Dodaj do ulubionych

mleko krowie - kiedy? jakie?

04.07.03, 11:04
Moje dzieciaczki skonczyly 11 miesiecy (chlopaki-blizniaki); po karmieniu
naturalnym pol na pol ze sztucznym, do 5. miesiaca, potem przeszlam na
mieszanke. Teraz dzieciaki jedza bez klopotow swoje warzywno-miesne papki i
dwa razy na dzien mleko. Nie mialy klopotow alergiczno-zdrowotnych.
Postanowilam zaczac dawac im mleko krowie, chcialam dociagnac do roku, ale
wtedy bedziemy na wakacjach, wiec lepiej zrobic poza wyjazdami. Poza tym
mieszanki sporo nas kosztuja... Slyszalam o roznych szkolach:jedni pediatrzy
zalecaja dawac mleko rozcienczone (ile?), poslodzone (jestem akurat przeciw),
inni - mleko takie jakie jest; ma byc swieze i nie pelnotluste.
Jakie Wy mialyscie doswiadczenia i jakie podejmowalyscie decyzje w mlecznym
temacie?
Wielkie dzieki za odpowiedzi.
Dorota
Obserwuj wątek
    • Gość: lola Re: mleko krowie - kiedy? jakie? IP: korbank:* / 10.0.0.* 04.07.03, 11:44
      dorrit napisała:

> Moje dzieciaczki skonczyly 11 miesiecy (chlopaki-blizniaki); po karmieniu
      > naturalnym pol na pol ze sztucznym, do 5. miesiaca, potem przeszlam na
      > mieszanke. Teraz dzieciaki jedza bez klopotow swoje warzywno-miesne papki i
      > dwa razy na dzien mleko. Nie mialy klopotow alergiczno-zdrowotnych.
      > Postanowilam zaczac dawac im mleko krowie, chcialam dociagnac do roku, ale
      > wtedy bedziemy na wakacjach, wiec lepiej zrobic poza wyjazdami. Poza tym
      > mieszanki sporo nas kosztuja... Slyszalam o roznych szkolach:jedni pediatrzy
      > zalecaja dawac mleko rozcienczone (ile?), poslodzone (jestem akurat przeciw),
      > inni - mleko takie jakie jest; ma byc swieze i nie pelnotluste.
      > Jakie Wy mialyscie doswiadczenia i jakie podejmowalyscie decyzje w mlecznym
      > temacie?
      > Wielkie dzieki za odpowiedzi.
      > Dorota
      z tym mlekiem to jak najpóźniej, lepiej juz te mieszanki, bo są modyfikowane.
      Im wczesniej podasz tym wieksze ryzyko nietolerancji, a alergie moze nabyc, to
      ze teraz nie widac objawow nic nie znaczy. A czy sa uczulone mozna stwierdzic
      dopiero po zrobieniu testów, nie musza miec typowych objawów, tj. biegunek czy
      wysypki, to mogą byc np. infekcje układu oddechowego. Bodajze na forum zdrowie
      ktos szczegółowo opisuje niekorzystne działanie mleka. Mleko krowie jest dla
      cielaków, nie dla ludzi.
    • Gość: Iza Re: mleko krowie - kiedy? jakie? IP: *.introl.pl 04.07.03, 11:48
      Mogę przekazać zdanie naszych pediatrów (pani i pana doktor do których
      chodzimy). Mleko mamy lub modyfikowane do roku dla małych dzieci, potem
      modyfikowane junior dla dzieci do lat 3, dopiero później z kartonika zwykłe
      mleko, ale tłuste (3,2%)!, dlatego, że odtłuszczone zawiera za dużo białka, co
      zbyt obciąża nerki dziecka.
      • dorrit Dzieki dziewczyny - n/txt :)) 04.07.03, 12:40
      • ariana1 Iza? 04.07.03, 23:15
        Do 3 lat to modyfikowane? Byłam święcie przekonana,że do 2. Moja córka kończy w
        listopadzie dwa lata i chciałam juz przejść na zwykłe mleko.
        • Gość: maak3 Re: Iza? IP: 212.122.206.* 05.07.03, 19:48
          koniecznie do 3!!!!
          wczęśniejsze podanie mleka krowieg wiąże się z ryzykiem alergii, a ta w
          konsekwencji może zaowocować astmą
          jeśli dzieci nie mają żadnych objawów alergii (chociaż matkując od 4 lat
          jeszcze nie spotkałam takiego dziecka) to możesz dawać im jogurty i w ten
          sposób zmniejszać ilość podawanego mleka modyfikowanego, a chcąc obniżyć
          koszty możesz jogurt naturalny robić samodzielnie i dodawać do niego owoce,
          które maluchy jeść mogą

ale podanie mleka krowiego 11 miesięcznym maluszkom to poważne ryzyko
          pozdrowienia m
        • Gość: Iza Re: Iza? IP: *.introl.pl 07.07.03, 10:09
          Tak zalecają moi pediatrzy, do których chodzę na zmianę. Moja córa ma 2 lata i
          11 miesięcy i ciągle jest na piersi (dwa cycania na dzień), ale od około
          półtorej roku je Danonki, Bakusie lub inne jogurty (staram się, aby było w
          nich jak najmniej chemii i cukru). Toleruje je dobrze. Oraz je biały serek,
          który uwielbia. Ostatnio nawet rozmiawiałam z naszą panią doktor na ten temat,
          podtrzymuje swoje zalecenia, że nieprzetworzone mleko z kartonika podawane
          przed ukończeniem 3 roku życia znacznie zwiększa ryzyko alergii. A nawet w
          związku z tym, że moje dziecko jest tak długo na piersi, proponowała, że gdy
          skończę karmić piersią, np. powyżej 3 roku życia to przez pierwszy miesiąc mam
          podawać córze mleko modyfikowane, aby przejście nie było zbyt drastyczne.
          Pozdrawiam Iza
          • ariana1 Re: Iza? 07.07.03, 11:33
            W takim razie poczekam jeszcze 1,5 roku z tym mlekiem. Chociaż muszę wam
            powiedzieć ,że koleżanka wprowadziła swojemu synkowi mleko z kartonika jak
            skończył rok! I w dodatku to 1,5%. Byłam mocno zadziwiona , tym bardziej ,że
            jej pediatra nie miała nic przeciwko temu. Zagęszczała mu kleikiem ryżowym.
            Dzisiaj chłopczyk ma 1,5 roku i żadnej alergii. Ale ja bym się nie odważyła...
    • Gość: maxiu Re: mleko krowie - kiedy? jakie? IP: *.dnet.pl / 10.1.18.* 07.07.03, 12:12
      Ja również mam bliźniaki (16 miesięcy) - chłopiec i dziewczynka. Jak Twoje się
      chowają?
      Jeśli chodzi o mleko to moja żona jeszcze karmi piersią, ale planujemy powoli
      konczyć. Zaczęliśmy maluchom dosypypać trochę mleka modyfikowanego ale miały
      poważne rozwolnienia.
      WYczytaliśmy, ze najzdrowsze po mleku mamy jest kozie, więc powoli zaczynamy
      wprowadzać (tolerują dobrze).
      W przypadku mleka koziego najgorsza jest cena - kartonik 0,5 l kosztuje ok.
      3,85 zł ! (mleko modyfikowane jest dużo tańsze).
      Na pewno nie podawaj mleka krowiego i to jeszcze chudego ! to podobno fatalne
      dla zdrowia.
      • dorrit Re: mleko krowie - kiedy? jakie? 07.07.03, 12:54
        Maxiu, moje chowaja sie jak dotad (odpukac!!) b.dobrze, sa duze (ale i waga
        urodzeniowa byla niezla, troszke ponad 3 kg kazdy), jedza chetnie. Mieszkamy we
        Wloszech, tu normalnie od 1. roku zycia podaja dzieciom mleko krowie, swieze,
        pelnotluste, rozcienczone woda; stopniowo rozciencza sie coraz mniej.
        Slyszalam, ze i w Anglii jest podobnie - mleko krowie podaje sie od ok.roku
        zycia.
        Moze jeden z powodow to to, ze w Polsce mleko w kartonach nie jest "swieze",
        tj. istnieje tylko to o przedluzonej trwalosci (chyba, ze jest juz inaczej??).
        Swieze ma maksymalnie 4 dni waznosci. Nie jestem pediatra, zreszta oni tez maja
        rozne zdania. Moje dzieci jedza juz od pewnego czasu rozne serki. W mleku
        modyfikowanym tez jest bialko mleka krowiego. Naturalnie, poza tym bialkiem,
        mleko krowie ma inny sklad od modyfikowanego.
        • Gość: Iza Re: mleko krowie - kiedy? jakie? IP: *.introl.pl 07.07.03, 14:49
          dorrit napisała:

> Maxiu, moje chowaja sie jak dotad (odpukac!!) b.dobrze, sa duze (ale i waga
          > urodzeniowa byla niezla, troszke ponad 3 kg kazdy), jedza chetnie. Mieszkamy
          we
          >
          > Wloszech, tu normalnie od 1. roku zycia podaja dzieciom mleko krowie,
          swieze,
          > pelnotluste, rozcienczone woda; stopniowo rozciencza sie coraz mniej.
          > Slyszalam, ze i w Anglii jest podobnie - mleko krowie podaje sie od ok.roku
          > zycia.
          > Moze jeden z powodow to to, ze w Polsce mleko w kartonach nie jest "swieze",
          > tj. istnieje tylko to o przedluzonej trwalosci (chyba, ze jest juz
          inaczej??).
          > Swieze ma maksymalnie 4 dni waznosci. Nie jestem pediatra, zreszta oni tez
          maja rozne zdania. Moje dzieci jedza juz od pewnego czasu rozne serki. W mleku
          > modyfikowanym tez jest bialko mleka krowiego. Naturalnie, poza tym bialkiem,
          > mleko krowie ma inny sklad od modyfikowanego.

Mleko w kartoniku nie jest "nieświeże" i przedłużony termin przydatności do
          spożycia nie ma żadnego wpływ na jego skład. W procesie obróbki zostało
          poddane tylko procesowi UHT (na bardzo krótko zostało podgrzane do b. wysokiej
          temp. a następnie szybko schłodzone i zapakowane w sterylne opakowanie co
          uniemożliwia jego psucie i rozwój bakterii, dlatego takie mleko np. nie zsiada
          się i nie można z niego zrobić twarożku). W Polsce można także kupić mleko
          tradycyjnie pakowane w woreczki, które po 2-3 dniach się psuje, ale tak jak
          pisałam wcześniej, akurat pediatrzy do których chodzę zalecają jego
          wprowadzanie powyżej 3 lat. Co nie znaczy, że są mamy podające je wcześniej i
          maluchy, które je dobrze tolerują. Pozdrawiam Iza
    • Gość: Beata-Belgia Re: mleko krowie - kiedy? jakie? IP: *.kabel.telenet.be 07.07.03, 14:00
      Wlasciwie jak to jest? Moj synek ma poltora roku, rosnie i je pieknie. Zadnej
      alergii. Od jakichs dwu miesiecy daje mu pelne mleko krowie. Wcina tez z
      upodobaniem jogurty. Odkad czytam ten watek przygladam sie ciagle w sklepach
      mleku dla dzieci w wieku 1-3 lat i nie rozumiem: jest tam o mleku poltlustym,
      wodzie, mnostwie witaminek i mineralach. - Czyli sa dodatki, ok, zdrowe, ale
      dlaczego to mleko ma byc mniej alergizujace? Z powodu tej wody? Czy jesli daje
      malemu mleko zwykle, pelne, to ryzykuje, ze mu zabraknie jakichs mineralow, czy
      ryzykuje alergia? Ktos pisal, ze moze byc ukryta. Ale on tez nie choruje
      (zimowe infekcje przy kontaktach z innymi dziecmi sie zdarzaja, ale i tak
      nieczesto)!
      W dodatku mleko z kartonow z misiami i innymi kolorowymi kostkami i butelkami
      przewaznie maja w skladzie cukier lub glukoze oraz aromat waniliowy, co mi sie
      wcale nie podoba.
      Czy ktos mnie oswieci na temat tej wyjatkowosci mleka dla 1-3 lat?
      • Gość: Iza Re: mleko krowie - kiedy? jakie? IP: *.introl.pl 07.07.03, 14:44
        Z tego co wiem mleko modyfikowane 1-3 lat (tak jak i to wcześniejsze) ma
        usunięte ze swojego składu te części białek, które mogą powodować alergię.
        Gdziś mam cały artykuł, które białka najbardziej uczulają i czego w mleku
        modyfikowanym nie ma, poszukam i napiszę.
    • Gość: gosia Re: mleko krowie - kiedy? jakie? IP: *.*.*.* 07.07.03, 15:48
      Moja córka ma 14 miesięcy. Od momentu kiedy skończyła rok, pije mleko krowie
      3,2%, je przeróżne serki, jogurty i nie ma żadnej alergii. Dodam jeszcze, że
      nie piła nigdy innego mleka (modyfikowanego) niż moje. A skończyłam ją karmić
      tydzień temu !!!.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka