Dodaj do ulubionych

niegrzeczna 7-latka

28.09.05, 22:21
w ogóle nie poznaję swojego dziecka, zastanawiam się gdzie popełniliśmy z
mężem błąd w wychowaniu, córka w tym roku poszła do szkoły, jest uparta
kótliwa, pyskata, nie zależy jej na koleżankach-siedzi sama w ławce-w
przedszkolu była bardzo towarzyska, nie wiem co się dzieje-nei ma kłopotów w
szkole
Obserwuj wątek
    • cruella Re: niegrzeczna 7-latka 28.09.05, 22:31
      Mniej więcej w drugiej linijce masz częściową odpowiedźsmile

Twoja córka poszła do szkoły: koniec swobodnej zabawy, trzeba siedzieć grzecznie
      w ławce, słuchać, zapisywać, prace domowe zadają, pobiegać nie można, wyjść z
      ławki też nie bardzosmile))
      Każde dziecko reaguje na swój sposób. Ja swojego syna poznać nie mogłam.
      Zmieniał się z dnia na dzień a ja łamałam sobie głowę, takie kochane dziecko,
      owszem, ciut rozbrykane ale...nauczycielka pisała uwagi, karała, stawiała pod
      tablicą...a dziecko buntowało się na swój sposób.

Porozmawiaj z córką, może ma jakieś problemy (u mojego syna sporym problemem
      było to, że 90% klasy znało się z przedszkola, nauczycielka nie zadała sobie
      trudu, by wciągnąć kilka nowych osób do grona dobrych znajomych, te kilka osób
      sprawiało kłopoty).
    • jakw Re: niegrzeczna 7-latka 29.09.05, 01:30
      Może jej nie zależy, bo one nie chcą się z nią przyjaźnić? Czy w klasie ma kilka
      dobrych koleżanek z przedszkola?
      Spróbuj z córką szczerze pogadać, przytul - może "pęknie" i wyleje swoje żale
      itp i będzie z grubsza wiadomo o co chodzi.
      • puniaa Re: niegrzeczna 7-latka 29.09.05, 09:25
        O mamo, to znaczy, ze nie tylko u mnie tak było. Moja córka nawet nie w
        pierwszej a w drugiej klasie we wrzesniu zachowywała sie tak, że myslałam, że
        zwariuję. Mało, ze pyskata, to wrzeszczała przy byle okazji, trzaskała
        drzwiami, awantury codzienne przed wyjsciem do szkoły, wogóle nie mozna było
        sie dogadać i oczywiscie nauczycielka ,swietlica wszyscy z pretensjami. Uff...
        jakos to przebrnełyśmy, teraz [3 kl.] jest lepiej, myślę,że musisz to bardzo
        cierpliwie przeczekać, pomóc jej zaaklimatyzować sie. Porozmawiaj z
        wychowawczynia, ale córka niech w tobie ma oparcie. Walcz o nią jesli trzeba.
        A wszystkim polecam rade mojej mamy wygłaszaną łagodnym tonem przy okazji moich
        żalów na dzieci a zwłaszcza w okresie dorastania "to przejdzie, przejdzie,
        kochaj je tylko i o tym muszą wiedzieć"
        • dobiesia Re: niegrzeczna 7-latka 29.09.05, 10:15
          Święta racja!
          Rodzice są najblizszymi osobami dla dziecka i muszą z nim być na dobre i na
          złe. Kto ma je zrozumieć jeśli nie mama? A jak Mała poczuje konstruktywne
          oparcie w rodzicach, to przestanie w dziwny sposób zwracać na siebie uwagę.
          Pozdrawiam serdecznie wszystkich rodziców zagubionych siedmiolatków.
    • dorotakatarzyna Re: niegrzeczna 7-latka 30.09.05, 10:36
      To jest normalny etap rozwoju dziecka! Psychologowie porównują gp nawet z buntem
      dwulatka. Jak nie wierzysz, porozmawiaj z matkami rówieśników, każda będzie
      żaliła się na to samo. Ale to niedługo przejdzie. Moja ośmiolatka jest już
      prawie normalna smile))
      • nanai11 Re: niegrzeczna 7-latka 02.10.05, 19:22
        Kochana to norma!!!Przede wszystkim jedna rzecz .Czy w klasie jest
        tzw. "banda??"znaczy ekipa dzieci z jednej przedszkolnej grupy, które poszły do
        jednej klasy. Moze ona czuje sie wyobcowana... Po za tym mój
        siedmiolatek...cóz.. też sie buntuje. Norma. Najważniejsze zeby była zdrowaa ze
        sie butuje??hehe kobieta...
    • monik181 Re: niegrzeczna 7-latka 04.10.05, 22:47
      Witam.
      Ja jestem mamą pierwszaka i już nie daję rady. Dzisiaj dostał piatą uwagę.
      Cztery są od wycgowawczyni a piąta od pani z gimnastyki korekcyjnej. Dominik
      popycha dzieci, rozbawia, wygłupia się, nie stosuje się do poleceń. Proszę go,
      tłumaczę ale to wszystko na nic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka