Dodaj do ulubionych

Trójka klasowa

06.09.05, 11:43
Za tydzień mamy zebranie rodziców pierwszaków. Ponieważ dysponuję wolnym
czasem myślałam o tym, żeby zgłosić się do trójki klasowej. Czy może któraś z
WAs była na takim "stanowisku"? Jak działa taka trójka? Co nalezy do jej
obowiązków? Czy bierze udział w jakiś dodatkowych zebraniach?
Podpowiedzcie proszę smile
Obserwuj wątek
    • m_o_k_o Re: Trójka klasowa 06.09.05, 11:49
      W Trójce przedszkolnej byłam przez pełne 3 lata. Jedna z osób z trójki pisała
      raporty z zebrań z rodzicami, dodatkowo Ci rodzice i nie tylko brali udział w
      pomocy jesli chodzi o wyjazdy dzieci np. na wycieczkę, do kina( taka opiekunka
      dodatkowa) Trójka klasowa też dogadywała się jesli chodzi i spedzanie np dnia
      01.czerwca-proponowała coś, zbierała pieniądze na uroczystości(np.dzien
      nauczyciela) itp.
    • mynia_pynia Re: Trójka klasowa 06.09.05, 13:33
      Od siebie dodam że musi to być osoba dobrze zorganizowana, mieć twardy
      charakter, ale być miłą w obyciu.
      Czasami nie jest ciekawie jeśli chodzi o dojście do porozumienia z rodzicami.
      • andaba Re: Trójka klasowa 06.09.05, 14:52
        Zgłoś się, zgłoś, chwalić Cię będą i błogosławić - z reguły chętnych brak, a w
        sumie nie jest tak źle... Zasady są pewnie specyficzne dla każdej szkoły, u nas
        nie było trzeba chodzić na żadne dodatkowe zebrania, jedynie pomagać w
        przygotowaniach do klasowych imprez, zbierać pieniądze, robić zakupy (to
        skarbnik, ale pry zgranej trójce można podzielić się wszystkimi obowiązkami.
        I z doświadczenia wiem, że im mniejszym kosztem się wszystko robi, tym ma się
        większe uznanie u rodziców.
    • allija Re: Trójka klasowa 07.09.05, 01:36
      W mlodszych klasach to jednak jest pracy mnostwo tak więc jesli nie masz
      zciecia społecznikowskiego to sie zastanów. W takich klasach jest dużo
      róznorakich imprez, pierwsza klasa to zwykle troche takie przedszkole-szkoła
      więc wszystkie mikolajki, choinki, bale karnawałowe, dzień babci, dziadka itd.
      itp. sa obchodzone i organizowane w klasie a obowiązek ich organizacji spoczywa
      wlasnie na trójce. No, niby inne mamy maja pomagac ale na deklaracjach
      zazawyczaj sie konczy a dzieci za małe żeby pomóc. Do tego dochodzą też różne
      inne okolicznościowe sprawy klasowo/szkolne czyli dzień nauczyciela czy koniec
      roku szk., czy wreszcie chocby imieniny pani. Trzeba pamietac o kwiatach itd.
      Trzeba także zbierac skladki klasowe.
      U nas panie pomagały także w czasie wycieczek klasowych.
      Jesli zas chodzi o zebrania to jakies 1 czy 2 Rady Rodziców sa ale akurat to
      jest w tym wszystkim chyba najmniej absorbujące.
      Ja nie byłam w trójce ale naprawdę podziwiam te mamy.
      • kina74 Re: Trójka klasowa 07.09.05, 13:59
        Allija masz stuprocentową rację. Ja byłam w pierwszej klasie, a teraz kombinuję
        jak się z tego wymiksować. Jestem skarbnikiem więc de facto to ja robię
        najwięcej. Oprócz tego co napisałaś dodałabym jeszcze: zakup materiałów według
        przedstawianych na bieżąco potrzeb: papier xero, kleje itd, zakup róznych
        drobiazgów typu: skakanki i piłki na wf, kupno do klasy rolet. No i zbieranie
        na to wszystko. U nas to tylko 5 zł miesięcznie, ale i tak rodzice mają Cię
        często w nosie, nie płacą cały rok i się nie zastanawiają za co ich dziecko
        dostało prezent na mikołajki. Tak więc trójka klasowa w młodszych klasach to
        kupa pracy. Fakt, że ja miałam pecha, bo pozostałe dwie mamy pracują na etacie,
        a ja u siebie. W tym roku dam szansę komu innemu smile)))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka