Gość: magda_b IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.03, 21:46 Moja córunia zaczęła niedawno chodzić więc czas pomyśleć o butkach na wiosnę. Proszę o radę - jakie pierwsze buciki kupić dla dziecka? Możecie polecić jakąś firmę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zmija10 Re: pierwsze buciki IP: 213.17.170.* 05.03.03, 09:53 Polecam zdecydownaie buty "Bartek" (również np. kapcie kupowane w ich salonach). Kupiłam córce pierwsze buty zimowe tej firmy i pierwsze kroczki po śniegu stawiało jej się znakomicie (elastyczna podeszwa, twarde czubki, usztywniona pięta). Jest na rynku coś takiego jak certyfikat Zdrowa stopa i buty, które takowy posiadają nadają się jak najbardziej dla dzieci. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: pierwsze buciki IP: *.introl.pl 05.03.03, 10:43 Kupuję buty polskiej firmy Mrugała, oraz Vi-GGa-Mi. Obie firmy mają atest (certyfikat) zdrowej stopy. Są też w rozsądnych cenach (od 50,- do 110,- zł). Mam ulubiony sklep w Chorzowie "Smyk" gdzie sprzedawane są wyłącznie buty firm z ww ceryfikatem w wielu modelach. Ważne by but miał szeroki nosek, sztywny zapiętek, odpowiednio wyprofilowaną wkładkę, z naturalnych materiałów, był powyżej kostki i dla takiego malucha sznurowany i m.in. atest to gwarantuje. Co do Bartka - zraziłam się. Kupiłam na przełomie października i listopada buty zimowe i nawet na forum radziłam się dlaczego moja córeczka ma w nich lodowate nogi (ani mocno nie sznurowałam, miała je w odpowiednim rozmiarze, ciepła rajstopa, ciepła skarpetka a nunia zimna, wręcz lodowata). W dodatku po 2 tygodniach rozeszły się na szwie i reklamowałam je u producenta. Fakt reklamacja została szybko załatwiona (1 tydzień), buty ładnie zszyte, ale i tak byłam zmuszona kupić drugie buciki (właśnie Vi-GGa-Mi). I o dziwo problem zimnych stóp skończył się. Osobiście uważam, że Bartek jest przereklamowany. Papucie kupuję natomiast firmy Befado (też z atestem) i jestem bardzo zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: pierwsze buciki 05.03.03, 10:48 Rehabilitant na szkole rodzenia przedstawial nam koncepcje dobrych butow dla dziecka - odbiega ona od tradycyjnych wyobrazen, ale jest b. sensowna i zdroworozsadkowa. Ja zamierzam szukac takich butow dla mojego dziecka. Koncepcja ta opiera sie na zalozeniu, ze warunkiem prawidlowego rozwoju stopy jest jej pelna ruchliwosc. TZN: podeszwa elastyczna, zginajaca sie w 1/3 dlugosci (od strony palcow) - tam , gdzie zgina sie stopa. BRAK usztywnienia stawu skokowego (odpadaja wszelkie buty typu MEMO). Wyobraz sobie, ze nosisz but narciarski; tak czuja sie dzieci w butach z usztywnionymi kostkami. Jesli wysoki adidas, to odslaniajacy kostke. Usztywnienia piet i palcow nie sa konieczne, wazne, zeby but dobrze trzymal sie nogi (regulowane paski w sandalach). Facet nazywa sie Paweł Zawitkowski, pracuje w IMiD, jest specjalista od leczenia i terapii zaburzen ruchowych u malych dzieci. Poleca on dla malych dzieci buty sportowe znanych firm (typu Reebok, Addidas oczywiscie w malych rozmiarch), niektore buty firmy Bartek, buty trekkingowe, n. Salomon, Campus. pozd. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annamaria Re: pierwsze buciki IP: 148.246.67.* 05.03.03, 19:16 kanna napisała: > Poleca on dla malych dzieci buty sportowe znanych firm (typu Reebok, Addidas > oczywiscie w malych rozmiarch), niektore buty firmy Bartek, buty trekkingowe, > n. Salomon, Campus. > > pozd. Ania czy oznacza to, ze dla dziecka zaczynajacego chodzic mozna zakupic tradycyjne adidasy,tyle, ze te od renomowanych producentow? pytam, bo wydaje mi sie to b. nowatorskim podejsciem. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: pierwsze buciki 05.03.03, 21:59 Chodzi o to, ze firmy sportowe wydaja duze pieniadze na badania stopy i buty sportowe sa najbardziej anatomiczne, tzn. zginaja sie tam, gdzie zgina sie stopa. Wg tego rehabilitanta firmowe (! tzn. ze nie moga byc z supermarketu, bo tam nie ma mowy o zadnej anatomicznosci) adidasy sa najlepsze dla malego dziecka. Albo buty z tych firm dziciecych, tylko ze zginajaca sie podeszwa i bez usztywnienia kostki. pozd. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marianna Re: pierwsze buciki IP: 10.40.70.* 06.03.03, 12:36 Wybor bucikow to jedno, ale ustalenie rozmiaru stopki dziecka, to dla mnie byl problem, musialam kupic buciki zimowe, zabudowane itd, w zwiazku z tym ustalenie, czy bucik jest dobry bylo strasznie trudne. Usilowalam zalozyc mojemu synkowi na nozke 19-ke, wychodzac z zalozenia, ze jest malutki to i buty musza byc najmniejsze z mozliwych. W koncu udalo mi sie znalezc sklep (we Wroclawiu - Nico), w ktorym mieli specjalna miarke, na ktora stawia sie stopke dziecka i wyszlo, ze powinien nosic 21! Kupilam buty Mrugaly, i nie jestem zadowolona. Mimo ze sa teoretycznie cale ze skory, to stopki mojego synka bardzo sie poca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: pierwsze buciki IP: *.introl.pl 06.03.03, 14:26 W sklepie Smyk w Chorzowie o którym pisałam, panie mają najzwyklejsze słomki, które przykładają do stópki mierząc całą stópkę od pięty do koniuszka wyprostowanych palców, ucinają słomkę i wkładają do bucika. Gdy słomka wpadnie do samego przodu powinno być przynajmniej 1cm wolnego miejsca do końca. Potem gdy założę bucik w takiej skarpetce w jakiej będzie chodziło w danym sezonie (chodzi o to, że w zimie np. zawsze chodzi w rajstopie + gruba skarpetka, a wiosną sama rajtuzka lub skarpetka) sprawdzam czy przy rozsznurowanym bucie mogę jeszcze z tyłu spokojnie włożyć mój palec. Do tego dochodzi kwestia podbicia. Moja córka ma wysokie podbicie i niektóre buty są za ciasne właśnie w tym miejscu mimo dobrego rozmiaru, tak, że jeszcze dodatkowo sprawdzam ile ma luzu w tym miejscu. Muszę przyznać, że lubię kupować w tym sklepie gdyż panie zawsze się małą zajmą, doradzą i nie ma problemu gdy mierzę nawet 10 parę. Nie ma problemu z fachową radą i złym zakupem (z wyjątkiem pechowej pary Bartka). Odpowiedz Link Zgłoś
lilla.pelicia Re: pierwsze buciki 06.03.03, 22:58 polecam Bartki, tzn. firme Bartek. Są dość drogie (od 90-150 PLN) ale skórzane, odpowiednio wyprofilowane, wygodne i bardzo trwałe. Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Re: pierwsze buciki 07.03.03, 09:57 Bardzo dobre buciki robi Elefant i Pony. Niestety sa bardzo drogie, ale gwarantuja jakosc i wygode. Kupilismy naszej corce zimowe Elefanty na Goreteksie na przecenie kosztowaly ok. 200 zl, ale goretex gwaranyuje suche nogi i dobra wentylacje stopy. Odpowiedz Link Zgłoś