justii00 12.11.07, 12:58 Moj 6 latek jest bardzo wybredny w jedzeniu,co wasze dzieci lubia najbardziej na obiad?Moj najbardziej piers z kurczaka i mielone i na tym sie konczy...Owocow oprocz jablka i banana nawet nie posmakuje... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: Wybredny 6 latek 12.11.07, 18:28 justii00 napisała: > Moj 6 latek jest bardzo wybredny w jedzeniu,co wasze dzieci lubia > najbardziej na obiad?Moj najbardziej piers z kurczaka i mielone i na > tym sie konczy...Owocow oprocz jablka i banana nawet nie posmakuje... zawsze tak było? jak wyglądała jego dieta w wieku.. roku, dwóch lat? Wy lubicie jeść? Jadacie róznorodnie? Odpowiedz Link Zgłoś
justii00 Re: Wybredny 6 latek 12.11.07, 20:49 Jadamy bardzo roznorodnie,ja bardzo lubie pichcic,no zapomnialam ze lubi jeszcze spagetti i rosol i czasami daje sie namowic na pare lyzek jakiejs zupy...Najgorzej jest z wedlinami i miesem. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Wybredny 6 latek 12.11.07, 21:11 czekaj, bo się gubię najpierw piszesz, że moze na okrągło jesć kurczaka i mielonego , a potem , że najwiekszy problem to mięso. Jak wyglądało wprowadzanie pokarmów jak był młodszy? Na jakiej zmianie najbardziej Ci zalezy? Odpowiedz Link Zgłoś
justii00 Re: Wybredny 6 latek 12.11.07, 21:35 Jesli chodzi o mieso to je tylko smazona piers z kurczaka i kotlety mielone.Zadnego kurczaka pod inna postacia-tylko te smazone piersi.Czesto robie smazone miesko z sosem-to juz odpada.Jako niemowlak byl karmiony daniami ze sloiczkow,tak mi zalecali pediatrzy a jak zaczelam wprowadzac inne potrawy to wybrzydzal.Pocieszam sie tylko ze ma 6 lat i wazy 30kg wiec przynajmniej wiem ze niedowagi nie ma ,badania krwi tez ok Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Wybredny 6 latek 13.11.07, 13:51 a gotujecie czasami razem? To działa do panierowanej piersi można co nieco dodać - a to ser, a to wedlinę, a to warzywo. Nie widac a jest Tak samo z mielonymi. Do mielonych mozesz dodawac starte warzywa, fetę itp Eksperymentuj Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Wybredny 6 latek 13.11.07, 14:07 Ten typ tak ma.Moja cora ma 9 lat i ograniczony jadlospis.Po prostu - tylko takie a takie kotlety, takie a takie warzywa i owoce, takie a takie zupy i kanapki. My jemy bardzo roznorodnie, pokarmy dziecko mialo wprowadzane rozne rozniste. Coz, zaakceptowalam i gotuje to co lubi, co i rusz ponawiajac próby.I raz na jakis czas sie udaje-ze spróbuje i jej to posmakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_007 Re: Wybredny 6 latek 13.11.07, 18:01 ja miałam tak w zeszłym roku -nic jeść nie chciał pomogło wysłanie do przedszkola teraz mam problem odwrotny -je wszystko,dużo i jadłby non stop teraz to wszystko mu smakuje muszę ograniczać Odpowiedz Link Zgłoś
maczkama Re: Wybredny 6 latek 16.11.07, 16:01 No tak jakbym o moim dziecku czytała. Mój syn ma już 13,5 roku i nadal bardzo wybredny w jedzeniu. Od malutkiego był taki, niechętnie próbował nowe potrawy. Czasami z samej nazwy, lub z wyglądu zrażał się do jakiegoś dania i nie był w stanie spróbować go przez lata. Całkowity szlaban na słodycze poprawiał mu apetyt ale tylko na potrawy znane i akceptowane. Były to kotlety mielone, klopsiki, pierś z kurczaka, ziemniaki, ryż, brokuły, marchewka i buraczki. Masło zaczął jeść jak skończył 12 lat!. Warzywa na surowo tylko marchewka! Dodam, że syn od 6. roku życia uprawia sport wyczynowo - ma badania robione co 3 miesiące - wszystko ok. Na rozszerzenie jego diety wpływali zwłaszcza koledzy (spanie u kolegów - pizzy spróbował kiedy miał 8 lat, wyjazdy na obozy i zgrupowania - jak trener kazał to i kapusty kiszonej spróbował)W tym roku zaczął jeść obiady w szkole. Staram się mieć rozsądne podejście. Chipsy, słodkie napoje, słodycze, itd syn je sporadycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ochotka69 Re: Wybredny 6 latek 16.11.07, 16:38 6-cio latek i waży 30 kilo, to 4 kilo za dużo. Raczej powinnaś go odchudzać. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Wybredny 6 latek 18.11.07, 12:02 Jasne. Każdy sześciolatek - niezależnie od wzrostu i budowy ciała - ma bowiem ważyć 26 kg i ani grama więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
justii00 Re: Wybredny 6 latek 18.11.07, 13:04 nie prosilam o rade czy odchudzac czy nie,bo zaden z lekarzy mi na to nie zwrocil uwagi,pytanie dotyczylo czegos innego!Syn jest wysoki po rodzicach,ja mam 180cm wzrostu i uwierz mi ze nadwagi nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Wybredny 6 latek 18.11.07, 01:33 Moj ma 10 i warzywa toleruje jedynie w postaci zupy-krem. Innych warzyw , poza ziemniakami, nie tknie. Z owocow je jablka. Pije mleko, je chleb (cimeny) i zolty ser, masla nie tknie. No i mieso bez sosu. Moze byc keczup. I sok pomaranczowy i jablkowy. Oczywiscie chetnie je slodycze, ale tez wybiorczo - czekolada i lody. I tak juz od momentu jak skonczyl 2 lata. Nic mu nie dolega, wiec je co innego niz reszta rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś