Dodaj do ulubionych

list protestacyjny w sprawie Rospudy - pomozecie?

15.02.07, 12:14
wiem, ze spam ale sprawa wazna smile)

Pomimo protestu ponad 160 tys. osób i interwencji Rzecznika Praw
Obywatelskich oraz Komisji Europejskiej, wojewoda podlaski wydał pozwolenie
na budowę obwodnicy Augustowa w wariancie oznaczającym zagładę Doliny Rospudy.
Powyższe pozwolenie umożliwia wykonawcy rozpoczęcie wycinki drzew w
najbliższych dniach.
Wezwijmy najwyższe władze Polski - Prezydenta i Premiera - do podjęcia
działań, mających na celu zatrzymanie zniszczenia jednego z najcenniejszych
pod względem przyrodniczym miejsc w naszym kraju!
To już ostatni moment kiedy możemy ocalić Dolinę Rospudy dla przyszłych
pokoleń! Podpisz list!:

www.greenpeace.org/poland/kampanie/via-baltica-nie-t-dy-droga/wy-lij-list-do-
prezydenta-i-pr
Obserwuj wątek
    • zawsze_wolna_nilka Re: list protestacyjny w sprawie Rospudy - pomoze 16.02.07, 12:18
      www.darzbor.v24.pl/vb/index.php
      oraz

www.darzbor.v24.pl/pliki/index_eng.html
      wersja angielska
      • mamade Re: list protestacyjny w sprawie Rospudy - pomoze 20.02.07, 14:37
        ta obwodnica jest konieczna, a Wy wlicie drzewa od życia ludzkiego! czy
        jechaliście kiedykolwiek tą trasą np Bialystok-Wilno????????? Setki
        rozpędzonych tirów. Jestem z podlaskiego i starciłam tam w wypadku
        znajomych. Ten Waz protest jest jedynie ideologiczny! Ja wybieram
        życie , a nie przyrodę! NIech szybciej budują tę obwodnicę!
        • renja Re: list protestacyjny w sprawie Rospudy - pomoze 20.02.07, 18:22
          też uwazam, że to paranoja zeby z powodu jakichś drzewek, żabek i
          innych "cudów" natury musieli cierpiec ludzie. Ale niestety cecha najnowszych
          czasów jest to, że nie potrafimy własciwie ocenic priorytetów i imię "obrony
          natury" pozwalamy dochodzić do głosu róznym nawiedzonym oszołomom. Jestem ZA
          obwodnicą (i nie jestem z Augustowa).
          • malazuzia Re: list protestacyjny w sprawie Rospudy - pomoze 20.02.07, 22:00
            Witam.
            Jestem za obwodnicą, ale również za tymi wszystkimi żabkami, ptaszkami,
            roslinkami.
            Znam doskonale trasę do Augustowa i bardzo, ale to bardzo współczuję ludziom,
            którzy z tym problemem żyją.
            Jednakże uważam, że świat nie nalezy tylko do ludzi i musimy uszanować również
            inne istoty, które latają, pływają czy też pełzają. Musimy pamiętać, że nasze
            dzieci też bedą chciały ogladać przyrodę na "żywo", a nie tylko z kartek
            podręcznika do biologii.
            Cały problem tkwi w tym, że władze samorządowe do końca nie przemyslały tego
            planu i nie brały pod uwagę wniosków ekologów. Czy myslicie, że "zieloni" nie
            chcą tej obwodnicy? Oczywiście, że chcą.
            Szkopuł w tym, że nikt się nie pokwapił zrobić tak, aby "wilk był syty i owca
            cała", a do "tanga trzeba dwojga". Jeżeli nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo o
            co chodzi.
            Unia może jeszcze nam tym ukarać. Na świecie nie jesteśmy sami.
        • kasia0272 Re: list protestacyjny w sprawie Rospudy - pomoze 21.02.07, 20:58
          mamade napisała:

Ja wybieram
          > życie , a nie przyrodę! NIech szybciej budują tę obwodnicę!

Coz za ignorancja!!!A dzieki czemu zyjesz??Ciekawe gdzie jezdzisz na wakacje?
          Pewnie jakis Egipt albo cus,skoro tak Ci wszystko jedno...

mamade napisała:

> ta obwodnica jest konieczna, a Wy wlicie drzewa od życia ludzkiego!
          Nam wlasnie zalezy na ludzkim zyciu,dlatego tak bronimy tych drzew.
          • mamade do kasi0272 26.02.07, 13:34
            bardzo się mylisz- właśnie jestem z B-stoku i mam domek za
            Augustowem\jeżdżę tą trasa od maja do września prawie co weekend. I do tej
            pory przed oczami mam zderzenie samochodu z Tirem, kórym zginęła 4 osoowa
            rodzina z niemowlakiem i 5-latką.

A kilkuletni zmiażdżony chłopiec pod kołami Tira w Suchowoli?

I moich znajomych, wracających własnie z Gib za Augustowem do domu też
            juz nie ma, a sama miałam w życiu kilka niebezpieczecznych sytuacji
            na drodze i wiem jakby obwodnica poprawiła bezpieczenstwo na tej trasie!

I może Twoja to ignorancja,że życie ludzkie masz za nic.Współczuję Tobie i
            Twoim bliskim.

Zawsze przy budowie dróg zostaje zniszczone środowisko- zawsze są
            jakieś koszty środowiskowe. ale tak to już jest- lepiej moim zdaniem
            poświęćic kawałek zieleni niż setki ludzkich istniej. A każdy ma
            prawo myśleć samodzielne. Ja Cię nie krytykuję......... Możesz dalej
            bronić swoich racji.
            • gan33 Re: do kasi0272 01.03.07, 17:59
              A mi zanjomy mówił że ci "ekolodzy" którzy tam pikietują biorą po 400 zł. za
              dobę i tak naprawdę są naganiaczami opinii społecznej. I to co piszę to nie
              jest wiedza wyssana z palca, mieszkam w W-wie i mi łatwo być przeciwko ale tak
              naprawdę współczuję ludziom którzy tamtędy jeżdżą, tysiące tirów na dobę-
              jestem za obwodnicą.
              • anmanika Re: do kasi0272 02.03.07, 10:38
                "W niektórych mediach ciągle się powtarza, że podobno bierzemy 400 PLN za dzień
                protestu - każdy. To by musiało byś strasznie dużo pieniędzy, więc
                organizatorzy z Greeenpeace'u zaczynają już mówić żartem, że skoro tyle
                bierzemy, to oni powinni wziąć tańszych protestujących z Ukrainy i Białorusi. A
                tak naprawdę i na serio, to bardzo jestem ciekaw, jakie to siły muszą stać za
                tą grupą, że są w stanie, zupełnie bez problemu, rozsiewać takie pogłoski i
                plotki, które przypominają mi bardzo, to co kiedyś robiła ubecja."
                Pamietam te czasy jak ubecja dokladnie tak postepowala.
    • wasil_ka Jestem za budową dróg 02.03.07, 15:14
      jw

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka