Dodaj do ulubionych

Filmy s-f dla młodzieży :D:D

24.04.15, 09:30
Obejrzałam sobie w weekend "Niezgodną" i ku mojemu zaskoczeniu bardzo mi się podobało. Ogólnie nie lubię s-f, a poza tym film wyraźnie adresowany jest do nieco młodszej publiczności, ale co poradzę. Spodobał mi się i już.
Teraz chętnie przeczytałabym książkę, ale wstydzę się zapytać o nią w mojej bibliotece, z której często korzystam. Będę musiała kupić własny egzemplarz.
(Podobnie miałam z World War Z- też wstydziłam się wypożyczyć, musiałam kupić. A przeczytałam ją w 1 dzień, sto razy lepsza od filmu)
Nie wiecie czy można gdzieś znaleźć drugą część filmu? "Zbuntowana"?
Obserwuj wątek
    • galaxian1 Re: Filmy s-f dla młodzieży :D:D 24.04.15, 09:46
      A co jest wstydliwego w pożyczeniu World War Z ? smile
      Ja książki nie czytałem, ale film to jednak był dość ostry, na pewno nie dla 12 latków.
      • mendosita Re: Filmy s-f dla młodzieży :D:D 24.04.15, 09:53
        Polski tytuł książki brzmi: Wojna Zombie big_grinbig_grinbig_grin Jak bym była 10 lat młodsza to bym wypożyczyła, a tak to jakoś głupio mi było wink Film był super, a książka jeszcze lepsza- to był jakby reportaż, rozmowy z różnymi ludźmi, którzy przeżyli czas wojny z zombiakami. Ludzie z różnych stron świata opowiadali jak to się u nich zaczęło i jak ich rząd próbował z tym walczyć. Naprawdę polecam, nie umiałam przestać czytać.
    • pszczolaasia Re: Filmy s-f dla młodzieży :D:D 24.04.15, 13:42
      zbuntowana jeszcze nie weszla do kin chyba.
      zajawki sa tylko.
      a czytalas /ogladalas trylogie igrzyska smierci?
      warto przeczytac, obejrzec.
      przy czym. obejrzalam pierwszy film i mi sie osobiscie za bardzo nie spodobal. a ksiazki "czytalam" w audiobooku- genialna dereszowska! zaczelam sluchac od drugiego tomu i musze powiedziec ze mnie te dwa zachwycily. kupilam sobie trylogie i pierwsyz tom nadal nie ejst moim ulubionym...ale te dwa nastepne... bardzo dobre. film- druga czesc- genialna.
      pierwsz czesc trzeciej czesc- zalatuje nuda. ksiazka jest ciekawsza.
      • sil.wen Re: Filmy s-f dla młodzieży :D:D 24.04.15, 17:10
        Ja muszę się ze wstydem przyznać, że w temacie to oglądam serial "The 100".
        No wiem, wiem...
      • mendosita Re: Filmy s-f dla młodzieży :D:D 27.04.15, 12:40
        Igrzyska śmierci oglądałam i to nawet wszystkie, ale nie podobały mi się za bardzo. Oglądałam tylko dla Lenny'ego wink
        Nudne było to, że wszystkie części były właściwie takie same, bez sensu to było trochę.
        Zbuntowana miała mieć premierę w marcu chyba, ale to faktycznie za wcześnie żeby gdzieś wypożyczyć wink
        • aniuta75 Re: Filmy s-f dla młodzieży :D:D 27.04.15, 13:17
          Szczerze to nie rozumiem wstydu przed wypożyczeniem książki smile. Czytam to, na co mam ochotę i nikomu nic do tego smile. Życie za krótkie jest, żeby się przejmować tym co sobie jakaś tam pani w bibliotece o mnie pomyśli smile.
          Co do seriali - ojjj żebyście Wy wiedzieli jakie ja oglądam big_grin. Chyba już wchodzę w ten wiek, co to Wayward Pines jest za bardzo zakręcone winkbig_grin.
          • mendosita Re: Filmy s-f dla młodzieży :D:D 27.04.15, 13:23
            Aniutka wiem, masz rację, że to głupota, wiem o tym doskonale big_grinbig_grin

A ja seriali to już żadnych, oprócz Batesa i House of Cards sad Jakoś nie ciągną mnie seriale, zaczęłam oglądać The Knick, ale dałam se spokój po 1 odcinku. Źle ze mną sad
          • sil.wen Re: Filmy s-f dla młodzieży :D:D 27.04.15, 14:09
            W weekend była u mnie trzynastoletnia siostrzenica i oglądałyśmy Niezgodną, a potem byłysmy na Zbuntowanej w kinie. Nawet się dobrze bawiłam, chyba dziecinnieję, albo co? Na dodatek całkiem mi wpadł w oko Four... Hmm, źle ze mną, nie? Jak mi się podobają nastolatkowi idole...
            • mendosita Re: Filmy s-f dla młodzieży :D:D 27.04.15, 15:50
              Haha, dopóki nie podoba Ci się Justin Bieber wszystko z Tobą dobrze wink

A Zbuntowana fajna? Czy gorsza od Niezgodnej?
              • sil.wen Re: Filmy s-f dla młodzieży :D:D 27.04.15, 21:40
                Uff, no na razie mi się nie podoba, kamień z sercabig_grin
                Nie wiem, czy gorsza, nie przysnęłam, a jak z dziewczynkami chodzę to mi się często zdarza, więc to już jest jakaś rekomendacjabig_grin
        • pszczolaasia Re: Filmy s-f dla młodzieży :D:D 28.04.15, 08:59
          bo ksiazka jest lepsza. ale druga czesc filmu jest supersmile
          za tyo ja w ogole nie chwycilam tej calej niezgodnej. ale co kto lubi przeciez. zasadniczo nawet sie zgadzam z Aniuta. nie kumam ze ktos sie moze czegos wstydzic co czytac / ogladac. ja np. czytalam i ogladalm 50 twarzy greya. ba!na droga czesc tez pojdesuspicious o zmierzchu przez litosc nie wspomne. litosc nada sama soba oczywisciewink w domu powiem wam nawet mam wszystkie filmy. do tego dodac trza wszystkie hobbity wladce pierscieni i inne underworldysmile oraz avengersisuspicious
          co do mlodziezy jeszcze - pisalam juz wielkortonie ze czytalam pamietniki wampirow, swego czasu ogladalam nawety ale jak sie zrobilo 5 Elen w jednym odcinku to zrezygnowalam bo to nie bylo na moje nerwy. zeby bylo 5 dejmonow! ale nie . musieli 5 meczydup zrobic. wole originalsowwink
          reasumujac. wezcie sie nie wyglupiajcie i czytajcie bez wstydu co wam sie podoba i tyle. to wam sie mialo podobac a nie reszcie swiata. ja np do dzis nie moge zniesc i przeczytac do konca mistrza i malgorzaty. no nie idzie mi za kija wneneckiego.
          zaciekawilo mnie ten world war z- jaki to byl tytul ksiazki?
          • mendosita Re: Filmy s-f dla młodzieży :D:D 28.04.15, 11:20
            Silwen- ja do kina raczej nie pójdę, ale spokojnie sobie poczekam aż ukaże się na DVD i wtedy sobie wypożyczę smile (A tak nawiasem mówiąc to ten Four paskudny nie jest, więc aż tak się Tobie nie dziwię wink )

Asiu- World War Z to "Wojna Zombie" autor: Max Brooks (syn Mela Brooksa) (zresztą film też się miał tak u nas nazywać, ale dystrybutor postawił jednak na oryginalny tytuł). Książkę się dosłownie połyka, świetna narracja, napięcie, nie wiadomo kiedy te 500 stron się kończy.

Zmierzch też przeczytałam, ale tylko 1 część, czułam jednak pewien niesmak przez ten styl i język, jakim to jest napisane. Nie mam nic przeciwko książkom dla młodzieży, ale język musi być na jakimś poziomie (np. niezmiennie uwielbiam moje ukochane książki z dzieciństwa: wszystkie LL Montgomery i stare Musierowicz).
            Ogólnie to zachęciłyście mnie, jak będę następnym razem w bibliotece to zapytam o Niezgodną smile
            • sil.wen Re: Filmy s-f dla młodzieży :D:D 28.04.15, 18:06
              Audiobooka w sieci można znaleźć, zapodam sobie przy okazji następnego większego spotkania.
              • sil.wen Re: Filmy s-f dla młodzieży :D:D 28.04.15, 21:26
                Ale jestem guuuupia, miałam napisać "sprzątania"big_grin
                Na spotkaniach nie słucham audiobooków raczejbig_grin

Zmierzchu kiedyś słuchałam przy szorowaniu kafelków w łazience i kuchni, ale jakoś nie zmogłam. Co chwila się wyłączałam, a jak się z powrotem włączałam, to miałam wrażenie, że ciągle leci to samo. I styl jakby trochę gimnazjalny poza tym.
                • mendosita Re: Filmy s-f dla młodzieży :D:D 29.04.15, 08:34
                  O właśnie, dobrze to ujęłaś: gimnazjalny styl to to miało.
                  Ja audiobooków nie lubię, jestem wzrokowcem i jak coś mam słuchać to zwykle mi jednym uchem wpada, drugim wypada. Szkoda czasu wink
                  A co do książek, na podstawie których coś nakręcono to wczoraj zamówiłam sobie Wayward Pines. Zobaczymy czy fajne, a potem się wciągnę w serial
                  • sil.wen Re: Filmy s-f dla młodzieży :D:D 29.04.15, 19:58
                    Chciałam tę World War Z wypożyczyć, ale akurat w mojej bibliotece nie mają. Dupa.
                    • mendosita Re: Filmy s-f dla młodzieży :D:D 30.04.15, 12:36
                      Uu, szkoda. Długi weekend spędziłabyś nad książką, bo serio ciężko się oderwać wink
                      W sumie więc może to lepiej, że nie mają wink
                      • sil.wen Re: Filmy s-f dla młodzieży :D:D 30.04.15, 16:19
                        Spoko, audiobook już jestwink
                        • mendosita Re: Filmy s-f dla młodzieży :D:D 05.05.15, 13:02
                          I co? Odsłuchane? Jak Ci się podobało?

Ja wczoraj przeczytałam Wayward Pines i kurczę podobało mi się, takie mega dziwne, właściwie przez całą książkę nie wiadomo o co chodzi smile
                          • sil.wen Re: Filmy s-f dla młodzieży :D:D 05.05.15, 14:38
                            E, dzie tam... Milion rzeczy do zrobienia i tyle...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka