charlotte_von_mahlsdorf 10.06.08, 14:20 Dzisiaj odkryłam nową książkę Hawkinga- ‘Jerzy i Tajny Klucz do Wszechświata’. Od dawna (od czasów Świata Zofii ) nie było tak wciągającej popularnonaukowej pozycji dla dzieci. Chyba kupię ją mojemu 7-letniemu bratankowi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama04 Re: Nowa ksiażka Hawkinga! 11.06.08, 00:47 na Merlinie tez ma pozytywne opinie merlin.pl/Jerzy-i-tajny-klucz-do-Wszechswiata_Stephen-W-Hawking-Lucy-Hawking/browse/product/1,595425.html tak się zastanawiam czy dla 6latka będzie ok czy jeszcze poczekać?? Odpowiedz Link Zgłoś
i2h2 Re: Nowa ksiażka Hawkinga! 11.06.08, 07:14 Jeśli to oczytany sześciolatek, można zaryzykować. Tu więcej napisałam: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=79621309&a=79628625 Zresztą jest też na forum osobny wątek, dotyczący tej książki. Odpowiedz Link Zgłoś
wendy2008 Re: Nowa ksiażka Hawkinga! 11.06.08, 08:54 Tak się składa, że akurat miałam w ręku ostatniego Hawkinga i muszę powiedzieć, że prawie wcale nie ma tam tzw.’wykładu’, więc dla 6 latka jak najbardziej godna polecenia!Tym bardziej, ze jest tam cała masa czarno-białych obrazków i fantastycznie wciągająca fabuła, która rozwija wyobraźnię. Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Re: Nowa ksiażka Hawkinga! 11.06.08, 11:35 Właśnie skończyliśmy jej czytanie: 7,5-latka, i my rodzice. Jest bardzo dobra, nie nudna, sprzedaje wiedzę niejako przy okazji. Oprócz tajemnicy w tytule ma jeszcze tajemniczą okładkę i tajemniczo niewielką wagę. Odpowiedz Link Zgłoś
wendy2008 Re: Nowa ksiażka Hawkinga! 11.06.08, 12:35 A nie drażni Was fakt, ze motyw zbrodni jest tu przedstawiona w sposób wyjątkowo dosadny, w czym przebija nawet Harry’ego Pottera? Po prostu zdarza się i nikogo to specjalnie nie oburza. Nie wiem może to dlatego, że bohater zostaje później ożywiony?....uhm Odpowiedz Link Zgłoś
charlotte_von_mahlsdorf Re: Nowa ksiażka Hawkinga! 12.06.08, 21:23 Masz rację, ten zły charakter- jest wprowadzony trochę na siłę’, dla zachowania konwencji chyba...…nie przekonuje mnie, no i strasznie się dłużą pierwsze fragmenty książki ale poza tym widzę same plusy Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Nowa ksiażka Hawkinga! 12.06.08, 22:32 Ja najpierw myslałam, że ten Zły okaze się znienacka Dobrym. Z pozoru wrednym, ale w odpowiedniej sytuacji (czytaj: dla otwartego, chłonnego umysłu) ukazującym zalety ducha i rozumu. Mnie się podoba ten wątek szkolny i sensacyjny. Czytając zapowiedzi sądziłam, że przygody Jerzego będą wyłącznie naukowej i kosmicznej natury, a okazało sie, że fabuła jest nieźle osadzona w życiu. I wątek ekologiczny bardzo mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
wendy2008 Re: Nowa ksiażka Hawkinga! 13.06.08, 09:55 a co powiesz na karykaturalne przedstawienie rodziców Jerzego. Zacofani ekolodzy, którzy nie chcą kupić dziecku kompa i dlatego chłopak zostaje szkolnym outsiderem. Ale na ratunek śpieszą mu życzliwi sąsiedzi wprowadzając chłopaka w tajemnice wszechświata rozbudzają jego ciekawość w dziedzinie astronomii i fizyki…... pokretne to troche, co? Odpowiedz Link Zgłoś
charlotte_von_mahlsdorf Re: Nowa ksiażka Hawkinga! 15.06.08, 22:58 ale w książkach dla dzieci czesto się przerysowuje charaktery i sytuacje, o to właśnie chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
wendy2008 Re: Nowa ksiażka Hawkinga! 17.06.08, 09:34 nie wiem, jestem ekolożką, nie mam telewizora, hoduje sobie marcheweczki i wcale nie czuję, że jestem zacofana... Odpowiedz Link Zgłoś
charlotte_von_mahlsdorf Re: Nowa ksiażka Hawkinga! 18.06.08, 21:32 i tak trzymaj Odpowiedz Link Zgłoś
wendy2008 Re: Nowa ksiażka Hawkinga! 20.06.08, 17:16 szkoda, że Hawking lansuje tego rodzaju stereotypy; myślę, że zanim wynaleziono komputery ludzie myśleli bardziej twórczo.. Odpowiedz Link Zgłoś