Dodaj do ulubionych

pierwszy biustonosz

IP: *.chello.pl 24.09.02, 21:36
kiedy pujsc z dorastajaca 13-latka po kupno biustonosza.
W smyku widzalam taki pierwszy stanik firmy key - czy warto go kupic ?
Obserwuj wątek
    • kathy38 Re: pierwszy biustonosz 25.09.02, 08:20
      Wg mnie dla 13-latki biustonosz to sprawa prestiżu bardziej niż faktycznej
      potrzeby noszenia. I tak uważam, że późno się zastanawiasz, u mojej córki w
      klasie dziewczynki pierwsze biustonosze nosiły już w czwartej klasie,
      biustonosze lub topiki, które jeszcze nic nie zasłaniały ale pochwalić przed
      koleżankami można się było.
      A jesli chodzi o staniki firmy Key dla nastolatek, moja córka nigdy by go nie
      załozyła bo ma on po lewej stronie szew, który moze drażnić ciało a zwłaszcza
      brodawkę piersi. Zwróć uwagę na wykończenie, może lepiej poszukać takiego
      bezszwowego o małym rozmiarze. Wybór biustonoszy jest naprawde duzy.

pozdrawiam
      • dilena Re: do kathy 02.10.02, 18:20
        kathy, to, że ty w wieku lat 13 byłaś płaska jak deska, nie znaczy, że inne
        dziewczynki też
        • kathy38 Re: do dileny 03.10.02, 10:08
          A z której części mojego postu wysnułaś taki wniosek? To, że dziewczynka ma
          piersi nie oznacza od razu że musi nosic biustonosz - poza przypadkami naprawdę
          dużego biustu. Biustonosz dla dziewczynki oznacza krok w dorosłość, niejako
          pasowanie na kobietę, jest więc bardziej sprawą psychiczną.
          • dilena Re: do dileny 03.10.02, 10:17
            tak, toż to prawie traumatyczne przeżycie!
    • Gość: sara Re: pierwszy biustonosz IP: *.uznam.net.pl / 192.168.5.* 25.09.02, 18:39
      To zalezy czy jest juz co w ten biustonosz wsadzic. Jesli nie to po co go
      kupowac to tylko wyrabia proznosc.
      • Gość: dodo Re: pierwszy biustonosz IP: 209.226.65.* 25.09.02, 19:14
        Gość portalu: sara napisał(a):

> To zalezy czy jest juz co w ten biustonosz wsadzic. Jesli nie to po co go
        > kupowac to tylko wyrabia proznosc.

i tak. i nie. wszystko zalezy, czego chcesz mloda osobe nauczyc.
        jezeli spedzisz z nia czas dobierajac odpowiedni biustonosz (chocby i na
        owo "nic"), to mozesz ja nauczyc wybierania bielizny, pokazac rozne modele itd.
        przy okazji rowniez uczysz ja np. prania bielizny, dbania o higienie itd.
        to jest kolejna dobra okazja by o tym pogadac z corka, podpowiedziec jej jak
        sie pozbywac plam z roznych substancji na bieliznie, wypytac ja o to, co jest
        modne w jej szkole.
        a co do proznosci to bo ja wiem...
        mloda dziewczyna powinna byc pewna swoich urokow i walorow. jesli biustonosz
        moze jej w tym pomoc, to czemu nie?
        to jest jednak okropny czas - bycie nastolatka (pierwsza miesiaczka, pryszcze,
        grube kostki albo za dlugie rece, przetluszczajace sie wlosy, zmiany nastrojow -
        znamy to, prawda?) i jezeli mozna jakos pomoc swojej corce by przeszla przez
        ten czas w miare slonecznie i akceptujac siebie, to czemu nie dac jej szansy
        poprobowania i biustonosza? chocby i tych pare miesiecy wczesniej niz bedzie
        naprawde potrzebowala?
        moja nastolatka (dzis juz 18 lat) od zawsze preferowala wylacznie bielizne
        kelvin klein - bardzo duza oferta dla tych, co jeszcze prawie nic smile
        • joszka Re: pierwszy biustonosz 04.10.02, 21:55
          dodo, wyjelas mi z ust..a raczej z klawiszy, heh, zwlaszcza o "przyjemnosciach"
          bycia nastolatka. Dodalabym jeszcze, ze bardzo wazne dla takiej dorastajacej
          kobitki, ze mama docenia jej kobiecosc, takie "babskie sekrety" smile
          a co do samych stanikow, to zapomnij o koronkach, szwach i ozdobkach- delikatna
          prosta bawelna, inaczej bedzie placz. Moja "baba" potrzebowala stanik jak miala
          10 lat i naprawde nie ma zadnej reguly kto i kiedy zaczyna...
      • Gość: redd Re: pierwszy biustonosz IP: *.pl 05.10.02, 01:09
        Gość portalu: sara napisał(a):

> To zalezy czy jest juz co w ten biustonosz wsadzic. Jesli nie to po co go
        > kupowac to tylko wyrabia proznosc.

Sorry, ale na kompletne "nic" nie da się dopasować stanika, ale jeżeli "coś"
        zaczyna być widoczne wcześniej niż u rówieśniczek, to wiem z własnego
        doświadczenia, że ignorowanie tego może być prawdziwą tragedią. W wieku 11-tu
        lat dziewczynki są bardziej rozwinięte niż chłopcy, wśród których regułą jest
        raczej zwracanie uwagi na te sprawy w sposób dość prymitywny i delikatnie
        mówiąc żenujący dla "obiektu". Tak więc ja w piątej klasie podstawówki w
        najgorsze upały nosiłam stanik + koszulkę + bluzkę, bo wstydziłam się tego, co
        już mam, a koleżanki nie. I wiem, że będę dokładnie obserwować moje córki i
        kupię stanik, wspomogę rozmową itd..., wtedy, gdy uznam za stosowne, albo
        wcześniej, bo posiadanie biustonosza (czytaj: biustu) nie zawsze oznacza powód
        do chwały, a czasem jest źródłem prawdziwego stresu i powodu do kompleksów.
        • Gość: Ginny Re: pierwszy biustonosz IP: *.net.bialystok.pl / *.net.bialystok.pl 11.10.02, 22:06
          Gość portalu: redd napisał(a):

posiadanie biustonosza (czytaj: biustu) nie zawsze oznacza powód
          > do chwały, a czasem jest źródłem prawdziwego stresu i powodu do kompleksów.

Przypomniało mi się, jak chyba w VII klasie podsłuchałam rozmowę kolegów o tym,
          że ma największe piersi w klasie. Było mi głupio. A pierwszy stanik też był
          koniecznościa, a nie powodem do dumy- miałam biust szybciej niż reszta
          dziewczyn w klasie, co nie było miłe.
      • dilena Re: pierwszy biustonosz 05.10.02, 11:21
        próżność! nawet jeśli nosi, mimo że nie ma jeszcze takiej potrzeby, czyli
        raczej top a nie biustonosz, to jaka tu próżność
        no chyba że matka nawbijała córce do głowy, że kobieta jest warta tyle, co jej
        biust, a im większy czy ładniejszy, to ona więcej warta
        biustonosz to nie ozdoba, biustonosz nosi biust, gdzie tu próżność
    • rubeus Re: pierwszy biustonosz 05.03.03, 16:27
      czy checi wynikajace z bycia modna i czucia sie dorosla to cos zlego ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka