19.02.07, 22:59
Zgodnie z pomysłem Anahelli, rozpoczynam wątek na temat Głupca. Zamieszczam
więc moje własne notatki na temat tej karty:

"Głupiec to dusza rozpoczynająca kolejne wcielenie. Czyste i niewinne dziecko,
mające jeszcze pamięć poprzednich żywotów. Głupiec jest dzieckiem
wszechświata, ufnym w swoje bezpieczeństwo. Bez lęku i strachu daje krok w
przepaść, w której czekają go doświadczenia kolejnego życia.

Głupiec jest dla innych dziwakiem
Obserwuj wątek
    • iokepine Re: Głupiec 20.02.07, 13:51
      Głupiec bardzo często rzeczywiście dosłownie przedstawia głupca, osobę
      nieświadomą siebie i swoich możliwości, durnia, że użyję tego modnego słowawink

Rzadziej to ktoś, kto wkracza na nową drogę w życiu (podobnie jak 6 mieczy), ale
      i trickstera, niespodzianki, rzeczy nie do przewidzenia.
      W zwykłych kartach Głupiec pojawia się jako Jocker, co świadczy o tym, że i
      tarotowy Głupiec ma możliwość wejść w położenie każdej karty, zastąpić ją - albo
      udawać. Jest w tym coś z kariery Nikodema Dyznmywink
      • dori7 Re: Głupiec 20.02.07, 18:40
        iokepine napisała:

> Głupiec bardzo często rzeczywiście dosłownie przedstawia głupca, osobę
        > nieświadomą siebie i swoich możliwości, durnia, że użyję tego modnego słowawink

Czasami wyciagajac Glupca wyraznie czuje, ze Tarot po prostu chce mi powiedziec:
        "ty glupku" smile) Choc kiedy stawiam sobie karty Tarotem Jane Austen, to woli
        rzucac we mnie Paziem Bulaw, co jest w tym przypadku komentarzem w stylu:
        "narwana dziewucha" big_grinDD
    • dori7 Re: Głupiec 20.02.07, 18:31
      Moja ulubionym Glupcem jest Glupiec z Tarota Jane Austen:
      www.aeclectic.net/tarot/cards/jane-austen/
      (w gornym rzadku po lewej)

Narysowany jest paskudnie - to chyba najbrzydsza karta z calej talii - za to
      symbolicznie jest opracowany rewelacyjnie i zawiera w sobie wszystkie cechy
      Glupca. Glupcem jest Elizabeth Bennet, bohaterka "Dumy i uprzedzenia", ktora na
      przedstawionym na tej karcie obrazku blocac skraj sukni i lamiac reguly
      obowiazujace dobrze wychowane panny biegnie do Netherfield, aby upewnic sie, ze
      przebywajaca tam jej ukochana siostra Jane ma nalezyta opieke w chorobie. Ta
      droga do Netherfield jest poczatkiem, ktory otwiera nowe mozliwosci i nowe
      drogi, zaczynajac skomplikowany ciag wydarzen, ktorych pelna optymizmu Lizzie
      nawet nie stara sie przewidziec, majac w glowie tylko mysl o samopoczuciu
      siostry. Niekonwencjonalne zachowanie Elizabeth - szczere, impulsywne, odwazne,
      podyktowane instynktem zachowanie Glupca - okazuje sie jej atutem. Wszak Glupiec
      jest wygrywajacym jokerem smile) A jednoczesnie niedoswiadczenie i zbytnia wiara w
      siebie Glupca daja o sobie znac, gdy Elizabeth myli sie, pochopnie oceniajac
      nowe osoby ze swojego otoczenia, lub nie dostrzegajac ryzyka popelnia blad,
      ktory wiele kosztuje cala jej rodzine.
      • coill Re: Głupiec 20.02.07, 19:40
        > Moja ulubionym Glupcem jest Glupiec z Tarota Jane Austen:
        > www.aeclectic.net/tarot/cards/jane-austen/
        Ta talia wyglada mi jakby jakas "talia od spraw partnerstwa", kazda z kart odrazu widze pod tym kątem - bardzo mi sie to podoba!

A Głupca lubie za jego marzenia, za lekkomyslną intuicyjną odwage, swierzosc... Tylko boje sie czasem wlasnie tego "kretyna" w nim.
        A odnonie tego 'rzucania'w Ciebie kartą przez Tarota, moj od jakiegos czasu uparł sie na Umiarkowaniesmile
        • dori7 Re: Głupiec 20.02.07, 20:04
          coill napisała:

> > Moja ulubionym Glupcem jest Glupiec z Tarota Jane Austen:
          > > www.aeclectic.net/tarot/cards/jane-austen/
          > Ta talia wyglada mi jakby jakas "talia od spraw partnerstwa", kazda z kart
          > odrazu widze pod tym kątem - bardzo mi sie to podoba!

Masz racje, Jane Austen swietnie sie sprawdza do wszelkich spraw sercowych - od
          partnerskich po rodzinne. Na poczatku myslalam, ze bedzie glownie do milosnych,
          ale okazalo sie, ze jest o wiele bardziej uniwersalna, niz sadzilam i teraz jest
          moja ukochana talia do wszystkiego. Niezawodna i niezastapiona smile)
    • anahella Re: Głupiec 20.02.07, 20:00
      Glupiec jest marsowy i uraniczny jednoczesnie. Marsowy, bo jest w nim ogien. On
      po prostu idzie przed siebie. Uraniczny, bo przekracza granice, ktorej dotad nie
      przekroczyl.

Nie wiemy dokad on idzie. Czy wiemy dlaczego idzie?
      Mysle, ze nie zostal ze swojej wsi wypedzony. Sam sobie poszedl. Znudzilo mu sie.
      • iokepine Re: Głupiec 20.02.07, 21:22
        anahella napisała:

> Nie wiemy dokad on idzie. Czy wiemy dlaczego idzie?
        > Mysle, ze nie zostal ze swojej wsi wypedzony. Sam sobie poszedl. Znudzilo mu
        >sie.

big_grin

To mi przypomina postać "Głupiego Jasia", która się pojawia w wielu bajkach.

Myślę, ze to, czy mu się znudziło, czy go wygnaliz wioski zależy od rozkładu
        kart dookoła - zwierzak rozdzierający portki Głupcowi świadczuy o jakieś
        bylejakości bohatera tej karty i może być też sygnifikatorem wygnania.
        • anahella Re: Głupiec 05.03.07, 23:41
          iokepine napisała:

> Myślę, ze to, czy mu się znudziło, czy go wygnaliz wioski zależy od rozkładu
          > kart dookoła

Myslisz, ze jest na tyle glupi, ze go wygnali a on sie mimo wszystko cieszy?
          Taki optymista bez powodu?

> - zwierzak rozdzierający portki Głupcowi świadczuy o jakieś
          > bylejakości bohatera tej karty i może być też sygnifikatorem wygnania.

A widzisz - inaczej widzimy te karte. Dla mnie pies nie rozdziera mu spodni bez
          powodu. Moim zdaniem pies - jako opiekun - ostrzega Glupiego Jasia, ze to droga
          donikad. Pies nie mowi ludzkim jezykiem, a Glupiec jest na tyle glupi, ze
          niekoniecznie go rozumie. Ta karta mowi nam, ze klient zmierza ku przepasci, i
          nie slucha rad pozawerbalnych. Tu sie wali, tam sie sypie, ale on stara sie tego
          nie zauwazac. Nie mowi o przejsciowych trudnosciach, tylko o zlym kierunku dzialan.

Spodnie to ciekawy symbol, bo one chronia nogi - czyli czesc ciala w tej karcie
          najwazniejsza.
      • nauthiz7 Julian Tuwim - "Ranyjulek" 20.02.07, 21:45
        Powinienem z wiatrami po ulicach się włóczyć,
        W tłoku miast, podchmielony, najradośniej się chwiać,
        Od andrusów, dryndziarzy powinienem się uczyć
        Gwizdać, kląć, pohukiwać na psiakrew i psiamać!

Od rynsztoka do ściany zygzakami się toczyć,
        Ranyjulek! swobodny, bezpański, jak pies!
        Sińce łapać na słupach, w zbiegowiskach się tłoczyć,
        Na parkany wdrapywać się wiosną po bez!

I kapelusz dziurawy liliowymi kwiatami
        Na swą chwałę ustroić i na chwałę swą chlać,
        I znów w kwiatach się włóczyć po ulicach z wiatrami,
        Podnieść łeb, gwiazdy łykać i na nogach się chwiać!
        • ailza Re: Julian Tuwim - "Ranyjulek" 05.03.07, 21:05
          Ale piękny wiersz. Idealnie pasuje......
    • anahella Glupiec w taliach tematycznych. 20.02.07, 20:13
      W talii z Wikingami Glupcem jest bog Loki. Imie Loki kojarzy mi sie z
      hiszpanskim slowem "loco" - szalony. Tak tez po hiszpansku nazywa sie arkan
      Glupca. Imie boga pochodzi jednak ze staroskandynawskiego i znaczy "ogien".

Loki jest bogiem smierci, zniszczenia i oszustwa. Ale mimo ze ten bog ciagle
      rozrabial, to inni bogowie wybaczali mu jego psikusy. Jak chociazby namowienie
      slepca, by ten rzucil galazka jemioly w boga Baldura (od tego Baldur umarl).

Loki sieje zniszczenie, a wiec symbolizuje koniec ustalonego porzadku, ale
      jednoczesnie symbolizuje poczatek nowej ery w zyciu bogow: wedlug skandynawskich
      legend Ragnarok rozpocznie sie pojedynkiem Lokiego z Hejmdalem.

Ragnarok to ostateczna bitwa, ktora zakonczy obecna cywilizacje. Pojedynek ma ja
      rozpoczac. A zatem Loki-Glupiec z powodu bezmyslnego psikusa (incydent z
      jemiola) zmienia dzieje swiata, tyle ze nie jest swiadom tego, co naprawde
      zrobil: nie jest swiadom jakie skutki przyniosa jego dzialania.

Wiecej o Lokim tu:

pl.wikipedia.org/wiki/Loki
      • dori7 Re: Glupiec w taliach tematycznych. 20.02.07, 20:27
        W Tarocie Arturianskim (Legend: The Arthurian Tarot) Glupcem jest Parsifal,
        jeden z Rycerzy Okraglego Stolu:

taroteca.multiply.com/photos/photo/17/1.jpg
        Parsifal jako Glupiec dopiero zmierza w strone Camelotu, do ktorego wiedzie
        symboliczna sciezka. Nad brama zakmu wisi czerwony sztandar, w ktory wpatrzony
        jest mlodzieniec. Parsifal nie wie, co go czeka, ale jest ufny we wlasny sily i
        pelen nadziei na barwna przyszlosc (tecza nad Camelotem), a wszelkie
        niebezpieczenstwa postrzega wylacznie jako wspaniale przygody.
        • iokepine Re: Glupiec w taliach tematycznych. 20.02.07, 21:24
          dori7 napisała:

> W Tarocie Arturianskim (Legend: The Arthurian Tarot) Glupcem jest Parsifal,

No faktycznie Percewal jest strasznie głupi na początku - zachowuje się jak gbur
          i prostak, kiedy już na dwór trafi, i dopiero po paru przygodach zaczyna się
          zachowywać jak człowiek cywilizowany, łązcnie z tym, ze przekonuje się, ze
          całowanie obcych dam bez ich zgody to kiepski pomysłtongue_out
          • dori7 Re: Glupiec w taliach tematycznych. 16.03.07, 01:32
            Jest glupi, bo niewinny - nic nie wie o swiecie, matka wychowywala go daleko od
            dworu, nie chcac, by zafascynowany opowiesciami o krolu Arturze i jego rycerzach
            zamarzyl o takim niebezpiecznym zyciu. Ale to na niego czeka najbardziej
            tajemnicze miejsce przy Okraglym Stole i wielka przyszlosc smile)
    • nauthiz7 Głupiec - tradycyjna symbolika 20.02.07, 21:54
      Ciekawostka:
      Mój ojciec szukał ostatnio czegoś o czapce frygijskiej. Zobaczyłam i pierwsza moja myśl brzmiała: rany, przecież to właśnie marsylski Głupiec ma na głowie!

pl.wikipedia.org/wiki/Czapka_wolności
    • skrzydlate Re: Głupiec 25.02.07, 07:49
      kiedy widzę te kartę, przypomina mi sie powiedzenie: "głupi to ma szczęście"
      mam wrażenie że ta karta dotyczy właśnie takich szczęśliwych głupków, cokolwiek
      to znaczy (budda też był szczęśliwym głupkiem)
    • gosiadzika Mój głupiec 08.03.07, 09:43
      wyglada tak:
      taroteca.multiply.com/photos/photo/21/1.jpg
      Z tarot Rohirg
      • ailza Re: Mój głupiec 09.03.07, 10:04
        Nawet kijek pasuje.

wiadomosci.onet.pl/1499614,11,item.html
    • pani.jazz Re: Głupiec 02.06.07, 00:53
      Nauthiz w poscie rozpoczynajacym ten watek napisala o swoich notatkach na temat Głupca, że "(n)ie są to (...) konkretne znaczenia karty, ale raczej typ energii, jaki ona niesie." Tak samo jest z tekstem o Głupcu, ktorym chcialabym sie dzis z Wami podzielic. Opisuje energie, jaka emanuje glupiec - a scislej, sposob w jaki ja te emanacje odbieram. Przygotujcie sie wiec na spora dawke subiektywnosci smile.

Zapraszam do czytania:
      treemoon.blogspot.com/2007/05/fool-from-him-to-eternity.html
      Pozdrawiam,
      pani.jazz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka