Gość: Len IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.05.02, 09:18 Gorączka (38) od 3 dni u dziecka (prawie 2 lata). Podzielcie się, co stosujecie i co najbardziej pomaga. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anma Re: Gorączka u dziecka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.02, 11:01 Ale tylko gorączka, czy też jakieś inne objawy??? Bo jak tylko gorączka to może być trzydniówka. Jeśli trwa już trzy dni to powinna minąć i pojawić się wysypka. Ale może towarzyszą temu jakieś inne objawy:ból gardła, osłabienie, katar, ból brzucha, itd. Trudno podać jedną receptę na gorączkę. Mojemu dziecku przy anginie lub innych infekcjach pomaga najlepiej Nurofen, bo ma oprócz działania przeciwgorączkowego i przeciwbólowego(tak jak Panadol na przydkład) dodatkowo działanie przeciwzapalne. Nurofen występuje w syropie i w czopkach, ja podaję w czopkach bo mój synek postanowił nie przyjmować lekarstw na łyżeczce....) Jest też środek homeopatyczny Viburcol, zalecany przez moją pediatrę, ale jakoś na moje dziecko nie działa. Przy bardzo wysokiej gorączce (39,5 przy anginie) podałam po konsultacji z lekarką 1/3 czopka Pyralginu. Bardzo skuteczne, ale do stosowania w wyjątkowych wypadkach przy bardzo wysokiej gorączce. Mój synek dostała na noc i po jakimś czasie, nie pamiętam może po dwóch godzinach miał temperaturę 36,8 więc nie można z tym przesadzić. A poza tym 38 to jeszcze nie jest temperatura do zbijania, należy ją obniżać gdy osiągnie 38,5. Wcześniej można zastosować środki ziołowe, np. Pyrosal. A jeśli do tego boli brzuch to zawsze może sie okazać że to zapalenie wyrostka robaczkowego, a wtedy nie należy podawać środków przeciwbólowych tylko szybko do lekarza!!! Pozdrawiam i życzę zdrowia:Tobie i dziecku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AniaSK Re: Gorączka u dziecka IP: *.katowice.agora.pl / *.kato.gazeta.pl 27.05.02, 11:44 Zgadzam się, że gorączka do 38st to nie tragedia i dziecku nie powinno się podawać leków przeciwgorączkowych. Podaję dopiero przy 38,5 ale... moje dziecko nie reaguje zupełnie na panadol (Calpol itp), pomaga tylko pyralgina. Ale to zależy od dziecka. Mój pediatra twierdzi, że jeśli nie ma żadnych innych objawów poza gorączką (tzn. nic nie boli, gardło nie jest zaczerwienione, żadnych wymiotów itd) to po ok. 3 pełnych dniach powinno się okazać - czy był to jakiś wirus, z którym organizm sobie poradził (wtedy po prostu dziecko jest zdrowe), albo... nie - wtedy pojawia się objaw chorobowy: wysypka, ból gardła, kaszel. Jeśli dziecku gorączka nie przechodzi po 4 dniach trzeba zgłosic się do lekarza, nawet jeśli nic się nie dzieje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia29 Re: Gorączka u dziecka IP: *.anc.univie.ac.at 27.05.02, 12:59 Radze czekac. Tak ja przedmowczyni, czopki z paracetamolem podaje memu dziecku dopiero wtedy kiedy goraczka osiaga przynajmniej 38,5°, w przeciwnym wypadku zostaje zaburzona naturalna obrona organizmu jaka jest m.in. wystapienie goraczki. Trzeba pamietac o plynach do picia i nie nakrywac dziecka, gdyz to poteguje goraczke. Tzw. "trzydniowka" trwala u mojego synka 6 dni ! Dopiero na 5 dzien dostal wysypke, a goraczka utrzymywala sie caly czas. Pozdrawiam i zycze szybkiego powrotu do zdrowia ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamusia Re: Gorączka u dziecka IP: *.proxy.aol.com 27.05.02, 13:16 gdyby nie to, ze moja mala miewa drgawki goraczkowe to bym jej nie podawala srodkow przeciwgoraczkowych, szczegolnie, ze mniej wiecej po drugiej dawce nie dzialaja. ale tez bardzo wazne jest, zeby dziecko pilo, a czasami nie pije bo sie tak podle w tej goraczce czuje - i wtedy panadol, paracetamol i inne pomoga na "poprawe samopoczucia" bo np. usmierza bol glowy etc. tego zdania jest moj pediatra - podawac paracetamol mniej na gorazke sama w sobie (bo ona jest pozadana) tylko jesli dziecko ta goraczke zle znosi i nie pije, nie je etc. mojej malej pomaga beladonna (homeopatia),a jesli nie chce pic to daje jej lewatywe z przegotowanej, letniej wody. organizm potrzebuje wody, zeby sterowac goraczka. Odpowiedz Link Zgłoś