kudlataewa 10.06.08, 16:38 Czy aby zapisać dziecko do szkoły podstawowej (państwowej oczywiście) muszę mieć zameldowanie w danym mieście? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
scher Re: szkoła a zameldowanie 10.06.08, 16:48 Liczy się miejsce zamieszkania, z tym że powinnaś się zameldować tam, gdzie mieszkasz Odpowiedz Link Zgłoś
pamana Re: szkoła a zameldowanie 10.06.08, 20:34 na podstawie czego tak twierdzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
scher Re: szkoła a zameldowanie 10.06.08, 22:59 Obowiązek meldunkowy jest w ustawie o ewidencji ludności i dowodach osobistych. Odpowiedz Link Zgłoś
izzo Re: szkoła a zameldowanie 10.06.08, 17:34 Nie sądzę, jeśli szkoła przyjmuje dzieci spoza rejonu. Do szkoły moich dzieci chodzi kilkoro dzieci z pobliskich miejscowości i niezameldowanych w mieście, gdzie znajduje sie szkoła i nie ma żadnego problemu. Należy napisac podanie do dyrektora szkoły. Jeśli będzie miał miejsca dla dzieci spoza rejonu, prawdopodobnie przyjmie dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: szkoła a zameldowanie 10.06.08, 18:30 Trzeba ze szkoly rejonowej wziąść karte i przenieść ją do wybranej szkoły. Dzieci z tzw. rejonu mają pierwszeństwo w przyjęciu. Odpowiedz Link Zgłoś
olamad Re: szkoła a zameldowanie 13.06.08, 08:53 Ja właśnie zapisałam córkę do 1 klasy w mieście, do którego przeprowadzimy się w wakacje. Jako że nie jesteśmy tam jeszcze zameldowani, musiałam napisać podanie do dyrektora szkoły. Szkoła nie miała innego wyjscia - musiała przyjać Młodą, bo to jedyna podstawówka w tym miasteczku. Teraz muszę podać im adres szkoły rejonowej, co by się powymieniali jakimis dokumentami Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka369 Re: szkoła a zameldowanie 13.06.08, 10:12 Witam,nie musisz być zameldowana.My mieszkamy w innym mieście niż jesteśmy zameldowani i nie było problemu z pzryjęciem.Gorzej jest z przedszkolem. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_007 Re: szkoła a zameldowanie 13.06.08, 17:16 agnieszka369 napisała: > Witam,nie musisz być zameldowana.My mieszkamy w innym mieście niż > jesteśmy zameldowani i nie było problemu z przyjęciem.Gorzej jest > z przedszkolem. my nie mieliśmy problemów ani ze szkołą ani z przedszkolem też mieszkamy w innym mieście jedynie do szkoły (w/g zameldowania) dzwoniłam i zgłaszałam że syn będzie chodził gdzie indziej u nas liczy się miejsce zamieszkania,a nie zameldowania Odpowiedz Link Zgłoś
anet_jl Re: szkoła a zameldowanie 15.06.08, 23:22 Generalnie tak. O wyborze szkoły decyduje miejsce zamledowania dziecka, gdyż jest ono przypisane do konkretnej placówki w najbliższym miejscu zamieszkania. Oczywiście zdarzają się sytuacje kiedy do szkoły i przedszkola uczęszczają dzieci z poza rejonu (na takie sytuacje musi wyrazić zgodę dyrektor placówki w miarę wolnych miejsc. Do szkoły w rejonie muszą być przyjęte ZAWSZE) Sama "zmieniałam miejsce czasowgo pobytu" córki aby mogła chodzić do dobrej podstawówki w Warszawie. Na 25 dzieci w klasie -dziwnym zbiegiem okoliczności -10 uczniów mieszka w podwarszawskich miejscowościach. Szkoła cieszy się b. dobrą opinią i na 50 wolnych miejsc - z rejonu było ok. 80 dzieci i ok 70 podań z poza rejonu. W efekcie utworzono dodatkową klasę dla rejonowych i nie przyjęto nikogo z poza rejonu z powodu braku miejsc. W przedszkolach sytuacja jest podobna -chociaż w tym roku w stolicy to była jakaś PARANOJA z systemem rekrutacji stworzonym przez Biuro Edukacji- KOszmar jakiś (( Odpowiedz Link Zgłoś
makare1 Re: szkoła a zameldowanie 16.06.08, 22:17 Moje dziecko też jest zameldowane w innym mieście. Z przyjęciem do szkoły nie było problemu. We wrześniu szkoła wysyła do szkoły "rejonowej" zawiadomienie o podjęciu nauki w szkole (obowiązek szkolny). Musiałam podać w formularzu adres szkoły rejonowej, resztą zajęła się szkoła. W przedszkolu to rejonowe przedszkole dzwoniło do mnie z zapytaniem czy dziecko podjęło naukę w zerówce i gdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
kkokos Re: szkoła a zameldowanie 16.06.08, 23:02 a do mnie szkoła rejonowa zadzwoniła z pytaniem, gdzie chodzi dziecko, bo się do nich nie zgłosiło. a chodziło właśnie do nich, tyle że do drugiej klasy, bo poszło do szkoły rok wcześniej ) Odpowiedz Link Zgłoś
blanka.g1 Re: szkoła a zameldowanie 29.06.08, 15:31 nie jestem zameldowana w miejscu w którym mieszkam córka też nie poszła do szkoły nie rejonowej ( nawet nie do najbliższej miejsca zamieszkania) nie było problemu tylko rejon informowałam gdzie chodzi i już Odpowiedz Link Zgłoś
green_sofia Re: szkoła a zameldowanie 29.06.08, 16:01 Liczy się miejsce zamieszkania nie zameldowania. Obowiązek meldunkow został już zniesiony. Odpowiedz Link Zgłoś
kkokos Re: szkoła a zameldowanie 29.06.08, 22:31 green_sofia napisała: > Liczy się miejsce zamieszkania nie zameldowania. Obowiązek meldunkow został już > zniesiony. Od kiedy???? możesz dać jakiś link do podstawy prawnej? Odpowiedz Link Zgłoś
blanka.g1 obowiązek jest... 30.06.08, 09:45 pl.wikipedia.org/wiki/Adres_zameldowania może nie do końca profeska ale niech na razie będzie ( link) co nie zmienia faktu że TK orzekł co nastepuje : Trybunał orzekł, że art. 9 ust. 2 ustawy o ewidencji ludności i dowodach jest niezgodny z art. 52 ust. 1 i art. 83 w zw. z art. 2 Konstytucji. TK uznał, że zaskarżony przepis jest sprzeczny z zasadą swobodnego poruszania się po RP oraz swobodnego wyboru miejsca zamieszkania i pobytu wyrażoną w art. 52 Konstytucji. Mimo że nie zabrania mieszkać bądź przebywać w określonych miejscowościach, przewiduje znaczne utrudnienia w wyborze takiego miejsca. Nakazuje bowiem osobie, która chce się zameldować na okres dłuższy niż 2 miesiące formalne potwierdzenie uprawnienia do przebywania w lokalu, w którym ma nastąpić zameldowanie. Potwierdzenie to powinien wydać w formie pisemnej właściciel (zarządca) nieruchomości. Nieuzyskanie takiego potwierdzenia prowadzi do długotrwałej i kosztownej procedury sądowej, by uzyskać potwierdzenie zastępcze, niedopełnienie zaś obowiązku meldunkowego jest wykroczeniem. TK uznał, że obowiązek meldunkowy jest instytucją wynikającą z konstytucyjnej klauzuli porządku publicznego mającą jednocześnie związek z ochroną praw interesów jednostki. Służy bowiem prawidłowemu wykonywaniu funkcji przez organy władzy publicznej oraz ochronie interesów samych zainteresowanych. Organ meldunkowy nie rejestruje zaś uprawnień do lokalu, lecz gromadzi informacje w zakresie danych o miejscu pobytu osób. Jego zadaniem nie powinna być więc forma kontroli legalności zamieszkania i pobytu lecz faktyczne rejestrowanie danych. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: obowiązek jest... 30.06.08, 16:01 ale zdaje się skutkiem tego orzeczenia jest jedynie to, że nie można zameldowania egzekwować, tzn. nakładać kar za niedokonanie meldunku można natomiast warunkować pierwszeństwo przyjęcia do szkoły miejscem zamieszkania w jej rejonie i uznać, że potwierdzeniem takiego zamieszkania jest meldunek (jako sposób rejestrowania danych) Odpowiedz Link Zgłoś