Dodaj do ulubionych

do mam 7 letnich córeczek

28.02.05, 21:42
Moja kruszynka skończyła właśnie 7lat. Jakoś tak przeczuwam, że zaczyna
dojrzewać i trochę przeraża mnie to, a może mi się wydaje? Pisałam już o tym
w innym wątku, (dot. dzieci 11 letnich, ale to w sumie prawie "inne
pokolenie"). Przejdę do konkretów, jest b.wysoka, najwyższa w grupie, wydaje
mi się że zaczęła się intensywniej pocić, a jej pot ma "dorosły" zapach, nie
poci się intensywnie, ale mamy zauważają takie subtelne różnice, prawda? To
skłoniło mnie to dokładniejszej obserwacji i wydaje mi się, że łonowe włoski
jakoś tak jakby wyraźniejsze, jeden, może dwa włoski grubsze...
Przepraszam, że tak dokładnie to opisuję, ale zrozumcie - trochę się martwię.
Chciałabym aby wszystko było ok, nie chcęlatać z nią po lekarzach, a z
drugiej strony nie chcę nic przeoczyć.Dlatego pytam, a jak to jest z Waszymi
córeczkami? Dzięki za pomoc
Obserwuj wątek
    • verdana Re: do mam 7 letnich córeczek 28.02.05, 22:21
      Siedem lat, to chyba za wcześnie. Ja bym zapytała lekarza. W tym wypadku
      ostrozność jest wskazana. Nie mówię "o lataniu po lekarzach" ale zapytac
      pediatry przy okazji innej wuzyty, to bym zapytała.
      Z tego co wiem, zazwyczaj jednak dziewczynki tak wczesnie nie dojrzewają.
      • kina74 Re: do mam 7 letnich córeczek 28.02.05, 23:00
        moja Dominisia w grudniu skończyła 7 lat, chodzi do pierwszej klasy, jest
        akurat najmniejsza w klasie, ale to akurat u nas sprawa genów. Nie ma jednak
        żadnych z opisanych przez ciebie objawów "dojrzewania", zresztą jak już
        napisała Verdana to chyba o wiele za wcześnie. Na pewno wizyta u lekarza (np.
        endokrynolog dziecięcy) nie zaszkodzi.
        Pozdrawiam
        Kinga
    • dorotakatarzyna Re: do mam 7 letnich córeczek 28.02.05, 23:23
      Ania ma 7 i 4 miesiące, jaest drobniutka, nie ma żadnych takich objawów o jakich
      piszesz. Gdyby miała, tobym się przeraziła, ponieważ w niemowlęctwie miała
      powiększone gruczoły piersiowe. Przez kilka lat była pod opieką ginekologa
      dziecięcego, aby wykluczyć przedwczesne dojrzewanie.
      Chyba powinnaś poradzić się lekarza.
    • wegatka Re: do mam 7 letnich córeczek 01.03.05, 01:27
      Moja Weronika skończyła siedem lat w październiku i niestety też zauważyłam u
      niej kilka niepokojących objawów. Pierwszy to właśnie intensywniejszy (a
      wcześniej w ogóle niewyczuwalny) zapach potu, a drugi to powiększony i lekko
      bolesny jeden sutek. Poszłam z tym do lekarza, pediatra właściwie kazała tylko
      obserwować ale wymogłam na niej skierowanie do endokrynologa, który z kolei
      kazał zrobić córce RTG lewej ręki i wysłał nas też do ginekologa. Ginekolog
      musiała pobrać wymaz z pochwy i zrobić USG narządów rodnych. Na podstawie tych
      badań lekarka stwierdziła, że córka rozwija się w normalnym tempie i nie widać
      objawów przedwczesnego dojrzewania ale podobno teraz sporo dziewczynek w wieku
      7 - 8 lat miewa jakieś zaburzenia hormonalne. Kazała jej tylko ograniczać w
      posiłkach mięso z kurczaków i jajka. Do endokrynologa wybieram się w tym
      tygodniu, zobaczymy co stwierdzi po obejrzeniu wyników.
      Dodam jeszcze, że Weronika wcale nie należy teraz do tych największych dzieci.
      Wcześniej owszem, jej waga i wzrost były w górnej granicy normy ale gdy była w
      zerówce, zauważyłam, że jest jednak wiele dziewczynek większych od niej.
      • agasz3 Re: do mam 7 letnich córeczek 03.03.05, 18:49
        A moja Olka-w maj skońzy 8 lat-jest własnie najwyższa w klasie, kształty
        zaczęły się zaokrąglać i generalnie martwi mnie, że jest taka duża(zawsze była
        wysoka i baaaardzo szcupła). Myslicie, że faktycznie warto ograniczyc kurczaki?
        my jemy dośc duzo drobiu...
        • barbara15 Re: do mam 7 letnich córeczek 25.03.05, 07:56
          Witam wszystkie Mamy.
          Ja również mam podobne obawy. Moja mała za dwa miesiące skończy 7 lat. Również
          jest najwyższa w grupie (wspólnie z jednym z chłopców). Zauważyłam że zaczyna
          się pocić i ten zapach również mnie niepokoi. Nie ma natomiast innych objawów
          wcześniejszego dojrzewania. Ten "dorosły "zapach potu pojawił się po
          szczepieniu przeciw gruźlicy. Jest on szczególnie intensywny pod pachą gdzie
          pozostał ślad po szczepionce.Też mnie to martwi.
          Sprawdzałam wzrok nawet 2 razy i jest ok. Nie choruje, zatem w czym tkwi
          problem?
      • jolashima Re: do mam 7 letnich córeczek 02.05.05, 08:30

Dziekuje za ten interesujacy watek - dal mi on sporo do myslenia.
        Moja siedmioletnia coreczka, rowniez bardzo "wyczuwalnie" sie poci i to juz od
        dluzszego czasu. Zapach jest doprawdy intensywny. Innych objawow nie
        zauwazylam. Zawsze miala dobry apetyt i nie podawalam jej zadnych witamin.
        Do tej pory nie przyszlo mi do glowy, by radzic sie w tej sprawie specjalisty.
        Dziekuje za odpowiedzi bardziej doswiadczonych mam.

• hondzia Re: do mam 7 letnich córeczek 25.03.05, 10:32
      moja mała ma7,5 roku- poci się z intensywnym zapachem od roku,uzywa poprostu
      dezodorantu.Jest bardzo wysoka(140cm),bardzo szczupła, od kilku miesięcy ma
      bolą ją piersi i wyczuwalne na zgrubienia.Podczas wizyty i dermatologa tydzień
      temu dowiedziałam sie,ze ma najzwyklejszy tradzik.Pani zapytała sie również o
      inne objawy dojrzewania np.owłosienie, które moja mała ma dość silne na rękach
      i nogach.Mam iść z nią na badanie hormonów do endokrynologa.trochę wczesnie na
      dojrzewanie,ale wg lekarza teraz dzieci bardzo szybko dojrzewają wiec nie jest
      powiedziane,ze mała nie dostanie okresu w wieku8lat.Z drugiej strony moze to
      sie zachamowac i wyrówna sie z innymi dziećmi.
    • jagoda_k Re: do mam 7 letnich córeczek 25.03.05, 16:26
      Moja Wiktoria za miesiac skonczy 8 lat i tez nie zauwazylam u niej podobnych
      objawow. Mysle, ze to rzeczywiscie troche za wczesnie.
    • mamaluna Re: do mam 7 letnich córeczek 25.03.05, 23:16
      moja corka skonczy 7 lat za 2,5 miesiaca i nie zauwazylam zadnych objawow
      opisywanych przez Ciebie
    • dz_joanna Re: do mam 7 letnich córeczek 29.03.05, 13:00
      Moja córka ma 8 lat. Od pewnego czasu intensywniej się poci, szybciej
      przetłuszczają jej się włosy. Kilka dni temu zauważyłam u niej pierwsze ślady
      na buzi typu trądzik. Nastórj też miewa chwiejny.
      • brydzia1972 Re: do mam 7 letnich córeczek 07.04.05, 21:02
        Moja córka w lutym skończyła 7 lat i tez zauważyłam że od kilku m-cy
        intensywnie sie poci , a pot ma nieprzyjemny zapach . Poza tym żadnych
        dodatkowych objawów wskazujacych na dojrzewanie nie zauważyłam . Jest również
        wysoka , szczupła . Ale po przeczytaniu Waszych postów dostałam gesiej skórki ,
        to jeszcze dziecko . Ja zaczęłam dojrzewać dość póżno , a pierwszy okres miałam
        w wieku 14 lat , więc pocieszam się ,że może to taki "przedsionek "
        dojrzewania .Mała prawie wogóle nie jada kurczaków , jajka tez w niewielkich
        ilościach . Któraś z mam wspomniała coś o badaniu wzroku. Nie wiem jak sie to
        ma do nadmiernej potliwości.
        Pozdrawiam
    • brydzia1972 Re: do mam 7 letnich córeczek-wymienmy doswiadczen 11.04.05, 11:46
      temat ciekawy ,zwłaszcza ,że opinie rózne. zachecam do opisywania swoich
      spostrzezen odnosnie nasych 7-8 latek!
      Pozdrawiam
      • hooda Re: do mam 7 letnich córeczek-wymienmy doswiadcze 11.04.05, 13:13
        Jestem mamą dwóch córeczek, jedna ma już 11 lat a druga 9. Starsza zaczeła
        szybciej dojrzewać niż jej rówieśniczki, w pierwszej klasie podstawówki
        powiększyły się jej sutki, pojawiły pojedyncze zaskórniki na nosie, tuż przed
        pierwszą komunią (9 lat) pierwsze owłosienie intymne. Byłam z nią u lekarza,
        miała robione badania hormonalne, które wykazały, że wszystko jest w normie.
        Sama próbowałam jakoś powstrzymywać te objawy, ograniczyłam drób (swoją drogą,
        byłam wściekła na media za uporczywe lansowanie drobiu jako "zdrowszego",
        chudego mięsa), na stronach o zdrowym żywieniu przeczytałam, iż drób należy
        wymoczyć całą noc w zimnej wodzie, to pozbawi mięsa większości hormonów, również
        przy gotowaniu rosołu należy wylać tzw pierwszą wodę.
        Co więcej nie karmię jej już witaminami, wydaje mi się, że to sztuczne witaminy
        przyśpieszają wzrost i dojrzewanie.
        Już w innym wątku wypowiadałam się na temat witamin (przy niejadkach), które
        chyba nie wpływają dobrze na dzieci.
        Faktem jest, że odkąd starsza córka nie dostaje witamin, uspokoiła jej się cera,
        włosy się mniej przetłuszczają, mniej się poci. Ja się tylko modlę, żeby nie
        dostała za szybko okresu... ale z drugiej strony może się to stać w każdej
        chwili i to w obecnych czasach jest normalne. PO prostu chciałabym aby jeszcze
        trochę podrosła.
        Młodsza (ten niejadek) jest równiez bardzo wysoka ale dojrzewanie jeszcze się
        nie zaczeło. To chyba dlatego, że nie przepada za drobiem, ogólnie je bardzo małosmile
        • brydzia1972 Re: do mam 7 letnich córeczek-wymienmy doswiadcze 11.04.05, 14:42
          Wiesz Hooda , że wiele rzeczy w Twoim poscie odpowiada mojej sytuacji i
          postepowawniu .Moja córeczka "od zawsze" była niejadkiem , a ja coraz podawałam
          witaminki , bo wydawało mi sie ,że poprawiaja jej apetyt (i poprawiały!) ,
          chociaz szczuplutka jest cały czas . Natomiast drobiu nigdy nie jadła za duzo ,
          najwyzej jakies skrzydełka 2-3 razy w miesiącu , wiec raczej drób jako
          przyczyna tej sytuacji odpada . Poza tym sporo w ostatnim czasie urosła ,
          chociaz i tak jest jedna z najwyzszych dziewczynek w grupie zerówkowej .Ma
          wyjatkowo długie rece i nogi . Nic poza tym nieprzyjemnym zapachem potu nic sie
          nie dzieje .No może rzeczywiscie na nosku pojawiły sie jakby wagierki(takie
          drobniutkie,że ledwo je widać).Boję sie , bo nie mam pojęcia jakiego to
          wszystko nabierze tempa , bo to jeszcze naprawde dziecko . Staram sie od czasu
          do czasu powiedzieć przy jakiejś okazji kilka słów , chociazby na temat
          owłosienia łonowego , bo o tym to ona pojęcia nie ma . Nigdy się ze mna nie
          kąpała , zawsze też sypiała w swoim pokoju i w swoim łóżku i nigdy nie pytała i
          nie interesowały ja sprawy intymności , ciała itp.
          W poniedziałek wybiore się na rozmowę z naszym pediatrą , moze uspokoi mnie
          chociaż trochę .
          • hondzia Re: do mam 7 letnich córeczek-wymienmy doswiadcze 12.04.05, 10:04
            a ja nadal mam coraz więcej objawów u mojej małej- i witamin nie je,drobiu też
            mało- poprostu taka uroda i nie przeraża mnie to.Dzieci teraz szybciej
            dojrzewają.Dostałam okres jak miałam 9lat i byłam na to przygotowana przez moją
            mamę.Teraz moja mała- w lipcu bedzie miała 8lat- poza wszystkimi wczesniej
            opisywanymi objawami dostaje różnież owłosienie intymne i nie jest to dla niej
            jakaś straszna sprawa-rozmawiamy o tym,o dojrzewaniu,o okresie- naturalna kolej
            rzeczy.Pewnie,że wolałabym aby to działo sie później troszkę,ale nie zatrzymam
            tego.Nie mniej przy okazji zrobię jej badania hormonów.
            • julkakra Re: do mam 7 letnich córeczek-wymienmy doswiadcze 12.04.05, 11:48
              Moja córka w styczniu skończy 8 lat. Pisałam już o niej, martwię się bo zaczęła
              się pocić, nie intensywnie, i nie jest do jakoś widoczne, tylko zapaczek potu ,
              a wcześniej wcale nie był wyczuwalny. Pojawiły jej się też dwa (sic!)
              mocniejsze włoski łonowe, i wydaje mi się, ze jest wiecej ciemniejszego meszku.
              Obserwuję ją BARDZO dokładnie, bo mój syn zaczął dojrzewać bardzo wcześnie,
              teraz ma 12,5 roku, ma 170 wzrostu jest po mutacji, ma tradzik)i czasami
              podgoli soie wąsik). dodam jeszcze, ze moja córka jest pod względem wzrostu
              powyzej 97 centyla w pod względem wagi powyzej 95. Ma 134cm i wazy 28 kg. Byłam
              z nią u lekarza, ale przy okazji infekcji teraz mam pójść znowu, troche
              odkładam, bo nie bardzo wiem jak wyglądało by ewentualne leczeni, hormonami?
              tego się boję. Drogie mamy, i co Wy na to?
              • kina74 Re: do mam 7 letnich córeczek-wymienmy doswiadcze 12.04.05, 14:47
                no u mnie jest odwrotnie - córka w grudniu skończy dopiero 8 lat ale jak już
                wcześniej pisałam: jest jednym z mniejszych dzieci w klasie. Zero takich oznak
                jak u waszych dziewczynek: żadnej większej potliwości, powiększonych gruczołów
                sutkowych, a już tym bardziej włosków łonowych. Zainspirowana wątkiem
                rozmawiałam z mamami jej koleżanek z klasy i oprócz jednej żadna nie zauważyła
                podobnych objawów. Ta mama, która też coś o większej potliwości mi mówiła jest
                mamą "nieco tęższej" dziewczynki, u której rzeczywiście na basenie widziałam
                coś w rodzaju większych piersi, ale dziewczynka jest lekko otyła. Nie podaję
                też dzieciom żadnych preparatów witaminowych, drób jemy średnio raz w tygodniu.
                Córka ma 124 cm i waży ok. 25 kg. Z tym, że moje dzieci należą do tych
                mniejszych. Synek ma 10 lat, ma 136 cm, a waży 27 kg!!! Taka chudzinka. U niego
                za to obserwuję wszystkie te objawy o których piszecie, łącznie z początkiem
                trądziku - no ale to norma w tym wieku co wynika z moich obserwacji smile))
                Synkowi robiliśmy badanie poziomu hormonów i tzw. wiek kostny (prześwietlenie
                nadgarstka) - mieści się w dolnej granicy normy. Myślę że później wszystko
                nasze dzieci wyrównają i w wieku 15-18 lat będziemy żartowały z naszych
                wcześniejszych strachów. Niemniej jednak jestem zdania, że badania porobić w
                razie wątpliwości trzeba. Chociażby po to, aby się uspokoić smile))
                Pozdrawiam serdecznie wszystkie mamy, nie tylko siedmiolatek
                • brydzia1972 Re: do mam 7 letnich córeczek-wymienmy doswiadcze 14.04.05, 12:06
                  . Myślę że później wszystko
                  > nasze dzieci wyrównają i w wieku 15-18 lat będziemy żartowały z naszych
                  > wcześniejszych strachów.

A wiesz Kina ,że to bardzo pocieszajace .Ja powoli zaczynam oswajać się z
                  myslą ,że moja słodka Stokrotka tez bedzie dorosłą kobietą .Zaczynam powoli
                  rozmawiać na "powazne tematy" . Dzis pieknie i słonecznie,więc po przedszkolu
                  idziemy do parku na czytanie świezo wypozyczonych z biblioteki książek .
                  Zauwazyłam ,że moja córka do tej pory ukochana córunia taty ,poza którym nic i
                  nikt nie istniał w smutku i radości (ja w roli drugoplanowej),teraz
                  zaczyna "trzymać" ze mną .Zauważył to niedawno mój mąż ,żartujac ,że
                  powoli "traci " swoją córeczkę na rzecz mamy .
                  Odnosnie spraw fizjologii, zauważyłam ,że od tygodnia córka przestała sie
                  pocić ,tzn.nie jest to pot o jakimkolwiek zapachu. Myslę ,czy owo pocenie z
                  zapaszkiem nie było spowodowane ciągłym podawanie jej (od3roku życia)preparatów
                  witaminowych .Odstawiłyśmy to ok.2 tygodnie temu .Oprócz pocenia ,nie
                  zauwazyłam innych objawów dojrzewania .
                  Mała ma 130cm wzrostu i waży 21 kg .
                  Pozdrawiam Mamy małych kobietek !(i nie tylko)
            • evee1 Re: do mam 7 letnich córeczek-wymienmy doswiadcze 19.04.05, 07:13
              To ja jeszcze dodam pare slow o mojej. Moja cora za dwa miesiace skonczy 10
              lat. Zaczelo sie od pocenia sie (jakies dwa lata tem). Jakis rok temu zaczely
              sie jej powiekszac piersi, ma calkiem sporo wloskow pod pachami i pare wloskow
              lonowych. Od czasu do czasu pojawia jej sie na buzce jakis pryszcz.
              Okresu jeszcze nie dostala, ale lekarka, z ktora jakis czas temu rozmawalam
              stwierdzila, ze obecnie norma jest pojawienie sie pierwszego okresu w wieku 9-
              12 lat. Corka juz od dawna wie o co chodzi (ba, nawet jej osmioletni brat
              jest "uswiadomiony"), wie tez co zrobic jezeli przypadkiem dostanie okresu w
              szkole. Corka jest dosyc duza na swoj wiek, ma 145 cm wzrostu i wazy 40 kilo.
              Ha, wyglada na to, ze niedlugo bedziemy razem kupowac podpaski smile).
              • pierozek_monika Re: do mam 7 letnich córeczek-wymienmy doswiadcze 19.04.05, 10:04
                podobny przypadek do Twojego smile :
                moja córka ma 10 lat, co prawda nie zauważyłam, aby się intensywniej pociła
                (nos mam wyjątkowo wyczulony - wyczułabym smile ), aleje jak smok (chociaż jest
                szczupła), pojawiają się jej na buzi zaskórniki od czasu do czasu, jeden sutek
                się znacznie powiększył, jest bolesny i zaczerwieniony, wzmożyło się leciutko
                owłosienie łonowe i chyba lekko zaokrągliły kształty.
                Dziewczynka jest już dawno uświadomiona, nawet o fazach dojrzewania, temat
                podpasek też nei obcy, czekamy razem na jej pierwszą miesiączkę smile - pójdziemy
                wtedy na lody.
                • aga1610 Re: do mam 7 letnich córeczek-wymienmy doswiadcze 28.04.05, 12:33
                  cześć wszystkim!!
                  Jak to czytam, to uświadamiam sobie, że niedługo i mnie to czeka z moją
                  córeczką Anią, która już teraz jest wysoka, ma 5lat, wzrost 122cm i waży 25kg.
                  Pozdrawiamy
                  Agnieszka i Ania
                  • girri Re: do mam 7 letnich córeczek-wymienmy doswiadcze 29.04.05, 12:54
                    Ja mam synka, wiec o dzieciach dzisiaj nic nie mage powiedziec, ale sama
                    dostalam okres majac 8 lat. Zawsze bylam duza, lekarz powiedzial tez moim
                    rodzicom ze mogl na to wplynac klimat (mieszkalismy w Afryce). Ale ten okres
                    byl na poczatku bardzon nieregularny (co kilka miesiecy).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka