Dodaj do ulubionych

pierwsze buciki

IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.03, 21:46
Moja córunia zaczęła niedawno chodzić więc czas pomyśleć o butkach na wiosnę.
Proszę o radę - jakie pierwsze buciki kupić dla dziecka? Możecie polecić
jakąś firmę?
Obserwuj wątek
    • Gość: zmija10 Re: pierwsze buciki IP: 213.17.170.* 05.03.03, 09:53
      Polecam zdecydownaie buty "Bartek" (również np. kapcie kupowane w ich salonach).
      Kupiłam córce pierwsze buty zimowe tej firmy i pierwsze kroczki po śniegu
      stawiało jej się znakomicie (elastyczna podeszwa, twarde czubki, usztywniona
      pięta). Jest na rynku coś takiego jak certyfikat Zdrowa stopa i buty, które
      takowy posiadają nadają się jak najbardziej dla dzieci.
      Pozdrawiam
    • Gość: Iza Re: pierwsze buciki IP: *.introl.pl 05.03.03, 10:43
      Kupuję buty polskiej firmy Mrugała, oraz Vi-GGa-Mi. Obie firmy mają atest
      (certyfikat) zdrowej stopy. Są też w rozsądnych cenach (od 50,- do 110,- zł).
      Mam ulubiony sklep w Chorzowie "Smyk" gdzie sprzedawane są wyłącznie buty firm
      z ww ceryfikatem w wielu modelach. Ważne by but miał szeroki nosek, sztywny
      zapiętek, odpowiednio wyprofilowaną wkładkę, z naturalnych materiałów, był
      powyżej kostki i dla takiego malucha sznurowany i m.in. atest to gwarantuje.

Co do Bartka - zraziłam się. Kupiłam na przełomie października i listopada
      buty zimowe i nawet na forum radziłam się dlaczego moja córeczka ma w nich
      lodowate nogi (ani mocno nie sznurowałam, miała je w odpowiednim rozmiarze,
      ciepła rajstopa, ciepła skarpetka a nunia zimna, wręcz lodowata). W dodatku po
      2 tygodniach rozeszły się na szwie i reklamowałam je u producenta. Fakt
      reklamacja została szybko załatwiona (1 tydzień), buty ładnie zszyte, ale i
      tak byłam zmuszona kupić drugie buciki (właśnie Vi-GGa-Mi). I o dziwo problem
      zimnych stóp skończył się. Osobiście uważam, że Bartek jest przereklamowany.

Papucie kupuję natomiast firmy Befado (też z atestem) i jestem bardzo
      zadowolona.
    • kanna Re: pierwsze buciki 05.03.03, 10:48
      Rehabilitant na szkole rodzenia przedstawial nam koncepcje dobrych butow dla
      dziecka - odbiega ona od tradycyjnych wyobrazen, ale jest b. sensowna i
      zdroworozsadkowa. Ja zamierzam szukac takich butow dla mojego dziecka.
      Koncepcja ta opiera sie na zalozeniu, ze warunkiem prawidlowego rozwoju stopy
      jest jej pelna ruchliwosc.
      TZN: podeszwa elastyczna, zginajaca sie w 1/3 dlugosci (od strony palcow) -
      tam , gdzie zgina sie stopa. BRAK usztywnienia stawu skokowego (odpadaja
      wszelkie buty typu MEMO). Wyobraz sobie, ze nosisz but narciarski; tak czuja
      sie dzieci w butach z usztywnionymi kostkami. Jesli wysoki adidas, to
      odslaniajacy kostke. Usztywnienia piet i palcow nie sa konieczne, wazne, zeby
      but dobrze trzymal sie nogi (regulowane paski w sandalach).

Facet nazywa sie Paweł Zawitkowski, pracuje w IMiD, jest specjalista od
      leczenia i terapii zaburzen ruchowych u malych dzieci.
      Poleca on dla malych dzieci buty sportowe znanych firm (typu Reebok, Addidas
      oczywiscie w malych rozmiarch), niektore buty firmy Bartek, buty trekkingowe,
      n. Salomon, Campus.

pozd. Ania
      • Gość: annamaria Re: pierwsze buciki IP: 148.246.67.* 05.03.03, 19:16
        kanna napisała:

> Poleca on dla malych dzieci buty sportowe znanych firm (typu Reebok, Addidas
        > oczywiscie w malych rozmiarch), niektore buty firmy Bartek, buty trekkingowe,
        > n. Salomon, Campus.
        >
        > pozd. Ania

czy oznacza to, ze dla dziecka zaczynajacego chodzic mozna zakupic tradycyjne
        adidasy,tyle, ze te od renomowanych producentow? pytam, bo wydaje mi sie to b.
        nowatorskim podejsciem.
        • kanna Re: pierwsze buciki 05.03.03, 21:59
          Chodzi o to, ze firmy sportowe wydaja duze pieniadze na badania stopy i buty
          sportowe sa najbardziej anatomiczne, tzn. zginaja sie tam, gdzie zgina sie
          stopa.
          Wg tego rehabilitanta firmowe (! tzn. ze nie moga byc z supermarketu, bo tam
          nie ma mowy o zadnej anatomicznosci) adidasy sa najlepsze dla malego dziecka.
          Albo buty z tych firm dziciecych, tylko ze zginajaca sie podeszwa i bez
          usztywnienia kostki.

pozd. Ania
    • Gość: marianna Re: pierwsze buciki IP: 10.40.70.* 06.03.03, 12:24
    • Gość: Marianna Re: pierwsze buciki IP: 10.40.70.* 06.03.03, 12:36
      Wybor bucikow to jedno, ale ustalenie rozmiaru stopki dziecka, to dla mnie byl
      problem, musialam kupic buciki zimowe, zabudowane itd, w zwiazku z tym
      ustalenie, czy bucik jest dobry bylo strasznie trudne. Usilowalam zalozyc
      mojemu synkowi na nozke 19-ke, wychodzac z zalozenia, ze jest malutki to i buty
      musza byc najmniejsze z mozliwych. W koncu udalo mi sie znalezc sklep (we
      Wroclawiu - Nico), w ktorym mieli specjalna miarke, na ktora stawia sie stopke
      dziecka i wyszlo, ze powinien nosic 21! Kupilam buty Mrugaly, i nie jestem
      zadowolona. Mimo ze sa teoretycznie cale ze skory, to stopki mojego synka
      bardzo sie poca.
      • Gość: Iza Re: pierwsze buciki IP: *.introl.pl 06.03.03, 14:26
        W sklepie Smyk w Chorzowie o którym pisałam, panie mają najzwyklejsze słomki,
        które przykładają do stópki mierząc całą stópkę od pięty do koniuszka
        wyprostowanych palców, ucinają słomkę i wkładają do bucika. Gdy słomka wpadnie
        do samego przodu powinno być przynajmniej 1cm wolnego miejsca do końca.

Potem gdy założę bucik w takiej skarpetce w jakiej będzie chodziło w danym
        sezonie (chodzi o to, że w zimie np. zawsze chodzi w rajstopie + gruba
        skarpetka, a wiosną sama rajtuzka lub skarpetka) sprawdzam czy przy
        rozsznurowanym bucie mogę jeszcze z tyłu spokojnie włożyć mój palec.

Do tego dochodzi kwestia podbicia. Moja córka ma wysokie podbicie i niektóre
        buty są za ciasne właśnie w tym miejscu mimo dobrego rozmiaru, tak, że jeszcze
        dodatkowo sprawdzam ile ma luzu w tym miejscu. Muszę przyznać, że lubię
        kupować w tym sklepie gdyż panie zawsze się małą zajmą, doradzą i nie ma
        problemu gdy mierzę nawet 10 parę. Nie ma problemu z fachową radą i złym
        zakupem (z wyjątkiem pechowej pary Bartka).
    • lilla.pelicia Re: pierwsze buciki 06.03.03, 22:58
      polecam Bartki, tzn. firme Bartek. Są dość drogie (od 90-150 PLN) ale skórzane,
      odpowiednio wyprofilowane, wygodne i bardzo trwałe.
    • legal.alien Re: pierwsze buciki 07.03.03, 09:57
      Bardzo dobre buciki robi Elefant i Pony. Niestety sa bardzo drogie, ale
      gwarantuja jakosc i wygode. Kupilismy naszej corce zimowe Elefanty na
      Goreteksie na przecenie kosztowaly ok. 200 zl, ale goretex gwaranyuje suche
      nogi i dobra wentylacje stopy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka