Dodaj do ulubionych

Do doradców Expandera- kredyt w BOŚ!!!!

22.07.05, 12:54
Biorąc kredyt na mieszkanie zgłosiłam się do "niezależnych doradców"
expander. Myśląc, iż doradcy expandera są osobami godnymi zaufania
posłuchałam rady i zdecydowałam się na kredyt we CHF w BOŚ. Po przelaniu
pierwszej transzy okazało się, że kwota w zł jest o 1000zł niższa niż być
powinna. Zaskoczona zadzwoniłam do expander i dowiedziałam się, że to jest
właśnie ryzyko kursowe. Tylko szkoda, że nikt mi nie powiedział, iż ryzyko
kursowe ma równiez znaczenie przy przelewaniu transz z banku do dewelopera a
nie tylko podczas spłacania kredytu przezemnie. Ale trudno jakoś się z tym
pogodziłam myśląc, że tak jest w każdym banku przy takich kredytach. No i
okazało się, że nie w każdym!!! Pytanie moje brzmi: dlaczego "niezależni"
doradcy nie informują klientów o takich numerach!!! Dlaczego nie mówią, że
jedne banki w tak niekorzystny sposób układają swoje umowy a inne tego nie
robią. bo umoczyć 5tys jeszcze przed spłacaniem kredytu nie jest miło a
okazuje się, że tak być nie musiało, gdyby nie to,że expander ma pewne
swoje "umowy" z BOSIEM i nagania im klientów!!!
Obserwuj wątek
    • wiolczers Re: Do doradców Expandera- kredyt w BOŚ!!!! 22.07.05, 13:33
      Niestety tak to jest. Jeśli człowiek nie zrobi "doktoratu" z analiz ofert
      kredytowych banków, to potem w jakąś pułapkę jednak wpada (oczywiście bez
      urazy, tak to po prostu jest). Ja też zrezygnowałam z pomocy Expandera od razu
      po pierwszej wizycie (zamiast opowiadać o kredycie, doradca namawiał mnie
      usilnie do połączenia kredytu z oszczędzaniem w funduszach inwestycyjnych - co
      jak wiadomo jest dla tych, którzy już mają oszczędności, bo szary człowiek z
      pensji nie da rady jednocześnie spłacać kredytu i wpłacać na fundusz...).
      Doradca oczywiście nie zająknął się o "spreadzie", ale akurat to jest norma, bo
      doradcy bezpośrednio w bankach też o tym nie mówią.
      Cóż ... teraz pozostaje właśnie tylko ponarzekać... nie ma innego wyjścia
    • kasiiq Re: Do doradców Expandera- kredyt w BOŚ!!!! 23.07.05, 08:43
      witaj,
      niestety tak to bywa, ze w naszym kraju marnie jest z kompetencjami, badz z
      uczciwoscia, bo nie podejrzewam, ze doradca nie mial o tym pojecia, a wedlug
      mnie jego obowiazkiem bylo Cie uprzedzic; pamietaj, ze masz mozliwosc
      zrezygnowac z umowy kredytowej, bez zadnych swoich kosztow, bdajze do 7 dni po
      podpisaniu umowy i wybrac lepszy bank dla siebie smile jest jeszcze inna
      mozliwosc, ze sama decydujesz ktorego dnia pojdzie Twoja transza do dewelopera,
      mozna wybrac wtedy dzien z bardziej korzystnym kursem smile
      pozdrawiam
      kacha
      • zuziach Re: Do doradców Expandera- kredyt w BOŚ!!!! 25.07.05, 09:24
        ponownie proszę o odpowiedz na moje pytanie przez osobe z expandera.
        • mp23 Re: Do doradców Expandera- kredyt w BOŚ!!!! 25.07.05, 20:39
          Zuziach,
          myślę, że raczej nie uzyskasz odpowiedzi. Expanedr często nie wspomina o
          szczegółach, które jak wiadomo są dość istotne, typu spread. Tylko te szczegóły
          później biją w Ciebie a nie Expandera.
          • dobrefinanse Re: Do doradców Expandera- kredyt w BOŚ!!!! 25.07.05, 20:45
            Tak to jest ze Expander napedza klientow w tym momencie do dwoch bankow Bos i
            BPH. mowic ze jest to najlepsza oferta, tylko ciekawe dlaczego przy
            prezentowaniu oferty zapomina o tych faktach, dlatego nie zawsze wazne jest
            najnizsze oprocentowanie.
            • marko_25 Re: Do doradców Expandera- kredyt w BOŚ!!!! 26.07.05, 15:05
              Ja też próbowałem przez Expandera i poprzez OpenFinance. dopiero w tym drugim
              dowiedziałem się o ryzyku kursowym. Jaki doradca takie doradzanie i tyle.
              Ostatecznie majac wiedze z tych firm + własna wiedza sam się wziąłem za
              załatwianie kredytu i szcześliwie juz mieszkam we "własnym" mieszkanku.
              • lkc Re: Do doradców Expandera- kredyt w BOŚ!!!! 26.07.05, 15:22
                Witam,
                Jeszcze nikt nie napisał o najlepszym numerze jaki wiąże się z kredytami w
                walucie. Jak ktoś będzie chciał wziąć jakiś dodatkowy kredyt lub pożyczkę, po
                wzięciu hipotecznego walutowego, to może zdziwić się przy wyliczniu zdolności
                kredytowej. Banki bowiem proszę państwa nie biorą pod uwagę wysokości
                obciążenia z tytułu raty kredytu takim jakie ono jest, tylko dodają jakies 30%
                do tej wielkości jako tak zwane pokrycie ryzyka kursowego. Więc jak masz ratę
                700, za kredyt w CHF, to do zdolności kredytowej pod następny kredyt, bank
                policzy ci to obciążenie jako 910, co może równać się problemom. O tym też
                żaden doradca, czy to z ekspandera czy banku nie mówi, bo przecież po
                co..............
    • malmos Re: Do doradców Expandera- kredyt w BOŚ!!!! 28.07.05, 08:36
      Faktycznie powinien powiadomić Cię o takim ryzyku !
      Ja sam o tym nie wiedziałem ale wizyta w OpenFinance mnie uświadomiła, tzn.
      doradca powiadomił mnie o wszystkich niedogodnościach związanych z kredytem w BOŚ.

• betka40 Re: Do doradców Expandera- kredyt w BOŚ!!!! 28.07.05, 16:44
        Zgadzam sie, ze powinna byc pelna informacja.Ja natomiast jestem zadowolona z
        Expandera, nie uwazam, ze napedza klientow BOS, tj. akurat b.korzystna oferta
        na rynku w tej chwili, dostalam rzetelne info, jestem w stalym kontakcie tel. i
        e-mail z doradca, jest b. slowny. Expander poinformowal mnie, ze jak cos mi nie
        bedzie pasowalo, to idziemy do nastepnego banku z listy- widzialam ranking -
        porownano mi koszty i oprocentowanie - czysty uklad. Wybor byl moj. Poza tym
        wszysycy wiedza, ze kredyt w PLN jest niekorzystny i przy hipotecznych CHF sie
        oplaca nawet przy ryzyku kursowym. Wybor ma klient, trzeba czytac dokladnie
        umowy i zadawac pytania, nikt przy najlepszych checiach nie zadba o nasz
        interes jesli sami nie bedziemy analizowac, myslec i czytac.
        • michal_s1 Re: Do doradców Expandera- kredyt w BOŚ!!!! 28.07.05, 16:53
          No z tym że kredyt w PLN jest niekorzystny to się nie zgodzę. Może rata jest
          wyższa - to fakt. Ale to jeszcze nie znaczy że jest gorszy czy niekorzystny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka