Dodaj do ulubionych

nieśmiałość

31.05.06, 16:17
czy wasze dzieci są nieśmiałe? moja córka (7 lat)zawsze była cicha i spokojna (oczywiście nie w domu). nie wiem czemu tak dziwnie się zachowuje, wydaje mi się że nie potrafi okazać pozytywnych emocji, wygląda to tak jakby wstydziła się pokazywać swoją radość na coś np. na 7 urodziny zrobiliśmy jej małe przyjęcie niespodziankę, wróciła ze szkoły do domu a tam balony, tata z tortem i prezentem i ona zamiast cieszyć się to stała z okropną miną i ze łzami w oczach, była w szoku.
teraz gdy zaprowadzam ją do szkoły dziewczynki często wołają do niej "hello Zuzanna!" a ona zamiast się uśmiechnąć, iść z nimi pobiegać to odpowiada tylko cichutko "hello" i odwraca wzrok, wygląda to tak jakby wstydziła się mnie, bo z tego co potem opowiada w domu to na przerwach biega i bawi się razem z dziećmi.
poradźcie coś, jak to zmienć, rozmawiam z nią o tym czasem, ale to nic nie daje, nie wiem, może z czasem wyrośnie?
Obserwuj wątek
    • sunraise Re: nieśmiałość 31.05.06, 22:04
      Moja córka także jest bardzo nieśmiała. Pisałam tu nawet niedawno w tej
      sprawie, prosząc o radę, a odpowiedzi sprowadziły się zasadniczo do tego, co
      sama robiłam intuicyjnie, czyli: poczekać, aż z tego wyrośnie, zaakceptować i
      kochać. A mamy inne wyjście? smile
      • bea81 Re: nieśmiałość 01.06.06, 12:07
        A ja dam ci jeszcze jedna rade,bo mialam tak samo jak opisujesz.Zapraszaj
        czesto dzieci do siebie.Ja tak zaczelam i po miesiacu corka odwarzyla sie
        pierwszy raz isc sama do kolezanki.To bardzo pomoglo,teraz ma 8 lat i
        regularnie sie odwiedzajajuz od 4 lat.Bardzo sie zmienila,jest duzo
        odwazniejsza i ma duzo kolezanek.Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka