Dodaj do ulubionych

Czy są tu mamy których 10 latek jest chudy?

30.10.05, 14:37
Mój syn ma 10 lat,waży 24kg a mierzy 134cm.Nie wiem czy mam się tym
martwić,jest bardzo żywy nie usiedzi w miejscu.Jedzenie to tortury,niby
morfologię ma w normie jako tako,ale boję się żeby nie wpędził się w jakąś
chorobę.Jest chudy że aż wszystkie kości mu znać,jak mu poprawić apetyt?Może
inne mamy mają podobny problem,napiszcie jak radzicie sobie z takimi
niejadkami.
Obserwuj wątek
    • goja9 Re: Czy są tu mamy których 10 latek jest chudy? 30.10.05, 14:57
      Hej, nie martw się. Moja chudzina i wieczny niejadek teraz ma 13 lat i zaczyna
      jeść. Czasami potrafi na kolację pochłonąć 5 grzanek. Oczywiście niejadkuje
      dalej ale w mniejszych ilościach. Jeżeli wyniki w miarę dobre, to przyjdzie na
      niego czas. Co zrobić, takie są niejadki.
      • delll Re: Czy są tu mamy których 10 latek jest chudy? 30.10.05, 15:02
        Mój ośmiolatek wygląda podobnie. Niewiele mogę na to poradzić. Zauważyłam, zę
        apetyt nieco się poprawia po wysiłku na świeżym, powietrzu, długim spacerze,
        pływaniu. Staram się więc tych elementów wprowadzać jak najwięcej, chociaż to
        nie zawsze się udaje ( codzienny brak czasu !). Myślę, żę na zostanie
        pulchniaczkiem mój Hubi szanse ma niewielkie. Ja w jego wieku wyglądałam
        podobnie i mój mąż takoż. Dopiero w wieku dojrzalszym ( po dwudziestce)
        nabraliśmy ciałka.
    • redudek Re: Czy są tu mamy których 10 latek jest chudy? 30.10.05, 16:55
      Mój najstarszy syn ma 13 lat,170cm wzrostu a waży ok 55kg,więc mojemu
      średniakowi daleko do brata,spodnie np które zostawiłam mu po bracie się nie
      nadają bo już zrobiły się za krótkie ale za to w pasie to średniaka można dwa
      razy nimi opasać.Wygląda jakby wszyscy w naszej rodzinie dostawali jeść oprócz
      średniakasmileMam nadzieję że on zacznie w końcu jeść.
      Dzięki za pocieszeniasmile
      • airebea Re: Czy są tu mamy których 10 latek jest chudy? 30.10.05, 17:57
        Ja mam 8 latka ,który waży 27,5 kg i ma ok 134 cm i wydaje mi się zbyt drobny.
        Mój synek apetyt ma normalny ,ale równiez jest bardzo żywy /m.in trenuje dwie
        dyscypliny sportu/.Ja cię nie pocieszę ,bo skoro martwię się chudości a swojego
        synka to na twoim miejscu byłabym bardzo zmartwiona i szukała przyczyny ,bo
        wydaje mi się że i wzrost i waga są za niskie dla 10 latka.A czy badałaś mu
        wiek kostny ?
      • dino22 Re: Czy są tu mamy których 10 latek jest chudy? 30.10.05, 20:43
        > Mój najstarszy syn ma 13 lat,170cm wzrostu a waży ok 55kg,więc mojemu
        > średniakowi daleko do brata,spodnie np które zostawiłam mu po bracie się nie
        > nadają bo już zrobiły się za krótkie ale za to w pasie to średniaka można dwa
        > razy nimi opasać.Wygląda jakby wszyscy w naszej rodzinie dostawali jeść
        oprócz
        > średniakasmileMam nadzieję że on zacznie w końcu jeść.

redudek, nie przesadza ze az tak xle z nim!!! Ja mam 22 lata i przy 176 cm
        wzrostu waze 59 kg uncertain mialem kiedys 65 ale po paru wycieczkach za granice do
        pracy zostalo mi 59 i tak jest do dzis... Tak wiec jesli w wieku 13 lat ma juz
        55 to mysle ze to calkiem duzo, chyba troszke przesadzasz. Moj brat ma prawie
        30 i tez wazy niewiele wiecej. Jest jak najbardziej ok z nim (mam na mysli tego
        13 latka) Nie powiem ze jestem gruby, bo fakt chudy to jestem ale nie tak zebym
        byl koscisty, taki "normalny" jestem big_grin Pozdrawiam!
    • nchyb Re: Czy są tu mamy których 10 latek jest chudy? 31.10.05, 10:07
      Witaj, mam 11-lataka, 150 cm i ok 30 kg. Skóra, kości, ale i mięśnioe. Ćwiczy,
      pływa, skacze, lata za piłką, je gdy mu się o tym przypomni, na pytanie o obiad
      odpowiadał jeszcze nie tak dawno temu, że przecież nie dawno jadł kolację smile

To norma u części dzieci i o ile wyniki w normie to nie należy się zamartwiać.
      Co możesz zrobić - zaktywizować dziecko fizycznie, dodatkowe porcje ruchu mogą
      sprawić wzrost apetytu.
      Ale przejmować się - moim zdaniem nie ma czym. Wręcz przeciwne, lepsze szczupłe
      dziecko, niż za grube.
      Pozdrawiam
      • airebea Re: Czy są tu mamy których 10 latek jest chudy? 31.10.05, 12:54
        NCHYB-no tak ,twój chłopak też bardzo szczupły ale zauważ ,że chociaż tylko o
        rok starszy jest o 16 cm wyższy i 6 kg cięższy od synka autorki postu.Mnie
        osobiście się wydaje że jej synek jest za mały na swój wiek i szukałabym
        przyczyny.
        • nchyb Re: Czy są tu mamy których 10 latek jest chudy? 31.10.05, 13:26
          no właśnie, skoro jest o tyle wyższy, a waga nieznacznie większa, to jednak
          świadczy, że chudzina. Ale normalna chudzina w normie. Podobnie, jak i dziecko
          autorki postu. Na jej miejscu obejrzałabym rodzinkę, szczupli, to i zdrowe
          dziecko grube być nie powinno. A co do wzrostu, mieści się w normie, a chłopcy
          rosną bardzo skokowo, więc już wkrótce jej syn może być dużo wyższy od mojego,
          a waga może być podobna.

> osobiście się wydaje że jej synek jest za mały na swój wiek i szukałabym
          > przyczyny.
          A ja bym nie szukała, wyniki dobre, dziecko zdrowe - to czego szukać?
          • nchyb Re: Czy są tu mamy których 10 latek jest chudy? 31.10.05, 13:35
            Proponuję lekturę i dokładne przyjrzenie się siatkom centylowym. Wynika z nich,
            że zarówno Twoje, jak i autorki wątku dzieci są jak najbardziej w normie. Może
            Twój 8-latek nie należy do najchudszych i najniższych dzieci w swojej grupie
            wiekowej, oże 10-latek autorki wątku również nie mieści się wśród najcięższych
            i najwyższych, ale są jak najbardziej w normie.Tu macie linka do przykładowych
            siatek:
            kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54938,2904785.html
            Bardziej martwić się trzeba, gdy dziecko np. z górnych centyli gwałtownie
            ląduje w dolnych, ewentualnie, gdy różnica pomiędzy centylami wagowymi, a
            wzrostowymi jest bardzo duża. U was tego nie ma. Macie normalne dzieci, a że
            nie dokładnie takie, jak chcecie, no cóż, ani tucz, ani wyciąganie kości na
            łożu madejowym to nie jest to co bym proponowała smile

A jeszcze ważne pytanie, czy wy i ojcowie waszych dzieci należycie do tzw.
            olbrzymów, bo jeżeli nie, to dlaczego spodziewacie się, że dzieci mają mieć
            dużą wagę i wzrost? Sądząc po podanych przez was wymiarach, są jak najbardziej
            w normie. I tak trzymać!
            • airebea Re: Czy są tu mamy których 10 latek jest chudy? 31.10.05, 14:37
              Nie zgadzam sie z tobą.Mój syn pomimo że wygląda na chudzielca i chuchro według
              siatek centylowych i opinni lekarzy jest conajmniej przecietny tzn.waga 50
              centyl wzrost 75 c.Natomiast synek redutek ma wage poniżej 3 c a wzrost 10 25
              centyl.Na www.forumpediatryczne.pl są kalkulatory medyczne oparte o aktualne
              siatki centylowe a także można obliczyć tzw.wkażnik odzywienia dziecka Cola
              i również według tego wskażnika synek redudek jest niedożywiony.Bardzo mi
              przykro bo nie chciałabym nikogo straszyć ale to w połaczeniu z opisywanym
              brakiem apetytu jest niepokojące i ja doradzałabym zrobienie kompleksowych
              badań w celu wykluczenia podłoża chorobowego.Być może wszystko jest OK ale
              jeśli sprawa wynika np.z zespołu złego wchłaniania chłopiec może w przyszłości
              nie mieć szans na odrobienie strat.Ale to oczywiscie tylko moje zdanie.
              • redudek Re: Czy są tu mamy których 10 latek jest chudy? 31.10.05, 16:44
                Troszkę mnie przestraszyłaś,jak jestesmy u pediatry to ona nic złego nie
                widzi.A u niego w klasie jest chłopiec jeszcze ciutkę niższy od niego.Nie wiem
                czy mam się martwić czy nie ,ja jak byłam mała byłam bardzo chuda tak samo
                tatuś Piotrusia.Ale jak będe w najbliższym czasie u pediatry to rzeczywiście
                poproszę ją o skierowania na wszystkie możliwe badania,tak dla świętego spokoju.
                Dziękismile
              • nchyb Re: Czy są tu mamy których 10 latek jest chudy? 02.11.05, 07:25
                Niezależnie od tego czy się ze mną zgodzisz, czy nie - sprawa jest prosta: są
                osoby, które lubią się martwić, nawet gdy nie mają ku temu powodów. Tylko
                dlaczego straszą przy tym jeszcze innych? smile
    • redudek Dino22 31.10.05, 16:37
      Przeczytaj dokładnie mój pierwszy post,ja mam dwóch synów i tylko dla
      porównania napisałam też o starszym synu 13 -latku,którym się nie martwię a
      martwię się 10latkiem który jest o 3 lata młodszy od brata a wygląda jakby
      różnica między nimi była conajmniej drugie tyle.
      • maja783 Re: Dino22 01.11.05, 00:23
        Moja corka ma 9lat i jest chudziutka jak patyk,wazy 20kg.Mam tez mlodsza corke
        6 letnia,ktora wazy tyle samo co starsza.Niby starsza corka je ale na wadze nie
        przybywa i mam caly czas problem z kupnem ciuchow dla niej,bo wszystko na niej
        wisi i z niej spada.Meza siostra jak byla mlodsza,to byla identyczna i kazdy
        sie pytal,czy jej rodzice nie glodza i byla taka do ok 12 roku w tej chwili ma
        15 lat i troche ciala,wazy ok 50kg.wiec mysle,ze moja z wiekiem tez troszke
        przytyje.Pozdrawiam rodzicow szczuplutkich dziecismile)
        • bb12 diagnostyka 01.11.05, 20:01
          Dzieci z niedowagą powinny mieć wykonane badania ,aby wykluczyć
          chorobę.Pewnie,że wiele z nich to okazy zdrowia,ale nie zawsze.Moja córka
          niestety nie jest zdrowa .
          • baba_ta_sama Re: diagnostyka 01.11.05, 20:40
            Moja coreczka do 12 roku zycia miala niedowage. Cierpiala na uczulenie
            glutenowe. Pozniej objawy zaczely sie cofac. Dzis ma 26 lat i jest piekna, w
            pelni rozwinieta fizycznie kobieta. Dieta bezglutenowa dala jej piekne zeby i
            wlosy. (Podobno z powodu ograniczenia tluszczow , cukru, mleka i glutenu
            wlasnie). Nie mowie oczywiscie o mozliwosciach intelektualnych smile))
            Jesli nie ma zdiagnozowanych jakis powaznych schorzen - nie martwilabym sie.
            Pozdrawiam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka