Dodaj do ulubionych

Blizna po cesarce

IP: *.rginternet.pl 14.07.03, 21:06
Drogie mamy.
Cztery miesiące temu miałam cesarskie cięcie. Niepokoi mnie wygląd mojej
blizny. Jest różowo-czerwona ale szeroka ma 3 mm (tylko na srodku jest
cieńsza). do tego wystaje troszkę ponad skórę co wyglada jakby pod skórą był
wciągnięty cieniutki sznureczek. Czy tak ma być? Moze mogłybyście opisać
wygląd swojej blizny - szczególnie mamy ze zbliżonym terminem cesarki. Bede
wdzięczna za kazdą odpowiedź.
Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Blizna po cesarce IP: *.60-136-217.adsl.skynet.be 14.07.03, 23:17
      Po pierwsze: bez paniki: 4 miesiace to jeszcze nie koniec
      przebudowy blizny. Po drugie: 3 mm to przeciez cieniutka
      blizna.
      Po trzecie: w tej bliznie rzeczywiscie jest wciagniety
      sznureczek: szew srodskorny. Moze nie?
    • Gość: Iza Re: Blizna po cesarce IP: *.introl.pl 15.07.03, 08:45
      Proponuję smarować Cepanem (w aptece bez recepty). Maść jest super. Mojej
      córze zupełnie po niej zniknęła blizna po poparzeniu, a kuzynka smarowała
      bliznę po cesarce i dziś (rok po) nie ma nawet małego śladu. Pozdrawiam.
    • Gość: remedy Re: Blizna po cesarce IP: *.polkomtel.com.pl 15.07.03, 08:45
      Moja blizna po cesarce (2,5 roczna) także ma ok 3 mm,jest dosyć blada,trochę
      szersza z tego końca gdzie był cewnik,jest prawie płaska ale nie na całej
      długości.Zadnych sznureczków w środku nie masz te szwy się same rozpuściły (tak
      mi powiedział lekarz i mój ojciec chirurg),gdyby nie były rozpuszczalne to by
      ci je wyjęli po ok.7 dniach.Blizana po takim zabiegu zabiegu będzie trochę
      wypukła.Mnie przez dłuższy czas miejsce po cięciu swędziało,stosowałam różne
      maści gojące i łagodzące.Teraz w ogóle mi nie doskwiera,jest nisko,nie widać
      jej chociaż nie noszę wysoko zabudowanych majtek,tylko czasami sobie o niej
      przypominam.
      • Gość: Doki Re: Blizna po cesarce IP: *.4-200-80.adsl.skynet.be 15.07.03, 21:14
        Gość portalu: remedy napisał(a):

Zadnych sznureczków w środku nie masz te szwy się same
        rozpuściły (tak
        > mi powiedział lekarz i mój ojciec chirurg),gdyby nie
        były rozpuszczalne to by
        > ci je wyjęli po ok.7 dniach.

Masz, masz. One sie rozpuszczaja przez co najmniej 4
        tygodnie, a czasem wolniej. Ale to nie szkodzi.
        Rozpuszcza sie na pewno.
        • Gość: Agnieszka Re: Blizna po cesarce IP: 195.94.199.* 16.07.03, 07:32
          Smaruj blizny kilka razy dziennie contractubex-em, jest droższy od cepanu ale o
          wiele lepszy i bardzo wydajny (20 g żelu ok. 30 zł dostępny w aptece bez
          recepty)
          • Gość: mimi Re: Blizna po cesarce IP: *.saturn.pl 21.07.03, 16:46
            Drogie szczesciary!

Tak, tak, jestescie szczesciarami bo wiekszosc z was opisala przypadki ciecia
            poziomego. Moj przypadek wyglada tak
            Jestem po drugiej (4 miesiace temu) cesarce - pierwsza 3 lata temu. Pierwsza
            cesarke robiono na cito, pionowo! ze wzgledu na moja b. szczupla budowe ciala
            oraz ze wzgledu na stan dziecka, ktory wymagal natychmiastowej interwencji
            chirurgicznej.Nikt mnie wtedy nie pytal czy chce pionowo czy poziomo, nie bylo
            na to czasu, chodzilo przeciez o dziecko. Blizna rozeszla mi sie do ok. 5 -6
            mm. Byla przez te trzy lata bardzo bolesna, czerwona, diagnoza: bliznowiec.
            Bylam nawet po dwoch latach na konsultacji chirurgicznej w celu wyciecia, ale
            za tydzien okazalo sie ze jestem w ciazy. COzywiscie planowano druga cesarke i
            podczas niej wycieto mi tamto paskudstwo.
            Minely 4 miesiace i tak jak przypuszczalam bliznowiec powrocil. Coz podobno
            niektorzy maja tendencje do bliznowacenia , ale mimo wszystko sprobuje
            contratubex - moze cos pomoze...
            • antonina_74 Re: Blizna po cesarce 22.07.03, 09:07
              Gość portalu: mimi napisał(a):

> Minely 4 miesiace i tak jak przypuszczalam bliznowiec powrocil. Coz podobno
              > niektorzy maja tendencje do bliznowacenia , ale mimo wszystko sprobuje
              > contratubex - moze cos pomoze...

Sprobuj koniecznie contractubex. Ja tez mam tendencje do bliznowacenia i
              najmniejsze skaleczenie zmienia sie w szpetna czerwona blizne na lata.
              Contractubex odkrylam kiedy w wieku 12 lat zrobily mi sie po ospie wietrznej
              takie wlasnie paskudne blizny. Natomiast po cesarce blizna tez byla szeroka i
              czerwona ale po stosowaniu masci zrobila sie normalna - bladorozowa, szerokosci
              2-3 mm - i nie jest juz problemem estetycznym. Z tym ze ja tez jestem taka
              szczesciara z cieciem poziomym.
              pozdrawiam,
              Antonina
            • Gość: Malka Re: Blizna po cesarce IP: *.rginternet.pl 22.07.03, 21:11
              Jeśli masz pieniadze proponuje Ci żel Holenderski Zeraderm 130 zł tubka na
              bliznowce(mozesz przeczytać o tym w poscie który zamiesciłam w dziale
              forum "Ciąża i poród") . Smarowałam Contratubexem i nic (szkoda pieniedzy).
              Zakupiłam żel i zobaczymy. Jeśli będziesz zainteresowana napiszę więcej.
            • Gość: magda Re: Blizna po cesarce IP: *.kazimierz-biskupi.sdi.tpnet.pl 23.07.03, 00:22
              ja też mam taka bliznę jak ty pionową z bliznowcem , który u dołu ma prawie
              1cm szerokosci , paskudztwo. rodziłam 09.10.2000. czsami mnie jeszcze swedzi,
              delikatnie zbladła. kiedyś smarowałam contratubexem ale mało skutkowało, mój
              lekarz powiedział ż przy drugiej ciaży może mi to wyciąć ale zastanawiam się
              czy to nie zbytnie ryzyko dla dziecka i niepotrzebna strata finansowa bo
              prawdopodobnie blizna powróci. Poczekam na opinie o tym holenderskim spacyfiku.
              • Gość: mimi Re: Blizna po cesarce IP: *.saturn.pl 04.08.03, 15:09
                do Magdy
                jezeli masz tendencje do bliznowacenia to paskudstwo powroci tak jak u mnie
                tez mialam rodzic normalnie za drugim razem ale w ostarniej chwili zdecydowali
                sie na drugie ciecie
                czekam na opinie o zelu
                trzeci tydzien smaruje blizne cotractubexem ale oprocz wysypki nie widze
                zadnych zmian na lepsze
                pozdrawiam wszystkie z bliznami
                mimi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka