Dodaj do ulubionych

Opozycja Słońca do Plutona

07.09.07, 14:23
Co oznacza opozycja Słońca do Plutona, Słońce w Baranie,Pluton w
Wadze,ascendent też w wadze?
Obserwuj wątek
    • kita32 Re: Opozycja Słońca do Plutona 07.09.07, 17:33
      TTak ogólnie, ścisły "duży" aspekt Świateł (Słońca lub Księżyca) do planety
      nazywa się "wskazywaniem" tej planety bo bardzo wzmacnia tę planetę.
      Ścisła opozycja Słońca do Plutona powoduje, że właściciela horoskopu można
      nazwać plutonikiem. Plutonik obdarzony jest jakąś wewnętrzną siłą, często
      związaną z koniecznością przezwyciężania trudnych warunków życia z czasów
      dzieciństwa. Plutonika charakteryzuje wewnętrzna potrzeba postrzegania głęboko,
      albo/i odczuwania głęboko. Z tego też powodu potrafi dostrzegać mroczne strony
      życia/ ludzkich charakterów.
      Mottem plutonika jest "co mnie nie zabije, to mnie wzmocni".
      Plutonik ma dość dobrą zdolność regeneracji. Transformuje siebie lub stara się
      zmienić świat zewnętrzny.

Być może ścisła opozycja Plutona do Słońca w Baranie może przejawiać się w
      postaci zamiłowania do ekstremalnych wyczynów, ale o wszystkim decyduje całość
      horoskopu.
      • wildcat_x1 Re: Opozycja Słońca do Plutona 11.09.07, 14:16
        Z tą potrzebą głębokiego postrzegania to akurat u mnie
        występuje,ale też sprawia to dużo problemów.Ta nieustanna chęć
        poznania istoty rzeczy.A może też wystąpić fascynacja wszystkim co
        mroczne i psychodeliczne.ja jestem artystką i często właśnie tworzę
        bardzo ponure ,mroczne obrazy.Podoba mi się też twórczośc artystów
        malujących w tym stylu np.Beksiński.
        • joola17 Beksinski.... 11.09.07, 16:33
          ...Zdzislaw Beksinski mial "zaledwie" sekstyl Ksiezyca (scisle na asc. 17^Panny)
          i Plutona. Czyli to byl taki Pluton zagospodarowany, mial swoje miejsce. Byc
          moze ... a raczej calkiem prawdopodobne, ze do mrocznosci przylozyl sie Neptun z
          12 domu, w luznej 5-stopnioweej opozycji do Slona i tego Slonca wladca.

Silniejszego Plutona mial Beksinski junior: polkrzyz swiatel i Plutona, Pluton
          na wierzcholku i blisko osi IC. Niektorzy sugerowali, ze Beksinski junior
          chorowal na ChAD, nie tylko na depresje [dla mnie to zagadka horoskopowa]; byl
          mistrzem klimatu, owszem, ale to klimat dla koneserow, no i te potezne sily
          autodestrukcyjne... Skutecznie autodestrukcyjne.
          U Tomasza w ten uklad uwiklana byla tez Wenus - kon. ze Sloncem. Wiec
          nieszczescie tez trafialo w kobiety, mama zmarla nieszczesliwie, tragicznie, a
          kobiety sobie wybieral "fatalne". Tarzal sie w tym nieszczesciu najwyrazniej,
          bo powszechnie wiadomo, ze Tomasz... znal swoj horoskop.
          • mmoni Re: Beksinski.... 19.09.07, 22:58
            To ciekawe co piszecie. Ja mam wielki krzyż Słońce-Księżyc-Saturn-Pluton w
            kardynalnych, do tego na osiach (dla ciekawych tutaj tinyurl.com/2jrbap
            ). Powiedziałabym, że mój permanentny stan to taka permanentna, przytłumiona,
            dobrze zagospodarowana depresja. Wieszać się w każdy razie jeszcze nie wieszam.
            Co ciekawe, znajomi odbierają mnie chyba głównie Baranią część mojej osobowości
            (Słońce i ascendent).
            • kita32 Mmoni 20.09.07, 14:12
              Masz niesamowicie ciekawy horoskop. Czy wiesz, że na ascendencie
              oprócz Słońca masz jeszcze Eris w koniunkcji ze Słońcem i Ceres
              dokładnie na ascendencie. Znak Barana jest u Ciebie przez to jeszcze
              silniejszy. Do tego ognisty Jowisz też w Baranie.
              A przy tak silnym żywiole ognia masz Księżyc w Koziorożcu na MC w
              opozycji do Saturna w Raku w IC.
              Napisz coś jeszcze o sobie wink
              pozdrawiam, Kita
              • joola17 Re: Mmoni 20.09.07, 15:50
                ale Slonce w 12^Barana, w ziemskim punkcie siedmiokrotnym. Saturn w kwadraturze
                a Ksiezyc w koziorozcu.
                Ziemia, konkret, solidnosc "pomimo". POWAGA.
                A z drugiej strony GLEBIA: kwadratura Pluton-Ksiezyc, trygon Slonce - Neptun,
                obsadzony dom 12.
                Anty-Baran, jakim go maluja stereotypy, prawda?
              • mmoni Re: Mmoni 22.09.07, 11:45
                kita32 napisała:

> Napisz coś jeszcze o sobie wink

A co byś chciała wiedzieć? smile

Dziękuję, że zwróciłaś mi uwagę na asteroidy. Nigdy specjalnie się nimi nie
                interesowałam, wychodząc z założenia, że najpierw trzeba poznać dobrze podstawy,
                a potem zajmować się duperelami. Poza tym (popraw mnie, jeżeli się mylę) nikt
                tak na dobrą sprawę nie wie, jak Eris interpretować w horoskopie.

Długo myślałam, ze ta moja dominanta Barania w horoskopie to jakaś pomyłka -
                wszystkie gazetowe horoskopy opisują Barana jako takiego raźnego hej do przodu
                sportowca. Ja jak słusznie zauważyła joola17 jestem Anty-Baran, sportu
                organicznie nie znoszę. Przy czym, co ciekawe, nie dlatego, że się zadyszę,
                tylko dlatego, ze się potwornie przy tym nudzę. Muszę mieć zajęcie dla mózgu
                przy jakichkolwiek czynnościach manualnych, ostatnio odkryłam podcasty, ściągam
                sobie ich setki głównie z radiostacji anglojęzycznych i przy jakiejkolwiek
                robocie nie wymagającej nadmiernego używania mózgu słucham ich nałogowo.

Natomiast pewne cechy baranie w sobie jednak wykryłam, jak się tak zastanowię i
                niestety nie są one najlepsze. Mam "krótki zapalnik" i łatwo się irytuję,
                najbardziej kiedy ktoś nie zrozumie w 20 sek. tego, co jest dla mnie "oczywistą
                oczywistością". Dlatego też może nigdy się nie mogłam wciągnąć w seriale typu
                "Prison Break" albo "Lost", gdzie na rozwiązanie zagadki trzeba czterech albo
                pięciu serii, za to bardzo lubię konwencjonalne seriale kryminalne typu CSI,
                gdzie mordercę wykrywa się w ciągu 45 minut.

Dynamiczne aspekty do Słońca i Księżyca czasem się interpretuje jako problemy z
                rodzicami. Ja mam rodziców typu "trenerzy", którzy potrafili mnie w liceum
                wysłać na korepetycje z matematyki w czasie całych ferii zimowych, kiedy miałam
                na semestr - o zgrozo - trójkę. W ogólnym rozrachunku lepiej mieć rodziców
                pchających do góry niż ciągnących w dół, ale bywało ciężko.

Wbrew mocnej obsadzie 12 domu nie pracuję w szpitalu psychiatrycznym, więzieniu
                ani innym miejscu odosobnienia wink.
                • kita32 Re: Mmoni 22.09.07, 19:35
                  > A co byś chciała wiedzieć? smile

........Właśnie byłam ciekawa jak przejawia się u Ciebie to połączenie silnego
                  Saturna i żywiołu ognia i silnego, ale przyhamowanego Księżyca. Połączenie
                  energii ze skoncentrowaniem, skupieniem - to niesamowita siła. Pewnie jak coś
                  robisz, to "jedziesz jak czołg". Przy tym pewnie jeszcze jesteś z siebie
                  niezadowolona, bo opozycja Księżyca z Saturnem tak daje.
                  Dzięki, że trochę napisałaś o sobie. (A co to są podcasty?)

> Dziękuję, że zwróciłaś mi uwagę na asteroidy

...... Ceres i Eris są planetami karłowymi - tak jak i Pluton. Ceres porusza się
                  dość szybko (w pasie planetoid) i jest traktowana jako planeta osobista. Na
                  pewno ma znaczenie w horoskopie natalnym. (Na temat Ceres jest trochę literatury
                  astrologicznej, ale ja osobiście podchodzę do tych wiadomości z dystansem.)
                  Gdyby Ceres przypisać władztwo nad jakimś znakiem, to do wzięcia jest Byk lub
                  Panna - oba znaki żywiołu ziemi. Niektórzy Ceres traktują jako władczynię Panny.

Eris porusza się bardzo wolno. Tak jak Uran, Neptun, Pluton są planetami
                  społecznymi (nie osobistymi), bo poruszają się wolno, to Eris można by nazwać
                  planetą epokową. Nie wiem, czy ma znaczenie w horoskopach natalnych. (Ceres
                  obserwuję często w synastriach, a Eris tak rzadko, że jedynie przypadkowo.)

pozdrawiam wink
                  • mmoni Re: Mmoni 24.09.07, 12:43
                    kita32 napisała:

> ........Właśnie byłam ciekawa jak przejawia się u Ciebie to połączenie silnego
                    > Saturna i żywiołu ognia i silnego, ale przyhamowanego Księżyca. Połączenie
                    > energii ze skoncentrowaniem, skupieniem - to niesamowita siła. Pewnie jak coś
                    > robisz, to "jedziesz jak czołg".

Faktycznie, ciężko mi się zabrać do roboty, ale jak się wkręcę, to żal mi wstać
                    nawet na siusiu.

Przy tym pewnie jeszcze jesteś z siebie
                    > niezadowolona, bo opozycja Księżyca z Saturnem tak daje.

Oj tak. Chyba muszę sobie zacząć powtarzać "to nie ja jestem beznadziejna,
                    tylko tak mi się wydaje przez opozycję". W przypadku naszego rżądu to
                    najwyraźniej skutkuje wink

> Dzięki, że trochę napisałaś o sobie. (A co to są podcasty?)

Audycje dźwiękowe, na ogół w formacie mp3, robione zarówno przez zawodowców, np.
                    stacje radiowe, jak i amatorów, które można ściągnąć z Internetu i słuchać na
                    iPodzie (stąd nazwa pod + cast jak od słowa broadcast) czy komputerze.
                    Ułatwieniem jest to, że ściąga się je przez specjalne programy (najbardziej
                    znany jest Apple'owski iTunes, ale są też inne), które po uruchomieniu
                    automatycznie sprawdzają, czy jest nowy odcinek danego programu i go ściągają,
                    więc nie trzeba na piechotę odwiedzać iluś tam stron internetowych. Ja słucham
                    głównie podcastów BBC i amerykańskiego radia publicznego NPR. Świetna sprawa,
                    zwłaszcza dla uczących się języków.

Wnioskując z tego, co napisałaś o asteroidach, miałam rację nie przykładając do
                    nich specjalnej wagi. Zresztą jak ktoś ma takiego Saturna w horoskopie, to po
                    co mu jeszcze asteroidy? wink
                    • kita32 Re: Mmoni 24.09.07, 20:52
                      Dzięki Mmoni za odpowiedzi.

> Oj tak. Chyba muszę sobie zacząć powtarzać "to nie ja jestem beznadziejna,
                      > tylko tak mi się wydaje przez opozycję". W przypadku naszego rżądu to
                      > najwyraźniej skutkuje wink

..... Świetne! Uśmiałam się szczerze wink

> Wnioskując z tego, co napisałaś o asteroidach, miałam rację nie przykładając do
                      > nich specjalnej wagi. Zresztą jak ktoś ma takiego Saturna w horoskopie, to po
                      > co mu jeszcze asteroidy? wink

.......Co do Ceres, to jestem przekonana, że jest ważna w horoskopie. Myślę, że
                      daje coś, co ma charakter żywiołu ziemi. Jak ją lepiej poznamy, to
                      prawdopodobnie będziemy traktować jako współwładczynię znaku albo Panny, albo
                      Byka - w każdym razie ziemskiego.
                      Masz Ceres dokładnie na ascendencie. Może dokładać Ci jakiejś praktyczności,
                      realnego spojrzenia, czegoś, co przypisujesz silnemu Saturnowi.

pozdrawiam wink
      • chaorderror Re: Opozycja Słońca do Plutona 02.03.08, 17:56
        Ja mam kwadrature Slonca i Plutona. Slonce w Koziorozcu, Pluton jak u poprzednika w Wadze. Czy mozna to podobnie interpretowac? Bo Twoj opis tego ukladu jest mi rowniez bliski smile.
        moj kosmogram: www.astro.com/cgi/showgif.cgi?lang=e&gif=astro_w2gw_02_chaorderror_hp.60900.32250.gif&res=63&va=&cid=ll8filerduPya-u1202886978
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka