Dodaj do ulubionych

Przewalutowanie kredytu

29.01.04, 12:50
Czy do przewalutowania kredytu z EURO na zlote polskie nalezy skladac
dokumenty/zaswiadczenia o zdolnosci kredytowej/ czy wystarczy wniosek o
przewalutowanie. / W sytuacji wydluzenia splaty badz skrocenia bank wymaga
takich zaswiadczen.
Obserwuj wątek
    • doradcy.expandera Re: Przewalutowanie kredytu 02.02.04, 12:36
      > Czy do przewalutowania kredytu z EURO na zlote polskie nalezy skladac
      > dokumenty/zaswiadczenia o zdolnosci kredytowej/ czy wystarczy wniosek o
      > przewalutowanie. / W sytuacji wydluzenia splaty badz skrocenia bank wymaga
      > takich zaswiadczen.

Konieczna bedzie ponowna ocena zdolnosci kredytowej kredytobiorcy wiec bank
      moze zażądać takkich dokumentow. Tym bardziej że po przewalutowaniu z eur na
      pln rata wzrosnie.
      Ps. to nie jest dobry moment na przewalutowanie, radzilbym poczekac kilka
      miesiecy na spadek kursu eur/pln.
      • groszek19 Re: Do doradcy 02.02.04, 18:14
        doradcy.expandera napisał:

> > Czy do przewalutowania kredytu z EURO na zlote polskie nalezy skladac
        > > dokumenty/zaswiadczenia o zdolnosci kredytowej/ czy wystarczy wniosek o
        > > przewalutowanie. / W sytuacji wydluzenia splaty badz skrocenia bank wymaga
        >
        > > takich zaswiadczen.
        >
        > Konieczna bedzie ponowna ocena zdolnosci kredytowej kredytobiorcy wiec bank
        > moze zażądać takkich dokumentow. Tym bardziej że po przewalutowaniu z eur na
        > pln rata wzrosnie.
        > Ps. to nie jest dobry moment na przewalutowanie, radzilbym poczekac kilka
        > miesiecy na spadek kursu eur/pln.

Dobrymi radami piekło wybrukowano. Tak radził pan kilka miesięcy temu, gdy
        euro kosztowało znacznie mniej. M.in. za Pana radą dziś płacę ok.400zł więcej
        (miesięcznie). Wtedy brałam pod uwagę przewalutowanie, dziś załamuję ręce.
        • gossia2 Re: Do doradcy 03.02.04, 11:17
          Jestem w podobnej sytuacji co pan. Tez zaufalam rada doradcy, a teraz moj
          kredyt wzrosl, a ja zalamuje rece. Nie wiem co dalej robic. Czy teraz
          przewalutowac, czy miec nadzieje, ze euro zacznie slabnac.
          Co pan planuje zrobic?
          • mw66 Re: Do doradcy 03.02.04, 20:02
            W dalszym ciagu czekam. Jednak zawalenie sie polskiej gospodarki moze
            spowodowac krach w kredytach walutowych.Jednak odczekam.
          • mw66 Re: Do doradcy 03.02.04, 20:04
            W dalszym ciagu czekam. Jednak zawalenie sie polskiej gospodarki moze
            spowodowac krach w kredytach walutowych.Jednak odczekam do pierwszego maja tj
            do wejscia Polski do U.E.
      • mw66 Re: Przewalutowanie kredytu 02.02.04, 20:55
        Dziekuje.
        • groszek19 Re: Przewalutowanie kredytu 04.02.04, 02:29
          Przewalutowanie (na inną walutę obcą) nie ma sensu, moim zdaniem. Musielibyśmy
          bowiem zamienić kredyt z EUR (po cenie wykupu) i kupić inną walutę. Starałam
          się wziąć kredyt w innym banku na spłatę tego. Nie jest to takie proste. Przy
          takim kursie EUR mój kredyt wzrósł o jakieś 20.000 zł. Poza tym bank traktuje
          mnie jak osobę, która bierze kolejny kredyt, wchodzi też kwestia ponownych
          zabezpieczeń, prowizja itd.
          Ja chyba postawię na wcześniejszą spłatę z nadmiaru pensji. Choć do tej pory
          bank nie chce mi powiedzieć, jak i kiedy mam wpłacać, aby nadwyżka poszła na
          spłatę jedynie kapitału.
          Pozdrawiam i (przynajmniej ja) dziękuję Doradcy (który stoi przecież, nie
          oszukujmy się, po stronie banku).
    • groszek19 Re: Rady doradcy 04.02.04, 02:32
      Warto zajrzeć i poczytać, co radzi doradca innym:

"Jesli dług publiczny przekroczy 60 proc. PKB w danym roku to w roku nastepnym
      budzet bedzie musial byc zrownowazony. Oznaczac to bedzie drastyczna podwyzke
      podatkow, duze emisje drogich papierow wartosciowych - nic dobrego dla PLN.
      Kurs naszej waluty wzgledem wszystkich walut wowczas z pewnoscia spadnie. "

Bez komentarza...
      • mw66 Re: Rady doradcy 04.02.04, 12:29
        Podzielam poglad.
      • ffred Re: Rady doradcy 08.02.04, 22:42
        Czy wtedy nie zostanie znacznie podniesione oprocentowanie kredytow w zlotych?
        I wtedy nawet przewalutowany kredyt z euro na zlote nie pomoze...

groszek19 napisała:

> Warto zajrzeć i poczytać, co radzi doradca innym:
        >
        > "Jesli dług publiczny przekroczy 60 proc. PKB w danym roku to w roku
        nastepnym
        > budzet bedzie musial byc zrownowazony. Oznaczac to bedzie drastyczna podwyzke
        > podatkow, duze emisje drogich papierow wartosciowych - nic dobrego dla PLN.
        > Kurs naszej waluty wzgledem wszystkich walut wowczas z pewnoscia spadnie. "
        >
        > Bez komentarza...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka