17.05.05, 10:06
czy któraś Mama wie jak nauczyć dziecko rysowania.Chodzi mi o konkretne
techniki jak rowinąć w dziecku talent do rysowania.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: rysowanie 17.05.05, 14:49
      Talent to jest coś co się ma. Tak iskra, może boża, może nie, ale pewien dar.
      Jeżeli dzecko ten właśnie dar ma, to nie potrzebuje zachęty do rysowania,
      malowania i samo bazgrze, kiedy tylko cośmu w łapki wpadnie. Jeżeli będzie
      chciało ten talent rozwijać - może zgłosić się do jakiegoś kółka plastycznego
      (przy okazji - w jakim wieku jest dziecko i czy jakieś zdolności i CHĘCI w tej
      dziedzinie wykazuje?)

Podkreśliłam CHĘCI. No właśnie, jeżeli dziecko ma chęć to dobrze i wtedy takna
      serio to nawet Twojapomoc nie ędzie mu specjalnie potrzebna. Jeżeli natomiast
      ochoty brak i to są tylko Twoje ambicje - to warto się zastanowić, czy wart się
      trudzić i dziecku życie zatruwać.

Jeżeli zas chodzi o samą technikę - o ile nie masz zaprzyjaźnionego plastyka,
      architekta lub innego grafika - spróbuj z pomocą książek. Może coś z tej listy:
      Rysowanie krok po kroku na łące (raczej dla maluchów, z tej serii były też inne
      książeczki np. w zoo):
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/343916
      Rysowanie (warta uwagi)
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/386492
      Szkoła rysowania
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/376690
      Jak rysować kredkami:
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/53834
      Poszukaj dobrze, jest też seria zwiazana z nauką: szkicowania, malowania
      pastelami, akwarelą. Pewnie niejedną książkę na ten temat znajdziesz.
      Pozdrawiam,życząc oczywiście nowego polskiego co najmniej Matejki smile
      • kvolpe Re: rysowanie 18.05.05, 16:25
        Bardzo dziękuję za pomoc.
        Chęci dziecko do rysowania ma wielkie, najchętniej nic by innego nie robiło,
        dlatego chcę podpoweidzeć dziecku kilka technik.
        Córka kończy pierwszą klasę podstawówki. Woli rysować niż pisać.
        Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki.
        • nchyb Re: rysowanie 18.05.05, 18:37
          Cieszę się, że mogłam podpowiedzieć parę książeczek. Poszukaj ich też w
          bibliotece, np. w oddziale dziecięcym naszej osiedlowej biblioteki jest kilka
          ciekawych pozycji, szczególnie tych wydanych w latach 90-tych, bo z nowościami
          u nas ciężko.
          Skoro córka chodzi do szkoły - sprawdź, może jest w niej koło plastyczne. U
          mojego synka w podstawówce jest, syn nawet w pierwszej klasie chodził (bo
          kolega chodził), ale go nie wciągnęło. Dziś (4 klasa) rysować nie lubi - nigdy
          zresztą nie lubił prac plastycznych.

Aha, u nas w mieście w domach kultury są też sekcje plastyczne zarówno dla
          dzieci, jak i młodzieży. Opłata miesieczna niewielka, a dzieci rysują i
          rysują...

Pozdrawiam
          • cruella kvolpe:) 18.05.05, 19:47
            Mam w domu dwie zbędne książeczki, dla początkującego rysownikasmile))

Jeśli chcesz, mogę podesłać.
    • camel_3d2 Re: rysowanie 12.08.21, 09:45
      Jak dzeicko nie lubi rysowac to nic z tego nie bedzie.
      • plastycznamama1 Re: rysowanie 23.01.22, 08:47
        A czy ktoś próbował zachęcic dziecko do rysowania przez filmiki z you tube? No. Takimi filmikami : youtu.be/58jILoPphIg
    • terencjusz.09 Re: rysowanie 05.11.21, 08:08
      Pytanie, czy dziecko chce nauczyć się rysować. Bo jak na siłę próbujesz, to nic z tego nie wyniknie
    • sheppa Re: rysowanie 07.03.22, 19:13
      Ale talent do rysowania albo sie ma albo nie ma xD Pewnie, przez lta można go podszlifowac do perfekcji, ale bez podstaw i wrodzonego talentu nic z tego nie będzie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka