Dodaj do ulubionych

Centrum Damiana

IP: 195.94.206.* 10.07.03, 15:21
Czy ktoś ma doswiadczenia związane z porodem wCentrum Damiana w Warszawie?
Jestem w drugiej ciąży i poszukuję szpitala , w którym mogłabym w dobry
warunkach i bezpiecznie urodzić. Będę wdzięczna za komentarze.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosciowa Re: Centrum Damiana IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.03, 23:54
      Moja najlepsza psiapsiolka rodzila tam w zeszlym roku (zmienila decyzje w
      ostatniej chwili - wszystko bylo ustawione w jakims panstowym szpitalu) i jest
      zachwycona !
      • Gość: Ada Re: Centrum Damiana IP: 195.94.206.* 11.07.03, 13:05
        Dzięki za odpowiedź. Mozesz podać więcej szczegółów?
    • Gość: Katarzyna Re: Centrum Damiana IP: *.gallery.devs.futuro.pl 11.07.03, 08:43
      Jeśli poród przebiega bez "zakłóceń" i komplikacji, to rzeczywiście jest ok.
      Gorzej jeśli są jakieś problemy... - nie mają wystarczającego zaplecza
      anestezjologicznego. Wtedy wzywają karetkę z państwowego szpitala i tam cię
      przewożą...
    • Gość: paula Re: Centrum Damiana IP: 213.158.197.* 11.07.03, 11:06
      ja rodziłam w szpitalu państwowym )Instytut Matki i Dziecka na Kasprzaka), w
      kiepskich warunkach: wprawdzie pojedyncza porodówka, ale brak łazienki i
      przysłowiowych kolorowych firanek w oknach. ale nigdy nie zamieniłabym go na
      żaden luksusowy szpital prywatny, bo pod koniec mojego porodu zaczęły się
      komplikacje. zaczęło zanikać tętno dziecka i w tej samej minucie było przy mnie
      kilku lekarzy, anestezjolog, dwie położne, neonatolog, na miejscu był
      odpowiedni sprzęt i wszystko dobrze się skończyło. wiem, że gdyby nie było ich
      na miejscu koniec byłby tragiczny.
      z własnego doświadczenia wiem, że nie są ważne kolorowe ściany, tylko
      bezpieczeństwo dziecka, pobędziesz w szpitalu 3 dni i zapominasz, natomiast dla
      dziecka skutki mogą być na całe życie.
      dodam, że personel był fantastyczny zarówno na porodówce jak i na poporodowym.
      • Gość: Ada Re: Centrum Damiana IP: 195.94.206.* 11.07.03, 13:07
        Dzięki. Dla mnie też jest najważniejsze dobro dziecka ale nie ukrywam, że
        chciałabym rodzić w szpitalu, w którym o matce też się pamięta...
    • Gość: dusiak Re: Centrum Damiana IP: *.acn.waw.pl 11.07.03, 12:49
      ja mam zamiar tam rodzic.
      Polecam Ci odwiedzenie szpitala i rozmowe z polozna na dyzurze (najlepiej sie
      umowic tel.).
      Rodzily tam 2 moje kuzynki i 2 kolezanki - zachwycone (nie rozowymi firankami,
      ktorych nie ma, tylko fachowa i indywidualna opieka oraz atmosfera)
      Przy porodzie sa obowiazkowo tylko dla Ciebie i Twojego dziecka:
      - Twoj lekarz
      - polozna
      - anestezjolog
      - neonatolog
      - pielegniarka noworodkowa.
      Obok sali porodowej jest sala operacyjna (w przypadku CC).
      Po porodzie jest 1 pielegniarka na 2 pacjentki, po cc pacjentka ma
      pielegniarke na wylacznosc.
      Pamietaj, ze to jest szpital spelniajacy wymogi ministerstwa, a nie luksusowy
      hotel - nie wiem skad te opowiesci o luksusach, ja luksusow nie widzialam, za
      to dobre warunki i nowoczesny sprzet.
      Mam tez duze zaufanie do personelu - w duzej czesci sa to doswiadczeni, byli
      pracownicy IMID.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Ada Re: Centrum Damiana IP: 195.94.206.* 11.07.03, 13:03
        A jak się ma sprawa z odpowiednim zapleczem w przypadku komplikacji?
        • Gość: dusiak Re: Centrum Damiana IP: *.acn.waw.pl 11.07.03, 13:55
          Gość portalu: Ada napisał(a):

> A jak się ma sprawa z odpowiednim zapleczem w przypadku komplikacji?

Najlepiej zapytaj o to podczas wizyty w szpitalu.
          Z tego co wiem, odwoza noworodki wymagajace inensywnej terapii (do IMID).
          Odpowiedni sprzet ma wg moich inf. wlasnie IMID i Karowa. Do tych szpitali
          odwozone sa noworodki w stanie wymagajacym specjalistycznej pomocy ze szpitali
          calej Warszawy i okolic.
          Jednak te bardzo rzadkie przypadki dot. glownie wczesniakow (Damian przyjmuje
          ciaze donoszone - chyba od konca 36 tyg.) wad wrodzonych (to mozna na ogol
          przewidziec - dobry lekarz + USG), komplikacji okoloporodowych - umowmy sie,
          wiele komplikacji wynika z braku opieki lub fachowosci personelu (np. jedna
          polozna na 3 rodzace i 1 lekarz na dyzurze).
          Tu mam pewnosc, ze jest dla mnie caly zespol, oraz ze w przypadku problemow z
          porodem natychmiast cesarka (nikt sie nie certoli pare godzin jak w znanych mi
          przypadkach panstwowych porodow).
          Wiem, ze w zeszlym roku lub 2001 - na ok. 300 porodow, byl jeden przypadek,
          nie przewidziany wczesniej, koniecznosci odwiezienia dziecka po porodzie na
          Litewska - ale to inf. nie sprawdzona z drugiej reki.
          Najlepiej wybierz sie tam - wtedy zdecydujesz, ja od razu poczulam sie tam
          dobrze.
          Zauwazylam natomiast, ze wiele negatywnych opowiesci pochodzi od osob, ktore
          na temat tego szpitala niewiele wiedza (wypowiedzi w stylu,ze tam nie ma nawet
          anestezjologa przy porodzie - jest i to dla Ciebie, a nie obslugujacy w
          miedzyczasie operacje (wtedy o znieczuleniu zapomnij) i 3 inne rodzace, albo,
          ze nie ma zadnego sprzetu dla noworodkow - jest normalny oddzial
          neonatologiczny, osobiscie widzialam inkubator).
          Zycze milego porodu.

Pozdrawiam
    • Gość: Mati Re: Centrum Damiana IP: 217.153.97.* 11.07.03, 13:16
      Była i cały czas jestem zachwycona, choć córcia juz ma roczek. Międzyczasie
      wysłałam tam 3 inne koleżanki, taka sama opinia.Z całego serca polecam. Jeśli
      chcesz namiary na położną z którą rodziłam - super kobieta- napisz na priva:
      misiek25@poczta.gazeta.pl
      Pozdrawiam
      Mati
    • agata_edziecko Re: Centrum Damiana 22.07.03, 15:41
      Byłam zadowolona, ale parę rzeczy z perspektywy oceniam źle.
      1. szybko podali mi oxytocynę, moim zdaniem niepotrzebnie, w ogóle nie
      poczekali, jak się będzie rozwijała akcja
      2. znieczulenie zo dają tam nie tyle na życzenie, co wręcz narzucają. Kobieta w
      czasie pierwszego porodu jest dość niezorientowana i bezwolna, moim zdaniem nie
      trzeba brać go tak wcześnie. Drugie dziecko rodziłam bez i jestem bardziej
      zadowolona
      3. nie wspierają karmienia piersią. Bardzo szybko proponują dokarmianie glukozą
      i specjalnym mlekiem Nestle (NAN), które dostają od producenta już
      rozpuszczone, a małych butelkach. W szpitalach państwowych nie można propagować
      karmienia sztucznym mlekiem ani reklamować mleka. Nie miałam tam naprawdę
      fachowego wsparcia.

Poza tmy bez zatrzeżeń, chociaż te wydają mi się istotne, zwłaszcza ostatnie.
      Lekarza miałam super - dr. Hadas, do dziś jestem jego pacjentką. Położna ok,
      anestezjolożka wspaniała, opieka poporodowa genialna. Do tego stopnia, że
      proponują zabranie dziecka na noc, na co ja głupia się godziłam. Prawdopodobnie
      dawały mu glukozę w nocy lub mieszankę, a potem nie chciał ssać piersi.
      Dziś mam dwoje dzieci, drugie urodzone w szpitalu państwowym i nie widzę
      wielkiej różnicy w opiece i przebiegu porodu (ale drugi miałam błyskawiczny i
      bez znieczulenia). Dziś też na spokojnie mogę ocenić, że w prywatnych
      szpitalach (w każdym razie w tym) promuje się mieszkanki mleczne, porody
      przyspiesza się, aby personel jak najszybciej miał fajrant (nie siedzą na
      oddziale cały czas, tylko przyjeżdżają do porodu) i dają od razu znieczulenie,
      czasem niepotrzebnie.
      • Gość: Ada Re: Centrum Damiana IP: 195.94.206.* 22.07.03, 15:53
        Jak oceniasz działanie znieczulenia zo. Ja pierwsze dziecko rodziłam na
        Żelaznej. Podali mi bardzo dużą dawkę oksytocyny. W związku z tym akcja
        porodowa przebiegała chyba zbyt szybko.
        • agata_edziecko Re: Centrum Damiana 22.07.03, 16:05
          Zajrzyj do wątku o znieczuleniu tuż pod tym wątkiem. Napisałam tam bardzo dużo.
          Pozdrawiam
        • agata_edziecko Re: Centrum Damiana 23.07.03, 10:10
          Jeszcze słowo: u mnie drugi poród przebiegał błyskawicznie i w efekcie ja byłam
          przez 3 godziny potem nie do życia, roztrzęsiona, nie mogłam wstać, usiąść,
          wziąć do ręki butelki z wodą, dosłownie wszystko we mnie dygotało. Córcia nie
          mogła się zaadaptować do warunków zewnętrznych, nie mogła wyregulować ciepłoty
          ciała, była 3 godziny w inkubatorze. Położna i lekarz powiedzieli mi, że taki
          szybki poród nie jest dobry dla dziecka, matkę też bardzo wyczerpuje. Przecież
          organizm musi wykonać swoją pracę w dużo krótszym czasie, więc wysiłek jest
          większy, bardziej skumulowany.
          Potem oczywiście wszystko grało, córcia i ja szybko doszłyśmy do siebie.
          Pozdrawiam
          Agata
    • marghe_72 Re: Centrum Damiana 22.07.03, 18:32
      My rowniez braliśmy pod uwagę Damiana, ale zrezygnowaliśmy jak tylko sie
      okazało, że w razie jakichkolwiek komplikacji (mówię o dziecku) wzywana jest
      karetka.. Wyobraziłam sobie tę karetkę stojąca w korkach - przecież to
      Warszawa, a godziny porodu raczej nie da sie ustalićsmile.
      Rodzilam na Karowej i jestem bardzo zadowolona. Tam miałam pewność, że w razie
      czego , moje dziecko natychmiast znajdzie sie pod opieką fachowców.
      Marghe

PS. Niedawno od znajomych lekarzy usłyszałam bardzo krytyczne opinie pod
      adresem porodówki Damiana .
      • Gość: paula Re: Centrum Damiana IP: *.era.pl 23.07.03, 09:50
        no jasne, przecież to tylko 3 dni spędzone w szpitalu, wszędzie można
        wytrzymać. nie mówię, że trzeba nawet w podłych warunkach, ale wystarczy, że
        jest przyzwoicie, a opieka medyczna musi byc najlepsza!
        • marghe_72 Re: Centrum Damiana 23.07.03, 13:26
          Na Karowej warunki (porodówka) sa rewelacyjne - sama nie wiem czy nie lepsze
          niż w Damianie - pokój z pewnością jest wiekszysmile; nie wspominając o
          personelu, który zrobił na mnie bardzo duże wrażenie...
          Fakt faktem, ze poloznictwo zostawia sporo do życzenia, ale ja nie narzekam,
          mąż był ze mną bez przerwy (wracał do domu ok.23.00), mam nadzieje, ze za
          bardzo nie przeszkadzał pozostałym mamom smile. Urodziłam w sobotę ok.15, a w
          poniedziałek ok. 12.00 byłyśmy w domu. Nie zdązyłyśmy sie za bardzo zmęczyć
          pobytemsmile
          M.
          • Gość: ati7 Re: Centrum Damiana IP: 195.94.218.* 23.07.03, 15:14
            Witam
            Jestem świeżo upieczonym ojcem (5 dni), niewiele wiem o klinice Damiana,
            natomiast rodziliśmy na Żelaznej i oboje z żoną stwierdziliśmy, że chyba nie
            znajdziemy lepszej obsługi.Warunki były również b.dobre.Mieliśmy swój pokój
            przez cały poród (z narożną wanną, kosmicznym łóżkiem, wielką piłką itd),ale
            najważniejsze jest chyba podejście personelu.Przede wszystkim mieliśmy
            wspaniałą położną- Marzenę Obsowską,która opiekowała sie nami przez kilka
            ostatnich tygodni przed porodem,była przy nas przez cały poród i w dalszym
            ciągu możemy korzystać z jej porad.Kiedy żona zażyczyła sobie znieczulenie
            anestezjolog pojawił się błyskawicznie z całym sprzętem i pomocą, oprócz tego
            cały czas mogliśmy liczyć na pomoc personelu.Myślę, że fakt, że ani na chwilę
            nie traciliśmy z oczu nowo narodzonego dziecka (zaraz po urodzeniu zostało
            położone na brzuchu matki przykryte pieluszkami i "łapalo bakterie" przez 2
            godz potem byłem z nim na badaniach) jest bardzo ważny.
            Zapłaciliśmy za pokój 500,-położnej 1000,-(po tym czego bylem świadkiem
            zapłaciłbym jej i 2 razy tyle) i 500,- za znieczulenie i jesteśmy zdania, że to
            były najlepiej wydane pieniądze w życiu.
            • agata_edziecko Re: Centrum Damiana 23.07.03, 16:24
              Drogo. Na Madalińskiego płaciłam 500 zł za położną, która z tego opłacała salę
              porodową. Oprócz tego płaciłam jeszcze za pojedynczą salę poporodową. A byłam
              zachwycona tym szpitalem.
              Pozdr
              Agata
    • ipis1 Re: Centrum Damiana - opłaty??? 28.08.03, 02:24
      A jakie macie doświadczenia ze sprawami finansowymi?
      Na stronie Damiana jest oficjalny cennik i za CC podana jest kwota 6940 (ze
      względu na ułożenie płodu w 36 tyg.) i do niego się przygotowalismy. Natomiast
      po wizycie u prowadzacego lekarza zostaliśmy zaskoczeni informacją, że tylko
      część pieniędzy jest płacona w kasie, natomiast drugie tyle w postaci koperty
      dla "zespołu specjalistów", i zrobiła się z tego kwota ok. 8 300 -
      czyżby "szara strefa"??? dla lekarza jest w takim razie lepiej wynająć salę i
      sprzęt i zedrzeć z ciężarnej, niz otrzymać zapłatę zgodną z cennikiem
      prywatnego szpitala w którym jest zatrudniony...???
      było to bardzo nieprzyjemne doświadczenie, którego chcieliśmy uniknąć i z tego
      powodu wybieralismy szpital prywatny, a nie państwowy..
    • ipis1 Re: Centrum Damiana 28.08.03, 02:26
      A jakie macie doświadczenia ze sprawami finansowymi?
      Na stronie Damiana jest oficjalny cennik i za CC podana jest kwota 6940 (ze
      względu na ułożenie płodu w 36 tyg.) i do niego się przygotowalismy. Natomiast
      po wizycie u prowadzacego lekarza zostaliśmy zaskoczeni informacją, że tylko
      część pieniędzy jest płacona w kasie, natomiast drugie tyle w postaci koperty
      dla "zespołu specjalistów", i zrobiła się z tego kwota ok. 8 300 -
      czyżby "szara strefa"??? dla lekarza jest w takim razie lepiej wynająć salę i
      sprzęt i zedrzeć z ciężarnej, niz otrzymać zapłatę zgodną z cennikiem
      prywatnego szpitala w którym jest zatrudniony...???
      było to bardzo nieprzyjemne doświadczenie, którego chcieliśmy uniknąć i z tego
      powodu wybieralismy szpital prywatny, a nie państwowy..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka