Dodaj do ulubionych

"Mokry" kaszel !

IP: *.anc.univie.ac.at 16.10.02, 12:50
Moze Forumowicze-Rodzice, badz lekarze (o ile tu sa) moga wyjasnic mi pewne
zjawisko. Mojemu 3-letniemu synkowi rok temu dokuczal przez 4 tygodnie
flegmisty kaszel. Paediatra zapisal syrop na dzien "rozpuszczajacy" flegme i
ulatwiajacy jej odksztuszanie i na noc, na "uspienie" kaszlu. Nigdy mi nie
powiedzial co moze byc przyczyna takiego kaszlu (nie bylo goraczki,
zaczerwienienia gardla). Pewien patofizjolog wypowiedzial sie raz, ze po
infekcjach wirusowych obserwuje sie u dzieci "nadreaktywnosc oskrzeli".
Cokolwiek to znaczy chcialabym moc poznac i zrozumiec skad sie ten kaszel
bierze, jaka moze byc przyczyna. Obecnie przerabiamy to samo. Infekcja
wirusowa bez goraczki ? Kaszel pojawil sie od razu "mokry". Syropy mam wiec
teoretycznie do pediatry (ktorego najchetniej bym zmienila, ale nie mam na
kogo) na razie isc nie chce (nie ma goraczki, dziecko jest "w formie"). Moze
nalezy nadmienic, ze wiosna wymaz z gardla wykazal obecnosc Haemophilus
parainfluenzae. Prosze mi wierzyc, jesli tylko stan dziecka sie pogorszy
pojde do lekarza, prosze darowac sobie zbedne komentarze. Chodzi mi o sam
powod pojawienia sie takiego kaszlu, czym moze byc spowodowany. Z gory
dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: 'Mokry' kaszel ! IP: 195.13.26.* 16.10.02, 16:39
      Czesta przyczyna jest tzw "postnasal drip", czyli splywanie wydzieliny z nosa do gardla. Charakterystyczne jest, ze dzieci kaszla najbardziej w nocy. U nas to juz trwa (z niewielkimi przerwami) od wiosny.
      Nadreaktywnosc oskrzeli jak najbardziej istnieje. chdzi o to, ze cokolwiek do oskrzeli sie dostaje, wywoluje lokalny odczyn zapalny, a wiec obrzek i zwiekszona wrazliwosc na bodzce, a wiec jakby "podwyzszona gotowosc" do kaszlu i skurczu oskrzeli.
      H. parainfluenzae: nie przejmuj sie, to normalna flora gardla.
      • Gość: sylwia Re: 'Mokry' kaszel ! IP: *.univie.ac.at 16.10.02, 19:29
        Dziekuje Ci Doki ogromnie za szybka i konkretna odpowiedz, ale moje dziecko
        nie ma najmniejszego kataru (nosek jest suchutki), wiec co do tej wydzieliny
        nie jestem przekonana. Moglabym poznac jakies inne wyjasnienie ? Pozdrawiam z
        Wiednia smile
        • Gość: sylwia (ale inna) Re: 'Mokry' kaszel ! IP: *.chello.pl 16.10.02, 20:49
          Ja mam to samo u 2 dzieci. Jest tylko mokry kaszel jakby conajmniej było
          zapalenie oskrzeli, a poza kaszlem nic, oskrzela czyste, brak kataru, gorączki.
          Dzieci czuły sie świetnie, tylko te ataki kaszlu trwające nawet do godziny.
          Pierwszy raz pojawił się na początku lata i przeszedł po 2 miesiącach i to po
          lekach p/alergicznych. Teraz od początku września mamy powtórkę. Znów leki
          p/alergiczne i kaszel jakby trochę mniejszy , ale jeszcze jest. Więc chyba to
          uczulenie, przynajmniej u moich dzieci. Tylko nie wiem na co???
          Może u Was też?
          Pozdrawiam i pisz jak coś się dowiesz.
          Sylwia
          • Gość: sylwia Re: 'Mokry' kaszel ! IP: *.anc.univie.ac.at 17.10.02, 12:30
            Dzieki za odzew Sylwio! Interesujace co piszesz. Kuzynka mojego meza ma corke i
            ta miewa jesienia takie "kaszle" i trzymaja ja do 6 tygodni. Maxa (tak ma na
            imie moj synek) dopadlo rok temu i trwalo 4 tygodnie, potem na wiosne 5 dni.
            Jestem ciekawym czlowiekiem i bede sie starala ustalic co to jest. Moze Doki
            sie jeszcze odezwie. W naszych przypadkach chodzi o to samo, jestem pewna.
            Dokladnie, nic procz mokrego kaszlu. Alergia ? Nie wiem, ale moj pediatra nie
            proponowal zydnych specyfikow przeciwko nadwrazliwosci. Twierdzi, ze skoro
            rodzice sa "czysci" szanse na alergie u dziecka sa nikle, ale my mieszkamy za
            granica i tutaj podejscie lekarzy jest zupelnie inne.
            Pozdrawiam Cie goraco i zycze "znikniecia" kaszlu. Bede sie informowac i na
            pewno podziele sie wiadomosciami. Pa !
    • Gość: sylwia(inna) Re: 'Mokry' kaszel ! IP: *.chello.pl 20.10.02, 19:09
      U nas kaszel już prawie przeszedł. U obojga. Nie wiem tylko jak długo jeszcze
      mam podawać im leki. Ale idę do przychodni to może coś się dowiem.
      A co u Was? Wiecie już co to było??
      • Gość: sylwia Re: 'Mokry' kaszel ! IP: *.anc.univie.ac.at 21.10.02, 14:39
        Witam i ciesze sie, ze kaszel przechodzi Twoim Dzieciakom. Maxa juz nie meczy w
        nocy, ale jest. Informowalam sie dalej i cytat ponizej. Odpisal mi tutaj na
        Forum lekarz o nick'u Doki, ale jak sama przeczytasz kaszel u dziecka bez
        kataru, jesz dla niego dziwny.
        Pozdrawiam i obiecuje sie dowiadywac i "meldowac" Ci nowosci, a ponizej cytat.
        Pa !
        " Twoj patofizjolog mial racje, istotnie infekcje
        wirusowe (a takich jest wiekszosc, zwlaszcza u dzieci) na dlugo
        wytracaja drogi oddechowe z rownowagi.
        Drogi oddechowe wylozone sa blona sluzowa. Ma ona nawilzac i
        oczyszczac powietrze w drodze do pecherzykow plucnych. Sluzy temu
        warstewka sluzu, nieustannie produkowana przez jeden rodzaj komorek
        sluzowki i przepychana do gory dzieki innym komorkom.
        Infekcja powoduje stan zapalny. Organizm broni sie, tworzac wiecej
        sluzu, a przy okazji same wirusy moga uszkodzic mechanizm
        transportujacy sluz. Efekt: sluz zalega. U dziecka objawy pojawiaja
        sie szybciej niz u doroslego, bo dziecko ma drogi
        oddechowe o mniejszym przekroju: jesli u doroslego z oskrzela o
        srednicy 5 mm zabrac po 1 mm na obrzek i sluz z kazdej strony,
        to nadal zostanie jeszcze 3 mm wolne: redukcja o 40%. U dziecka mamy
        na poczatku, powiedzmy, 2.5 mm srednicy, a zostanie 0.5
        mm, redukcja o 80%. Stad dzieci maja wiecej klopotow z drogami
        oddechowymi.
        Jak w ogole doszlo do stanu zapalnego? A, tego nie wiem. Najczesciej
        jest to infekcja, ale podobny odczyn wystepuje tez w
        alergiach. I istotnie jest tak, ze np po zapaleniach oskrzelikow u
        niemowlat trwa czasem pol roku od ustapienia ostrych
        objawow, zanim przestanie pojawiac sie dusznosc i swisty przy
        najmniejszej prowokacji.

PS: dziecko, ktore zupelnie nie ma kataru: niesamowite!
    • Gość: magdalena Re: 'Mokry' kaszel ! IP: proxy / *.bresa.com.pl 21.10.02, 15:05
      a co podawać na taki mokry kaszel, jakie syropy wykrztuśne. mojego syna męczy
      szczególnie wieczorem i rano, ma też katar, a właściwie najwięcej tej
      wydzieliny rano, potem cały dzień spokój, a wieczorem jak sie położy znów ten
      kaszel. lekarz wykluczył zapalenie oskrzeli itp.
      • Gość: sylwia Re: 'Mokry' kaszel ! IP: *.anc.univie.ac.at 22.10.02, 10:52
        Ja mieszkam za granica, wiec nazwy syropow nic nie dadza, a skladu na pamiec
        nie znam. Jesli chcesz jutro moge Ci te informacje podac. Obecnie nie podaje
        Max'owi nic, nie jest zle, a nie chce jego oskrzeli "rozpieszczac" syropami. Na
        noc, przy duzym kaszlu owszem, ale w ciagu dnia ladnie odkaszluje sam.
        Moze "sylwia-ale-inna" cos doradzi, ale jej dzieci przyjmuja leki
        antyalergiczne.
        Pozdrawiam.
    • Gość: Doki Re: 'Mokry' kaszel ! IP: *.62-136-217.adsl.skynet.be 27.10.02, 09:49
      Jak juz wspominalem, nasza mala kaszle od wiosny. Ostatnio kaszel nasilil sie, przede wszystkim w nocy, wiec wszyscy bylismy niewyspani.
      Na wiosne bylismy u laryngologa, no po pierwsza rzecz, o ktorej trzeba myslec to przerost trzeciego migdalka i splywanie wydzieliny z nosa, zreszta wtedy miala plyn w uchu. Podkurowalismy ja zyrtekiem i kortykoidami do nosa, plynu w uchu nie ma, ale kaszel zostal. Nie goraczkowala, normalna wydolnosc fizyczna, zadnych objawow osluchowych itp, wiec uznalem, ze alergia odpada, zreszta nadal brala Zyrtec.
      Zrobilem jej zdjecie klatki no i wyszlo zapalenie oskrzeli. Zrobilem wiec to, co wszysy: kortykoidy wziewne i... Ja niby wiem, ze to niemozliwe, ze juz pomoglo, ale nie moge sie oprzec wrazeniu, ze jest lepiej, przynajmniej w nocy.
      • Gość: sylwia Re: 'Mokry' kaszel ! IP: *.anc.univie.ac.at 29.10.02, 12:16
        Witam! Przykro mi z powodu Waszej Malej, ale najwazniejsze, ze wszystko jest
        pod kontrola.
        Laryngologa i plyn w uchu przerabialam przy okazji zapalen ucha towarzyszacym
        kazdemu katarowi. Pediatra upieral sie, ze moj synek ma przerosniety trzeci
        migdal i plyn w uchu, co calkowicie zaprzeczyla wizyta u laryngologa.
        Obecnie, czyli po 2 tygodniach Max przestal kaszlec, tylko od czasu do czasu
        odkasluje, nadal (i Bogu dzieki) zadnego kataru.
        Zycze Malej szybkiego powrotu do zdrowia i serdecznie pozdrawiam.
      • Gość: sylwia(ta inna) Re: 'Mokry' kaszel ! IP: *.chello.pl 01.11.02, 20:37
        Ja już jestem na skraju załamania nerwowego.
        Od tygodnia znowu kaszle i to koszmarnie, zwłaszcza wieczorem jak usypia i
        rano. Takie ataki mogą trwać godzinę. Osłuchiwany był już 2 razy (we wtorek i
        czwartek wieczorem) Wszystko jest w porządku. Eurespal i Ambrosol nie pomaga.
        Dostał teraz antybiotyk, ale ja jeszcze go nie podałam, bo nie wiem na co?
        Czuje sie świetnie, nie ma gorączki, kataru... Tylko kaszel, wielki, mokry
        kaszel. Cały czas nieprzerwanie bierze Zyrtek, więc to nie uczulenie. Wymusiłam
        skierowanie na RTG, ale dopiero w poniedziałek mogę go zrobić. Już sama nie
        wiem do kogo się udać i czym go leczyć? Antybiotyk dopiero brał miesiąc temu i
        wcale nie pomógł. Czemu miałby pomóc następny, skoro to nie bakteryjne
        zakarzenie? A jeśli wirusowe, to co mu pomoże? Co mam robić?

Sylwia
        • Gość: Sylwia(inna) Re: 'Mokry' kaszel ! IP: *.chello.pl 01.11.02, 20:39
          Czy on zaraża innych, czy musi siedzieć w domu? Czuje się świetnie? Czy może z
          takim kaszlem iść do przedszkola?
        • Gość: Doki Re: 'Mokry' kaszel ! IP: *.11-200-80.adsl.skynet.be 01.11.02, 23:43
          No to moze sprobuj tego, co ja: Pulmicort 50, 2 razy dziennie "psik" do spacera i pare wdechow, "psik" i pare wdechow. U mnie pomoglo po 1 dniu. Jeszcze potrzymam tak przez tydzien, potem zmniejsze dawke do polowy przez tydzien i potem stop. Jak bedzie, opowiem.
          • joszka Re: 'Mokry' kaszel ! 02.11.02, 13:17
            a czy byla wzieta pod uwage mozliwosc astmy? Astma objawia sie nie tylko
            trudnosciami w oddychaniu, ale tez zwiekszona produkcja sluzu w oskrzelach.
            • Gość: Doki Re: 'Mokry' kaszel ! IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 02.11.02, 14:05
              U mojego dziecka nie biore tego pod uwage, bo astma, obok kaszlu, wywoluje tez: dusznosc, zmniejszona tolerancje wysilku i objawy osluchowe. Tego wszystkiego nie bylo.
              Uwaga: w moim poprzednim poscie uzylem nazwy konkretnego leku i konkretnej dawki tak, jak ich uzylem, jak uzywaja ich moi koledzy u swoich dzieci i u pacjentow. Moje pisanie jednak nie zastapi, rzecz jasna, porady wlasnego pediatry.
            • Gość: Doki Re: 'Mokry' kaszel ! IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 02.11.02, 14:07
              U mojego dziecka nie biore tego pod uwage, bo astma, obok kaszlu, wywoluje tez: dusznosc, zmniejszona tolerancje wysilku i objawy osluchowe. Tego wszystkiego nie bylo.
              Uwaga: w moim poprzednim poscie uzylem nazwy konkretnego leku i konkretnej dawki tak, jak ich uzylem, jak uzywaja ich moi koledzy u swoich dzieci i u pacjentow. Moje pisanie jednak nie zastapi, rzecz jasna, porady wlasnego pediatry.
              • Gość: sylwia(inna) Re: 'Mokry' kaszel ! IP: *.chello.pl 02.11.02, 20:18
                Byliśmy dziś na dyżurze pediatrycznym i synek dostał Berodual, a o chęci
                podania antybiotyku przez prowadzącą lekarkę też się wypowiedział.
                Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka