Dodaj do ulubionych

czy to mozna zaliczyc do trygonu?

17.09.12, 21:52
Witajcie

Czy moglibyscie podpowiedziec mi czy 12sto stopnowy trygon to przegiecie? Moj ksiezyc niestety nie odbiera pieknych aspektow, totez moze dlatego staram sie nagiac ten trygonik.

Ksiezyc w 25stopniu Byczka i Jowisz w koniunkcji z Saturnem w 7 stopniu Wagi, Waga i Ksiezyc w wyzszeniu, Ksiezyc 2gi dom, Jowiszi Saturn w 7mym.

Jak myslicie, mozna zaliczyc do do trygona? czy przez wywyzszenie czy wenus, czy domy, mozna?

dzieki za jakakolwiek podpowiedz

pozdro
Obserwuj wątek
    • aarvedui Re: czy to mozna zaliczyc do trygonu? 18.09.12, 12:20
      nie.
      skuteczn orba dla trygonu to max 8 stopni, a uwzględniając rodzaj aspektu - to 5 stopni "z przodu" planety i 3 "z tyłu".
      tym bardziej 12 stopni "z tyłu" i to w innym znaku. to nigdy nie będzie trygon.

co do dialogu planet - władztwa to nie trygony.
      • kluwka Re: czy to mozna zaliczyc do trygonu? 18.09.12, 19:22
        Szkoda...

Dzieki Aarvedui.

• romy_sznajder Re: czy to mozna zaliczyc do trygonu? 29.09.12, 01:29
          Zdecydowanie nie, ale wklej horoskop. Moze masz jakies koniunkcje, inne aspekty, ktore to wszystko zbieraja i tworza figure.
          • jasmina.0 Re: dopatrzylam się 10.12.12, 12:42
            trygonu natalnego Wenus/Neptun. W każdym razie moj program to pokazuje.
            Trygon jest słaby bo 8 stopniowy ale Wenus w Raku 11 d. i Neptun w Wadze 3 d..
            Za "chwile" będe miała tranzyt Neptuna trygon ta Wenus.
            Czy ten "trygon" natalny może być wtedy uaktywniony? I jak? Czytałam, że z jednej strony to niezbyt dobry tranzyt, że zamulający a gdzies indziej znów, że dobrze jest dla finansow, spotkań towarzyskich i twórczości.
            U mnie Wenus jest natalnie m.in. powiązana również z Uranem, który jest w kwadracie do tegoż Neptuna.
            A Uran mi teraz jedzie kwadratem po tej Wenus i odbija sie to niestety na moich finansach wiec jestem troche zmęczona i przerazona tym majacym nastapić tranzytem Neptuna. Chociaz jesli to trygon to moze nie będzie źle w sytuacji kiedy Jowisz wyjdzie z retro ???
            • aarvedui Re: dopatrzylam się 14.12.12, 16:07
              jasmina.0 napisała:

> trygonu natalnego Wenus/Neptun. W każdym razie moj program to pokazuje.
              > Trygon jest słaby bo 8 stopniowy ale Wenus w Raku 11 d. i Neptun w Wadze 3 d..

w takim wypadku absolutnie nie ma trygonu. orba za duża, aspekt separacyjny (progresją czy dyrekcją się nie zejdzie), na dodatek znaki kwinkunksowe.
              na średnio silny aspekt, jakim jest trygon, jest to aż nadto dyskwalifikujących czynników.
              • jasmina.0 Re: dzięki 18.12.12, 00:45
                dzięki.
                A jakie konkretnie orby stosujesz dla koniunkcji ( np czy orb 6,7 koniunkcja Sun/Moon jest do przyjęcia w synastrii?) , itd.
                czy rózne dla natalu i różne dla synastrii?
                Koniunkcja, sekstyl, kwadrat, trygon, opozycja????
                I jakie orby stosować w natalu i synastrii dla małych aspektów np kwinkuns, Quintyl?
                Wiem, ze każdy ma swój styl ale przeciez nie mozna w nieskonczonoć rozszerzać orb. Chciałabym poznać opinie innych.
                W każdym razie mi sie sprawdzaja orby do 5 stopni w natalu. W synastrii różnie bo to zalezy też od podobieństwa horoskopów. czasem jest tak, ze jeśli jest wiele aspektow o małych orbach to te o wiekszych sa dopełnieniem np. Jeśli jest w synastrii ( 2 x nelson) trygon i koniunkcja Jowisza z księżycem to np. aspekty tegoż Jowisza ze Słońcem w zakresie 3 i 6 stopni są jakby dopełnieniem tego aspektu z księżycem. Albo np. jest w synastrii z jednej strony ścisła koniunkcja Wenus z Księżycem a z drugiej strony tez opozycja tychże ale już np. 6 stopniowa. ja to traktuję, jako jednak w jakims sensie nelsona, chociaz oczywiście o słabszym oddziaływaniu.
                Nie wiem czy dobrze robię????? Moze w interpretacji powinnam pominąc ten aspekt czyli opozycję?
                • aarvedui Re: dzięki 18.12.12, 11:17
                  interpretację trzeba od czegoś zacząć - najlepiej od aspektów ścisłych, do 2 stopni separacyjnie, do 3 aplikacyjnie - dla aspektów dynamicznych.
                  dla aspektów stabilizacyjnych - 1 st, 2 st.
                  dla synastrii orby powinny być mniejsze, aby się nie pogubić na początku.
                  orby aplikacyjne można zwiększyć nieco, orby separacyjne - zmniejszyć
                  orby aspektu z tych samych znaków można zwiększyć, orby znaków bez aspektu - zmniejszyć.
                  działa też pośrednictwo aspektu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka