Dodaj do ulubionych

2,5l.dziecko malo mowi

IP: 81.7.106.* 10.07.03, 20:41
Mam synka 2,5l.Niestety bardzo malo mowi,okolo 10-15 slow.Niepokoi to
mnie,gdyz sąsiadki corka w takim samym wieku ,a mowi juz prawie
dobrze.Synek rozwija się dobrze,rozumie wszystko,ale gdy mu o cos chodzi to
prowadzi mnie za rękę i wskazuje na to paluszkiem.Moze ktos ma albo mial
podobny problem?Dziękuję z gory za wszystkie wypowiedzi.
Obserwuj wątek
    • tumoi Re: 2,5l.dziecko malo mowi 11.07.03, 10:36
      Moja mała miała ok. 3 lat gdy zaczęła mówić do 5 roku życia mówiła niewyraźnie,
      a potem aż do teraz (12 lat)to jej się cały dzień buzia nie zamyka. Poza tym
      chłopcy statystycznie zaczynają mówić później niż dziewczynki.
    • Gość: mamusia Re: 2,5l.dziecko malo mowi IP: *.proxy.aol.com 11.07.03, 11:07
      z tego co pamietam naorma dla 2latka to 10 slow.
      moja tez mowila tyle i bylo ok (moze dlatego, ze jest dwujezyczna). odetkalo ja
      w okolicach 3 urodzin, teraz (4te urodziny) od kilku miesiecy mowi bez przerwy.
      jeszcze zatesknisz za czasami kiedy malo mowil, slowo honoru.

u nas tow yglada np tak "lezy tu moj pisak, jakby tu nie lezal to bym nie
      wiedziala gdzie jest. ale bym sobie poszukala, jakbym nie zanlazla to by mi
      bylo zal. i czym bym rysowala, bez zielonego nie idzie kwiaatuszek. to bym
      narysowala czerwony balonik, a zielonego nie" itd itp......od rana do zmroku
      • Gość: Irena Re: 2,5l.dziecko malo mowi IP: *.vinita.lt 11.07.03, 12:20
        Gość portalu: mamusia napisał(a):

> z tego co pamietam naorma dla 2latka to 10 slow.
        > moja tez mowila tyle i bylo ok (moze dlatego, ze jest dwujezyczna). odetkalo
        ja
        >
        > w okolicach 3 urodzin, teraz (4te urodziny) od kilku miesiecy mowi bez
        przerwy.
        > jeszcze zatesknisz za czasami kiedy malo mowil, slowo honoru.
        >
        > u nas tow yglada np tak "lezy tu moj pisak, jakby tu nie lezal to bym nie
        > wiedziala gdzie jest. ale bym sobie poszukala, jakbym nie zanlazla to by mi
        > bylo zal. i czym bym rysowala, bez zielonego nie idzie kwiaatuszek. to bym
        > narysowala czerwony balonik, a zielonego nie" itd itp......od rana do zmroku

Moje tez jest dwujęzyczne,więc mi ulzylo,chyba gubi się w tym nawale
        informacji.Ciekawa jestem ,w jakim języku Pani corka zaczęla mowic:po polsku
        czy tym drugim,mylily jej się slowka z tym drugim czy nie,czy mowi poprawnie w
        obu językach? Dziękuję.

• Gość: Kasia Re: 2,5l.dziecko malo mowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.03, 11:55
      Moja córcia także bardzo mało mówiła jednocześnie umiejąc wszystko wyjaśnić za
      pomocą gestów. Jeśli jesteś zaniepokojona nie ma nic prostszego jak wizyta u
      logopedy. Jeślijesteś z Wawy lub okolic to mam namiary na bardzo dobrą panią,
      która trenowała moją córeczkę.
      • Gość: Irena Re: 2,5l.dziecko malo mowi IP: *.vinita.lt 11.07.03, 12:38
        Gość portalu: Kasia napisał(a):

> Moja córcia także bardzo mało mówiła jednocześnie umiejąc wszystko wyjaśnić
        za
        > pomocą gestów. Jeśli jesteś zaniepokojona nie ma nic prostszego jak wizyta u
        > logopedy. Jeślijesteś z Wawy lub okolic to mam namiary na bardzo dobrą
        panią,
        > która trenowała moją córeczkę.

Dziękuję Kasiu za propozycję,ale nie jestem z Polski,a propo bylam z nim u
        logopedy ,ale nic konkretnego nie uslyszalam.Powiedzial,ze muszę z nim duzo
        rozmawiac,czytac bajki itd... Ale ja to robię od dnia jego narodzin i więc co?
        Bylam na wielu stronach internetowych,ale kazdy specjalista ma swoje
        zdanie ,więc postanowilam zasięgnąc rady mamusiek,bo czasem te porady są o
        wiele lepsze anizeli dr.hab.,bo to jest z zycia wzięte...
        Pozdrawiam.
        • Gość: Irena Re: 2,5l.dziecko malo mowi IP: *.vinita.lt 11.07.03, 12:44
          A propo,Kasiu,jak odbywal się ten trening?
    • jasmintea Re: 2,5l.dziecko malo mowi 11.07.03, 12:48
      Witamsmile
      Moja Coreczka konczy w sierpniu 2 lata i w zasadzie mowi tylko pojedyncze
      slowa - najlepiej jednosylabowesmile Albo typu mama , tata, dada, gdzie sylaba sie
      powtarzasmile
      Na razie staram sie nie martwic zbytnio - chociaz u nas w rodzinie wszystkie
      dzieci zaczynaly mowic bardzo szybko - okolo roku i dwoch miesiecy. No ale Ona
      jest oryginalnasmile
      Poza tym mowi pierwsze sylaby prawie wszystkich wyrazow - tak jakby nie
      interesowal jej ciag dalszy. Moze dlatego ,ze rozumiemy wszystko co mowi? I nie
      musi sie wysilac?smile

Mowi duzo po swojemu - komentuje swoje czynnosci - znajoma psycholog
      powiedziala, ze to wlasnie jest wazne - zeby dziecko mowilo duzo -
      niekoniecznie zrozumialesmile

Takze sadze ,ze nie masz sie czym denerwowac Irenosmile
      Niedlugo bedziesz miala w domu malego gadulesmile

Pozdrawiam.
      • Gość: Irena Re: 2,5l.dziecko malo mowi IP: *.vinita.lt 11.07.03, 12:58
        Dziękuję jasmintea za slowa otuchy,bo wlasnie to ze moje 2 starszych dzieci
        zaczęlo mowic bardzo wczesnie,okolo 2 lat,to więc mnie i niepokoi.Chyba tez
        jest oryginalny.
        Pozdrawiamsmile)))

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka