chmil 07.12.05, 11:50 Czy mogę wykorzystać ulgę remontową oraz odsetkową przy rozliczeniu podatku za 2005 rok jeżeli KW jest na męża? Rozliczamy się oddzielnie, ponieważ mąż ma gospodarstwo rolne Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doradcy.expandera Re: ulga remontowa 07.12.05, 17:01 musisz miec tytul prawny do nieruchomosci zeby odliczyc ulge remontową (nie musi to byc wlasnosc - moze byc wynajem, uzyczenie itp.). Co do ulgo odsetkowej to musisz miec kredyt, a jesli jest to kredyt wspolnie z mezem to dowod na to ze splacasz np. czesc raty. Radze skonsultowanie sprawy z Urzedem Skarbowym ewentualnie przegląd orzeczenień US na www.mf.gov.pl/sip Odpowiedz Link
robinson65 Re: ulga remontowa 07.12.05, 17:18 A czy sa ograniczenia w korzystaniu z tej ulgi? Tzn 5 lat temu kupiłem mieszkanie, wraz z którym skorzuystałem z ówczesnej ulgi mieszkaniowej. Mieszkanie sprzedane w tym roku i kupione nowe, częściowo na kredyt, czy moge skorzystać z ulgi odsetkowej. Czy moze ulga mieszkaniowa jest tylko 1 raz ? B. Odpowiedz Link
hamsterek Re: ulga remontowa 08.12.05, 10:41 robinson65 napisał: > A czy sa ograniczenia w korzystaniu z tej ulgi? Tzn 5 lat temu kupiłem > mieszkanie, wraz z którym skorzuystałem z ówczesnej ulgi mieszkaniowej. > Mieszkanie sprzedane w tym roku i kupione nowe, częściowo na kredyt, czy moge > skorzystać z ulgi odsetkowej. Czy moze ulga mieszkaniowa jest tylko 1 raz ? B. Nie możesz skorzystać z ulgi odsetkowej. Ta ulga przysługuje tym krórzy nie korzystali z "dużej" ulgi budowlanej i kupili na rynku pierwotnym swoje pierwsze mieszkanie. Odpowiedz Link