Dodaj do ulubionych

Rośnie LIBOR na CHF !!!!

19.12.05, 09:23
Teraz podobno najlepszy moment na przewalutowanie CHF na złotówkowy.
Czy ktoś potrafi policzyć w jaki sposób średnio wpłynie wzrost Liboru na
średnia wielkość raty kredytu ???

Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • blasphemy Re: Rośnie LIBOR na CHF !!!! 19.12.05, 10:00
      ale po co tak krzyczysz? Przecież wszyscy zainteresowani o tym wiedzą.

nie można odpowiedzieć na zadane przez ciebie pytanie, bo każdy bank może sobie
      oprocentowanie obliczać inaczej.

Mój kredyt w CHF jak dotąd
      a) nie zmienił oprocentowania (a dlaczego, to już dłuższy wykład)
      b) jest nadal znacznie tańszy niż w PLN

więc po co miałbym przewalutowywać?
    • ridgeley Re: Rośnie LIBOR na CHF !!!! 19.12.05, 10:23
      Jak brałem kredyt mieszkaniowy w 1999r. to oprocentowanie miałem 16% i zaraz
      potem podskoczyło do prawie 22% i wtedy żaden bank nie płakał, że stracę
      płynność. A teraz w trosce o klienta niektóre banki chcą ograniczyć możliwość
      zaciągania kredytów w CHF, buahaha!!.
      Wyluzuj, obecny wzrost stóp, to żaden wzrost. Większe ryzyko jest na kursie...
      r.
    • zbooycerz Re: Rośnie LIBOR na CHF !!!! 19.12.05, 19:06
      jak nie umiesz tego obliczyc to nie biez sie za kredyty

moment na przewalutowanie jest zawsze w momencie przecinania dlugoterminowej
      linii trendu spadkowego jesli na PLN a rosnacego jesli na CHF

pzdr
    • ellizabeta Re: Rośnie LIBOR na CHF !!!! 20.12.05, 12:44
      ludzie ratunku skąd wy macie takie informacje, że jest to najlepszy moment na
      przewalutowanie kredytu, a może jest to jakieś świadome działanie wzbudzanie
      paniki, chociaż wierzę, że wiekszość osób która ma kredyt w CHF potrafi liczyć
      i nie da się "zwieść" takim "krzykaczom".
      dlaczego przy okazji nie wspomnisz że przy okazji jak Libor idzie w górę to
      spada kurs Franka. Ja pamiętam sytuację kiedy ja brałam kredyt rok temu libor
      był na poziomie 0,2 - 0,3 ale franek kosztował 3,2 zł.
      więc może odpowiedz mi dlaczego teraz jest to najlepszy moment do
      przewalutowania kredytu i podaj mi choć jeden bank który zaoferuje mi
      oprocentowanie w złotówkach na poziomie 2,2?
      e.
      • al9 Ela ma rację! 20.12.05, 18:03
        Niby dlaczego zmieniać? Popieram Elizabetę!!!
        smile
        al
      • kasiiq Re: Rośnie LIBOR na CHF !!!! 20.12.05, 19:23
        dla tych co wzieli kredyty jak frank kosztowal 3,20 teraz (zakladajac, ze zloty
        niedlugo przestanie sie umacniac)jest dosc dobry moment na przewalutowanie
        zaluzmy, ze wzielam PLN 100 tys. kredytu po kursie franka 3,20, powiedzmy, ze
        splacilam 5% kapitalu, odsetki pal szesc i tak trzeba bedzie splacac,
        przeliczajac po kursie 2,40 za franka miast 95 tys. "refinansuje
        przewalutowaniem" niecale 72 tys. to chyba calkiem niezly zysk na kredycie,
        podejrzewam, ze to jest wlasnie jeden z glownych powodow, dla ktorych chcieli
        zabronic udzielania kredytow walutowych, zloty nie ma podstaw gwaltwnie sie
        oslabic, a raczej jest tendencja odwrotna teraz
        smile
        k
    • balbec Re: Rośnie LIBOR na CHF !!!! 20.12.05, 20:56
      libor rośnie, ale kurs CHF spada, jak spojrzycie historycznie (przynajmniej
      ostatnio), to te dwa ruchy się znoszą, więc tragedii nie ma. A poza tym czas na
      przewalutowanie przychodzi, gdy rata w CHF w danym banku zbliża się do raty
      kredytu w PLN, na razie jest to nadal ogromna różnica
      • zbooycerz Re: Rośnie LIBOR na CHF !!!! 22.12.05, 14:15
        a dlaczego nie porownujesz raty malejacej CHF do raty rownej w PLN skoro i tak
        patrzysz na biezacy cash flow? zapewniam Cie, ze przy obecnym ukladzie promocji
        PLN i CHF moga wyjsc podobne!

a teraz jest do zgarniecia zysk kapitalowy dla niektorych co brali po 3-3.2

jak sie zrownaja raty malejace i w PLN i w CHF to juz nie ma po co
        przewalutowywac wink

inna sprawa: zakladajac cyklicznosc CHF/PLN mozna odkupic troche frankow na
        okres kiedy ma byc drozej np na 2-3 lata a nie na calosc, czyli przewalutowac
        sobie biezace raty a nie caly kapital smile

w perspektywie 15lat to % jest wazniejszy od kursu

pzdr
    • gregorbial Re: Rośnie LIBOR na CHF !!!! 20.12.05, 21:09
      Moim zdaniem, sytaucja ze CHD spadl jest dobra dla tych kredytobiorcow, ktorzy
      maja nadmiar gotowki lub jej sie spodziewaja sie jej w najblizszym czasie i
      chcieliby tym sposobem splacic czesc lub calosc kapitalu. Dla osob, ktore wziely
      kredyt np. na 20 lat i teraz mysla o przewalutowaniu na PLN i nie maja w planach
      wygranej w totolotka lub nie oczekuja spadku po babci, zmiana moze byc bardziej
      ryzykowna niz pozostanie przy CHF. Dlaczego ? Juz wyjasniam...

W przypadku przejscia na PLN nalezy zaplacic prowizje bankowi od przewalutowania
      (chyba ze ktos ma w warunkach umowy, ze za to nie placi). Dodatkowo chcac
      skorzystac z niskiego kursu CHF nalezaloby to zrobic jak najszybciej (kurs jest
      teraz niski), a w zwiazku z tym za zmiane hipoteki rowniez zaplacimy. Jesli nie
      zmieniamy banku to kwota ta bedzie nieduza, jednak chcac zmienic bank poniesiemy
      wysokie koszty, bo musimy wykreslic stara hipoteke (oplata w wysokosci polowy
      jej zalozenia) oraz zaplacic za wpisanie nowej. Kolejna rzecz...wniosek o
      przewalutowanie jest rozpatrywany tez przez jakis czas. Za kazdym razem nalezy
      dostarczyc zaswiadczenie o dochodach, splacanyhc innych kredytach. Czeka sie ok
      21 dni (tyle czasu ma bank), a co jesli w tym czasie CHF pojdzie w gore ? Mamy
      poniesc ryzyko i przewalutowac ? Zyskamy na pewno na spadku kursu, ale rata w
      PLN bedzie duzo wyzsza od teraz. Stopy procentowe WIBOR rowniez nie stoja w
      miejscu i jest mozliwosc, ze na wiosne pojda troche w gore. LIBOR tez idzie, ale
      oprocentowanie jest nizsze i procentowo bedzie to mniejszy wzrost raty niz przy
      racie w PLN.

Mam nadzieje, ze jasno sie wyrazilem...nie jestem ekonomista, ale wlasnie
      kredytobiorca CHF bez planow na splacenie wczesniej. To co jest korzystne moim
      zdaniem, to moze zmiana banku, ktory ma lepsze warunki i nie pobiera oplat
      poczatkowych za wnioski i na pewno zrobienie tego tak, zeby zaplacic za hipoteke
      po 1 marca 2006.
      • ellizabeta Re: Rośnie LIBOR na CHF !!!! 21.12.05, 09:16
        popieram w całej rozciągłości gregorbiala
        chociaż zaraz pewnie pojawia się głosy, że niektóre banki nie biorą prowizji za
        przewalutowanie a w marcu opłaty za hipotekę będą niższe niż obecnie.
        Ja obecnie staram się o przeniesienie mojego obecnego kredytu z banku x do
        banku y, mam juz pozytywną opinię czekam na umowę. Za nic w świecie nie
        zmianiam waluty kredytu i pozostaję przy CHF z prostego, ekonomicznego rachunku
        bo jest po prostu taniej. Uciekam z obecnego banku tylko dlatego, że prowizję
        mam na poziomie 2,9 % i bank nie chciał się zgodzić na obniżenie marży. Teraz
        mam mieć prowizję na poziomie 1%. Cała operacja opłaca mi się pomimo niemałych
        kosztów dodatkowych (wycena mieszkania, wpis do hipoteki itp) bo bank nie
        pobiera prowizji za wcześniejszą spłatę no i przede wszystkim mogę spłacić
        kredyt w CHF a nie w złotówkach.
        Także ja znalazłam takie rozwiązanie i nadal pozostaję przy CHF.
        pozdrawiam wszystkich "franciszków"
        • aneta1003 Re: Rośnie LIBOR na CHF !!!! 21.12.05, 11:07
          3 lata temu brałam kredyt w BPH , - marża w Banku 2,9% , oprocentowanie 3,22 w
          przeciągu 3 lat oprocentowanie doszło do 4,22 % jescze troche i bede miała
          oprocentowanie jak w PLN - no comments
    • doradcy.expandera Re: Rośnie LIBOR na CHF !!!! 21.12.05, 11:41
      Podnosi oprocentowanie - oczywiście z pewnym poślizgiem (bank aktualizują
      oprocentowanie raz na kwartał najczęsciej). Skorzystaj z dowolnego kalkulatora
      rat (np. na www.expander.pl). LIBOR 3M jeszcze najpewniej wzrośnie o 0,25 max o
      0,5 pkt proc. I to będzie koniec podyżek.
      • smbsone Re: Rośnie LIBOR na CHF !!!! 22.12.05, 23:16
        ja mam kredyt w bph 49tys CHF w BPH, marża 2,2%, oprocentowanie 3,2%. czy mozna refinansowac (splacic) kredyt w CHF i zaciagnac nowy w CHF.unikajac przewalutowywania ? np przeniesc do banku z 1% marżą ????
        • gregorbial Re: Rośnie LIBOR na CHF !!!! 23.12.05, 06:59
          Mozna...i nie bedzie to przewalutowanie, tylko normalne wziecie kredytu na
          poczet spaly innego. Jesli dolozylabys do tego jeszcze inne zaleglosci to bylby
          to kredyt konsolidacyjny.
          • al9 banki już nie są takie... 23.12.05, 11:10
            tylko kto da Ci 1 % marży.........?
            sad
            al
            • ellizabeta Re: banki już nie są takie... 23.12.05, 12:40
              jak to kto?
              Fortis przecież miał ofertę 1 % marży
              • al9 niestety 27.12.05, 11:35
                to było dawno a dzis juz nieprawda....
                sad
                al