Dodaj do ulubionych

Dziecko z HYPOTROFIĄ

IP: *.tdmedia.pl 15.06.02, 00:03
Moja córeczka urodziła się w 35tyg ciąży z wagą zaledwie 1300gr. i mierzyła
43cm. W tej chwili ma 19 miesięcy i jej rozwój psycho-ruchowy przebiega
prawidłowo, natomiast w dalszym ciągu ma sporą niedowagę (8700gr.) i jest mała
74cm. Martwi mnie to czy dziecko z hypotrofią zdoła dogonić wzrostem i wagą
rówieśników? Nie chcę by była bardzo niska!!!!Czy ktoś z Was miał podobny
problem i zechce podzielić się cennymi uwagami?
Obserwuj wątek
    • Gość: Tempus Re: Dziecko z HYPOTROFIĄ IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.02, 00:31
      Co to jest hypotrofia? Moja córeczka urodziła się w 28 tygodniu, w papierach
      ma wagę 900g, ale później (po paru dniach) zmierzyli 780g i lekarz w szpitalu
      mówił że nie mogła mieć tych 900g - tylko mniej (niedokładnie zwarzyli). Też
      jest drobna. Teraz ma 2 latka i 3 m-ce, w kwietniu ważyła 10kg. To trochę za
      mało. Lekarze mówią że rozwija się dobrze i żeby nie martwić się tą wagą. Mnie
      jako ojca też martwi jej mała waga. Chciałbym na ten temat coś więcej
      wiedzieć... W książeczce zdrowia doczytałem, że gdy miała 21 m-cy ważyła
      9300g, więc w wieku 19 m-cy mogła ważyć tyle co Twoja córeczka.

pozdrawiam,
      Tempus
      • Gość: Joanka Re: Dziecko z HYPOTROFIĄ IP: *.tdmedia.pl 15.06.02, 23:53
        Hypotrofia to wewnątrzmaciczne zahamowanie wzrostu płodu (przyczyny różne - w
        moim przypadku niewydolność łożyska), tzn.,że dziecko jest znacznie mniejsze
        niż wskazuje na to wiek ciążowy. Nie jest to to samo co wcześniactwo (a Twoja
        córka jest wcześniakiem : gdyby urodziła się w 35tyg. ważyłaby pewnie ponad
        2kg.). Mnie też lekarz pediatra mówi żeby się nie przejmować, ale ja nie
        potrafię przestać o tym myśleć. Niewiele jest też literatury na ten temat, a
        naszukałam się już sporo. Dlatego właśnie panicznie poszukuję rodziców dzieci,
        które miały podobnie "spóżniony start". Jak się dalej rozwijają? Wdzięczna będę
        za wszystkie rady. POZDRAWIAM!!
        • Gość: brasetka Re: Dziecko z HYPOTROFIĄ IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 17.06.02, 09:12
          Dla wszystkich rodziców przedwcześnie urodzonych dzieci: nie martwić się!!!
          Urodziłam się 3 miesiące za wcześnie i nie mam żadnych kłopotów zdrowotnych (a
          było ich kapkę jak się urodziłam). Byłam mała dość długo co było wielkim
          zmartwieniem w rodzinie, nawet chodziłam na specjalistyczne badania które miały
          wykazać czy urosnę czy nie. Dobiłam do rówieśników w połowie szkoły podstawowej.
          • Gość: Tempus Re: Dziecko z HYPOTROFIĄ IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.02, 15:17
            Dzięki, bardzo mnie pocieszyłaś!
        • Gość: Tempus Re: Dziecko z HYPOTROFIĄ IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.02, 15:22
          Pamiętam, że w jakichś papierach wyczytałem lub jakiś lekarz coś mi mówił o
          tym zachamowaniu wzrostu płodu, lecz wtedy martwiłem się o inne sprawy. Ja też
          się martwię, lecz chyba powinniśmy myśleć pozytywnie - to podobno pomaga. Ja
          na początku chodziłem z dzieckiem do wielu różnych lekarzy i żaden nic
          niepokojącego nie mówił. Korzystałem też z pomocy bioenergoterapeuty.

pozdrawiam
    • Gość: Tyska Re: Dziecko z HYPOTROFIĄ IP: *.zw.pl 18.06.02, 09:00
      Joanko, nie wydaje mi się, aby Twoje dziecko w tej chwili zbyt małe. Moja
      córeczka urodziła się spora, ważyła 3850 i 53cm wzrostu, ale kiedy była w wieku
      Twojego maluszka, jej wymiary wyglądały podobnie smile. Kończąc 2 lata ważyła
      9,5 - 10 kg, a wzrost 77 cm. Zwróć uwagę, na swoją budowę. jeśli jesteś sama
      drobna, to dziecko podejrzewam także nie będzie wielkoludem wink .
      Serdecznie pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka