Dodaj do ulubionych

Teletubisue

IP: *.chello.pl 30.04.02, 22:50
Mój synek (17 miesięcy) uwielbia oglądac Teletubisie. Jest to jedyny moment,
kiedy potrafi usiedzieć w miejscu przez 20 minut. Jak to jest z tymi Tubisiami:
czy są głupie, mądre? Sama juz nie wiem.
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Teletubisue 30.04.02, 23:11
      troche ponad 3 lata temu moja corcia nauczyla sie dzieki nim mowic po angielsku.
    • Gość: Giles teletubis - estetyczny "dizaster" IP: *.proxy.aol.com 01.05.02, 00:09
      jest wiele powodow, dla ktorych dzieci w wieku twojego syna telewizji nie
      powinny ogladac WOGOLE. dzieci np. nie rozrozniaja miedzy sztucznym swiatem
      telewizji a tym otaczajacym je. one swiat dopiero poznaja. po jaka cholere
      konfrontowac je w takim razie z jakimis nieistniejacymi stworkami, ktore
      posluguja sie w dodatku jakims niezrozumialym baby-belkotem. znam ludzi,
      ktorych dzieci pod wpywem teletubies zaczely wlasnie tak "slangowac".
      zgroza!!!smile))i w dodatku estetyka tego filmu... jak mowia niemcy: ein supergau
      (gau = größter anzunehmender unfall).
      • Gość: mamusia Re: teletubis - estetyczny IP: *.proxy.aol.com 02.05.02, 09:22
        widzisz, w tym problem - niemieccy psycholodzy odsadzaja teletubisie od czci i
        wiary, wielu innych chwali
        ale tak na prawde to problemu nie ma - nie ma bowiem potrzeby, zeby dzieci
        ogladaly tv wiec jak sie komus tubisie nie nrawia, to niech ichnie wlacza
        • Gość: Giles Re: teletubis - estetyczny IP: 62.154.238.* 03.05.02, 16:47
          ...tez tak to widze smile))

• Gość: Julka Re: Teletubisue IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.05.02, 19:59
      Moj synek lubil to kiedys ogladac , ale to byl rzeczywiscie belkot. Nie wiem
      jak ktos z tego belkotu moze cos zrozumiec , a nauczyc sie mowic po angielsku
      to chyba zupelnie niemozliwe, przeciez oni mowia w jezyku
      nieartykulowanym.Lepsze sa: Caillou i Blues clues.
      • roseanne jak mozna sie nauczyc 01.05.02, 20:15
        tez sie zastanawialam.
        ale wiesz, male dziecko ma specyficzny sposob porozumiewania sie z otoczeniem.
        Blues Clues i Cailou (czy jak tam sie go pisze), to pelna wersja jezykowa.
        taka codzienna.
        Moje dzieci przybywajac do Kanady nie znaly ani jednego slowa. w kilka miesiecy
        jezyki im sie rozplataly.
        pozdrawiam
      • Gość: YennaM Re: Teletubisue IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.05.02, 22:20
        Coz, a czy belkotem sa rowniez te wspaniale krociutkie filmiki dokumentalne
        wmontowane w odcinek Teletubisi? Przyznam, ze wlasnie one sa dla mojego dziecka
        (16 miesiecy) najciekawsze - chlopcy karmia kury, karmia jagnieta, dzieci sie
        bawia staras karpeta, nosza kalosze - to sa sytuacje, ktore dziecko potrafi
        sobie wyobrazic. Tam przeciez wystepuja dzieci....

Wartosc edukacyjna takich filmikow jest naprawde ogromna (moje, wychowywane w
        miescie dziecko, potraktuje jako czesc swojego swiata niezwykłe dla niego zycie
        na wsi).

A ze stworki wygladaja, jak wygladaja? Przyjrzyjcie sie dokladnie wszystkim
        stworkom w historyjkach dla dzieci - rzadko ktory wyglada normalnie. A jesli
        nawet wyglada normalnie, to zamiast pieciu palcow ma... cztery wink

Wiec bez przesady. Bo przesada w kazda strone jest niezdrowa wink
    • Gość: tiny Re: Teletubisue IP: *.org 01.05.02, 23:39
      mój synek, w wieku około 2 lat z zachwytem oglądał
      teletubisie. nie oglądał tych bajek biernie, tylko
      skakał, śpiewał, biegał... później aranżował zabawy
      podobne do teletubisiowych, ale coraz bardziej złożone.
      Przez jakis czas cała nasza rodzinka otrzymała od
      mikołaja imiona teletubisiów, a sympatyczny wujek, dla
      którego zabrakło tubisia - awansował na... odkurzacz
      "noo noo" smile)))
      nas trochę wkurzało to, że tubisie powtarzają wszystko
      jak katarynki po kilka razy, ale dziecko przecież
      również naturalnie w tym wieku uwielbia powtarzalność
      (czytać ciągle jedna bajkę, rytuały kąpieli, jedzenia itp.)
      Tubisie to propozycja bardzo pogodna i bez przemocy.
      jeśli któryś tubiś był niesformy - narrator go
      napominał i było ok.
      Mikołaj szybko wyrósł z teletubisiów, ale wspomina je
      ciepło. rozwija sie bardzo szybko i choć ma prawie 4
      lata, dysponuje zasobem słów dobrze rozwiniętego
      6-latka smile)) (a w przedszkolu uczy się angielskiego i
      chętnie mówi po angielsku w domu - zamiennie
      ((mieszkamy w Polsce)).
      ufff... rozpisałam się, ale zmierzam do tego, że
      tubisie to całkiem miłe stworki, które niezrobią
      dziecku krzywdy, a dadzą mu sporo radosci. oczywiście -
      tv w umiarkowanych (minimalnych nawet) dawkach.
      pozdrawiam smile))
      • konop TELEBIDUSIE 02.05.02, 11:08
        Jeżeli ktoś doktrynalnie uważa, że telewizja to zła rzecz, to nie ma
        rady...natomiast nad tym filmem pracowali także psychologowie dzieciecy itp. -
        nie bez przesady Teletubisie (czy też jak nazywają znajomi Telebidusie) były
        jedym z eksponatów na wystawie 100 największych osiągnięć Wielkiej Brytanii w
        XX wieku.
        Nasze dziecko nauczyło się wielu rzeczy np. że w czasie podróży trzeba mieć ze
        sobą bilet...teraz ogląda już raczej "Boba budowniczego", ale czasem jeszcze
        wraca do Telebidusiów...
      • Gość: Jola Re: Teletubisue -do Tiny i Konop IP: *.chello.pl 02.05.02, 17:44
        Bardzo Wam dziekuję za odpowiedź. Juz sie bałam, że tylko moje dziecko ogląda
        Teletubisie. Pozdrawiam
        • Gość: Julka Re: Teletubisue -do Tiny i Konop IP: *.eyrkonaeac07.dialup.ca.telus.com 02.05.02, 19:14
          Moje dziecko rowniez to lubilo ogladac, mimo iz mnie te rozmowy teletubisiow
          nie zachwycaly. Roseanne dzieci wyniosly z tego ogladania umiejetnosc
          porozumiewania sie po angielsku. Jezeli wiec inni poswiecili rowniez czas aby
          zabrac glos w twoim watku to mysle, ze to niezbyt ladnie ich pomijac. Moglas
          napisac ogolnie. Tytulujac swoj post do Tiny i Knopa dalas do zrozumienia, ze
          inni zmarnowali tylko swoj czas.
          • Gość: Jola SPECJALNIE DO JULKI IP: *.chello.pl 02.05.02, 22:13
            Bardzo dziękuję za Twoją wypowiedź w moim wątku (szczególnie dot. bełkotu
            Teletubisiów i Twojego zdziwienia jak dzieci Roseanne mogły uczyć się dzieki
            tej bajce angielskiego)Rzeczywiście powinnam była za nią podziękować. Mam
            nadzieję, że nie zmarnowałaś czasu odpisując na mój list. Bardzo serdecznie
            pozdrawiam i jeszcze raz bardzo dziekuję.

PS. Wszystkim nie dziękuję, bo znając stałe Forumowiczki, na pewno nie poczuły
            się urażone moim zindywidualizowanym podziękowaniem.
            • Gość: Julka Re: SPECJALNIE DO JOLKI IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.05.02, 18:59
              Nie musisz byc taka zlosliwa. Mam prawo nie zgadzac sie z twoim zdaniem,
              lacznie z opinia ze jezyk jest niezrozumialy i belkotliwy. Nie jest to film
              ktory polecaja logopedzi. Jesli chcialas aby pisali tu tylko milosnicy tego
              serialu to powinnas to zaznaczyc na wstepie. Tak czy inaczej brakuje ci
              zwyczajnie kultury osobistej. Dobrze, ze teletubisie przynajmniej mimo
              belkotliwych wypowiedzi sa uprzejme, bo tego to twoje dzieci napewno sie od
              ciebie nie moga nauczyc, moze wiec choc od nich.
    • tula Re: Teletubisue 02.05.02, 20:20
      Witam !!

Mnie tez Teletubisie wydawaly sie z poczatku absurdalnie glupie.

Ale ...

Wlasnie ale moi synkowie przepadali za ta seria i nagle uzmyslowilam sobie cos
      tak oczywistego ze to oni sa odpowiednini "krytykami" tej seri nie ja.

Dalam Teletubusiom "szanse" i teraz uwazam ze sa naprawde wyjatkowe.
      Poprostu "rozmawiaja" i "widza" swiat oczami 2-3-4 latka. Nawet to dwukrotne
      powtarzanie filmiku ( tego "emitowanego" przez jedna z Telebabus) jest takie
      przemyslane, bo slusznie bowiem zalozono ze maluchy beda mialy "pelno" pytan po
      zobaczeniu go tylko raz.

Zrozumialam je i ...pokochalam.

Wydaje mi sie ze "szkody" napewno nie zrobia a malusinscy moga sie wiele od
      nich nauczyc.

pozdrawiam

Tula B.
    • roseanne drogie Panie dosc!!!! 03.05.02, 19:20
      bylo pytanie o program
      odpowiedzi padly jakie padly.
      Nie ma powodu do pyskowki.
      Pozdrawiam serdecznie
      • Gość: Jola Re: drogie Panie dosc!!!! IP: *.chello.pl 03.05.02, 23:23
        Masz rację Roseanne dość. Pozdrawiam serdecznie!
      • Gość: Julka Re: drogie Panie dosc!!!! IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.05.02, 18:10
        Masz racje Roseanne dosc. Pozdrawiam serdecznie.
    • Gość: Seba Re: Teletubisue IP: *.chodziez.sdi.tpnet.pl 08.05.02, 10:31
      Dopóki nie miałem dziecka nie oglądałem Telet... Teraz wiem , że edukują
      dziecko (proste dialogi, wyjasnianie pojęć, itp.
      • Gość: justyna Re: Teletubisue IP: AKA1PRX* / *.chello.pl 08.05.02, 13:32
        ja też nie rozumiem dlaczego dzieci tak chętnie oglądają tę bajkę, ale kiedy
        sama się przyjrzałam to zauważyłam,że te śmieszne ludki uczą dzieci pozytywnych
        uczuć i odruchów(przytulanie,wspólne zabawy, dużo śmiechu)-a to odróżnia tę
        bajkę od innych, naładownych agresją i wulgarnymi tekstami(inna dobra bajka z
        tych angielskich to tongue_outies Kacper-gorąco polecam!!!oczywiście nie wam tylko
        waszym dzieciomsmile
    • Gość: anma Re: Teletubisue IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.05.02, 16:49
      Moje dziecko też lubi teletubisie, a właśćiwie chyba lubiło bo ostatnio-
      podobnie jak któraś z Was wcześniej napisała- przerzucił się na Boba
      Budowniczego i niektóre filmiki o Kubusiu Puchatku. Ale naprawdę uważam
      Teletubisie za wartościową "bajkę" z powodów które się w tym wątku już
      pojawiały. Chodzi mi tylko o jedną rzecz: to nieprwda że logopedzi krytykują
      ten film! Logopeda do ktorej chodziłam z moim synkiem wręcz polecała
      Teletubisie (sama jest mamą 4 latka). Pewnie wsrod logopedów zdania są na ten
      temat tak samo podzielone jak wśród pediatrów na stosowanie Zymafluoru na
      przykład smile).
      Pozdrawiam.
    • Gość: ts Dobre sa IP: 195.94.204.* 09.05.02, 16:52
      Teletubisie sa dobre dla takich malcow. Lepsze niz inne bajki w kazdym razie.
      Sa dostosowane do percepcji dziecka, pokazuja interesujace je tematy (proste
      zabawy, inne dzieci). Poza tym nie ma w nich przemocy, co jest bardzo wazne. No
      moze ten odkurzacz troche zbytnio wybalusza galy i niektore brzdace moga sie
      przestraszyc.
      Jedyna wada, pewnie to subiektywne, ze te Tubisie wygladaja zbytnio jak jakies
      skubane ufoludki (przypomina mi sie "Marsjanie kontratakuja") i nie maja zadnej
      mimiki twarzy, co jest niepokojaco "nieludzkie".
    • Gość: Ania Re: Teletubisue IP: 138.26.136.* 09.05.02, 18:20
      Mieszkamy w Stanach i tu tez mozna ogladac Teletubbies. Moja corka ma dwa latka
      i bardzo lubi ten program. Ma kolekcje 4 lalek, nawet odkurzacz, z ktorymi
      chetnie spi. Wiele jej ubranek ma wizerunek wlasnie Teletubisiow. Jednakze
      najbardziej przepada, wrecz szaleje za Barney, purpurowy dinozaur. Nie wiem czy
      taki jest w kraju? Niechetnie, ale pozwalam jej ogladac tv, szczegolnie jak
      jest pora karmienia. To jedyny moment, kiedy moge jej cos wepchac do buzi.
      Pozdrawiam, ania
    • Gość: nosek Re: Teletubisue IP: *.acn.pl / *.net 10.05.02, 08:50
      Teletubisie to bzdury wyssane z palca lepiej oglądać Krecika
      • Gość: ada Re: Teletubisue IP: *.waw.cdp.pl 10.05.02, 09:36
        Krecik jest super - tak myslalam, ale trafilysmy (z corka - 2,5 roku) na
        odcinek z wilkiem i farbkami, od tego momentu jak pytam - co wlaczymy, moze
        krecika?, - nie tam jest wilk i wlaczymy znowu Teletubisie . Nie ma tam zadnej
        agresji, zadnego strachu, ucza zas przyjazni
    • Gość: norma Re: Teletubisue IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 10.05.02, 10:14
      Teletubisie...Dla dzieci git.Nie dla starych moi drodzysmileBłagam...
    • szumlas Czy Tinky Winky jest gejem? 10.05.02, 13:21
      No właśnie...
      Czerwona torebka...
      hmmm...
    • Gość: kasia Re: Teletubisue IP: *.stacje.agora.pl 10.05.02, 16:29
      A ja mam głupie pytanie! Czy teletubisie to animacja komputerowa, aktorzy-
      dorośli czy też aktorzy-dzieci? Bo jakoś nie mogę rozwiązać tego problemu!!!
      • Gość: nikt Re: Teletubisue IP: *.sosnowiec.sdi.tpnet.pl 10.05.02, 20:50
        to rodzina A.A. Milne. Zbuntowali sie i stwiedzili, ze nadal beda robic kase,
        tylko ze w strojach innych od kubusiowopuchatkowych.
      • Gość: paskuda Re: Teletubisue IP: *.sosnowiec.sdi.tpnet.pl 10.05.02, 20:52
        to rodzina A.A.Milne zbuntowala sie i stwierdzila, ze bedzie robic kase nadal.
        I co z tego, ze w troche dziwnych strojach...
    • Gość: gosia Re: Teletubisue IP: *.makolab.pl / *.mm.com.pl 11.05.02, 17:14
      są beznadziejne!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      ble!
      • Gość: goralka Re: Teletubisue IP: *.wyczerpy.sdi.tpnet.pl 12.05.02, 21:52
        Wcale nie są takie beznadziejne, trzeba tylko uważnie je oglądać i nie zwątpić
        po pierwszym odcinku.Jeśli chodzi o wygląd to rzeczywiście mogły by być ładniej-
        sze,ale popatrzcie na te efekty komputerowe!(np. drzewo tracące liście.Poezja.)
        Swoją drogą chciałabym sama oglądając Teletubisie nauczyć się angielskiego!
        Acha, o bohaterach jakiej bajki jest mowa w pierwszych kilku listach?(Clues-
        Blues)?
        Pozdrawiam serdecznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka