Dodaj do ulubionych

ulga remontowa

07.12.05, 11:50
Czy mogę wykorzystać ulgę remontową oraz odsetkową przy rozliczeniu
podatku za 2005 rok jeżeli KW jest na męża? Rozliczamy się
oddzielnie, ponieważ mąż ma gospodarstwo rolne
Obserwuj wątek
    • doradcy.expandera Re: ulga remontowa 07.12.05, 17:01
      musisz miec tytul prawny do nieruchomosci zeby odliczyc ulge remontową (nie
      musi to byc wlasnosc - moze byc wynajem, uzyczenie itp.). Co do ulgo odsetkowej
      to musisz miec kredyt, a jesli jest to kredyt wspolnie z mezem to dowod na to
      ze splacasz np. czesc raty. Radze skonsultowanie sprawy z Urzedem Skarbowym
      ewentualnie przegląd orzeczenień US na www.mf.gov.pl/sip
      • robinson65 Re: ulga remontowa 07.12.05, 17:18
        A czy sa ograniczenia w korzystaniu z tej ulgi? Tzn 5 lat temu kupiłem
        mieszkanie, wraz z którym skorzuystałem z ówczesnej ulgi mieszkaniowej.
        Mieszkanie sprzedane w tym roku i kupione nowe, częściowo na kredyt, czy moge
        skorzystać z ulgi odsetkowej. Czy moze ulga mieszkaniowa jest tylko 1 raz ? B.
        • hamsterek Re: ulga remontowa 08.12.05, 10:41
          robinson65 napisał:

> A czy sa ograniczenia w korzystaniu z tej ulgi? Tzn 5 lat temu kupiłem
          > mieszkanie, wraz z którym skorzuystałem z ówczesnej ulgi mieszkaniowej.
          > Mieszkanie sprzedane w tym roku i kupione nowe, częściowo na kredyt, czy moge
          > skorzystać z ulgi odsetkowej. Czy moze ulga mieszkaniowa jest tylko 1 raz ? B.