Dodaj do ulubionych

Płyta indukcyjna

24.02.25, 20:32
Czy ma ktoś płytę Whirpoola i może potwierdzić lub zaprzeczyć, że bardzo się rysuje i wyłącza przy niewielkiej nawet ilości wody na niej? Upatrzyłam sobie 2 płyty Boscha, ale facet w sklepie odradza i doradza właśnie Whirpool, a wg opinii na stronie sklepu to ma właśnie takie wady, chociaż pozytywne opinie zdecydowanie przeważają.
Obserwuj wątek
    • riki_i Re: Płyta indukcyjna 24.02.25, 20:40
      Zobacz potwierdzone zakupem opinie na Ceneo, tego konkretnego modelu. Generalnie wszystkie modele gdy pojawia się woda zaczynają piszczeć, a potem mogą się wyłączyć. Rysuje się? Chyba w wyobraźni nieogarniętej osoby, która to pisała. Prędzej pęknie niż się zarysuje. Największym problemem niektórych płyt indukcyjnych jest to, że po pewnym okresie użytkowania robią się głośne (słychać jak pracują).
      • ewbal Re: Płyta indukcyjna 24.02.25, 20:52
        Na ceneo ma kilkanaście opinii, w euro rtv 400
      • alpepe Re: Płyta indukcyjna 24.02.25, 20:56
        Nie no, jak garnki niefajne, to zarysowania mogą się pojawić.
    • pepsi.only Re: Płyta indukcyjna 24.02.25, 21:23
      Mam Whirpoola, od dość dawna, 7? 8?lat , płyta nie jest bardzo zarysowana, ale mam pola poprzypalane. Ale nie przyszło mi na myśl, że to wina tej płyty. Uznałam, że to ja nie potrafię dobrze zadbać. (niby myję, ale pewnie nie wystarczająco, zwłaszcza że nie używam raczej agresywnej chemii, i nie skrobię skrobakiem, bo nie chce mi się, wrzuciłam skrobak gdzieś na dno szuflady, a nieużywany nie działa)
      • rb_111222333 Re: Płyta indukcyjna 24.02.25, 22:03
        O, to ja nie mam takich problemów, a płyta indukcyjna ma już 9 lat. Świetnie się czyści, nic się nie przypaliło
        • koronka2012 Re: Płyta indukcyjna 24.02.25, 22:50
          rb_111222333 napisała:

> O, to ja nie mam takich problemów, a płyta indukcyjna ma już 9 lat. Świetnie si
          > ę czyści, nic się nie przypaliło

Jak się dba i czyści od razu, to każda będzie długo wyglądać jak nowa
      • alpepe Re: Płyta indukcyjna 24.02.25, 22:07
        Jesteś pewna, że to indukcyjna, a nie ceramiczna?
        • pepsi.only Re: Płyta indukcyjna 24.02.25, 22:24
          Jestem pewna.
          • madame_edith Re: Płyta indukcyjna 06.03.25, 13:03
            Może masz białą, ja też i jedynym środkiem, którym się da zmyć te ślady jest środek do mycia szyby kominkowej, schodzi od razu, bez śladu i beż szorowania. Odkryłam przypadkiem.
            Jeszcze pasta pink daje radę, ale to już jednak pasta i ma właściwości ścierne, choć też szorowania nie wymaga.
    • klementyna99 Re: Płyta indukcyjna 24.02.25, 23:43
      Czym czyścicie płytę?
      • alpepe Re: Płyta indukcyjna 25.02.25, 08:11
        Wodą z płynem do mycia naczyń, u lokatorów, jak widzę, że niedoczyszczona, używam mleczka do płyt ceramicznych i indukcyjnych, jest super.
        • alfa36 Re: Płyta indukcyjna 06.03.25, 12:13
          A jakiego mleczka? Pierwsze z brzegu zakupić?
          • alpepe Re: Płyta indukcyjna 06.03.25, 13:11
            W niemieckim Kauflandzie jest takie firmy IZO Glas Keramik Reiniger. W każdym razie do czyszczenia własnie płyt ceramicznych i indukcyjnych. To u moich lokatorów głównie stosuję, jak widzę, że nie doczyścili z tłuszczu.
    • marta.graca Re: Płyta indukcyjna 25.02.25, 08:19
      Ponad 6 lat użytkuję, żadnych rys, od wody sie rzeczywiście wyłącza, ale musi być dość sporo.
    • ewbal Re: Płyta indukcyjna 25.02.25, 18:45
      Dziękuję wszystkim pięknie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka