kvolpe 17.05.05, 10:06 czy któraś Mama wie jak nauczyć dziecko rysowania.Chodzi mi o konkretne techniki jak rowinąć w dziecku talent do rysowania.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: rysowanie 17.05.05, 14:49 Talent to jest coś co się ma. Tak iskra, może boża, może nie, ale pewien dar. Jeżeli dzecko ten właśnie dar ma, to nie potrzebuje zachęty do rysowania, malowania i samo bazgrze, kiedy tylko cośmu w łapki wpadnie. Jeżeli będzie chciało ten talent rozwijać - może zgłosić się do jakiegoś kółka plastycznego (przy okazji - w jakim wieku jest dziecko i czy jakieś zdolności i CHĘCI w tej dziedzinie wykazuje?) Podkreśliłam CHĘCI. No właśnie, jeżeli dziecko ma chęć to dobrze i wtedy takna serio to nawet Twojapomoc nie ędzie mu specjalnie potrzebna. Jeżeli natomiast ochoty brak i to są tylko Twoje ambicje - to warto się zastanowić, czy wart się trudzić i dziecku życie zatruwać. Jeżeli zas chodzi o samą technikę - o ile nie masz zaprzyjaźnionego plastyka, architekta lub innego grafika - spróbuj z pomocą książek. Może coś z tej listy: Rysowanie krok po kroku na łące (raczej dla maluchów, z tej serii były też inne książeczki np. w zoo): www.merlin.com.pl/frontend/towar/343916 Rysowanie (warta uwagi) www.merlin.com.pl/frontend/towar/386492 Szkoła rysowania www.merlin.com.pl/frontend/towar/376690 Jak rysować kredkami: www.merlin.com.pl/frontend/towar/53834 Poszukaj dobrze, jest też seria zwiazana z nauką: szkicowania, malowania pastelami, akwarelą. Pewnie niejedną książkę na ten temat znajdziesz. Pozdrawiam,życząc oczywiście nowego polskiego co najmniej Matejki Odpowiedz Link Zgłoś
kvolpe Re: rysowanie 18.05.05, 16:25 Bardzo dziękuję za pomoc. Chęci dziecko do rysowania ma wielkie, najchętniej nic by innego nie robiło, dlatego chcę podpoweidzeć dziecku kilka technik. Córka kończy pierwszą klasę podstawówki. Woli rysować niż pisać. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: rysowanie 18.05.05, 18:37 Cieszę się, że mogłam podpowiedzieć parę książeczek. Poszukaj ich też w bibliotece, np. w oddziale dziecięcym naszej osiedlowej biblioteki jest kilka ciekawych pozycji, szczególnie tych wydanych w latach 90-tych, bo z nowościami u nas ciężko. Skoro córka chodzi do szkoły - sprawdź, może jest w niej koło plastyczne. U mojego synka w podstawówce jest, syn nawet w pierwszej klasie chodził (bo kolega chodził), ale go nie wciągnęło. Dziś (4 klasa) rysować nie lubi - nigdy zresztą nie lubił prac plastycznych. Aha, u nas w mieście w domach kultury są też sekcje plastyczne zarówno dla dzieci, jak i młodzieży. Opłata miesieczna niewielka, a dzieci rysują i rysują... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cruella kvolpe:) 18.05.05, 19:47 Mam w domu dwie zbędne książeczki, dla początkującego rysownika)) Jeśli chcesz, mogę podesłać. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d2 Re: rysowanie 12.08.21, 09:45 Jak dzeicko nie lubi rysowac to nic z tego nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
plastycznamama1 Re: rysowanie 23.01.22, 08:47 A czy ktoś próbował zachęcic dziecko do rysowania przez filmiki z you tube? No. Takimi filmikami : youtu.be/58jILoPphIg Odpowiedz Link Zgłoś
terencjusz.09 Re: rysowanie 05.11.21, 08:08 Pytanie, czy dziecko chce nauczyć się rysować. Bo jak na siłę próbujesz, to nic z tego nie wyniknie Odpowiedz Link Zgłoś
sheppa Re: rysowanie 07.03.22, 19:13 Ale talent do rysowania albo sie ma albo nie ma xD Pewnie, przez lta można go podszlifowac do perfekcji, ale bez podstaw i wrodzonego talentu nic z tego nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś