.12.17, 13:17
      Lego dopasowane do wieku, ciastolina, piasek kinetyczny. Na drona za wczesnie, na robota dla młodszego też.
    • mama-ola Re: prezenty 26.12.17, 22:40
      Kieruję się np. forum. Serio. Tutaj jest dużo matek, które zawsze doradzą. Parę hitów wzięłam właśnie stąd.
    • ga-ti Re: prezenty 27.12.17, 16:24
      Dron dla 6 latka to faktycznie za wcześnie, na początek może helikopter, choć nim się dość trudno steruje, łatwiej nauczyć się sterowania czymś jeżdżącym po ziemi. Ale tu też można nie trafić. Mój najstarszy był takim typem, który się nie cieszył ze sterowanych zabawek, dużo bardziej wolał zabawki przy których można coś porobić, oczywiście lego u nas było hitem bardzo długo, ale też różne modele, klocki magnetyczne, ciastoliny itp. albo zwykłe samochodziki.
      Trudno doradzać nie znając dzieci. Może więc kierować się ulubioną bajką, jak coś jest hitem u dzieciaków to każdy gadżet z wizerunkiem bohatera będzie cieszył. Albo sportem, jakąś ulubioną aktywnością (można gadżet okołosportowy, czy koszulkę z numerem sportowca, pościel, czy album o danym sporcie itp.). Albo podpatrzeć, co mają i lubią i dokupić coś z tej serii.
      A jeśli trafiłaś na marudnych rodziców to i tak nie dogodzisz wink
    • alergiczna Re: prezenty 20.03.18, 01:30
      Moim zdaniem po prostu prezenty nie były dopasowane do wieku. Dla 6 latka można pomyśleć o jakiejś hulajnodze czy pierwszym rowerze. Co do 4 latka to akurat jestem w podobnej sytuacji i zdecydowałam się na brudery.pl/pol_m_Zabawki-Bruder_Traktory-dla-dzieci-13112.html
      • ania.n-82 Re: prezenty 20.03.18, 08:21
        Dla 6-latka pierwszy rower? Wygląda mi to na nieprzemyślaną reklamę sklepu smile
    • sion2 Re: prezenty 21.03.18, 16:46
      Kurcze mam na odwrót sytuację - jestem ciocią, lekko po 40., bez dzieci a moje prezenty w 9 przypadkach na 10 zawsze trafione wink
      A na poważnie to na miejscu twojej siostry nigdy bym nie wypowiedziala krytycznego zdania o prezentach dla moich dzieci. No i co z tego jesli nietrafione, zasady kultury wymagają podziekowania i zero krytyki nawet jeśli osoba po raz trzeci czy piąty kupiłą cos nietrafionego. Moja bratanica jest tak wychowywana że np jak u nas ma urządzane urodziny i dostanie ileś tam preznetów z których ja już widzę od początku że nie bedzie uciechy - ona ZAWSZE dziekuje i nie daje znac po sobie że cos jest nie halo. Liczy sie gest i dobre serce. Skądinąd znam kilka koleżanek kt mają siostry rodzine i te siostry nigdy nie dawały prezentów ich dzieciom - nigdy, nie ma tematu.

Ja może mam łatwiej bo jestem z zamiłowania pedagogiem, mam kontakt z dziecmi non stop wiec zawsze solidnie poznaję temat zanim coś kupię. I polecam to forum - tutaj ja też znalazłam ze 2-3 pomysły kt okazały się strzałem w 10, dziecko było mega szczęśliwe...

Jeśli zaś nie znam dziecka kt kupuję prezent, wprost pytam rodziców czym się ono interesuje albo czy są zabawki kt nie tknie. Na przykład moja bratanica nie cierpi puzzli i klocków. No taki typ po prostu.
      Dron dla 6-latka za wczesnie, to faktycznie zabawka na minimum 8-10 lat. Ale od czego jest tata żeby pomóc z obsługą nawet jesli ciocia nie bardzo trafiła z łatwością obsługi?
      Generalnie dla chłopców w tym wieku nieco trudnniej kupic prezent niz dla dziewczynek kt jeszcze przewaznie maja faze na zabawy tematyczne czyli w mamę, we fryzjerkę, w lekarza itd a poza tym częściej się spotyka że lubią zabawy plastyczne.

Dla 4-latka może byc fajny piasek kinetyczny, albo wielki zestaw ciastoliny z fajnymi maszynami do wyciskania wzorów - to jesli chodzi o zabawki "plastyczne". Poza tym wszelkie konstruktorskie, zabawki sterowane pilotem tak ale proste w rodzaju auto wysciogowe na pilota czy baterie itd. No i warto zawsze podputywac samych zainteresowanych czym lubia sie bawic.

A rodzenstwu troche przemów do rozsadku żeby wyhamowali te krytyke.
    • mamatin Re: prezenty 28.03.18, 01:11
      Skoro tak, to nie wysilaj się. Kupuj samochody.
    • izzy_dizzy Re: prezenty 29.03.18, 19:18
      może po prostu zapytać co dziecko chciałoby dostać o czym marzy ??
      A prezenty wg mnie fajne, może troche nieodpowiednie do wieku, ale ....mój syn od 3 lat amrzy od dronie (ma 8lat teraz)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka