Dodaj do ulubionych

aleksander na alexander!!!!

30.06.03, 09:54
witam wszystkich.
już raz poruszałam ten wątek, niestety do tej pory nie wiem co mam zrobić.
mój syn skończył właśnie 11 miesięcy. chciałam mu zmienić pisownię imienia
z "aleksander" na "alexander". podobno nie można, ponieważ w pisowni polskiej
nie ma "x"!! wiem, że zdarza się, że ludzie dzieciaczkom dają imionko z "x" -
czyli jednak idzie to zrobić. pomóżcie i doradźcie mi coś!! pozdrówka...
Obserwuj wątek
    • Gość: olivia60 Re: aleksander na alexander!!!! IP: *.eeft.com 30.06.03, 10:31
      czesc.
      Kto ci powiedzial, ze nie mozna? ja po slubie dowiedzialam sie, ze nazywam sie
      OliWia a nie OliVia jak przez cale zycie mi sie wydawalo. Moj ojciec
      zarejestrowal mnie tak w USC i nikomu o tym nie powiedzial. Niby nic a jednak
      sprawa byla powazna. Moje imie przez "v" miescilo sie w moim dowodzie
      osobistym, dyplomach i w banku. Po slubie i po zmianie nazwiska byly by powazne
      problemy. Z tego co pamietam procedura polega na tym, iz trzeba napisac pismo-
      podanie do Wojewody Warszawskiego, ktory rozpatruje sprawe pozytywnie lub
      negaywnie. najwazniejsze bys jakos uzasadnila ta prosbe. Potem jak zmieniasz
      dokumenty dziecka to zanosisz je do wszystkich instytucji tego typu co Urzad
      Gminy, Administracja itp. Powodzenia.
      • Gość: olivia60 Re: aleksander na alexander!!!! IP: *.eeft.com 30.06.03, 10:33
        Zapomnialam dodac bys nie sluchala glupich biurokratek z USC. Ja uslyszalam ze
        strony takiej jednej "tu jest Polska i obowiazuje polska Pisownia!!!" dopiero
        jak jej nawtykalam baaaaardzo glosno i zrobilam wieeeelka awanture to sie
        okazalo, ze jednak sprawa jest do zalatwienia wink))) jeszcze raz pozdrawiam.
      • legal.alien Re: aleksander na alexander!!!! 30.06.03, 12:36
        Chyba masz na imie Oliwia, a nie na nazwisko.
        Obowiazuje w Polsce ustawa o jezyku polskim i liter v i x nie ma w polskim
        alfabecie.
        Po co wogole narazac sie na sztucznosc i smiesznosc?
    • legal.alien A po co???!! 30.06.03, 11:20
      Byle bylo sztuczniej i pretensjonalnie!!!
      • Gość: uasiczka Re: A po co???!! IP: 212.244.209.* 30.06.03, 11:23
        no więc własnie...
        ja proponuję aleksiej pietrow
        • legal.alien Re: A po co???!! 30.06.03, 11:37
          Jescze takie imiona przez x i v z arystokratycznymi nazwiskami jestem w stanie
          zrozumiec, ale z nazwiskiem Psciuk, Krupa, Kowal itd. itp. nic nie uwlaczajac
          tym nazwiskom takie imiona brzmia komicznie.
    • Gość: dkny Re: aleksander na alexander!!!! IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 30.06.03, 12:24
      nie wiem po co sobie zawracasz glowe zmienianiem liter w imieniu twojego
      dziecka. W koncu po Polsku imię twojego synka pisze się z ks a nie z x. Jeśli
      zmienicie kraj pobytu to napewno tam będzicie mogli używać jego imienia z x aby
      było łatwiej. Możesz byc jednak pewna że jeśli w końcu przeforsujesz w USC
      zmianę na x to twój syn będzie miał w Polsce ciągle problem aby tłumaczyć jak
      się jego imie piszę. Moja córka w polskim akcie urodzenia ma na imie Karolina,
      natomiast w amerykanskim (ma podwojne obywatelstwo) Caroline. Tak jest moim
      zdaniem OK, ale w zyciu bym nie myslala aby w Polsce ja rejestrowac jako
      Carolie smile
      dkny
      • aka10 Re: aleksander na alexander!!!! 30.06.03, 13:20
        Osobiscie tez tak uwazam.Mieszkajac w Polsce,to chyba prosciej pisac przez -
        ks.Za granica mozna zmienic,a nawet jesli dziecko samo wpadnie na pomysl,zeby
        studiowac w jakims unijnym kraju,to i tak Aleksander-nawet przez -ks pisany
        jest cudownym imieniem(do pisania i wymawiania dla obcokrajowcow) w porownaniu
        do wszystkich Przemyslawow,Mieszkow,Radoslawow i tym podobnych.Pozdrawiam.
    • tumoi Re: aleksander na alexander!!!! 30.06.03, 12:33
      Sorki, ale pachnie mi to pretensjonalnością, ale to Twój wybór i problem
      Twojego synka w przyszłości, bo w większości przypadków i tak mu będą pisać
      imię przez "ks". Chyba, że za każdym razem będzie tłumaczył:
      - Aleksander przez "x"
      -ojej, a ja juz napisałam(em) przez "ks".
      Ciekawe kiedy mu się to znudzi.
      • isica Re: aleksander na alexander!!!! 30.06.03, 12:48
        z całą pewnością w wieku lat 18 pobiegnie do USC i zmieni pisownię na "ks"!!
        hahaha.... biorąc pod uwagę to, że nazwisko też mamy skomplikowane miałaby z
        całą pewnością dużo tłumaczenia... mi się po prostu podoba taka pisownia a po
        części jest to mój wymysł - nie przeczę!! ale to mój synuś i już!! pozdrawiam
        • mlody3 Re: aleksander na alexander!!!! 30.06.03, 13:50
          Czasami lepiej, zeby dziecko bylo sierota niz miala glupia matke, ktora za
          wszelka cene chece mu narobic klopotow na przyszlosc.
          • Gość: agatka_s Re: aleksander na alexander!!!! IP: *.acn.pl 30.06.03, 14:15
            Biedne to Twoje dziecko !!

Mama Aleksandra (lat 8)
            • Gość: olivia60 Re: aleksander na alexander!!!! IP: *.eeft.com 30.06.03, 14:41
              w ramach uwag o moim snobizmie i pretensionalnosci. Nie wiem czy czytaliscie
              dokladnie mojego posta. Ja musialam zmienic pisownie mojego IMIENIA gdyz przy
              zmianie nazwiska i przy innej pisowni imienia bylabym inna osoba. Chodzi o
              sprawy urzedowe. Jak bralam slub to musialam przyniesc akt urodzenia z USC
              gdzie napisane bylo moje imie przez "W". Bylam nazywana przez cale zycie
              przez "V" gdyz pochodze z rodziny MIESZANEJ ETNICZNIE. Moja matka w ten sposob
              rejestrowala mnie wszedzie. Slyszeliscie o malzenstwach mieszanych he? A to
              czy ktos chce sie nazywac Aleksjej czy Ibrachim - Ernesto to jego prywatna
              sprawa. Dziewczyna miala problem i pytala o to jak go rozwiazac. Jesli nie
              macie konkretnych propozycji to sie od niej odstosunkujcie. Jeszcze jedno nic o
              dziewczynie nie wiecie wiec nie musicie wspolczuc jej dziecku. Puknijcie sie w
              glowki.
              • legal.alien Jaka mila i kulturalna wypowiedz!! 30.06.03, 14:46
                Otoz wyobraz sobie, ze mam zone nie-Polke. Mieszkamy nie w kraju naszego
                urodzenia i dalismy naszemu dziecku (corce) tak na imie, zeby mozna bylo je
                normalnie wymawiac i pisac i zagranica i w naszych rodzinnych krajach. Wyobraz
                sobie, ze sa takie imiona, ze nie trzeba wyczyniac cudow z pisownia. Akurat w
                przypadku Aleksandra takich problemow nie ma - kazdy to imie zapisze i wymowi
                bez wzgledu na pisownie. Jesli dziecko mieszka w Polsce to po co, ze wzgledu na
                fanaberie, nawiedzenie, glupote * mamusi robic mu klopoty?

* niepotrzebne skreslic
                • Gość: olivia60 Re: Jaka mila i kulturalna wypowiedz!! IP: *.eeft.com 30.06.03, 15:54
                  "Jesli dziecko mieszka w Polsce to po co, ze wzgledu na
                  fanaberie, nawiedzenie, glupote * mamusi robic mu klopoty?"

Po pierwsze. czy sugerujesz, ze moja matka jest glupia? jesli tak to moze
                  pogadamy na innym poziomie. Proponuje tez Isice sie obrazic.

Po drugie nie powinienes uzywac nicka legal-alien tylko szary przecietniak.
                  ktos kto nigdy sie nie wychyla, zawsze jest po srodku i nie mowi glosno bo
                  niedaj Boze ktos na to zwroci uwage. Cnota jest nuda. Brawo.
                  • legal.alien Re: Jaka mila i kulturalna wypowiedz!! 30.06.03, 17:54
                    Gość portalu: olivia60 napisał(a):

> "Jesli dziecko mieszka w Polsce to po co, ze wzgledu na
                    > fanaberie, nawiedzenie, glupote * mamusi robic mu klopoty?"
                    >
                    > Po pierwsze. czy sugerujesz, ze moja matka jest glupia? jesli tak to moze
                    > pogadamy na innym poziomie. Proponuje tez Isice sie obrazic.

Udez w stol, a nozyce sie odezwa. Nie wiem jak jest z twoja matka, ale o twoim
                    poziomie intelektualnym i kulturalnym mam juz chyba wyrobione zdanie.

>
                    > Po drugie nie powinienes uzywac nicka legal-alien tylko szary przecietniak.
                    > ktos kto nigdy sie nie wychyla, zawsze jest po srodku i nie mowi glosno bo
                    > niedaj Boze ktos na to zwroci uwage. Cnota jest nuda. Brawo.

Za to cnoto jest robienie z dzieci malp z cyrku i sprzedaz ich na targowisku
                    proznosci rodzicow.
                    Niestety nuie jestes w stanie tego pojac i mam nadziej, ze nie masz i nie
                    bedziesz miala dzieci.
              • Gość: agatka_s Re: aleksander na alexander!!!! IP: *.acn.pl 30.06.03, 14:57
                Jeżeli ktoś pisze takie rzeczy (tj. tak myśli):

"z całą pewnością w wieku lat 18 pobiegnie do USC i zmieni pisownię na "ks"!!
                hahaha.... biorąc pod uwagę to, że nazwisko też mamy skomplikowane miałaby z
                całą pewnością dużo tłumaczenia... mi się po prostu podoba taka pisownia a po
                części jest to mój wymysł - nie przeczę!! ale to mój synuś i już!"

to dziecku takiej osoby można tylko współczuć, podobnie jak dzieciom mam
                wysyłających córki na konkursy piękności trzylatków. Tak to się zaczyna, a
                potem mamy rodziców przymykających oczy na pedofilię Dyrektora Chóru w imię
                kariery i wyróżnienia się syna.

Na miłość boską dzieci nie są zabawką rodziców !!!!!!
                • isica Re: aleksander na alexander!!!! 30.06.03, 15:36
                  JESTEŚCIE PODLI!! PROSIŁAM O RADĘ I JEDNA OSOBA MI JEJ UDZIELIŁA. DZIĘKUJĘ
                  OLIVIO. NIE WIECIE CO PRZESZŁAM, ŻEBY URODZIĆ ZDROWE DZIECKO, WIELU Z WAS NIGDY
                  TEGO NIE ZROZUMIE!!!! ZROBIĘ DLA NIEGO WSZYSTKO!! A TO, ŻE CHCĘ ZMIENIĆ
                  PISOWNIĘ?? CHCĘ ŻEBY SIĘ CZYMŚ WYRÓŻNIAŁ I TO WSZYSTKO!! ALE NIE JEST TO DLA
                  MNIE TAKIE WAŻNE JAK WAM SIĘ WYDAJE!!!! DLA MNIE NAJWAŻNIEJSZE JEST DOBRO
                  MOJEGO SYNA!!!! ŻYCZĘ WSZYSTKIM DZIECIAKOM, ŻEBY MIAŁY TAK KOCHAJĄCYCH RODZICÓW
                  JAK MÓJ ALEKSANDER!!!! POZDRAWIAM WSZYSTKICH...
                  • Gość: olivia60 Re: aleksander na alexander!!!! IP: *.eeft.com 30.06.03, 15:48
                    Spoko Isica nie przejmuj sie debilami ktorzy na jednej linii umieszczaja
                    rodzicow dajacych dzieciom orginalne imiona i pedofili. Trzeba byc skonczonym
                    kretynem. To twoje dziecko i twoja sprawa co zrobisz. Ja nie pamietam adresu
                    tego biura w ktorym skladalam podanie. najlepiej jak zadzwonisz do USC i bez
                    zbednych wyjasnien popros o adres tej instytucji oraz informacje na temat
                    dokumentow ktore sa potrzebne do zmiany imienia. jesli chodzi o dyskuje, ktora
                    sie wywiazala to naprawde szkoda energii na naciskanie klawiszy od klawiatury.
                    Pozdrawiam.
                    • isica Re: aleksander na alexander!!!! 30.06.03, 15:54
                      dzięki za wsparcie! masz rację, zadzwonię - dowiem się. pozdrówka
                      papa
                    • Gość: agatka_s Re: aleksander na alexander!!!! IP: *.acn.pl 30.06.03, 16:07
                      Pani Olivio,

Nie życzę sobie aby wyzywała mnie Pani od debili. Bardzo proszę o dokładne
                      czytanie moich postów, jeżeli ma Pani ochotę z nimi polemizować.

Bardzo nie podoba mi się jeżeli rodzice traktują swoje dzieci jako zabawki,
                      sposób odreagowywania swoich kompleksów i narzędzie do wyróżniania się. Tym
                      jest właśnie (według mnie, oczywiście) nadawanie super wyszukanych imion
                      (ostatni artykuł w Polityce), startowanie dziewczynek kilkuletnich w
                      konkursach piękności, jak również ostatnio sprawa w Poznaniu gdzie tajemnicą
                      Poliszynela była pedofilia Dyrektora chóru o której żaden z rodziców nie mówił
                      przez kilka lat, aby dzieci mogły kontunoować karierę.

Jest to jedno i to samo zjawisko traktowania dzieci przedmiotowo jako swoją
                      własność, z którą wolno nam robić co nam się podoba w imię własnych zachcianek
                      i fanaberii. Ja taki sposób traktowania dzieci uważam za wielce naganny.
                      Cieszę się, że dla mamy Aleksandra jego dobro jest najważniejsze i mam
                      nadzieję, że jeżeli ona będzie się chciała czymś wyróżnić to pofarbuje sobie
                      włosy na różowo, kupi super odlotowy samochód (ewentualnie rower) albo będzie
                      wyprowadzać kota na złotej smyczy, ale dziecku da spokój.

Pozdrawiam obie Panie.
                      • legal.alien Re: aleksander na alexander!!!! 30.06.03, 16:49
                        Brawo!!
                        Od milosci do glupoty, nadopiekunczosci i przesady nie daleko. A kultury to
                        napewno tejze pani brakuje. Samy sie pyta, a potem ma pretensje, ze opinie nie
                        sa po jej mysli.
                        Mam nadzieje, ze pani dziecko bedzie sie wyroznialo w tlumie nie imieniem, a
                        tym jakie jest. Niestety na pewno bedzie sie wyroznialo mamusia, ale to juz
                        niestety bedzie jego problem. Matki sie nie wybiera.
                      • Gość: olivia60 Re: aleksander na alexander!!!! IP: *.eeft.com 30.06.03, 17:35
                        Pani Agato
                        Dokładnie przeczytałam Pani posta i dalej nie zmieniam o Pani zdania.
                        Co ma wspólnego pytanie zawarte w poście początkowym z pedofilią. Jakim prawem
                        pani tak lekką ręką okrutnie obraża ludzi. Czy Pani zna osobiście autorkę
                        wątku? Co Pani o niej wie? Nic. Co Panią obchodzi jak ta kobieta się poczuła -
                        NIC. Więc proszę się nagle nie unosić bo to Pani wystrzeliła z grubej rury. To
                        poprostu podłość.
                        Na posty Aliena nie mam zamiaru odpowiadać bo jak narazie nie odpisał na mój
                        ostatni.
                        • legal.alien Re: aleksander na alexander!!!! 30.06.03, 17:52
                          Na posty ludzi o poziomie intelektualnym i kulturalnym bliskim dnu nie
                          odpowiadam.
                        • Gość: agatka_s Re: aleksander na alexander!!!! IP: *.acn.pl 30.06.03, 21:23
                          Pani Olivio,

Ja się nie unoszę, ale nie interesuje mnie dyskusja, której argumenty
                          sprowadzają się do wyzywania od debili i kretynów. Nie mam nic przeciwko
                          temu, że Panie nie zgadzają się z moim zdaniem, ale nie życzę sobie aby
                          ktokolwiek używał wobec mnie tak prostackich epitetów.

Ad rem: wszystkie te zachowania - nie pedofilia, tylko zachowanie rodziców
                          chórzystów w Poznaniu, (tak apropos to o ile wiem Aleksander ma 11 miesięcy
                          więc w chórze nie śpiewa , więc to napewno nie dotyczy jego mamy), handlowanie
                          dziecięcym wdziękiem i nadawanie pretensjonalnych imion dziecku, wynika z
                          jednego mechanizmu kiedy rodzice traktują swoje dzieci przedmiotowo. A to
                          jest złe i krzywdzace dla dzieci zawsze.

Mama Aleksandra nie podpadła mi za to, że chce przestawić literki, bo w sumie
                          może to nie taka straszna rzecz (choć dzieciak bedzie miał z tego tytułu same
                          problemy i jako dziecko i potem w dorosłym życiu) tylko za argumentację: "mi
                          się po prostu podoba taka pisownia a po
                          części jest to mój wymysł - nie przeczę!! ale to mój synuś i już!! ". Nie
                          można dla własnego kaprysu (ambicji, kompleksów itp, ale rodziców nie dzieci)
                          podejmować decyzji dotyczących dzieci, one są nasze ale nie są naszą
                          własnością.

Dziecka nie można tak traktować w żadnym wypadku, a ja chciałam powiedzieć że
                          takie traktowanie może dotyczyć niewinnego zmienienia literek w imieniu
                          dziecka ale może przybrać i potworne oblicze kiedy rodzice bojąc się, że
                          dziecko przestanie śpiewać w renomowanym chórze, wyjeżdzać na zagraniczne
                          tourne udają, że nic się złego nie dzieje.

Nie było moim zamiarem obrażanie kogokolwiek. Nie oceniam autorki wątku bo
                          rzeczywiście jej nie znam, odnosze się tylko do tych kilku zdań które tu
                          napisała. Proszę mi pozwolić na posiadanie i wyrażanie mojej opinii na temat
                          tych zdań. Autorka wątku powinna się liczyć,z tym że forum słuzy właśnie do
                          tego aby opinie wyrażać i nie można się za to obrażać.

Pozdrawiam
                          • isica Re: aleksander na alexander!!!! 01.07.03, 07:30
                            witam wszystkich
                            po pierwsze - wcale się nie obrażam;
                            po drugie - może trochę źle dobrałam słowa;
                            po trzecie - pytałam o radę /nie o opinię, choć liczyłam się z tym/;
                            po czwarte - zmiana pisowni to nic złego /molestowania z pewnością bym nie
                            popierała!!!!/, a mój syn ma spokojne i szczęśliwe dzieciństwo;
                            po piąte - najważniejsze: dzięki olivia.
                            i zamknijmy ten wątek, bo to naprawdę do niczego nie prowadzi!!
                            pozdrawiam...
                            • Gość: olivia60 Re: aleksander na alexander!!!! IP: *.eeft.com 01.07.03, 09:27
                              Masz racje Isica. Ty wiesz ze ja mojego synka tez chce nazwac Aleksander? wink
                              Pani Agato. Trzeba bylo od poczatku pisac w ten wlasnie sposob co w ostatnim
                              watku. To unikneloby nieporozumien. Kazdy ma prawo miec swoje zdanie i kazdy ma
                              prawo dyskutowac ale sa pewne granice. Za nazwanie Pani debilka i kretynka
                              przepraszam.
                              • _jana Re: aleksander na alexander!!!! 02.07.03, 00:01
                                Nie widzę żadnej pretensjonalności w pisaniu Aleksander przez x.
                                Jeszcze do niedawna tak pisano właśnie.

• gosiak27 Re: aleksander na alexander!!!! 02.07.03, 16:15
      Znam problem z autopsji. Mój maluch też nazywa się
      Aleksander, bo nie chcieli zarejestrować go jako Alexandra.
      My i tak mówimy do niego Alex. Może wraz z wejściem do
      Unii zmienią się przepisy.
      • mam-darynka Litera "X" w polskim alfabecie 02.07.03, 21:05
        Czytajac niektore posty przypomnial mi sie ponury general Jaruzelski, ktory
        chcial zdyskredytowac walke nas wszystkich o demokracje i twierdzil publicznie
        na temat litery "V", ze "na te litere nie zaczyna sie ZADNE polskie slowo" -
        kit mu w oko!
        Moja tesciowa, urodzona jak najbardziej w Polsce tuz przed II wojna swiatowa
        zostala ochrzczona w polskim kosciele pod Radomiem jako Xenia Jadwiga. Nikomu
        to wtedy nie przeszkadzalo, nikt nie uwazal tego za specjalnie dziwaczne czy
        pretensjonalne a przede wszystkim NIKT nie kwestionowal litery "X" jako
        nalezacej do polskiego alfabetu. Moja tesciowa zyje sobie dalej ze swoim
        imieniem zaczynajacym sie od "X" i o ile wiem nikt Jej nigdy nie proponowal
        zmiany na "KS", bo po co?
        Ja tylko nie rozumiem dlaczego Isica nie zarejsetrowala swojego synka jako
        Alexander od samego poczatku - na rejestracje ma sie 3 miesiace - to powinien
        byc wystarczajacy czas na pokonanie biurokracji.
        • Gość: Ginny Re: Litera 'X' w polskim alfabecie IP: *.sloneczny.pl / 10.102.21.* 02.07.03, 22:48
          mam-darynka napisała:

> Moja tesciowa, urodzona jak najbardziej w Polsce tuz przed II wojna swiatowa
          > zostala ochrzczona w polskim kosciele pod Radomiem jako Xenia Jadwiga. Nikomu
          > to wtedy nie przeszkadzalo, nikt nie uwazal tego za specjalnie dziwaczne czy
          > pretensjonalne

Mała uwaga: to było przed wojną. Dziś nieco zmieniono ortografię polską (i
          mentalność), zatem pisanie imienia "AleXander" w ten właśnie sposób uchodzi za
          pretensjonalne. I tyle.
    • suzume imię 04.07.03, 13:13
      witam.

o ile wiem, to krzyczenie na panie w usc (jak to ktoś sugerował) niewiele
      pomoże. w latach '80 zmieniono przepisy dotyczące nadawania imion. w skrócie:
      wymaga się polskiej pisowni (aleksander, nie - alexander, wioleta, nie -
      violetta), wskazywania płci (ingryda, nie ingrid) i tego, żeby imię nie było
      ośmieszające (to pozostawiono wyczuciu urzędników). odstępstwa co do pisowni
      lub jasnego określenia płci czyni się właściwie w przypadku małżeństw
      mieszanych i dzieci urodzonych za granicą - nie wymaga się wtedy zmienienia np.
      nicole na nikola. zdaje się, że od decyzji urzędu można odwołać się do sądu
      (nie pamiętam, jakiego - polecam "politykę" 1-2 numery wstecz), ale nie wiem,
      czy "widzimisię" rodziców (bo rozumiem, że chęć zmiany pisowni dyktuje tylko
      Twój gust) może być dostatecznym argumentem. wydaje mi się również, że dwie
      pierwsze zasady dotyczą tylko pierwszego imienia, ale nie jestem pewna.
      ogólnie takie są przepisy. można się od nich odwołać, ale krzyczenie na panie w
      usc pomoże tyle samo, co w przypadku nadania więcej niż dwóch imion...

pozdrawiam
      • Gość: olivia60 Re: imię IP: *.eeft.com 04.07.03, 15:40
        Mi krzyczenie wlasnie pomoglo bo pisownie imienia zmienilam wink Gdybym nie
        nakrzyczala to bym sie nie dowiedziala o procedurze zalatwiania sprawy czyli o
        podaniu do Wojewody Warszawskiego. Zgode otrzymalam na takim fajnym pismie
        pelnym wielkich i okraglych pieczatek wink
        Pozdrawiam.
      • aka10 Re: imię 04.07.03, 16:21
        Zastanawiam sie tylko,dlaczego Polska ma takie rygorystyczne przepisy? Dlaczego
        gdzie indziej mozna dziecku dac na imie jak sie chce i nikt nie mowi,ze "tej
        litery,to nie ma w naszym alfabecie,wiec niestety nie zarejestrujemy"???To samo
        z iloscia drugich imion.Znam osobe,ktora ma w sumie 5 imion (i tu by sie mozna
        zastanawiac,po co?).Tak rodzice chcieli,tak nadali,a dziecko ma prawo dwa razy
        w zyciu bezplatnie sobie pozmieniac,poskreslac lub dodac imie,jak bedzie
        chcialo.
        Nie rozumiem juz absolutnie czepiania sie imion z x czy v,poza tym,ze przy tych
        rygorystycznych zasadach trudniej sie imieniem poslugiwac w Polsce.Z drugiej
        strony jednak w innych krajach tez trzeba wiele imion literowac,wlasnie
        dlatego,ze jest 100 roznych wersji danego imienia
        np.Jozefina,Josefina,Jozefine,Josefine,Josefin,Josephine.Przyklady mozna
        mnozyc...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka