Dodaj do ulubionych

Warsztat 116 - Dwie przesyłki

13.12.09, 19:58
Kilka dni temu odebrałem na poczcie dwie przesyłki. Zawartość obu przesyłek
była różna. Przesyłki łączy tylko fakt, że odebrałem je jednocześnie. No i
dodam, że są to przedmioty niezwiązane ze świętami. Pytanie brzmi: co
zawierały przesyłki?
Obserwuj wątek
    • kita32 Re: Warsztat 116 - Dwie przesyłki 13.12.09, 21:12
      Intrygujące smile
      Świetny temat, Rasid smile
      • canada53 Re: Warsztat 116 - Dwie przesyłki 13.12.09, 21:29
        kita32 napisała:
        > Intrygujące smile
        > Świetny temat, Rasid smile

Uhmm, ja tez lubię takie tematy, przy których nic na początku nie wiadomo, bo
        się przy nich mniej kombinuje rozumowo, a bardziej na przekaz z kart się trzeba
        otworzyć.
        • olkacool Re: Warsztat 116 - Dwie przesyłki 13.12.09, 22:58
          A ja już wiem smile
          Jestem w gorącej wodzie kąpana, ale padam na nos, więc napiszę jutro.

Pozdrawiam rasid i jeszcze raz Gratulacje!
    • jasmin_25 rozkladzik 14.12.09, 11:58
      Fajna zagadkasmile troche dlugi rozklad mi wyszedl

Co bylo w pierwszej przesylce: 3 bulaw
      Cos do ogladania,poszerzania horyzontow,mozliwe, ze cos na sciane bo na mojej
      karcie jest mur z oknem
      Jakie to mialo wymiary: 8 kielichow
      chyba takie, ze troche ciezko to bylo wyniesc albo wogole niesc
      Jaki kolor:8 mieczy(rycerz mieczy,krolowa kielichow,3mieczy)
      metaliczny albo ciemny, czarny, z dodatkiem wody,czegos oplywowego lub
      blekitnego i czerwonego.
      Jaki ksztalt: 10 monet
      na mojej karcie jest kanapa i lustro w ramie. Wydaje mi sie, ze to jest cos w
      ramie, obraz,lustro czy cos takiego. Ksztalt prostokatny badz kwadratowy
      Z czego bylo wykonane: kolo fortuny
      Z czegos drewnianego,moze okraglego,z czegos co latwo przerobic na inna rzecz.
      Jaka ma wage: 4 monet
      nawet jesli spora to da sie to uniesc w rekach.
      Do czego to sluzy: wisielec
      Albo nie sluzy do niczego i lezy niepotrzebne albo zwyczajnie wisi
      Jak na ta rzecz zareagowal Rasid: 10 bulaw
      Troche go ta rzez przytloczyla,mozliwe ze ciezarem albo wymiarami. Na poczatku
      pomyslalam, ze to jakies pismo z urzedu i go przytloczylo ale pismo nie byloby w
      kolorze 8 mieczy chyba..
      Kto wyslal Rasidowi ta przesylke: kaplan
      Jakis mezczyzna,mozliwe ze wierzacy, albo bedacy autorytetem
      Do czego Rasid tego uzywa: Umiarkowanie(6 mieczy,wieza,2 bulaw)
      Chyba do uspokajania sie, do tego zeby odzyskac harmonie, odplynac od problemow
      i nabrac dystansu do zdarzen.

Wydaje mi sie, ze jest to jakis obraz czy inny tego typu wynalazek,ktory sie
      wiesza na sciane. Plakat to raczej nie jest bo to jest chyba niewygodne do noszenia.

Co bylo w 2 przesylce:7 monet
      Cos na co musial troche sobie poczekac, kobieta z karty ma na rece lancuszek,
      wiec mozliwe ze to jakis lancuszek badz bransoletka
      jakie to mialo wymiary:as bulaw
      Podluzne,raczej dlugie i waskie
      Jaki kolor: 6 mieczy
      metaliczny,moze oplywowy
      Jaki ksztalt: krolowa monet
      idealnie pasujacy do eleganckiej kobiety
      Z czego bylo wykonane: 4 monet
      z czegos trwalego,solidnego
      Jaka ma wage: 6 monet
      da sie to wziasc w jedna reke, zmiesci sie w dloni, tyle monet na to wyszlo a
      monety kojarza mi sie ze zlotem wiec moze to jest zlote albo ze zlota
      Do czego to sluzy:Cesarzowa+eremita,10 kielichow
      To jest nie dla Rasida tylko dla jego kobiety, zeby poczula sie jak cesarzowa i
      mogla blyszczec w towarzystwie
      Jak na ta rzecz zareagowal Rasid: swiat(2 mieczy,glupiec,krol monet)
      chyba az zatanczyl z radosciwinkwydaje mi sie, ze nie spodziewal sie tej przesylki
      w tym czasie,ze byla ona milym zaskoczeniem. Mozliwe, ze myslal, ze ta przesylka
      juz wogole do niego nie dotrze i sie bardzo ucieszyl, ze jednak ja dostal
      Kto mu wyslal ta przesylke: wieza
      Jakis dom handlowy czy inny tego typu wynalazek, nie jedna osoba tylko wlasnie
      cos duzego,firma jakas
      Do czego Rasid tego uzywa: 2 kielichow
      Dal to swojej dziewczynie, sam tego raczej nie uzywa

obstawiam lancuszek badz bransoletke,prawdopodobnie zlota
      • jasmin_25 Re: rozkladzik 14.12.09, 12:00
        zapomnialam dopisac, ze ja tym razem tez poza konkursem bo nie mam czasu teraz
        za bardzo
        • olkacool Re: rozkladzik 14.12.09, 12:35
          Teraz Ja smile

Przedmiot1

co to jest (ogólnie) 10 Kielichów
          coś czego może używać cała rodzina, mali (w sensie dzieciaczki np pod kontrolą
          rodziców) i dorośli. Możesz się tym podzielić z kimś. Albo można tego używać
          wspólnie. Wzbudza pozytywne emocje. Może coś dla domu, jakiś przedmiot, który
          będzie stał na półce, czy wisiał. Może podniesie prestiż Twój, bo to w końcu 10
          Monet. Albo "przedmiot pożądania" np dotyczący Twoich zainteresowań, na który
          polowałeś jakiś czas. Być może to jest coś co posłuży pokoleniom...Może masz
          jakieś hobby, był to przedmiot do kolekcji. Na pewno to był Twój sukces, być
          może przedmiot ten pomaga w rozwoju (emocjonalnym, intelektualnym)

do czego służy paź Buław Paź to mi się z jakimś niedojrzałym zachowaniem
          kojarzy. Może to coś dla dziecka, młodej osoby lub młodej duchem? Buławy, do
          działania, trzeba używać kończyn, mózgu by tego używać. Może pomaga w uczeniu
          się czegoś? Dzięki temu zmądrzejemy (książka, laptop - źródło informacji) Albo
          służy do szybkiego przesyłania wiadomości (telefon, komputer).

i jeszcze Rycerz Mieczy:
          używa się tego w aktywny sposób (nie biernie, czyli
          przedmiot na ścianę odpada np.) Aby tego użyć, trzeba się na tym znać, umieć coś
          robić. (miecze intelekt) Trzeba być przy tym zręcznym, może oznaczać że to jakiś
          przedmiot, którym można się porozumieć np. telefon, laptop, komputer… Coś do
          pracy umysłowej. Przydaje się w podróży.
          Wielkość: as monet Wielkości ręki do łokcia (max).
          Kształt paź mieczy kapłanka Wieża
          Wydłużony, nie bardzo ostry (raczej opływowy), ale i tajemniczy (ma jakąś klapkę
          czy jakiś mechanizm otwierający) Wieża, można wejść i wyjść z przedmiotu
          symbolicznie.
          Jaka ma wagę: 5 Buław: mieści się „pod pachą” nie za ciężkie
          Kto wysła ta przesyłkę: 2 Buław Ktoś z daleka

Stawiam na telefon albo laptop.

przesyłka nr2
          co to jest (ogólnie) 6 Buław
          Coś co przyniesie sukces, ta karta to karta Zwycięstwa, wygranej, nagrody.
          Szanuje się tę rzecz, bo pomaga w jakiś sposób. Może pomoże w czymś w
          przyszłości, taka "karta przetargowa" np. mądry podręcznik smile poradnik czy Talizman.
          Może to być jakaś gra, służy do zabawy, rozwijania się np. nowa talia kart tarota.

do czego służy As Buław
          trzyma się to w ręce i To Coś stwarza to wiele możliwości, inspiruje. Daje
          szansę na coś, To Coś dodaje chęci do działania, pomaga.

i jeszcze Paź Buław
          Służy i do zabawy i do czegoś więcej, używa się tego czynnie (trzeba ruszać
          rękami np) albo To Coś ma jakieś działanie (samo w sobie jak amulet właśnie)

Wielkość 9 Buław Cesarzowa
          Mieści się w dłoni, niewielkie raczej
          Kształt 3 Buławy 4 Buławy
          Wydłużony, nie kanciasty (bardziej falisty, wyokrąglony), może składa się z
          kilku drobniejszych części..
          Jaka ma wagę: Śmierć, leciutkie (same kosteczki)
          Kto wysłał ta przesyłkę: Kapłanka (sklep ezoteryczny)

Nowa talia, amulet.

Uff.

• rasid Re: rozkladzik 14.12.09, 13:34
            Dziękuję za udział w warsztacie!
      • rasid Re: rozkladzik 14.12.09, 13:33
        Dziękuję za udział!
        • aischam Re: rozkladzik 16.12.09, 12:39
          No więc jestem smile

Moje karty :

Paczka nr.1
          1)co było w paczce: CESARZ
          2)jak na to zareagował Rasid: 7 BUŁAW
          3)do czego służy ten przedmiot: RYCERZ KIELICHÓW, 2 MIECZE
          4)jaki ma kolor: 10 MIECZY
          5)jaki ma kształt: AS KIELICHÓW
          6)jaka ma wielkość : 6 MIECZY
          7)jakie korzyści będzie z tego przedmiotu miał Rasid: 8 MONET
          8)co zamierza z tym przedmiotem zrobic : 7 KIELICHÓW

Paczka nr.2

1)co było w paczce: AS BUŁAW
          2)jak na to zareagował Rasid: ŚMIERĆ
          3)do czego służy ten przedmiot: PAŹ MIECZY, WISIELEC
          4)jaki ma kolor: SĄD
          5)jaki ma kształt: 9 BUŁAW
          6)jaka ma wielkość : CESARZOWA
          7)jakie korzyści będzie z tego przedmiotu miał Rasid: 10 BUŁAW
          8) co zamierza z tym przedmiotem zrobic : 5 MIECZY

INTERPRETACJA.

Paczka nr 1
          Wydaje się, ze przedmiot to jakis atrybut męskości,władzy, coś dzieki czemu
          Rasid poczuł się pewnie, mocno.Coś co poprawiło jego ego. Cesarz siedzący na
          tronie może oznaczać przedmiot, na którym się siedzi (fotel, krzesło) albo, cos
          dzięki czemu może „porządzić”.Może dzięki temu będzie mógł sprawowac nad czyms
          kontrolę (komputer, laptop, telewizor).
          Dla Rasia ta paczka stanowiła jakies wyzwanie chyba, albo była nieporeczna (może
          musiał pokombinowac jak to włożyc do samochodu, czy donieśc), albo trzeba było
          sam przedmiot jakos dostroic czy złożyć (7 buław).Karta może wskazywac na jakis
          „opór” tej rzeczy.Rycerz kielichów kojarzy mi się z romantycznym marzycielem,
          więc może ta rzecz pomoże mu w zaspokojeniu swojej wrażliwości, pobudzi
          wyobraźnię, z drugiej zas strony Rycerz, podobnie jak cesarz siedzi, ale przed
          soba ma kielich (może więc siedzi się na tym lub przed tym).2 mieczy może
          oznaczać, ze ma dwa różne zastosowania.
          Rzecz jest w kolorze czarnym z elementami srebra bądź czerwieni (lub odwrotnie,
          z przewaga srebra, szarości), kształt ma opływowy (As Kielichów), może stoi na
          jakiejs nózce (to tak na telewizor lub monitor pasuje).Wydaje się, ze przedmiot
          jest dosc duzy, ale nie ogromny.Rasid będzie miał wiele korzyści z tej rzeczy (7
          monet) , wydaje się, ze przedmiot wypełni mu chwile wolne od pracy (albo tez
          dzięki temu coś zarobi).
          7 kielichów może obrazowac fakt, ze Rasid dzieki tej rzeczy będzie chciał sobie
          „pofolgować”, poleniuchować, nie wiem, może po prostu zamierza na nią patrzec..
          Gdybym miała typowac, obstawiłabym komputer (laptop) lub telewizor (można
          porzadzić pilotem smile )

Paczka nr 2.
          Jest to przedmiot oryginalny (As buław), sprzyjający jakiemuś działaniu.Może być
          pomocny Rasiowi podczas jakiegoś nowego przedsięwzięcia.As buław może tez
          wskazywac, ze rzecz ta zostanie uzyta na jakąś wielka okazje lub ma Rasiowi
          towarzyszyc podczas jakiegoś waznego wydarzenia.
          Z tą Śmiercią mam pewien dylemat, ale spróbujmy. Wydaje mi się, że Rasid się
          ucieszył, miał poczucie jakiejś zmiany, która się kroi, nowego początku, może
          ten przedmiot mu o tym przypomniał.Nie wykluczone, ze przedmiot może mieć
          związek z jakaś przemianą duchowa.
          Rzecz ta może bys pomocna w rozwiązaniu jakiegoś konfliktu, porozumiewaniu się
          (Paź mieczy) lub „uśpieniu” czyjejs czujności.Nie bardzo rozumiem tu tego
          wisielca, ale może po prostu to słuzy do zawieszenia (naszyjnik) lub medytacji
          (amulet, talizman).
          Na karcie Sadu mam wiele kolorów, ale dominuje błękit i beż, wiec może ta rzecz
          jest wielokolorowa lub z dominacja tych dwóch kolorów lub ich pochodnych
          (srebra, szarości, złota). Przedmiot ma kształt smukły, podłużny, ale łagodnie
          zakończony (9 buław).Nie jest to przedmiot duży, miesci się w ręce
          (Cesarzowa).Na karcie Cesarzowej mam takie godło ze znakiem bogini Wenus, bardzo
          mi przypomina ten symbol naszyjnik lub pierścionek.
          Co do korzyści z tego przedmiotu (10 buław), to wydaje mi się, ze dzięki tej
          rzeczy Rasid zrzuci z siebie jakiś ciężar, może ta rzecz go w czyms odciąży lub
          pozwoli zapomniec o jakimś poczuciu winy. Rasid za pomoca tego przedmiotu
          zamierza cos (lub kogoś smile) zdobyc chyba, liczy na jakiś sukces, może
          zwyczajnie nie chce uchodzić za egoistę ?
          Z 5 mieczy mam też pewne wahania, bo ta rzecz wydaje mi się dośc znacząca dla
          Rasida, jest to przedmiot moim zdaniem związany ze sferą duchową, wiec
          obstawiałabym jakis talizman może (coś w tym stylu), albo łańcuszek z krzyżykiem
          (dla Rasia), a inna ewentualność to naszyjnik dla kobiety (tu by pasowało że
          prezent będzie albo z jakąś deklaracją, albo na zgodę). No ale to tylko takie
          moje dedukcje smile

No więc, to by było na tyle.
          Pozdrawiam Cię Rasid i wszystkie tarotowe "dziewczynki" smile
          • rasid Re: rozkladzik 16.12.09, 14:12
            Dziękuję za udział!
    • dezire3 Re: Warsztat 116 - Dwie przesyłki 16.12.09, 14:18
      winkWitam
      ja na poczatek tak oszczednie napisze;
      1 przesyłka-4 buław-coś dla domu coś praktycznego co przyda sie
      domownikom
      2 przesyłka-gwiazda-stawiam na biżuterie wink
      • rasid Re: Warsztat 116 - Dwie przesyłki 16.12.09, 14:38
        Dziękuję! Faktycznie oszczędnie, ale liczą się chęci smile
        • maly-elf moje karty 16.12.09, 15:09
          I przesyłka

kształt - Rycerz kielichów
          wielkość - Król monet
          kolor - 3 buławy
          materiał - 6 mieczy
          do czego służy - Paź Mieczy+ As Mieczy
          Co to jest - Królowa Kielichów

Jest to rzecz dość duża, o zaokrąglonym choć nie całkiem okrągłym
          kształcie.Wydaje mi się że jest kilkukolorowa, dominują 3 kolory, raczej ciemne
          albo odcienie czerwieni.Zrobiona jest z drewna lub z papieru.Rasid wykorzysta tą
          rzecz do nauki bądź pracy.Kojarzy mi się tu przede wszystkim książka lub
          jakaś część do komputera, może myszka? głośniki?, chociaż kłóci się z koncepcją
          drewnianego przedmiotu.Możliwe, że ten przedmiot służy do rozmowy czyli telefon,
          słuchawki do telefonu?

II przesyłka

kształt - Królowa monet
          wielkość - 5 buław
          kolor - [b]Księżyc[/b]
          materiał -
          2 miecze
          do czego służy - 4 buławy+9 mieczy
          Co to jest - Paź buław
          Rzecz ta składa się chyba z kilku elementów, ma kolor jasny może błyszczący,
          srebrny, możliwe ,że przy różnym oświetleniu zmienia nieznacznie kolor.Jest
          wykonana ze skóry, tkaniny, może ma jakieś metalowe elementy.
          Ta rzecz służy nie tylko Rasidowi, mogą z niej korzystać także inni
          domownicy.Lub została zamówiona dla kogoś z rodziny.
          Kojarzy mi się z czymś do spania albo kojarzonym ze spaniem(piżama, lampka
          nocna,poduszka, pościel albo po prostu budzik, choć równie dobrze może to być
          zwykły zegarek.
          • rasid Re: moje karty 16.12.09, 18:58
            Dziękuję za udział!
        • dezire3 Re: Warsztat 116 - Dwie przesyłki 16.12.09, 15:10
          rasid napisał:

> Dziękuję! Faktycznie oszczędnie, ale liczą się chęci smile
          nie umiem tak ładnie pisać jak moje poprzedniczki ale liczę ze sie
          podciagnę jak tu trochę pobede z wamiwink
    • canada53 moja odpowiedź 17.12.09, 23:09
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/kg/ig/bgrb/c8IJeDHV7dBHqvMNzB.jpg

Na każdą rzecz, którą Rasid otrzymał w przesyłce ułożyłam rozkład według schematu:
      Rzecz 1)
      - karta po lewej = wygląd tej rzeczy (XIX Słońce)
      - karta na dole = z czego jest to zrobione (Rycerz Buław)
      - karta po prawej = kto tej rzeczy będzie używał (8 Buław)
      - karta u góry = do czego to służy (6 Buław)
      - karta w środku = jak i kiedy się tego używa (Król Buław)
      Rzecz 2)
      - karta po lewej = wygląd tej rzeczy (5 Kielichów)
      - karta na dole = z czego jest to zrobione (4 Denary)
      - karta po prawej = kto tej rzeczy będzie używał (9 Denarów)
      - karta u góry = do czego to służy (3 Miecze)
      - karta w środku = jak i kiedy się tego używa (O Głupiec)

Rzecz 1)
      Słońce plus same karty Buław – dużo tu energii. Być może, że ta rzecz świeci, grzeje albo po prostu jest to urządzenie na prąd. Wygląda to dosyć atrakcyjnie (XIX Słońce), przyciąga oko, jest ładnie opakowane, może być rodzajem gadżetu. Jest raczej proste w obsłudze. Ma mechanizm wewnątrz i metalową obudowę na zewnątrz (Rycerz Buław). Ta rzecz nie ma jednego, konkretnego użytkownika (8 Buław), może posiłkować się nią każdy, kto akurat jej potrzebuje. Służy ona do sprawiania przyjemności, poprawiania w danym momencie warunków życia, doprowadzenia czegoś/kogoś do celu. (6 Buław). Używa się tej rzeczy celowo, świadomie, aktywnie – trzeba to włączyć, żeby zadziałało. Możliwe, że jest to coś do samochodu (np. taki zestaw nawigacji GPS). Pasowałaby też jakaś lampa, grzejnik, telewizor (ekran komputerowy), czajnik elektryczny, itp.

Rzecz 2)
      Tutaj wygląd zewnętrzny jest o wiele mniej ważny, wiele nie obiecujący, bardziej liczy się to, co jest w środku (5 Kielichów). Wygląd jest niepozorny, może rozczarować. Może być też tak, że rzecz ta jest częściowo tylko zapełniona, jest tam trochę pustej przestrzeni. Jest to solidne, twarde, sztywne i trochę waży (4 Denary). Jest to rzecz praktyczna, ma wartość, nie służy do ozdoby ani do zabawy. Ma to coś jakąś ochronę od zewnątrz. Przeznaczone jest do używania przez osobę, która zajmuje się swoimi sprawami albo swoim hobby (9 Denarów), używa się tego w samotności, nie dzieląc się w tą rzeczą w danym momencie z innymi ludźmi. Ta rzecz może czego uczyć, służyć wymiany lub pozyskiwania informacji (3 Miecze). Może to też być jakieś narzędzie lub pojemnik do przechowywania czegoś. Używa się tego nieregularnie (O Głupiec), można to przenosić i używać w różnych miejscach. Może to książka typu poradnik, albo coś służące domowemu zwierzątku (ptak na karcie 9 Denarów oraz karta 0 Głupiec).
      • rasid Re: moja odpowiedź 19.12.09, 13:23
        Dziękuję za udział!
    • dana-25 Re: Warsztat 116 - Dwie przesyłki 19.12.09, 12:34
      Pierwsza przesyłka
      1. Co było w przesyłce---4 pałek
      2. Do czego służy----As pałek
      3. Jaki ma kształt----królowa pucharów
      4. Jaki ma kolor---9 pucharów
      5. Jaka ma strukturę-----4 pucharów
      6. Z jakiego materiału jest zrobione---Mag
      7. Na jakiej zasadzie działa----4 mieczy
      8. Co jest charakterystyczne dla tej zawartości----10 pałek
      9. Od kogo przyszła przesyłka---3 mieczy
      10. Jakie uczucie wywołała u Rasida----10 pucharów

Jest to coś dla domu, do mieszkania, sprawia to przyjemność. To coś dodaje
      energii, i sprawia , że czujemy się lepiej. Kolor ma jasny, prawdopodobnie biały
      lub bezbarwny, kształt podłużny, jakby butelka z jakąś zawartością, płynną lub
      drobnoziarnistą. To coś jest sztuczne wykonane w wyniku procesów chemicznych.
      Działa na zasadzie, ze tym czymś sie coś polewa lub posypuje. Cechą
      charakterystyczną jest to , że paczka była ciężka, paczka przyszła z jakieś
      drogerii lub apteki, stawiam na jakieś środki czystości lub jakieś inne środki
      chemiczne. Tak czy inaczej paczka Rasida ucieszyła, a jeżeli są to środki
      czystości to działają lepiej niż myślał.

Druga przesyłka
      1. Co było w przesyłce---Diabeł
      2. Do czego służy----8 pucharów
      3. Jaki ma kształt----2 pucharów
      4. Jaki ma kolor---Walet mieczy
      5. Jaka ma strukturę-----Walet pucharów
      6. Z jakiego materiału jest zrobione-
      • rasid Re: Warsztat 116 - Dwie przesyłki 19.12.09, 13:24
        Dziękuję za udział!
        • kita32 interpretacja 19.12.09, 20:39
          paczka 1
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/bi/zc/8ybr/VhvhFjujswbcbAPBdB.jpg
          przyczyna zakupu – Pustelnik; paczka ogólnie – Cesarzowa; do czego służy – Rydwan;
          energia – 2 Kijów, łatwo – 4 Puchary; trudno – Wieża;
          odczucia – Paź Kijów, wygląd – 9 Pucharów; kształt – 2 Mieczy.

To jest coś przede wszystkim dla Rasida. Ważne (4 WA). Albo to coś ułatwiać będzie jemu wgląd w siebie, albo będzie pomagało jemu uporać się z czymś, co robi samotnie, bez pomocy z zewnątrz (Pustelnik). To może być jakiś poradnik, informator, coś, co pozwoli mu znaleźć właściwe rozwiązania (Cesarzowa). Przyda się jemu do podejmowania decyzji, albo do podróży lub wyjazdów (Rydwan). Może być związane z ruchem.

Przyda się bardziej w bliskiej przyszłości lub do pomocy drugim osobom (2 Kijów).
          Wybór tego zakupu opierał się na poczuciu piękna lub na intuicji, w jakiś sposób zakup ten wiąże się z zaspokajaniem potrzeb emocjonalnych Rasida (4 Pucharów).

Rasid obawia się, że to coś może się łatwo zepsuć lub zniszczyć – obchodzi się z tym bardzo delikatnie (Wieża).

Przydaje się, chociaż Rasid nie czuje się jeszcze mistrzem w posługiwaniu się tą rzeczą (Paź Kijów).

To coś jest ładne, eleganckie, może ekskluzywne, drogie (9 Monet). Z wyglądu może być podwójne (np. zamykane – otwierane), może kanciaste, trochę sztywne a trochę elastyczne – jak to Miecze (2Mieczy).

Mam skojarzenia albo z książką typu poradnik, albo z nową, piękną talią tarota wink.

paczka 2
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/bi/zc/8ybr/zepTRymCKbLe26QjvB.jpg
          przyczyna zakupu – 4 Kijów; paczka ogólnie – 10 Pucharów; do czego służy – 5 Monet;
          energia – Cesarzowa, łatwo – 9 Monet; trudno – Rycerz Pucharów;
          odczucia – 10 Mieczy, wygląd – Koło Fortuny; kształt – 3 Monet.

Druga rzecz może być dla domu, do zabawy, dla przyjemności, do gry (w 4 osoby) (4 Kijów).
          Miała sprawiać przyjemność lub upiększać (10 Pucharów). Ale chyba się zepsuła...(5 Monet). Może 5 Monet oznacza, że na niej miało się oszczędzić – coś ekonomicznego. Ale Rasid nie wygląda mi na zadowolonego z tego zakupu (10 Mieczy). Raczej zawiódł się na tej rzeczy.
          Nie wykluczone, że złożył już reklamacje (Cesarzowa).
          To mogło być drogie, ale łatwo zdecydował się na ten zakup, bo było ładne (9 Monet). Miało sprawiać przyjemność (10 Pucharów), ale chyba nie sprawia (Rycerz Pucharów jako karta trudności).
          Z wyglądu jest zmienne (Koło Fortuny) lub składa się, albo zepsuło się i rozpadło. Kształt – trójkątny lub kulisty lub trójkółkowy lub do trzymania w ręce.

To coś kojarzy mi się z zabawką lub czymś do zabawy lub do wspólnego z innymi spędzania czasu.

Oj, ciekawa jestem wink.
          • rasid Re: interpretacja 20.12.09, 12:41
            Dziękuję za wzięcie udziału w warsztacie!
    • olga.78 Moja interpretacja 20.12.09, 11:59
      Tym razem użyłam talii Gilded Tarot, która mnie oczarowała. Dzisiaj jest nasz debiut wink

I przesyłka
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2094491,2,2,warsztat-116-przedmiot-I.html
      1. Kształt – Głupiec O
      2. Wielkość – As mieczy O
      3. Kolor – Księżyc P
      4. Materiał – Koło Fortuny P
      5. Do czego służy – Cesarz O
      6. Co to jest – Rydwan P

Ten przedmiot jest głównie okrągły jednak zawiera mnóstwo jakichś drobnych, ostrych, kanciastych elementów ( ząbków, wystających części) które składają się na całość. Wszystkie są ze sobą powiązane, zachodzące wzajemnie na siebie a potrzebne do tego aby się kręciło, wprawiało w ruch. Jest tak duży, że można go utrzymać w jednej ręce i w miarę swobodnie nim poruszać choć jest dość masywny i ciężki. Zewnętrznie w przeważającej części ma stalowy kolor, który zawiera jakieś małe dwa elementy w innym kolorze, jednak nie jest ich dużo. To co jest sercem tego przedmiotu jest niewidoczne i w innym kolorze. Materiał z jakiego jest wykonany jest bardzo trwały, niemal niezniszczalny oparty na kole. Zastosowanie tego przedmiotu jest bardzo kluczowe i determinujące działanie czegoś innego do czego to coś zostało zakupione jako część pewnej całości. Przedmiot ten ma za zadanie coś pociągać, napędzać. Jest głównym motorem napędowym jakiejś większej całości. Stawiam na jakąś ważną część do samochodu.

II przesyłka
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2094493,2,1,warsztat-116-przedmiot-II.html
      1. Kształt – X kielichów P
      2. Wielkość – Król denarów O
      3. Kolor – Gwiazda O
      4. Materiał – Paź kielichów O
      5. Do czego służy – VI buław O
      6. Co to jest – V buław O

Drugi przedmiot pełni jakąś ważną funkcję, jest cenny. Może być tak mały, że mieści się w dłoni trochę z niej wystając. Jest w jednym, ciemnym przeważającym kolorze wykonany z dość nietrwałego i delikatnego materiału. Drugi kolor jest tylko małym elementem, może to napis lub element wykończenia. Ciepły w dotyku i subtelny z wyglądu. Trzeba obchodzić się z nim dość delikatnie, żeby go nie zniszczyć. Jest częścią pewnej kolekcji. Rasid ma już takich lub podobnych przedmiotów więcej, ten jest kolejny. Może to jakaś gra lub przedmiot służący do rozwijania jakichś swoich predyspozycji czy upodobać. Mam wrażenie, że ma to coś wspólnego z ćwiczeniami fizycznymi bądź umysłowymi.
      • olga.78 Re: Moja interpretacja 20.12.09, 12:05
        Wklejam zdjęcia żeby było czytelniej smile

Przedmiot nr I

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/bd/af/nfhu/B3U3vrsa4HPg925b7B.jpg

Przedmiot nr II

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/bd/af/nfhu/3ijynAPYZaanPwagtB.jpg
        • rasid Re: Moja interpretacja 20.12.09, 12:42
          Dziękuję za wzięcie udziału w warsztacie!
    • dobema i jeszcze moja interpretacja 20.12.09, 12:46
      przepraszam że tak poźno, ale troszkę przychorowałam i dopiero dziś
      wzięłam karty do rąk smile no ale do dzieła:

Przesyłka 1
      Co zawierała przesyłka – Ogólnie – Król buław
      wygląd rzeczy w przesyłce – Królowa buław
      z czego jest wykonana - Królowa Mieczy
      do czego służy ta rzecz – Królowa Monet
      dla kogo jest przeznaczona – 5 monet
      jak i kiedy się jej będzie używało – 9 buław

Ta rzecz chyba jest bardziej dostępna, tzn chodzi mi o to, że nie
      wymaga jakiegoś większego przygotowania i uczenia się aby ją
      użytkować, ale wymaga za to chyba dużej cierpliwości i uporu (9
      buław). Choć mam wrażenie że rzecz ta jest bardziej wykorzystywana
      jako ozdoba, więc albo wisi na ścianie, oknie (5 monet, Królowa
      monet), albo stoi gdzieś w mieszkaniu na widoku (9 buław), więc
      pewnie każda osoba może coś takiego kupić i wykorzystać w swoim
      domku. Królowa mieczy jako jedyna jest prawie cała metalowa, ta
      karta jest ogólnie dość chłodna, więc zapewne rzecz ta jest wykonana
      z jakiegoś metalu, lub nie można jej łatwo uszkodzić.
      Karty dworskie Król i 3 Królowe przekonują mnie do tego, że z tą
      rzeczą nic się nie robi. Nie są to karty działania, choć dwie z nich
      to ogniste karty, ale mogą mówić o tym, że rzecz ta ma może jakieś
      drewniane wykończenie.
      Reasumując: rzecz ta jest do ozdoby Twojego domku, jest dość
      powszechna, nie wymaga wielkich zdolności aby ją zainstalować. Może
      jest to zegar, obraz na ścianę, lub stojak na wina, lub stojak na
      noże, skojarzyło mi się to też z jakąś zawieszką na okno. Generalnie
      rzecz ta jest ładna i miło na niej zawiesić oko. Nic więcej mi nie
      przychodzi do głowy.

Przesyłka 2
      Co zawierała przesyłka – Ogólnie – 4 buławy
      wygląd rzeczy w przesyłce – Rycerz buław
      z czego jest wykonana - Gwiazda
      do czego służy ta rzecz – 10 buław
      dla kogo jest przeznaczona – Eremita
      jak i kiedy się jej będzie używało – as monet

Rzecz ta jest przeznaczona do kogoś kto poszukuje, uczy się,
      dokształca się w jakiejś dziedzinie, być może ta dziedzina związana
      jest z poszukiwaniem własnego „ja”, zagłębianiem się w siebie. Nie
      służy to do zabawy, należy bezwzględnie zachować powagę (eremita).
      Rzecz ta nie jest łatwa w obsłudze (10 buław), ale używanie jej daje
      nowe możliwości osiągnięcia bogactwa ale w połączeniu z Eremitą
      raczej chodzić może o bogactwo wewnętrzne lub wiedzę (as monet).
      Rzecz ta jest wykonana z czegoś trwałego (Gwiazda), nie da się tego
      szybko popsuć. Wygląd tej rzeczy moim zdaniem to buławy – papier,
      rycerz buław ma zbroję, więc albo jakaś książka, poradnik w twardej
      oprawie ze złoconymi literami, lub talia kart Tarota piękna i
      kolorowa (4 buławy, rycerz buław).

wyjaśnienie: najpierw pisałam o rzeczy nr 2 smile
      pozdrawiam
      beata
      • maly-elf Re: i jeszcze moja interpretacja 20.12.09, 14:12
        Oj,robi się gorącowink Już nie mogę się doczekać 18ej.
      • rasid Re: i jeszcze moja interpretacja 20.12.09, 14:40
        Dziękuję!
    • rasid Rozwiązanie 20.12.09, 18:08
      Witam wszystkich!

Bardzo dziękuję za udział w warsztacie nr 116.
      Zdaję sobie sprawę, że pytając o dwie przesyłki skazałem Was na pewną podwójność w myśleniu o rozkładach, ale w końcu to warsztaty, więc mają służyć rozwijaniu umiejętności.

Jedna z przesyłek zawierała rzecz związaną z duchowością – dwa egzemplarze pisma „Tarocista” (nr 1 i 2), które zamówiłem na tarocista.com
      Natomiast druga przesyłka zawierała rzecz bardzo przyziemną - olejek (tzw. liquid), który służy do napełniania e-papierosa (czyli takiej sztucznej fajki). Olejek znajdował się w małej, plastikowej, zaplombowanej buteleczce o poj. 5 ml, którą po odkręceniu zakrapia się filtr papierosa.

Chciałem po pierwsze zobaczyć jak w przypadku „Tarocisty” tarot będzie pokazywał informacje o rzeczy, która jest z nim związana. A jeśli chodzi o olejek, to chciałem się przekonać, jak tarot pokaże rzecz nowoczesną i dziwną (niby olejek, ale się go wdycha; niby służy paleniu, ale się nie pali). Okazało się, że dla tarota nie ma rzeczy niemożliwych. Jestem zszokowany ilością Waszych trafień. Za chwilę zamieszczę komentarze do Waszych interpretacji, skupiam się w nich przede wszystkim na trafieniach. Na końcu ogłoszę zwycięzcę.

Wygląd okładek Tarocisty:
      https://tarocista.com/images/okladki/tarocista_nr1_2009.jpg
      https://tarocista.com/images/okladki/tarocista_nr2_2009.jpg

Wygląd buteleczki z olejkiem:
      https://www.najpewniej.pl/foto/normal/58944.jpg
      • rasid Re: Rozwiązanie 20.12.09, 18:21
        jasmin_25

Twój pierwszy opis pasuje do egzemplarzy „Tarocisty”:

Cos do ogladania,poszerzania horyzontow
        To oczywiste smile

ciemny, czarny, z dodatkiem wody,czegos oplywowego lub
        blekitnego i czerwonego
        Świetnie! Obie okładki mają czarne pasy, dodatkowo jedna ma pas błękitny a druga czerwony wpadający w pomarańcz.

Ksztalt prostokatny badz kwadratowy
        Tak !

z czegos co latwo przerobic na inna rzecz
        Tak. Z papieru.

Do czego to sluzy: wisielec
        Albo nie sluzy do niczego i lezy niepotrzebne albo zwyczajnie wisi
        Tutaj wisielec raczej wskazał też na poszerzenie horyzontów, obserwację połączoną z kontemplacją.

Troche go ta rzecz przytloczyla,mozliwe ze ciezarem albo wymiarami
        Ciężarem nie, ale faktycznie przytłoczyła, bo zdałem sobie sprawę, że przez natłok obowiązków nie będę miał czasu teraz czytać. Dobrze pokazał Ci tarot moje emocje po odebraniu przesyłki.

Kto wyslal Rasidowi ta przesylke: kaplan
        To tylko dobrze świadczy o redakcji „Tarocisty” smile

Chyba do uspokajania sie, do tego zeby odzyskac harmonie, odplynac od problemow
        i nabrac dystansu do zdarzen.
        No cóż, tego komentować chyba nie trzeba smile

Drugi Twój opis:

jakie to mialo wymiary:as bulaw
        Podluzne,raczej dlugie i waskie
        Jaki kolor: 6 mieczy
        metaliczny,moze oplywowy
        Jaki ksztalt: krolowa monet
        idealnie pasujacy do eleganckiej kobiety
        Z czego bylo wykonane: 4 monet
        z czegos trwalego,solidnego
        Jaka ma wage: 6 monet
        da sie to wziasc w jedna reke, zmiesci sie w dloni
        Tutaj tarot nie rozdrabniał się i zamiast pokazać skład chemiczny substancji pięknie pokazał wygląd e-papierosa.

Do czego to sluzy:Cesarzowa+eremita,10 kielichow
        To jest nie dla Rasida tylko dla jego kobiety, zeby poczula sie jak cesarzowa i mogla blyszczec w towarzystwie
        Tu raczej Cesarzowa z pustelnikiem to hedonizm, przyjemność w samotności smile

wydaje mi sie, ze nie spodziewal sie tej przesylki w tym czasie,ze byla ona milym zaskoczeniem. Mozliwe, ze myslal, ze ta przesylka juz wogole do niego nie dotrze i sie bardzo ucieszyl, ze jednak ja dostal
        Tak właśnie było.

Kto mu wyslal ta przesylke: wieza
        Jakis dom handlowy czy inny tego typu wynalazek, nie jedna osoba tylko wlasnie cos duzego,firma jakas
        Świetnie! Nie wysyłała tego osoba prywatna, tylko firma, która produkuje ten olejek.
        • rasid powyższy post był oczywiście do jasmin_25 20.12.09, 18:23
      • rasid do olkacool 20.12.09, 18:27
        Olkacool

Pierwszy opis pasuje do olejku:

Albo "przedmiot pożądania" np dotyczący Twoich zainteresowań, na który polowałeś jakiś czas
        Tak. To pożądanie, nałóg właściwie. Polowałem, bo długo wybierałem właściwy, szukając w Internecie.

Paź to mi się z jakimś niedojrzałym zachowaniem kojarzy.
        I bardzo dobrze, palenie to nie jest objaw dojrzałości smile

Buławy, do działania, trzeba używać kończyn, mózgu by tego używać
        Mózgu może trochę mniej, ale rąk na pewno.

używa się tego w aktywny sposób (nie biernie, czyli przedmiot na ścianę odpada np.) Aby tego użyć, trzeba się na tym znać, umieć coś robić.
        Tak jest. Wymaga pewnych umiejętności, aktywności manualnej.

Wielkość: as monet Wielkości ręki do łokcia (max).
        Tak, a precyzyjniej: mieści się w dłoni

Wydłużony, nie bardzo ostry (raczej opływowy), ale i tajemniczy (ma jakąś klapkę czy jakiś mechanizm otwierający) Wieża, można wejść i wyjść z przedmiotu symbolicznie.
        Świetnie! Tutaj tarot pokazał pojemnik. Jest opływowy, ma zakrętkę, a dodatkowo mechanizm do zakrapiania filtra w e-papierosie. Pojemnik jest wielorazowy, można go napełniać.

Kto wysła ta przesyłkę: 2 Buław Ktoś z daleka
        Tak, kilkaset kilometrów od miejsca mojego zamieszkania.

Drugi opis pasuje do „Tarocisty”:

Szanuje się tę rzecz, bo pomaga w jakiś sposób. Może pomoże w czymś w przyszłości, taka "karta przetargowa" np. mądry podręcznik poradnik
        Bingo!!!

To Coś stwarza to wiele możliwości, inspiruje. Daje szansę na coś, To Coś dodaje chęci do działania, pomaga.
        Tak!

Służy i do zabawy i do czegoś więcej, używa się tego czynnie (trzeba ruszać rękami np)
        Tak. To wiedza i rozrywka przecież. Używa się w pewnym sensie czynnie (korzystanie np. z rozkładów)

Mieści się w dłoni, niewielkie raczej(...) leciutkie (same kosteczki) (...) może składa się z kilku drobniejszych części..
        Tak, kartki.

Kto wysłał ta przesyłkę: Kapłanka (sklep ezoteryczny)
        Tu też świetne trafienie! Prenumerata na tarocista.com
      • rasid do aischam 20.12.09, 18:30
        Aischam

Twój opis nr 1 pasuje do olejku:

jakis atrybut męskości (...) coś dzieki czemu Rasid poczuł się pewnie (...)Może dzięki temu będzie mógł sprawowac nad czyms kontrolę
        Tak. Palenie jest w pewnym sensie atrybutem męskości. Przestawienie się na e-papierosa umożliwiło mi kontrolę nad swoim nałogiem.

trzeba było sam przedmiot jakos dostroic czy złożyć. Karta może wskazywac na jakis „opór” tej rzeczy
        Tak, buteleczka miała plombę zabezpieczającą.

do czego służy ten przedmiot: RYCERZ KIELICHÓW, 2 MIECZE
        Pozbieranie myśli, wyciszenie, no i emocjonalny egoizm smile

z przewaga srebra, szarości
        Tak. Buteleczka ma zieloną etykietę, jednak jest szara, płyn mieni się srebrem.

kształt ma opływowy (As Kielichów)
        Świetnie! Opływowy pojemnik z płynem.

przedmiot wypełni mu chwile wolne od pracy (...) dzieki tej rzeczy będzie chciał sobie „pofolgować”
        Strzał w 10!

Twój drugi opis odnoszę do egzemplarzy „Tarocisty”:

Może być pomocny Rasidowi podczas jakiegoś nowego przedsięwzięcia.As buław może tez wskazywac, ze rzecz ta zostanie uzyta na jakąś wielka okazje lub ma Rasidowi towarzyszyc podczas jakiegoś waznego wydarzenia.
        Tak. Traktuję tarota poważnie.

Nie wykluczone, ze przedmiot może mieć związek z jakaś przemianą duchowa
        Tak, bo nawiązuje do tarota właśnie.

Rzecz ta może bys pomocna w rozwiązaniu jakiegoś konfliktu, porozumiewaniu się(Paź mieczy) (...).Nie bardzo rozumiem tu tego wisielca, ale może po prostu to słuzy do (...) medytacji
        Chodzi oczywiście o kształtowanie porozumienia z kartami. A wisielec pokazał się też u jasmin_25, chyba symbolizuje tu kontemplację, umiejętność zyskiwania nowego spojrzenia, poszerzenie horyzontów percepcji.

ta rzecz jest wielokolorowa
        Tak, na okładkach jest kilka kolorów.

może ta rzecz go w czyms odciąży. Rasid za pomoca tego przedmiotu
        zamierza cos zdobyc chyba, liczy na jakiś sukces
        Tak. Chodzi o podnoszenie własnych umiejętności, zdobywanie wiedzy

jest to przedmiot moim zdaniem związany ze sferą duchową
        Otóż to. Świetnie!
      • rasid do dezire3 20.12.09, 18:33
        dezire3

Interpretacja bardzo oszczędna smile więc krótko:

Nie wiem, jakiej talii użyłaś, ale zakładając, że np. dość standardowej (np.
        Waite’a), to można powiedzieć, że tarot pokazał Ci fizyczność tych przedmiotów:
        4 buław to kształt prostokątny (egzemplarze „Tarocisty”wink a Gwiazda to kobieta z
        dzbanami z wodą (czyli pojemnik z płynem - buteleczka). Tak więc też można to
        zaliczyć jako niezłe trafienie.
      • rasid do maly-elf 20.12.09, 18:35
        maly-elf

Opis pierwszy to „Tarocista”:

jest kilkukolorowa, dominują 3 kolory, raczej ciemne albo odcienie czerwieni
        Tak!

Zrobiona jest z drewna lub z papieru
        Tak!

Rasid wykorzysta tą rzecz do nauki bądź pracy.Kojarzy mi się tu przede wszystkim książka
        Świetnie!

Opis drugi to olejek:

Rzecz ta składa się chyba z kilku elementów, ma kolor jasny może błyszczący, srebrny, możliwe ,że przy różnym oświetleniu zmienia nieznacznie kolor.
        Tak właśnie wygląda owa buteleczka.

materiał - 2 miecze
        To nie metal. Chyba tarot wskazał tu na szczelność, zablokowanie płynu (np. w talii Waite’a karta ta wyraża blokady a w tle jest woda)

do czego służy - 4 buławy+9 mieczy
        To raczej wskazanie skutku palenia: odzyskiwanie równowagi psychicznej smile
        • maly-elf Re: do maly-elf 20.12.09, 18:45
          rasid napisał:

>
          > do czego służy - 4 buławy+9 mieczy
          > To raczej wskazanie skutku palenia: odzyskiwanie równowagi psychicznej smile
          > ]
          Albo może palenie przed zaśnięciem?
          • rasid Re: do maly-elf 20.12.09, 18:48
            Też smile
            • kita32 Re: do maly-elf 20.12.09, 18:55
              Fajne zakupy smile

Oj, trudno będzie Ci, Rasid, wybrać zwycięzcę smile.

Ciekawa jestem kto wygra, ale muszę oddać komputer synowi sad
      • dobema Re: Rozwiązanie 20.12.09, 18:37
        no tak, to wszystko jasne !
        Pięknie to karty u mnie pokazały!
        Buławy - e-papieros!
        Eremita - Tarocista!

Świetny warsztat Rasid smile
      • rasid do canada53 20.12.09, 18:39
        canada53

Pierwszy opis:

Podobnie jak u jasmin_25 tarot wskazał wygląd e-papierosa, a więc przedmiot, który jest przeznaczeniem olejku:

grzeje albo po prostu jest to urządzenie na prąd(...)trzeba to włączyć, żeby zadziałało
        Jest na prąd i ma grzałkę (tzw. atomizer)

może być rodzajem gadżetu (...)Ma mechanizm wewnątrz i metalową obudowę na zewnątrz
        Tak jest.

Służy ona do sprawiania przyjemności
        Tak.

Drugi opis – egzemplarze Tarocisty:

bardziej liczy się to, co jest w środku
        Jasne.

ma wartość, nie służy do ozdoby ani do zabawy. Ma to coś jakąś ochronę od zewnątrz.
        Tak, a ochrona od zewnątrz to może okładka lub też jest to jakaś metafora której tu tarot użył smile

Przeznaczone jest do używania przez osobę, która zajmuje się swoimi sprawami albo swoim hobby (9 Denarów), używa się tego w samotności, nie dzieląc się w tą rzeczą w danym momencie z innymi ludźmi. Ta rzecz może czego uczyć, służyć wymiany lub pozyskiwania informacji
        Świetnie!

Może to książka typu poradnik
        Bingo!
      • rasid do dana-25 20.12.09, 18:42
        dana-25

Pierwszy opis - olejek:

sprawia to przyjemność. To coś dodaje energii, i sprawia , że czujemy się lepiej
        Tak, wyliczyłaś dobre strony mojego nałogu smile

Kolor ma jasny, prawdopodobnie biały lub bezbarwny, kształt podłużny, jakby butelka z jakąś zawartością, płynną(...)
        Tak!

To coś jest sztuczne wykonane w wyniku procesów chemicznych.
        Bingo!!!

Działa na zasadzie, ze tym czymś sie coś polewa.
        Tak! Służy do zakrapiania filtru w e-papierosie.

Tak czy inaczej paczka Rasida ucieszyła
        Tak było.

Drugi opis – egzemplarze „Tarocisty”

W drugiej paczce przyszedł diabeł
        Tak (przynajmniej w opinii wielu ludzi rzeczy związane z tarotem tak są postrzegane) smile

Zawartość przesyłki pomaga odciąć się, pójść swoją ścieżką, znaleźć swoje miejsce w życiu.
        No tak, poszerza wiedzę o tarocie

Kształt - przesyłka składa się z dwóch części do siebie pasujących, jeżeli to karty to pewnie z książką lub kilkoma książkami.
        Tak! Dwie pasujące części to dwa kolejne egzemplarze. Rewelacja!

kolorowe ale utrzymane w tonacji ciemnej
        Tak, czerń jest bardzo sugestywna na tych okładkach.

Przesyłka jest miła w dotyku i zrobiona z czegoś naturalnego np. papieru.
        Tak!

Działa na zasadzie zaprzyjaźnienie się, jakby wzajemnej sympatii - to do kart pasuje
        Bingo!

Zawartość była droga i stała się częścią kolekcji
        Tak. Uważam, że cena jest przesadzona.

Paczka przyszła ze sklepu ezoterycznego, właścicielką jest prawdopodobnie energiczna kobieta.
        Redaktorki to kobiety. Zanim zamówiłem, to korespondowałem właśnie z jedną z pań, która odłożyła mi numer 1, bo już był na wyczerpaniu.

Zawartość paczki zaskoczyła Rasida, jakby spodziewał się czegoś
        innego, albo inaczej sobie ją wyobrażał, inne wyobrażenie było gdy oglądał je w internecie a inne gdy na żywo.
        Tak było! Myślałem, że są nieco większe jeśli chodzi o format.
      • rasid do kita 20.12.09, 18:46
        Kita

Pierwszy opis – egzemplarze „Tarocisty”:

To jest coś przede wszystkim dla Rasida. Ważne (4 WA). Albo to coś ułatwiać będzie jemu wgląd w siebie, albo będzie pomagało jemu uporać się z czymś, co robi samotnie, bez pomocy z zewnątrz (Pustelnik)
        Tak.

To może być jakiś poradnik, informator, coś, co pozwoli mu znaleźć właściwe rozwiązania (Cesarzowa). Przyda się jemu do podejmowania decyzji
        Świetnie!

Przyda się bardziej w bliskiej przyszłości lub do pomocy drugim osobom (2 Kijów)
        No tak, czy w bliskiej to nie wiem, ale pomoc innym to na pewno.

Wybór tego zakupu opierał się na poczuciu piękna lub na intuicji
        Raczej na intuicji

Rasid obawia się, że to coś może się łatwo zepsuć lub zniszczyć – obchodzi się z tym bardzo delikatnie (Wieża).
        Tak, choć jak zobaczyłem tę Wieżę w twoim rozkładzie to przypomniało mi się, że za każdym razem jak kupuję jakieś książki, to narzekam, że już nie mam gdzie ich upychać. Może to te emocje?

Przydaje się, chociaż Rasid nie czuje się jeszcze mistrzem w posługiwaniu się tą rzeczą (Paź Kijów).
        Czytać umiem smile Rozumiem jednak, że tarot pokazał tu umiejętność posługiwania się nim właśnie. Trzeba się więc zgodzić.

To coś jest ładne, eleganckie, może ekskluzywne, drogie (9 Monet). Z wyglądu może być podwójne (np. zamykane – otwierane), może kanciaste, trochę sztywne a trochę elastyczne – jak to Miecze (2Mieczy).
        Cena trochę przesadzona faktycznie. Podwójność to dwa egzemplarze. Kanciaste, trochę sztywne i trochę elastyczne. Wszystko się zgadza.

Mam skojarzenia albo z książką typu poradnik
        Świetnie!

Drugi opis – olejek:

Druga rzecz może być (...) dla przyjemności.
        Fakt.

Może 5 Monet oznacza, że na niej miało się oszczędzić – coś ekonomicznego.
        Brawo! Chodzi o to, że zakup buteleczki o wiele bardziej się opłaca niż kupowanie zakropionych filtrów.

Ale Rasid nie wygląda mi na zadowolonego z tego zakupu (10 Mieczy). Raczej zawiódł się na tej rzeczy.
        Tak trochę jest, nie do końca ten olejek mi odpowiada ze względu na swoją jakość.

Z wyglądu jest zmienne (Koło Fortuny) lub składa się.
        Tak, buteleczka jest wielorazowego użytku, ma nakrętkę i zakraplacz.

Kształt – trójkątny lub kulisty lub trójkółkowy lub do trzymania w ręce.
        Z profilu nakrętka z zakraplaczem to trójkąt, szpic, a cała buteleczka oczywiście okrągła no i do trzymania w ręce.
      • rasid do Olga78 20.12.09, 18:50
        Olga78

Twój pierwszy opis pasuje do buteleczki z olejkiem:

Ten przedmiot jest głównie okrągły
        Tak

Zewnętrznie w przeważającej części ma stalowy kolor, który zawiera jakieś małe dwa elementy w innym kolorze, jednak nie jest ich dużo.
        Tak. Etykietka i nakrętka mają inny kolor.

To co jest sercem tego przedmiotu jest niewidoczne i w innym kolorze.
        Tak. Płyn.

Zastosowanie tego przedmiotu jest bardzo kluczowe i determinujące działanie czegoś innego do czego to coś zostało zakupione jako część pewnej całości. Przedmiot ten ma za zadanie coś pociągać, napędzać.
        Tak. Bez olejku e-papieros nie działa. To taki rodzaj paliwa.

Drugi opis to egzemplarze „Tarocisty”:

Jest w jednym, ciemnym przeważającym kolorze wykonany z dość nietrwałego i delikatnego materiału. Drugi kolor jest tylko małym elementem, może to napis lub element wykończenia. Ciepły w dotyku i subtelny z wyglądu.
        Tak. Wykonane z papieru. Czerń na okładkach jest silna. Napisy są. Całość robi dobre wrażenie estetyczne.

Jest częścią pewnej kolekcji. Rasid ma już takich lub podobnych przedmiotów więcej, ten jest kolejny.
        Tak, wzbogaca moją biblioteczkę tarotową.

przedmiot służący do rozwijania jakichś swoich predyspozycji czy upodobań. Mam wrażenie, że ma to coś wspólnego z ćwiczeniami (...) umysłowymi.
        Świetnie!
        • olga.78 Re: do Olga78 20.12.09, 19:17
          Rasid, dziękuję za komentarz do moich magicznych kart smile
          Kapitalny temat do ćwiczeń, jednak w moim przypadku byłoby lepiej gdyby chodziło
          o jeden przedmiot. Gdy pisałam, to czułam, że coś z tymi dwoma przedmiotami mi
          się miesza, coś się przenika i energia się przenosi. Takie jakieś nieuchwytne
          wrażenie. Myślę, że karty jednak zdały egzamin. Potrzebujemy tylko trochę więcej
          czasu wink
      • rasid do dobema 20.12.09, 18:52
        dobema

Pierwszy opis to olejek, a właściwie e-papieros:

wymaga za to chyba dużej cierpliwości i uporu
        To prawda, wymaga trochę zachodu.

Królowa mieczy jako jedyna jest prawie cała metalowa, ta
        karta jest ogólnie dość chłodna, więc zapewne rzecz ta jest wykonana
        z jakiegoś metalu, lub nie można jej łatwo uszkodzić.
        To opis e-papierosa smile

z tą rzeczą nic się nie robi. Nie są to karty działania, choć dwie z nich to ogniste karty
        Tak, nie ma wartości użytkowej, służy pustej przyjemności, a ognistość to wskazanie na palenie chyba.

Drugi opis to egzemplarze „Tarocisty”:

Rzecz ta jest przeznaczona do kogoś kto poszukuje, uczy się,
        dokształca się w jakiejś dziedzinie, być może ta dziedzina związana
        jest z poszukiwaniem własnego „ja”, zagłębianiem się w siebie.
        Brawo!

Nie służy to do zabawy, należy bezwzględnie zachować powagę (eremita).
        Tak. Chociaż aspekt rozrywkowy też jest ważny.

raczej chodzić może o bogactwo wewnętrzne lub wiedzę
        Tak!

Wygląd tej rzeczy moim zdaniem to buławy – papier,
        rycerz buław ma zbroję, więc albo jakaś książka, poradnik
        Bingo!
      • rasid Zwycięzca 20.12.09, 19:01
        Gratuluję WSZYSTKIM, ponieważ wszyscy mieliście liczne trafienia w swoich interpretacjach. Jeśli chodzi o egzemplarze „Tarocisty” to tarot pokazał Wam przedmiot związany z duchowością, papierowy, o charakterze poradnika. Te trzy cechy były u Was charakterystyczne. Olejek do e-papierosa tarot opisał jako pojemnik z płynem, czasem ukazywał samego e-papierosa jako rzecz, w której ten olejek znajduje zastosowanie.

Najlepszą interpretację napisała moim zdaniem dana-25. Nie tylko opisała trafnie oba przedmioty, ale też zrobiła to bardzo konkretnie. Olejek opisała jako butelkę z płynem, który powstał w wyniku reakcji chemicznej. Natomiast egzemplarze „Tarocisty” opisała jako dwie pasujące części, zrobione z papieru, współdziałające z kartami! Jeśli są ludzie, którzy nie wierzą w tarota, to powinni przeczytać jej interpretację do mojego pytania. Mnie przeszedł dreszcz...

Tak więc wygrywa – dana-25 !!!!! Gratulacje!
        • maly-elf Re: Zwycięzca 20.12.09, 19:04
          Super interpretacja Dano, gratuluję!!! Wielkie brawasmile
          • olga.78 Re: Zwycięzca 20.12.09, 19:08
            Dana, gratuluję! Świetna interpretacja! Czekamy na zagadkę świąteczną smile
            • canada53 Re: Zwycięzca 20.12.09, 19:39
              Ja też przyłączam się do gratulacji dla Dany.
              Świetna interpretacja!
        • dobema Re: Zwycięzca 20.12.09, 19:10
          Gratulacje Dana!!
          Super interpretacja!

Zreszto jak wiele innych smile
          Czekamy na kolejne warsztaty smile
          • jasmin_25 Re: Zwycięzca 20.12.09, 19:13
            Gratuluje Danasmile
            Fajne te warsztaty, wczesniej nawet nie wiedzialam, ze istnieje cos takiego jak
            e-papieros a tarot mi bez problemu pokazal jego ksztalt w asie bulaw, dobre to
            bylosmile
            • canada53 Re: Zwycięzca 20.12.09, 19:45
              jasmin_25 napisała:
              > Fajne te warsztaty, wczesniej nawet nie wiedzialam, ze istnieje cos takiego jak
              > e-papieros a tarot mi bez problemu pokazal jego ksztalt w asie bulaw, dobre to
              > bylosmile

No właśnie, ja też z tych niepalących i nawet takiego e-papierosa na oczy nie
              widziałam. Chyba też dlatego u mnie karty pokazały dosłownie papierosa i palenie
              (praktycznie same Buławy w rozkładzie oraz XIX Słońce, a kartą centralna był
              Król Buław - czyli Rasid z tym papierosem w dłoni), a nie płyn do e-papierosa,
              bo i tak bym tego nie skojarzyła.
        • dana-25 Re: Zwycięzca 20.12.09, 19:18
          Dzięki Rasid, dużo z tego warsztatu wyniosłam. Bardzo jestem ciekawa tego
          e-papierosa, pierwszy raz o czymś takim słyszę, rozumiem, ze to jest tylko filtr
          z tym olejkiem bez nikotyny i nie ma dymuwink.

Wszystkim dziękuję za gratulacje i już myślę o następnym pytaniusmile
          Dana
          • kita32 Re: Zwycięzca 20.12.09, 20:02
            Dano, Twoja interpretacja jest świetna!!!
            Jak czytałam komentarze Rasida, w których wymieniał same trafienia uczestników, to wszystkim poszło bardzo dobrze. Ale jak przeczytałam jeszcze raz całą Twoją interpretację, to aż "zatkało" mnie ze zdumienia. W 100% trafienia! Po prostu mistrzostwo!!! Chylę czoło smile
            • olkacool Re: Zwycięzca 20.12.09, 20:12
              Właśnie wróciłam, Gratulacje Dano!!! smile
            • dana-25 Re: Zwycięzca 20.12.09, 20:51
              kita32 napisała:

> Dano, Twoja interpretacja jest świetna!!!
              > Jak czytałam komentarze Rasida, w których wymieniał same trafienia uczestników,
              > to wszystkim poszło bardzo dobrze. Ale jak przeczytałam jeszcze raz całą Twoją
              > interpretację, to aż "zatkało" mnie ze zdumienia. W 100% trafienia! Po pros
              > tu mistrzostwo!!!
              Chylę czoło smile

Kito, dziękuje za miłe słowa, masz rację, ze wszystkim poszło bardzo dobrze i ja tez się cieszę, ze też coś trafiłam. Wiele się od Ciebie Kito nauczyłam, za co Ci jestem bardzo wdzięczna.
              Wiele zależny od wylosowanych kart, czasami układają się w wyraźną całość, a czasami są trudne, chociaż trafne. Wiele się nauczyłam o znaczeniu kart dzięki warsztatom i chylę czoło przed tymi co je wymyślili!!
              Karty maja swoje podwoje a może nawet potrójne dno, trzeba doświadczenia i nietypowych pytań aby je odkryć, np. jak mi wyjdzie 9 pucharow jako kolor to wiem, ze jest to biały lub zbliżony do białego i to nauczyłam sie na warsztatachsmile
              Zbieram sobie te znaczenia w zeszycie, ciekawe ile tych zeszytów będzie? i zastanawiam się dlaczego akurat tę cechę przedstawia ta karta, to dopiero są zagadkismile
              • canada53 Re: Zwycięzca 20.12.09, 21:13
                dana-25 napisała:
                > Wiele zależny od wylosowanych kart, czasami układają się w wyraźną całość, a cz
                > asami są trudne, chociaż trafne. Wiele się nauczyłam o znaczeniu kart dzięki wa
                > rsztatom i chylę czoło przed tymi co je wymyślili!!
                > Karty maja swoje podwoje a może nawet potrójne dno, trzeba doświadczenia i niet
                > ypowych pytań aby je odkryć, np. jak mi wyjdzie 9 pucharow jako kolor to wiem,
                > ze jest to biały lub zbliżony do białego i to nauczyłam sie na warsztatachsmile
                > Zbieram sobie te znaczenia w zeszycie, ciekawe ile tych zeszytów będzie? i zast
                > anawiam się dlaczego akurat tę cechę przedstawia ta karta, to dopiero są zagadk
                > ismile

Pierwsze pytanie warsztatowe wymyśliła Anahella - to od jej pomysłu wszystko się
                zaczęło (dosyć spontanicznie zresztą) i od tego czasu warsztaty trwają
                nieprzerwanie już od 117 tygodni! No bo od pierwszego razu wszyscy stwierdzili,
                że takie odpowiadanie z pomocą kart na przeróżne pytania, na które odpowiedź
                pojawi się za kilka dni i będzie sobie można swój rozkład z rzeczywistością
                zweryfikować, to nie tylko doskonała zabawa, ale też i niesamowita okazja do
                nauki Tarota. Masz rację, te skojarzenia z warsztatów są świetne,
                nieschematyczne i doskonale zapadają w pamięć.

A tak na marginesie, dlaczego karta 9 Kielichów według Ciebie wskazuje na biały
                kolor?
                • dana-25 Re: Zwycięzca 20.12.09, 23:43
                  canada53 napisała:

>
                  >
                  > Pierwsze pytanie warsztatowe wymyśliła Anahella - to od jej pomysłu wszystko si
                  > ę
                  > zaczęło (dosyć spontanicznie zresztą) i od tego czasu warsztaty trwają
                  > nieprzerwanie już od 117 tygodni! No bo od pierwszego razu wszyscy stwierdzili,
                  > że takie odpowiadanie z pomocą kart na przeróżne pytania, na które odpowiedź
                  > pojawi się za kilka dni i będzie sobie można swój rozkład z rzeczywistością
                  > zweryfikować, to nie tylko doskonała zabawa, ale też i niesamowita okazja do
                  > nauki Tarota. Masz rację, te skojarzenia z warsztatów są świetne,
                  > nieschematyczne i doskonale zapadają w pamięć.

Dzięki Anahello za te warsztaty. Wspaniały pomysł!!

> A tak na marginesie, dlaczego karta 9 Kielichów według Ciebie wskazuje na biały
                  > kolor?

Dlaczego biały? Nie wiem, tu trzeba jakieś wyższej wiedzy ezoterycznej, której
                  ja nie mam, jeszcze nie mamwink. 9 pucharów pojawia mi się, gdy chodzi o coś
                  tradycyjnego, np. tradycyjny sposób poruszania sie - pieszo, np. wyszła gdy
                  pytałaś się, co robi Twój brat (maraton), gdy Kita docierała na jakieś warsztaty
                  w ubiegłym roku itd. Być może tradycyjny kolor to właśnie biały.

• canada53 Re: Zwycięzca 21.12.09, 20:38
                    dana-25 napisała:
                    > Dlaczego biały? Nie wiem, tu trzeba jakieś wyższej wiedzy ezoterycznej, której
                    > ja nie mam, jeszcze nie mamwink. 9 pucharów pojawia mi się, gdy chodzi o coś
                    > tradycyjnego, np. tradycyjny sposób poruszania sie - pieszo, np. wyszła gdy
                    > pytałaś się, co robi Twój brat (maraton), gdy Kita docierała na jakieś warsztat
                    > y
                    > w ubiegłym roku itd. Być może tradycyjny kolor to właśnie biały.

Dziękuję za wyjaśnienia smile .
                    To ciekawe, co piszesz. Nigdy bym w ten sposób o 9 Pucharów nie pomyślała, muszę
                    się jej dokładniej przyjrzeć pod tym kątem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka