Dodaj do ulubionych

Rzut monetą

02.02.10, 08:57
Nie rozumiem, dlaczego niektórzy ludzie wydają tyle kasy na różne wróżki i wróżbitów, których jedynym talentem jest umiejętność wciskania na tyle niejasnego kitu, żeby dało się go dopasować do dowolnych przyszłych wydarzeń?

Jeżeli ktoś chce się zjednoczyć z energią wszechświata i sięgnąć do tej skarbnicy wiedzy, nie powinien zaciemniać sobie widoku nadmiernie komplikując przekaz czy kompletnie przekłamując go interpretacjami ludzi, którzy za pieniądze powiedzą wszystko, co chcecie usłyszeć?

Rzut monetą - idealny sposób na zapytanie wszechświata o stanowisko. Nie wymaga specjalnego przygotowania, a daje jasną i jednoznaczną odpowiedź która wprost wynika z sił sterujących całym wszechświatem. Ba, może doskonale zastąpić uspokajającą wizytę u szarlatana, ponieważ można rzucać tyle razy, aż w końcu dostanie się uspokajającą, oczekiwaną odpowiedź wink
Obserwuj wątek
    • acrux_79 Re: Rzut monetą 02.02.10, 17:17
      Potencjalnie uruchomiłeś ( -aś ? ) temat rzekę.

Ja kilka razy zdałem się na rzut monetą. I przynajmniej raz
      tzw "Góra" mi pomogła dokonać dobrego wyboru.
      Niestety, rzut monetą ma dwie zasadnicze wady: odpowiada TAK i NIE.
      I nie uzwględnia, czy zadajesz dobre pytania. Np zadałbym pytanie,
      czy mam być z blondynką, czy brunetką, a tak naprawdę przypisane mi
      jest, że ani z tą, ani z tą wink

Więc różnie z tym bywa
      Pozdrawiam
      • lwi2 Re: Rzut monetą 02.02.10, 17:25
        A ja nie rozumiem po co ludzie tyle czasu i pieniędzy poświęcają na
        tzw. urządzanie wnętrz. Jechałam dzisiaj autobusem i słyszałam jak
        pan który się tym zawodowo zajmuje ustalał liczbę przegródek w
        szafce, szerokość jakiejś listwy. a kolor to już w ogóle duża
        sprawa. I po co? Skoro można karton i materac? (karton = szafa,
        materac = łóżko).

Lwi
        • mii.krogulska Re: Rzut monetą 02.02.10, 19:50
          Lwi, kochana, no rzeczywiście przesadza! Po co ten materac?
          Wystarczy sam duży karton, wrzucamy do środka ciuchy, a potem zalegamy na nich
          jak w łóżku. I monetą rzucać nie trzeba, po co komu te wróżby, zabobony,
          komplikacje!

Pozdrawiam serdecznie, Mii
          • feel_good_inc Re: Rzut monetą 03.02.10, 01:31
            mii.krogulska napisała:

> Lwi, kochana, no rzeczywiście przesadza! Po co ten materac?
            > Wystarczy sam duży karton, wrzucamy do środka ciuchy, a potem zalegamy na nich
            > jak w łóżku. I monetą rzucać nie trzeba, po co komu te wróżby, zabobony,
            > komplikacje!

"Drogie forum, urodziłam się trzeciego lutego o siedemnastej. Czy to oznacza, że mogę się położyć już na kartonie, czy jeszcze nie? A może mój cykl astralny wskazuje, że powinnam wypić kawę i nie kłaść się dziś w ogóle? Pomóżcie, bo nie potrafię podjąć najprostszej decyzji."
        • feel_good_inc Re: Rzut monetą 03.02.10, 01:28
          lwi2 napisała:

> A ja nie rozumiem po co ludzie tyle czasu i pieniędzy poświęcają na
          > tzw. urządzanie wnętrz. Jechałam dzisiaj autobusem i słyszałam jak
          > pan który się tym zawodowo zajmuje ustalał liczbę przegródek w
          > szafce, szerokość jakiejś listwy. a kolor to już w ogóle duża
          > sprawa. I po co? Skoro można karton i materac? (karton = szafa,
          > materac = łóżko).

To forum jest akurat dla ludzi, którym ktoś (albo coś) musi powiedzieć, ile mają mieć przegródek w szafce. I to nic, że chcieliby trzy, kiedy układ gwiazd mówi, że pięć. No i siedzą potem z tą nieszczęsną szafką, zamiast od razu zrobić po swojemu i mieć dobrze wink
        • princesswhitewolf Re: Rzut monetą 03.02.10, 10:59
          silnie panniasty.
          Pocieszmy sie, astrologia jest tansza jako hobby od urzadzania wnetrz he he
      • feel_good_inc Re: Rzut monetą 03.02.10, 01:25
        acrux_79 napisał:
        > Potencjalnie uruchomiłeś ( -aś ? ) temat rzekę.

Taką mam nadzieję.

> Ja kilka razy zdałem się na rzut monetą. I przynajmniej raz
        > tzw "Góra" mi pomogła dokonać dobrego wyboru.

Metoda jest o niebo skuteczniejsza od innych metod wróżbiarskich, ponieważ eliminuje wszelkie przekłamania.

> Niestety, rzut monetą ma dwie zasadnicze wady: odpowiada TAK i NIE.

No i to wszystko, czego tak naprawdę potrzebujesz. Jeżeli ci to nie wystarcza, to najwyraźniej nie umiesz formułować pytań.

> I nie uzwględnia, czy zadajesz dobre pytania. Np zadałbym pytanie,
        > czy mam być z blondynką, czy brunetką, a tak naprawdę przypisane mi
        > jest, że ani z tą, ani z tą wink

Znowu pokazujesz, ze nie umiesz pytać. Poza tym nic nie jest pisane. Predystynacja to wymówka dla tych, którzy nie umieją wziąć spraw we własne ręce.
        A moneta przynajmniej cię nie oszuka i nie zostawi miejsca na błędne interpretacje wink
        • acrux_79 Re: Rzut monetą 03.02.10, 04:10
          Z logicznego punktu widzenia faktycznie zadając pytanie i szukając odpowiedzi na TAK czy NIE jesteśmy w stanie odpowiedzieć na wszystko.

Jednakże, jeśli bawimy się z monetą, bardzo łatwo obalić jej skuteczność profetyczną. Założmy, że "zapytamy" ( ha ha ha ) jej, czy rzucę reszkę sto razy. Moneta odpowie "TAK". Niestety, za którymś tam razem moneta wywinie orła smile
          Wtedy nie pozostaje nic, tylko rozbić bank w poszukiwaniu jedynej profetycznej, znakomitej, ezoterycznej monety wink

Skuteczność profetyczną astrologa natomiast tak łatwo się nie obali... Tym bardziej, że zamiast TAK czy NIE, używa często słowa "JEŻELI", "PRAWDOPODOBNIE", oraz "MOŻE ALE NIE MUSI" smile . Czyli wada jest zaletą, a zaleta wadą.

Zatem eliminacja przekłamania w monecie jest dość prosta i obala pewien mit, natomiast przekłamanie dywinacyjne i tym podobne jest ciężkie do wykrycia, ponieważ rzadko używa metody zerojedynkowej, nie mówiąc o komplikacjach natury ludzkiej.
          Co nie zmienia faktu, że można dyskutować na innych płaszczyznach, niż tylko zerojedynkowej i doszukiwać się pewnych rzeczy, które jednak dziwnym trafem sugerują, że w "tych wpływach planet" coś jest.

Polecam lekturę Michaela Gauquelina: "Planety i osobowość człowieka", zrobił on naukowe badania mające na celu (!) obalić astrologię, a ... wyszły mu zaskakująco statystycznie dane !

Jeszcze jeden bardzo znany polski astrolog usiłował podważać sensowność astrologii i ... wpadł w nią po uszy smile . Prawdopodobnie wiem o kogo chodzi, ale wolę nie popełnić gafy. Niech ktoś mnie upewni że to o niego chodzi.

Pozdrawiam
    • felutka Re: Rzut monetą 02.02.10, 23:35
      A dryfuj sobie skoro nie masz w ręku steru...do pierwszej
      mielizny...a potem spróbuj rzucić monetą...plum wink
      Skrót myślowy tylko dla zorientowanych big_grin
      • mii.krogulska Re: Rzut monetą 03.02.10, 00:08
        Felutka,
        nie rzuci, bo może musiałby wydać wink))
    • foudre Re: Rzut monetą 03.02.10, 11:14
      Feel_good, masz inny światopogląd niż większość uczestników tego
      forum. To nie jest ani dobre ani złe. Różnorodność jest przecież
      wskazana. Tym bardziej że dobrze się z tym czujesz sądząc po twoim
      nicku. Jednak określenia "ślepi" i "kulawi" użyte przez ciebie są
      już impertynencjami i wskazują, że twoje chłodne, rozumowe podejście
      jest zamazywane przez emocje, nota bene całkiem prymitywne.
      Wyluzuj and feel good smile
    • foudre Re: Rzut monetą 03.02.10, 12:04
      no, chyba że tak big_grin
    • felutka Re: Rzut monetą 03.02.10, 14:57
      feel_good_inc napisł:
      Ja akurat mam ster w ręku. A na tym forum widzę wielu kulawych,
      którzy dają się prowadzić ślepym. Jeżeli zrozumiesz ten skrót
      myślowy
      Jasne, tylko mapę gdzieś posiałeś bo nie na to forum fala wyrzuciła :
      ( A skoro już tu jesteś to zapewne też do którejś z tych grup
      predysponujesz, bo jakże by inaczej big_grin
    • romy_sznajder Do feel_good_inc 03.02.10, 18:02
      feel_good_inc napisał:

/.../
      > Bynajmniej. To po prostu zastosowanie znanego prawie wszystkim określenia "wiód
      > ł ślepy kulawego", które jak ulał pasuje do sytuacji, gdy ktoś zdaje się na wró
      > żby. /.../

Witaj.
      Wydaje mi sie, ze nie czytasz naglowkow forow. To akurat jest dla ludzi, ktorzy
      choc troche ZNAJA SIE na astrologii i CHCA te znajomosc poszerzac. Twoje wpisy
      trącą mi trollowaniem (jesli nie mam racji, to wskaz swoj, choc jeden,
      merytoryczny post).
      Radze zaczac udzielac sie merytorycznie, inaczej nick zostanie zablokowany, pozdr.

• kita32 Re: Do feel_good_inc 04.02.10, 17:56
        Ze względu na obraźliwe odnoszenie się do uczestników tego forum, a przede wszystkim za słowa:

Ja akurat mam ster w ręku. A na tym forum widzę wielu kulawych, którzy dają się prowadzić ślepym. Jeżeli zrozumiesz ten skrót myślowy

blokuję dostęp autorowi tych słów do uczestniczenia w tym forum.
        • kita32 Re: Do feel_good_inc 04.02.10, 18:01
          Skasowałam również kilka postów.
          • mii.krogulska Re: Do feel_good_inc 04.02.10, 22:33
            I słusznie, takie dyskusje do niczego nie prowadzą, o czym się wielokrotnie
            boleśnie przekonałam sad

Pozdrawiam serdecznie, Mii
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka