Dodaj do ulubionych

przejście z 3 do 4 klasy

16.03.18, 11:04
jakie są dla waszych dzieci plusy, a jakie minusy? Jakie są dla was plusy i minusy? Córka w 3 klasie i coraz częściej spotykam rodziców, którzy głęboko wzdychają ze słowami, że w czwartej klasie to będzie koszmar. Od czego zależy dobry start po pierwszym etapie? Oprócz samego dziecka wink
Obserwuj wątek
    • argentea Re: przejście z 3 do 4 klasy 16.03.18, 11:10
      Od nauczycieli i organizacji szkoły.
      • maesstra Re: przejście z 3 do 4 klasy 16.03.18, 11:20
        organizacja szkoły czyli?
        • argentea Re: przejście z 3 do 4 klasy 16.03.18, 11:29
          Na przykład czy dzieci przechodzą z jednej sali lekcyjnej do drugiej, czy nauczyciele pomagają im znaleźć klasę... W jakim czasie muszą zdążyć z obiadem... Ale nie wiem jak duża jest Wasza szkoła.
    • camel_3d Re: przejście z 3 do 4 klasy 16.03.18, 11:50
      nie bylo ogolnie zadnych problwmow. Fakt, ze oceny polecialy troche w dol, ale raczej tu zwalam wine na nauczycielke od angielskiego, a nie na dzieci... Akurat u nas fatycznie nauczxcielka angielskiego jest duzym problmemem.

matematyka i niemeicki bez problmow. Wiadomo juz nie same bdb..ale wciaz wysoko.

zalezy od dzeicka.
    • rulsanka Re: przejście z 3 do 4 klasy 16.03.18, 12:08
      Mój syn miał w pierwszych 3 latach duże problemy z koncentracją na lekcjach. Zeszyty i ćwiczenia były puste. W domu pracowaliśmy, ale tempo miał tragicznie wolne, wszystko go rozpraszało, nie miał motywacji. Głównym problemem była zapewne nauczycielka wczesnoszkolna, która po prostu nie uczyła i nie wymagała, a za to była niesprawiedliwa, ale nie mogliśmy nic zmieniać, bo syn miał fajną klasę, zresztą jedyną klasę sześciolatków.
      W 4 klasie się ogarnął. Wprawdzie okazało się, że ma dysleksję, ale tak poza tym zna mniej więcej materiał. Ma same 4 i 5, pomimo tego, że nie pracujemy zbyt dużo w domu. Nauczyciele zadają mało, poza tym pomagam mu w nauce do sprawdzianów. Synowi odpowiada to, że materiał w 4 klasie jest ciekawszy. Podoba mu się samodzielność, poczucie, że jest kimś ważnym, odpowiedzialnym. Oczywiście czasem o czymś zapomina, ale to raczej w granicach normy. Tak więc u nas 4 klasa zdecydowanie na plus.
      • maesstra Re: przejście z 3 do 4 klasy 16.03.18, 12:53
        moja córka też ma problemy z koncentracją i podejrzenie dysleksji, będzie mieć robioną diagnozę w 4 klasie. Czy możesz z tego tytułu liczyć na wsparcie nauczycieli w przypilnowaniu syna by zanotował pracę domową? Siedział w przednich ławkach? Córka uczy się teraz w miarę dobrze, z moją pomocą i pilnowaniem. Czy w 4 klasie jest dużo więcej materiału ?
        • rulsanka Re: przejście z 3 do 4 klasy 16.03.18, 14:16
          Raczej nikt nie pilnuje, żeby coś zapisał. Gdzie siedzi, nawet nie wiem. Ale ze sprawdzianów dostaje 4-5, również z polskiego.
          Co do ilości materiału, to na początku u nas był trochę szok z matematyką, bo jest szybkie tempo w ciągu pierwszych miesięcy i dużo nowych pojęć. Drugi semestr spokojniejszy. Ogólnie nie uważam, żeby materiału było jakoś dużo.
    • kanna Re: przejście z 3 do 4 klasy 16.03.18, 18:53
      Dobry start zależy od tego, czy dziecko było wdrażane do nauki w klasach 1-3: czy uczono je uczyć się, czy wymagano odrabiania lekcji itp. W skrócie - czy osoba w klasach 1-3 była dobrym nauczycielem.

Mój syn przez klasy 1-3 nie nauczył się niczego, bo jechał na zasobach z przedszkola i swoich ogólnych. Dodatkowo, miał kiepska nauczycielkę. Klasa 4 to był koszmar, bo zasoby nie wystarczą, żeby wymyśleć, co to jest "przydawka".
      Córce inteligencja poszła w społeczność, więc szła do pierwszej klasy nie czytając i nie pisząc, ale miała świetną nauczycielkę i 4 klasa to był lajcik.
      • camel_3d Re: przejście z 3 do 4 klasy 24.04.18, 10:03
        > więc szła do pierwszej klasy nie czyta
        > jąc i nie pisząc, ale miała świetną nauczycielkę i 4 klasa to był lajcik.

ja to myslalem, ze to wlasnie w 1-2 klasie dzieci uczy sie pisac i czytacsmile i nie musza tego wczesniej umiec smile
    • betty842 Re: przejście z 3 do 4 klasy 16.03.18, 22:01
      No ja też się nasłuchałam o tej nieszczesnej 4.klasie i już nawet z góry założyłam że synowi pewnie oceny bardzo się pogorszą a tu miła niespodzianka. Ogólnie inni rodzice też pozytywnie zaskoczeni są. Nie jest to zasługa wychowawczyni klas 1-3 bo ta miała opinię niewymagającej i pobłażliwej. Chyba po prostu trafiła się "mocna" klasa. Czy widzę jakieś plusy i minusy...hmmm chyba nie. Syn raczej widzi więcej minusów niż plusów bo ogólnie szkoły nie lubi od zawsze😉.
    • ga-ti Re: przejście z 3 do 4 klasy 16.03.18, 22:54
      Tak organizacyjnie to dobrze, by dziecko znało topografię szkoły wink by nie błądziło, ale tu raczej chodzą całą klasą, więc ktoś się znajdzie, by poprowadzić, choć moje dziecko twierdziło, że nie ma kiedy zjeść, bo ma mało czasu na przerwach, ogarnęli się szybko. Druga sprawa to wf, do tej pory był lajcik, zabawy jakieś w małej salce, teraz duża hala (nie zawsze, bo w mniejszej też mają, ale robiła na początku wrażenie), nauczyciel wykształcony kierunkowo i kreatywny wink ale to uważamy za plus. Dziecko musi też ogarniać pakowanie, zeszyty, książki, materiały na plastykę, technikę (w 1-3 trzymali wszystko w klasie), notowanie, zapisywanie. Nauczyciele to zależy, na kogo się trafi. Na początku trzeba każdego poznać i 'rozszyfrować' oraz zapamiętać, czego najbardziej wymaga. Pomocna jest też umiejętność szybkiego pisania wink
      Z pracami domowymi u nas jest różnie, czasem bardzo mało, a czasem się skumuluje sporo. Umiejętność uczenia się nie zawsze posiadana po klasie 3, a szkoda. Dziecko musi się przestawić, uzmysłowić sobie, że nie wystarczy tylko uzupełnić luki w ćwiczeniu, trzeba przeczytać temat, wybrać najważniejsze treści, zapamiętać.
      U nas sporo jest materiału z przyrody. Matematyka też dużo nowości.
      Ale dziecko ogólnie zadowolone. Myślę, że już było troszkę zmęczone nauką w 1-3, monotonią, przewidywalnością, jak kiedyś stwierdził jeden ze znajomych czwartoklasistów 'nareszcie nie jest nudno, bo do tej pory było ciągle to samo'.
    • magdalenka79k Re: przejście z 3 do 4 klasy 18.03.18, 18:58
      Mój syn miał bardzo wymagającą panią w klasie 1-3, która zresztą pozostała wychowawczynią w 4 klasie z czego bardzo się cieszę. Na początku największy był problem z salami to duża szkoła i z poznaniem nowych nauczycieli, z których część okazała się oczywiście wredna wink Nauki nie ma jakoś oszałamiająco duże, tylko niestety program z niektórych przedmiotów jest debilnie ułożony np z przyrody, matematyki, historii. Wszystko jednak zależy od nauczycieli jaką robią atmosferę, jak tłumaczą ile wymagają. Myślę, że akurat u mojego dziecka klasa była dobrze przygotowana do 4 klasy ale to wszystko zasługa nauczycielki.
    • barbie09.07 Re: przejście z 3 do 4 klasy 19.04.18, 19:16
      Nie jest wcale tak źle z nauką. Ws umie tych lekcji nie ma tak dużo, więcej o przyrodę ,historię. Jak dziecko było samodzielne w 2-3 klasie , da sobie radę bez problemu z ogarnięciem tematów.
    • silje78 Re: przejście z 3 do 4 klasy 19.04.18, 21:03
      W zasadzie zero problemow. Wiecej nauki, miewaja po 3-5 zapowowiedzianych sprawdzianow. Prac domowych malo, wiekszosc corka robi w szkole na lekcji. W domu czasami cos skonczy. Srednio uczy sie w domu ok 3-5h na tydzien. Nie wiecej.
    • an.16 Re: przejście z 3 do 4 klasy 24.04.18, 09:08
      Najwięcej zależy jednak od dziecka. Gdy jest otwarte, kontaktowe, pełne dobrych chęci i zapału to nie będzie problemu. Moja córka była bardzo podekscytowana i zadowolona. Podobały jej się nowe przedmioty, zmieniający się nauczycie. narzekała tylko (i dotąd narzeka - V klasa) na zbyt krótkie przerwy. Dziewczyny nagadać się nie mogą, nie ma czasu na kanapkę czy zakupy w sklepiku. W klasach 2-3 był kompletny luz pod tym względem. Ja uważam, że im mniej spiny, rygoru, oceniania i porównywania w klasach 1-3 tym lepsze przygotowanie do klas późniejszych. nie ma żadnego koszmaru, lekcje ogarnięte w kilkanaście minut, tylko do sprawdzianów trzeba przysiąść dłużej, ale to raz na kolka tygodni z każdego przedmiotu. No i polski, matematyka czy angielski to nie są pamięciówy, więc specjalnego przygotowania do sprawdzianów tez nie ma. Przysiąść trzeba do historii i przyrody, bo sprawdzanie wiedzy odbywa się tak jak dziesiątki i setki lat wstecz. Nic się nie zmieniło, szkoła zastygła, choć świat zmienił się diametralnie. Mnóstwo niepotrzebnych szczegółów do zakucia i zapomnienia. Żadnych ćwiczeń w polegających na kojarzeniu, wnioskowaniu czy odnajdywaniu się w zalewie informacji.
    • el_elefante Re: przejście z 3 do 4 klasy 24.04.18, 13:27
      Jakoś mi się wydaje, że ta straszna czwarta klasa to kolejny mit do: a)straszenia rodziców, b)znajdowania wytłumaczeń dla wszelkich niepowodzeń. Żaden koszmar. Przeciętnie zdolne dziecko w przeciętnej szkole spokojnie da sobie radę. Pewnie są sytuacje takie, że dziecko ma problemy z zapamiętaniem informacji albo awersję do konkretnego przedmiotu, jakiś nauczyciel jest bardziej wymagający i zadający dużo pracy domowej albo jest zwyczajnie kiepski i nie umie przekazać wiedzy. Czwarta klasa to jeszcze jest ten etap, gdzie wiedza zapamiętana na lekcjach wystarczy, żeby wyjść na całkiem przyzwoite oceny. Owszem, jeżeli się przejrzy książkę np. do przyrody, to można wpaść w panikę, bo jest i o układzie krwionośnym, i oddechowym i o bakteriach, o chorobach etc. Ale gdy się przyjrzeć bliżej, to z każdego rozdziału są do zapamiętania 3 kluczowe informacje i to w zupełności wystarczy.

Minusy? Przechodzenie z klasy do klasy. Nic takiego w sumie. Kilku nauczycieli, każdy zadaje swoją pracę domową - w naszej szkole jakoś nie ma przeładowania domówkami, czasem aż się dziwię, że tak mało mają zadane. Nie wiem co jeszcze.
      Plusy? Kilku nauczycieli. Każdy inny, z innym podejściem, innym sposobem nauczania. Dla mnie to plus. Jak się ma jednego a się trafi kiepski, to cała nauka jest kiepska. Jak jest pięciu i wśród nich jeden kiepski, to chociaż te cztery przedmioty będą OK smile

Uspokajam spanikowanych. Nie ma koszmaru, jest etap do przejścia, normalny, dla wszystkich. Straszyli was nieprzespanymi przez niemowlaka nocami? Buntem dwulatka? Trzylatka? Pięciolatka? Teraz straszą czwartą klasą, potem będą straszyć buntem nastolatka i dojrzewaniem, potem problemami dorastania i seksem nieletnich. Wygląda na to, że wychowywanie dziecka to nieustanne pasmo udręk, horrorów i koszmarów. Czasem lekko nie jest, ale bez przesady, nie?
    • molik28 Re: przejście z 3 do 4 klasy 26.04.18, 10:15
      Plusy - w końcu były oceny. Syn w ogóle nie umiał zmowywować się do pracy jak nie było ocen. Zapytany dlaczego czegoś nie zrobił - pytał: A po co? Nie chciało mi się. Ja to już umiem. Przeciecież to i tak nie ma znaczenia. Dyskusje, tłumaczenia i przemowy nie działały. Moje dziecko mówi: przecież wiesz, że mnie nauka nie interesuje. To jest nudne. Dopiero jak pojawiły się oceny to zmobilizowały go do pracy, bo chciał dostać lepszą ocenę.
      • ametystowa.pani Re: przejście z 3 do 4 klasy 01.06.18, 13:30
        Ja z doświadczenia wiem,że trzeba dziecko dopilnować dopóki się nie wdroży. I to my rodzice, bo nikt teraz nie będzie im tak dokładnie zaglądał i kontrolował jak w maluchach. Idą z lekcji na lekcję, z klasy do klasy. Z każdego lub większości coś zadane. Trzeba zaglądać i sprawdzać. Moja córka jest lekko roztrzepana, to wiem,że muszę teraz mieć rękę na pulsie. Dużo zależy od podejścia w domu i pilnowanie systematyczności. Z czasem jak dziecko załapie, to mieć oko ale już z daleka
    • kociaczek456 Re: przejście z 3 do 4 klasy 12.06.18, 17:51
      Najgorsze jest chyba to, że z każdego przedmiotu jest inny nauczyciel.
      • mysiaapysia Re: przejście z 3 do 4 klasy 12.06.18, 18:54
        Ja to widzę trochę inaczej. Do klasy III był jeden nauczyciel, który niekoniecznie przepadał za danym uczniem. Od IV klasy kadra nauczycielska jest zróżnicowana i może uda się takiemu uczniowi zabłysnąć u np. matematyka, nawet jeśli polonistka będzie miała innych ulubieńców.
        • camel_3d Re: przejście z 3 do 4 klasy 13.06.18, 07:33
          albo jest kilku nauczycielki, ktrz nie przepadaja za jednym dzieckiem smile))
          • mysiaapysia Re: przejście z 3 do 4 klasy 13.06.18, 08:26
            No to już trzeba mieć pecha... Jednak statystycznie lepiej, gdy tych przedmiotów i nauczycieli jest więcej. Poza tym łatwiej wtedy wybić się np. z matematyki albo przyrody, szczególnie chłopcom.
          • kysu Re: przejście z 3 do 4 klasy 14.06.18, 08:33
            to już chyba coś z dzieckiem nieteges tongue_out
    • olga727 Re: przejście z 3 do 4 klasy 19.06.18, 14:23
      W I-III mieli lekcje w bloku dla wczesnoszkolnych,pod koniec klasy III wychowawczyni zrobiła im "wycieczkę" po szkole i pokazała wszystkie klasy,w których po wakacjach będą mieć lekcje i omówiła która jet do jakiego przedmiotu. smile Na początku klasy IV na planie lekcji mieli napisane numery sal,w których dana lekcja będzie i tak powolutku dzień po dniu wdrażali się w nowy tryb.Na początku IV kl. nowa wych. również zrobiła im wycieczkę i pokazała klasy,ale już z planem lekcji.
    • saszanasza Re: przejście z 3 do 4 klasy 11.07.18, 08:50
      A w ogóle mowa o 6 latkach czy 7 latkach w klasie czwartej, chociaż i to jest bez znaczenia, bo wszystko zależy od połączenia indywidualnych cech dziecka z warunkami panującymi w szkole, nie ma reguły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka