Dodaj do ulubionych

Gorączka u dziecka

IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.05.02, 09:18
Gorączka (38) od 3 dni u dziecka (prawie 2 lata).
Podzielcie się, co stosujecie i co najbardziej pomaga.
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • Gość: anma Re: Gorączka u dziecka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.02, 11:01
      Ale tylko gorączka, czy też jakieś inne objawy???
      Bo jak tylko gorączka to może być trzydniówka. Jeśli trwa już trzy dni to
      powinna minąć i pojawić się wysypka.
      Ale może towarzyszą temu jakieś inne objawy:ból gardła, osłabienie, katar, ból
      brzucha, itd. Trudno podać jedną receptę na gorączkę. Mojemu dziecku przy
      anginie lub innych infekcjach pomaga najlepiej Nurofen, bo ma oprócz działania
      przeciwgorączkowego i przeciwbólowego(tak jak Panadol na przydkład) dodatkowo
      działanie przeciwzapalne. Nurofen występuje w syropie i w czopkach, ja podaję
      w czopkach bo mój synek postanowił nie przyjmować lekarstw na łyżeczce....smile)
      Jest też środek homeopatyczny Viburcol, zalecany przez moją pediatrę, ale
      jakoś na moje dziecko nie działa.
      Przy bardzo wysokiej gorączce (39,5 przy anginie) podałam po konsultacji z
      lekarką 1/3 czopka Pyralginu. Bardzo skuteczne, ale do stosowania w
      wyjątkowych wypadkach przy bardzo wysokiej gorączce. Mój synek dostała na noc
      i po jakimś czasie, nie pamiętam może po dwóch godzinach miał temperaturę 36,8
      więc nie można z tym przesadzić.
      A poza tym 38 to jeszcze nie jest temperatura do zbijania, należy ją obniżać
      gdy osiągnie 38,5. Wcześniej można zastosować środki ziołowe, np. Pyrosal.
      A jeśli do tego boli brzuch to zawsze może sie okazać że to zapalenie wyrostka
      robaczkowego, a wtedy nie należy podawać środków przeciwbólowych tylko szybko
      do lekarza!!!
      Pozdrawiam i życzę zdrowia:Tobie i dziecku

• Gość: AniaSK Re: Gorączka u dziecka IP: *.katowice.agora.pl / *.kato.gazeta.pl 27.05.02, 11:44
        Zgadzam się, że gorączka do 38st to nie tragedia i dziecku nie powinno się
        podawać leków przeciwgorączkowych. Podaję dopiero przy 38,5 ale... moje dziecko
        nie reaguje zupełnie na panadol (Calpol itp), pomaga tylko pyralgina. Ale to
        zależy od dziecka. Mój pediatra twierdzi, że jeśli nie ma żadnych innych
        objawów poza gorączką (tzn. nic nie boli, gardło nie jest zaczerwienione,
        żadnych wymiotów itd) to po ok. 3 pełnych dniach powinno się okazać - czy był
        to jakiś wirus, z którym organizm sobie poradził (wtedy po prostu dziecko jest
        zdrowe), albo... nie - wtedy pojawia się objaw chorobowy: wysypka, ból gardła,
        kaszel. Jeśli dziecku gorączka nie przechodzi po 4 dniach trzeba zgłosic się do
        lekarza, nawet jeśli nic się nie dzieje.
        Pozdrawiam
    • Gość: sylwia29 Re: Gorączka u dziecka IP: *.anc.univie.ac.at 27.05.02, 12:59
      Radze czekac. Tak ja przedmowczyni, czopki z paracetamolem podaje memu dziecku
      dopiero wtedy kiedy goraczka osiaga przynajmniej 38,5°, w przeciwnym wypadku
      zostaje zaburzona naturalna obrona organizmu jaka jest m.in. wystapienie
      goraczki. Trzeba pamietac o plynach do picia i nie nakrywac dziecka, gdyz to
      poteguje goraczke. Tzw. "trzydniowka" trwala u mojego synka 6 dni ! Dopiero na
      5 dzien dostal wysypke, a goraczka utrzymywala sie caly czas. Pozdrawiam i
      zycze szybkiego powrotu do zdrowia !
      • Gość: mamusia Re: Gorączka u dziecka IP: *.proxy.aol.com 27.05.02, 13:16
        gdyby nie to, ze moja mala miewa drgawki goraczkowe to bym jej nie podawala
        srodkow przeciwgoraczkowych, szczegolnie, ze mniej wiecej po drugiej dawce nie
        dzialaja.
        ale tez bardzo wazne jest, zeby dziecko pilo, a czasami nie pije bo sie tak
        podle w tej goraczce czuje - i wtedy panadol, paracetamol i inne pomoga
        na "poprawe samopoczucia" bo np. usmierza bol glowy etc. tego zdania jest moj
        pediatra - podawac paracetamol mniej na gorazke sama w sobie (bo ona jest
        pozadana) tylko jesli dziecko ta goraczke zle znosi i nie pije, nie je etc.
        mojej malej pomaga beladonna (homeopatia),a jesli nie chce pic to daje jej
        lewatywe z przegotowanej, letniej wody. organizm potrzebuje wody, zeby sterowac
        goraczka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka